Skip to Content

Christer Ericsson

Artiklar av Christer Ericsson

Trump beordrar markoffensiv mot IS

SYRIENUSA:s president Donald Trump har beordrat USA:s militär att sätta in armén mot Islamiska staten i Syrien. Amerikanska Army Rangers har anlänt med pansar­fordon i norra Syrien. Det skedde kort innan ett historiskt möte mellan toppmilitärerna från USA, Ryssland och Turkiet. Mellanöstern ritas nu snabbt om efter flera år med Obama-administrationens konfrontativa politik gentemot Ryssland och dess illa dolda stöd till islamistiska terrororganisationer i Syrien. Den nordsyriska staden Manbij har hamnat i centrum av det pågående geopolitiska och militära schackspelet.

Iran testskjuter S-300

UTRIKESNästan tio år efter att Iran beställde de avancerade luftförsvarssystemen från Ryssland 2007 har den första provskjutningen nu skett. Det iranska köpet av S-300 har länge varit en viktig bricka i det storpolitiska spelet mellan USA och Ryssland. Moskva har flera gånger spelat den genom att ställa in utlovade leveranser, till Teherans växande frustration.

Djurplågare misshandlade handikappad i USA

USAEn invalidiserad veteran från amerikanska flottan bad tre unga svarta män att sluta plåga en sköldpadda. De svarade med att ge sig på och misshandla den handikappade mannen med slag och sparkar. Hans fru och barn chockades av händelsen. Det är en av flera uppmärksammade attacker där svarta kriminella gett sig på krigsveteraner, något som väcker stor ilska inom militären.

Donbass, östra Ukraina: Flera höga separatistofficerare lönnmördade

UTRIKESDet framstående bataljonsbefälet Michail ”Givi” Tolstych har dödats i ett attentat i Donetsk. Det är den andra höga separatistofficerare som lönnmördats inom loppet av fyra dagar och de är inte de första. Attentaten skedde samtidigt som Donbass upplevt den blodigaste perioden sedan 2015, med minst 35 döda bara under första veckan i februari. Kiev har i månader brutit mot eldupphöravtalet Minsk II utan officiella fördömanden från observatörsgruppen OSSE eller Västmakterna.

Amerikansk kongressledamot besökte Syrien

UTRIKESUnder en hemlig resa till Syrien träffade den respekterade demokratiska kongresskvinnan Tulsi Gabbard allt från vanliga civila till regeringsföreträdare. Det väckte ont blod hos systemmedia och en märkligt ohelig allians av krigshetsare bland både demokrater och republikaner. Hon stod dock på sig och bland andra CNN avslöjades återigen som agendadriven media utan verklighetsförankring.

Analys: Beväpnade drönare – IS nya terrorvapen

UTRIKESIslamiska staten har nyligen släppt en propagandavideo som visar mängder av attacker på irakiska säkerhetstyrkor i östra Mosul. De sker med fordonsburna självmordsbombare och nu senast också beväpnade drönare. Nya Tider analyserar här tillgängligt bildmaterial och avslöjar lögner i propagandan samt beskriver det nya terrorvapnets styrkor och svagheter.

Viktig stad utsatt för massiva attacker från Islamiska staten

SYRIENStaden Dayr az-Zawr i östra Syrien kämpar för sin överlevnad. Med sina angränsande militärbaser är staden den syriska regeringens sista bastion i öst. Omkring 120 000 civila och de desperat kämpande regeringssoldater som skyddar dem har varit belägrade sedan sommaren 2014. Tills nu har de stått emot alla Islamiska statens otaliga attacker. Efter att staden skurits av från flygbasen och därmed yttervärlden fruktar nu många att den kommer falla med efterföljande massakrer på den muslimska och kristna civilbefolkningen.

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Tjetjenska Spetsnaz-soldater sätts in i Syrien

UTRIKESTjetjenska elitsoldater har flugits till Syrien på order av Moskva. De är en del av det upptrappade kriget medelst ombud mellan globalisternas Västmakter och övriga världen där Eurasien och Ryssland har en alltmer framträdande roll. Vilka de egentligen är och exakt har för uppdrag är oklart som så ofta när det rör sig om Spetsnaz. På plats kommer de muslimska tjetjenska kommandosoldaterna att ställas mot radikaliserade landsmän som slåss för Islamiska staten (IS).

Befrielsen av Mosul har kört fast efter förluster

UTRIKESDagliga framgångsrapporter från militärledningarna i Bagdad, Erbil och Pentagon gällande deras styrkors insatser mot Islamiska staten (IS), i och kring den irakiska storstaden Mosul kan inte längre dölja att offensiven inte går som tänkt. Dåligt väder bidrar, men främst handlar det om starkare försvarsförmåga än väntat från IS och sammantaget svaga insatser från de irakiska säkerhetsstyrkorna. Förlustsiffrorna fortsätter stiga medan framryckningen börjar avstanna och IS går till allt fler och större mottattacker.

Amerikanska kommandosoldater: ”Vi tränar islamistiska terrorister åt CIA”

UTRIKESEfter att tre amerikanska instruktörer dödats i Jordanien har upprörda kollegor inom specialstyrkorna tagit bladet från munnen. De bekräftar nu att CIA tvingat dem att träna terrorister från både Islamiska staten (IS) och al-Qaida. Detta har skett i ett hemligt CIA-program som även fört in tusentals ton med vapen i Syrien. Ett undantag i den amerikanska terrorlagstiftningen gör det lagligt för USA:s utrikesminister att beordra stöd åt islamistgrupper som den egna administrationen terrorstämplat.

Mörkläggning av amerikanska elitsoldaters död

UTRIKESI skuggan av det amerikanska presidentvalet har något mycket uppseendeväckande skett i militära kretsar. På mindre än knappt fyra dygn har sex amerikanska kommandosoldater från den mytomspunna elitstyrkan Gröna baskrarna dödats, tre av dessa under oklara omständigheter utanför en flygbas i Jordanien.

BRICS-möte i Indien: Stor rysk investering i medieskugga

UTRIKESRysslands största oljebolag Rosneft köper upp ett av Indiens största oljebolag. Det är det största utländska förvärvet någonsin i Indien, tillika Rysslands största utgående affär, och genomfördes trots västs allt mer omfattande sanktioner mot Ryssland. Energiuppgörelsen är av mycket stor geopolitisk betydelse och kommer efter ett närmande mellan Ryssland och Indien samt en kupp i Brasilien tidigare i år. Alla dessa händelser har en gemensam nämnare: BRICS utmaning av västerländsk hegemoni.

Grova krigsbrott i Jemen – begångna av Saudiarabien, understödda av Väst

JEMENDet redan utarmade landet har bombats sönder och samman med amerikansktillverkade stridsflygplan och bomber. Tusentals civila har dödats och miljontals tvingats på flykt. I västmedia hörs knappt några protester eftersom den oljerika wahhabistiska dynastin är allierad med västmakterna.

Jordanien: Protester mot hemligt gasavtal med Israel

UTRIKESTusentals demonstranter strömmade ut på gatorna i Jordaniens huvudstad Amman efter att regeringen i hemlighet tecknat avtal för att importera israelisk gas. Ett slag i ansiktet på en befolkning där en majoritet har palestinska rötter. I bakgrunden finns ett israeliskt dilemma att hitta köpare till stora gasfyndigheter i östra Medelhavet.

Al-Qaida: ”Amerikanerna är på vår sida”

UTRIKESUSA levererar vapen till Al-Qaida i Syrien via allierade till Washington och amerikanska instruktörer utbildar sedan på plats de islamistiska terroristerna att använda de avancerade vapnen. Det och mycket annat avslöjar en av den internationella terrororganisationens befälhavare i en intervju med en av Tysklands större tidningar.

Filippinerna: Terror hotar fredsträvanden

FILIPPINERNAIslamiska staten etablerar sig på Filippinerna, västerlänningar halshuggs och bombdåd sprider terror. Bakom medias fokus på detta och den frispråkige presidenten Rodrigo Dutertes inte sällan uppseendeväckande uttalanden, döljer sig en fattig nations strävan efter fred och stabilitet som enligt allt fler undergrävs utifrån.

Filippinerna går egen väg: Duterte vill ha bort amerikansk militär

FilippinernaFilippinernas president Rodrigo Duterte anklagar amerikanska soldater för att genom historiska krigsförbrytelser ha startat konflikten med muslimerna i de södra delarna av önationen. Han menar även att amerikanernas närvaro i dag gör mer skada än nytta och vill därför att de omedelbart lämnar området.

Förutspår västvärldens kollaps

KINAXi Jinping höll på 95-årsdagen av det kinesiska kommunistpartiets grundande ett tal där det framkom att Kina inte längre tolererar nuvarande världsordning och inte räds de ”onda krafter” som upprätthåller den.

”Hemlig” amerikansk flygkampanj i Libyen

LibyenUnder hela augusti månad har USA genomfört en omfattande flyginsats i Libyen där den amerikanska marinkåren spelar en huvudroll. Nya Tider har tagit del av information som gör gällande att operationen fortgår efter de ursprungligen planerade 30 dagarna. Slutstriden pågår nu i hamnstaden Sirte där Islamiska staten (IS) har sitt starkaste fäste. För Washington innebär det ytterligare en front i flygkriget mot IS.