Skip to Content

Axel W. Karlsson

Axel W. Karlsson

Artiklar av Axel W. Karlsson

På bokmässan i Leipzig: Ungdomarna som besegrade DDR

Staden Leipzig i Sachsen mitt i östra Tyskland har arrangerat varumässor i 750 år. Numera håller man i raden av utställningar och konferenser även en bokmässa i mars varje år. Bland de hundratals böcker som presenterades i år fanns en dokumentärroman om de nätverk av unga människor som var pådrivande vid murens fall 1989.

Tysk domstol förbjuder ej NPD – men fördömer partiet

UTRIKESDen tyska författningsdomstolen beslutade enhälligt den 17 januari att inte förbjuda det Nationaldemokratiska partiet (NPD), även om man anser att partiets politik strider mot den tyska författningen. Argumentet är att partiet saknar möjlighet att genomföra sina målsättningar.

FPÖ sluter avtal med Putins parti Enade Ryssland

UTRIKESDet patriotiska och EU-skeptiska Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ) meddelade den 19 december att man slutit ett avtal med ryske presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Avtalet har väckt uppseende och debatt i Österrike, men reaktionerna från övriga Europa tycks hittills ha uteblivit. En orsak kan vara att det sammanföll i tiden med lastbilsattentatet i Berlin.

Merkel tänker kandidera till förbundskansler igen

TYSKLANDTrots omfattande kritik tänker Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställa upp till omval vid förbundsdagsvalet i september 2017. Det stod klart när de tyska konservativa kristdemokraternas båda partier CDU och CSU höll partikonferens i storstaden Essen den 6 och 7 december.

Årets kyrkomöte på gränsen till biskopsveto

INRIKESPå kyrkomötet nyligen motsatte sig de 13 biskoparna att nyblivna präster skulle tvingas att viga samkönade par och kyrkomötet beslutade att utreda frågan vidare. För första gången bifölls också en motion från Sverigedemokraterna, som går ut på att Svenska kyrkan ska börja missionera bland invandrare genom att erbjuda dem undervisning.

Tyska socialdemokrater: Poängsystem för invandring

TYSKLANDDe tyska socialdemokraterna, som samregerar med kristdemokraterna, vill styra vilka migranter som ska få stanna i Tyskland. Man vill prioritera de med utbildning och de ska gärna komma från en närliggande kultur, vilket ska värdesättas i ett poängsystem. Man vill på detta sätt bryta med den invandringspolitik man hittills fört.

Trumps första 100 dagar vid makten

USAI slutet av oktober släppte Donald Trump en handlingsplan som skissar upp vad han vill försöka åstadkomma under sina första 100 dagar vid makten. Eftersom han svärs in till ämbetet den 20 januari, är målet alltså att ha klarat av eller inlett dessa saker i slutet av april. Det är inte troligt att han lyckas med ens tillnärmelsevis allt på listan, men det kommer likväl att visa vad han vill åstadkomma.

Bayerns konservativa: Tysk kultur skall vara normen

UTRIKESDet bayerska konservativa partiet CSU hade partikonferens i München den 5 november och beslutade enhälligt att anta ett nytt principprogram inför valåret 2017. Programmet bär tydliga spår av nationalistisk retorik, bland annat om att tysk kultur ska vara normen i Tyskland. Man vill minska invandringen, men anser att 200 000 per år är en bra siffra.

Påven i Lund – festligt allvar men också spel för gallerierna

INRIKESPåven Franciskus besökte Lund den 31 oktober. Han firade gudstjänst tillsammans med Lutherska världsförbundet och gemensamt undertecknade de ett dokument där de förpliktigade sig att uppfylla fem krav. Närvarande i den fullsatta kyrkan var kungen och drottningen, statsministern med fru samt företrädare för svenska kyrkor. Händelsen var ”historisk”, enligt ärkebiskop Jackelén. Det finns dock anledning att varna för överdrivna förhoppningar.

Från Washington till Kennedy: Amerikanska presidenter genom tiderna

HISTORIANär det den 8 november hålls presidentval i USA är det i ordningsföljd den 45:e presidenten och den 48:e vicepresidenten som skall väljas. Ett bra sätt att studera USA:s politiska liv och landets historia är att studera dess konstitution och dess presidenter. Några presidenter och en del händelser förknippade med dem sticker ut, inte bara i amerikansk historia, utan i världshistorien. Här följer några exempel.

Angela Merkel vill bromsa afrikansk invandring

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel har träffat ledarna i de centralafrikanska länderna Mali, Niger and Etiopien. Enligt tysk media var hennes huvudbudskap att länderna skall verka för att minska migration till Europa.

Kyrkorna, demokratin och Nya Tider

KRÖNIKA

Ungern röstar nej till EU:s migrantkvoter

UTRIKESDet blev ett rungande nej i den ungerska folkomröstningen den 2 oktober, där inte mindre än 98,3 procent av de avgivna rösterna sade nej till de av EU påtvingade migrantkvoterna.

”Vem får ställa ut?” – idéer om hur Nya Tider ska kunna stoppas

BOKMÄSSANBokmässan anordnade ett seminarium om sig själv efter de kritiserade turerna kring Nya Tider. Även om debatten var öppen för allmänheten menade arrangörerna att den var intern, och då fick inte Nya Tider vara med. Många hårda ord sades om Nya Tider och mässgeneralen Maria Källsson lovade stramare åtgärder inför nästa mässa, men vilka dessa ska bli är högst oklart.

14,2 procent för AfD i Berlin

TYSKLAND Alternativ för Tyskland (AfD) gjorde ett nytt stort framgångsval och ökade mest av alla partier när berlinarna gick till urnorna den 18 september.

Förnyad debatt om migrationspolitiken inför kommande val

TYSKLANDKritiker menar att Merkel med sin politik inte bara bidragit till AfD:s tillväxt, utan även fått Europeiska unionen att knaka i fogarna.

Ny jordskredsseger för Alternativ för Tyskland (AfD) i delstatsval

Den stora vinnaren, partiet Alternativ för Tyskland (AfD), ställde upp för första gången i valet i Mecklenburg-Vorpommern sedan sitt bildande 2013. Man gick från noll till 21 procent av rösterna och blev näst störst, större än förbundskansler Angela Merkels CDU.

CETA-avtalet överklagat trots EU-kommissionens reträtt

EU-kommissionen avslutade i juni förhandlingar om ett handelsavtal mellan Kanada och EU, det så kallade CETA-avtalet.

TTIP-förhandlingarna anses strandade

DE PÅGÅENDE förhandlingarna om det transatlantiska handelsavtalet med USA (TTIP) har fått massiv kritik från medborgarna till den grad att det inte längre kan ignoreras av politikerna.

Erdogan på stormöte: ”Turkiet störst i historien”

TurkietI en stor maktdemonstration talade Turkiets president Tayyip Erdogan till ett folkhav bestående av hundra­tusentals anhängare. Presidenten använde en blandning av patriotiska fraser och muslimsk retorik för att elda upp massorna. Turkiet anser han vara ”historiens största nation” och de anhängare som dödades vid kuppförsöket mot honom kallar han ”martyrer”.