Skip to Content

Christer Ericsson

Artiklar av Christer Ericsson

Stora skillnader i rapportering om Saudiarabien och Israel – kan det verkligen vara sant?

Saudiarabien och Israel framställs som varandras ärkefiender, men allt fler rapporter gör gällande att de i praktiken hjälper varandra. Kan det verkligen stämma? undrar en läsare. Nya Tiders utrikesredaktör Christer Ericsson svarar.

Chockutrensningar i Saudiarabien

UTRIKESKronprins Mohammed bin Salman har beordrat mängder av arresteringar och frysta konton i en historisk utrensning förklädd till korruptionsutredning. Biljonbelopp är på väg att konfiskeras. De drabbade är inflytelserika och förmögna prinsar, ministrar, mediebolagschefer och affärsmän i oljelandets toppskikt. De nu pågående utrensningarna kommer inte bara omvandla ökenmonarkin, utan förändra hela regionen och dess framtid. Att Saudiarabiens främsta allierade är USA och Israel gör att även världen kommer påverkas.

Tre amerikanska hangarfartyg i västra Stilla havet oroar

UTRIKESMedia i hela världen har den senaste tiden rapporterat om en historisk marin kraftsamling i västra Stilla havet. Detta sker i en tid av ökande spänning och vapenskrammel kring Koreahalvön. Risken för en väpnad konfrontation med Nordkorea verkar större än på mycket länge. Nya Tider presenterar här information som sätter den högljudda och oroväckande medierapporteringen i nytt ljus.

IS dödade fyra USA- soldater

UTRIKESEn fjärde amerikansk soldat har hittats död efter bakhållet i Niger. Det genomfördes av Islamiska staten i Stor-Sahara, en tämligen ny gren av den globala terrororganisationen. Nya uppgifter ger en helt ny bild av vad som skedde, men också fler frågor än svar. Den militära och politiska ledningens agerande efter den för USA kännbara förlusten har skapat förbittring och incidenten har redan börjat politiseras.

Gröna baskrar dödade i bakhåll

NIGERAmerikanska elitsoldater på patrull med nigeriska soldater de tränar gick i islamistterroristers bakhåll nära gränsen till Mali. Flera dödades och skadades innan de undsattes av franska kommandosoldater. USA:s förlustsiffror inom specialstyrkorna växer alarmerande. Händelsen uppmärksammar världen på en tämligen okänd amerikansk militär närvaro. Niger är ett av världens fattigaste länder trots att landet har betydande urantillgångar.

Turkiet köper ryskt luftvärn

UTRIKESDet har länge varit känt att Natolandet Turkiet vill köpa det avancerade luftförsvarssystemet S-400 från Ryssland. Experter tvivlade dock på att det verkligen skulle bli av. I september bekräftade Ankara att handpenning betalats och affären som förargar inte minst Washington förvånar nu många. Nya Tider tittar här närmare på omständigheterna kring det anmärkningsvärda köpet och vad det innebär.

Unika bilder på USA:s nya tiltrotorflygplan

UTRIKESHelikoptertillverkaren Bell genomför motortester på en prototyp av V-280 Valor inför provflygningar senare i år. Denna den tredje generationens tilt­rotorflygplan bygger på den hårt kritiserade och olycksdrabbade V-22 Osprey. Kritiker av konceptet med tiltrotorflygplan, som de menar är för mekaniskt komplicerade och otillförlitliga, får mothugg av både industrin och den amerikanska militären, men även av piloter som menar att den mänskliga faktorn ofta spelar in vid olyckor.

Belägringen av Dayr az-Zawr bruten

UTRIKESSyriska armén har under flera månader förgäves försökt nå fram och undsätta försvararna av staden Dayr az-Zawr. Huvudstyrkan som avancerat österut utefter motorvägen M20 från den antika staden Palmyra har hindrats av hårt motstånd och frekventa motanfall från terrorkalifatet IS. Men elitförbandet Tigerstyrkan lyckades ta sig igenom väglös öken och med ryskt understöd bryta igenom IS inringning. Deras ankomst möttes av jubel från hårt ansatta försvarare och stadsbor som levt i över tre år med konstanta angrepp från IS. Även om hävandet av belägringen ännu inte är säkrad militärt så är den av stort symboliskt värde för det syriska folket, som kan börja se ett slut på det över sex år långa och blodiga kriget.

Stor explosion på vapenlager i Azerbajdzjan efter rapporter om leveranser till IS och al-Qaida

UTRIKESEn stor vapendepå har gått upp i rök i Azerbajdzjan och det spekuleras i om det var ett sabotage. Detta efter att Azerbajdzjans statliga flygbolag Silk Way Airlines påkommits med att flyga vapen och ammunition på diplomatflyg från Östeuropa, vapen som därefter hittats hos olika terrorgrupper i Syrien och Irak.

Samordnade anfall mot regeringsstyrkor

UTRIKESFlera veckor av framgångar för syriska regeringsstyrkorna som har segervittring förbyttes genom flera större IS-attacker på ett dygn till motgångar. I öster intog IS en nyuppsatt SAA-utpost som tvingar Damaskus att avsätta sina begränsade militära resurser för att skydda försörjningsvägar. I norr hotar en IS-offensiv med ej tidigare skådat understöd av både al-Qaida och FSA-rebeller att inte bara skära av den viktiga försörjningsvägen till Aleppo, utan IS kan också bryta ut och ansluta till dessa som länge kraftsamlat i Idlib-provinsen. En sådan utveckling kan förlänga kriget avsevärt.

Amerikanska specialstyrkor i Libanon

LIBANONAmerikanska kommandosoldater deltar nu i strider mot Islamiska staten och al-Qaida tillsammans med libanesiska specialstyrkor i gränsområdena mot Syrien. På andra sidan gränsen hjälper syriska armén och den libanesiska shiamilisen Hizbollah till. Detta är ett av de mest påtagliga exemplen på Trump-administrationens senaste omsvängning visavi konflikten i Syrien. Utvecklingen ses inte med blida ögon i Israel.

Historisk luftlandsättningsoperation i Syrien

SYRIENFör första gången har syriska armén genomfört en luftlandsättningsoperation mot Islamiska staten. Återigen är det elitförbandet Tigerstyrkan och dess ledare, den levande legenden general Suheil Hassan, som levererat en seger till regeringssidan. Det skedde med avgörande stöd från ryska rådgivare och luftstridskrafter. Efter att överraskat och nedgjort IS-terroristerna i målområdet anlände huvudstyrkan landvägen och befriade snabbt intilliggande områden efter att IS sambands- och försvarsförmåga kollapsat. Tigerstyrkan utnyttjar det vunna initiativet och rycker nu söderut för att skära av ett mycket stort IS-kontrollerat territorium i centrala Syrien, något som är början på slutet för IS som en territoriumhållande terrororganisation. Regeringsstyrkor befriar nu landområden runt om i Syrien i rekordfart efter att terrorsponsorer backat ur konflikten.

Australisk kvinna mördad av somalisk-amerikansk polisman

USAEn yogalärare i Minneapolis ringer polisen när hon hör vad som verkar vara en pågående våldtäkt utanför sitt hem. När hon iklädd sin pyjamas går ut för att möta polisen skjuter en av poliserna ihjäl henne. Myndigheterna var från start väldigt fåordiga. Det visade sig snart varför. Polismannen som sköt ihjäl henne är en muslimsk somalie-amerikan och affischpojke för inkvoterade poliser som trots flera anmälningar och klagomål tillåtits arbeta kvar. Händelsen har väckt bestörtning bland allmänheten i både USA och Australien.

Allt fler amerikanska vapen i talibanernas händer

AFGHANISTANI talibanernas propagandavideor börjar det bli allt vanligare att se amerikanska vapen och utrustning. Inte sällan avancerade sådana. De har erövrats i strid eller ännu oftare sålts av demoraliserade afghanska soldater och korrupta officerare och regeringstjänstemän på högre nivå. Denna verklighet, som USA inte gärna talar högt om, börjar nu märkas på slagfälten. Afghanska soldater tränade och utbildade av USA lider förluster mot en inte bara välmotiverad men nu också mer välbeväpnad fiende. Allt oftare bättre beväpnad än regeringssoldaterna.

Saudiarabien: Detaljer om palatskupp avslöjas i läckor

SAUDIARABIENI juni ändrades tronföljden i Saudiarabien efter en de facto palatskupp. Det som skakade världens största oljepåverkande nation skedde helt oväntat även för experter. Nästan exakt en månad efter den historiska händelsen publicerades läckt information om vad som egentligen skett, i tre större västmedier. Nya Tider återger och analyserar här dessa läckor som innehåller hitintills okända och en del sensationella detaljer.

Kina – en okänd mästare på elektronisk krigföring

ANALYSDe senaste årens snabba modernisering och uppbyggnad av den ekonomiska supermaktens militär är inte bara en konsekvens av Kinas nya resurser eller ett svar på USA:s omsvängning till att fokusera sina geopolitiska ambitioner på Asien, som skedde under Obamaadministrationen. Den härrör också från ett amerikanskt krigsbrott 18 år tillbaka i tiden. En händelse som väckte kinesisk vrede och indignation, men också resulterade i tagna beslut med konsekvenser i dag och långt in i framtiden.

Kina sjösätter ny robotjagare

KINAKina har sjösatt en jagare med smygteknik som kan mäta sig med de bästa i dag existerande jagare, inklusive USA:s. Den har designats och byggts på mindre än fyra år, något som förundrar experter och oroar militära planerare i väst. Den historiska händelsen är inte bara en stor prestation för Kina som nation utan vittnar också om supermaktens planer att bygga en havsflotta med stor slagkraft och räckvidd långt från den egna kusten.

IS-utrotaren Terminator till Syrien

SYRIENDen syriske presidentens historiska besök på den ryska flygbasen Khmeimim i nordvästra Syrien var en betydande geopolitisk markering mot det krigshärjade landets fiender. Under besöket inspekterade statschefen bland annat det ryska stridsfordonet BMPT Terminator som nu gör sin debut i Syrien. Nya Tider kan avslöja att bland andra den regeringslojala milisen Liwa al-Quds har givits förtroendet att få tillgång till det avancerade stridsfordonet. Milisen deltar i två viktiga offensiver, norr och öster om Palmyra.

FN-rapport avslöjar Israels stöd till rebeller

MELLANÖSTERNI juni släppte FN en rapport där den israeliska militärens ökande interagerande med så kallade syriska rebeller beskrivs som ett hot både mot den formella vapenvilan mellan Israel och Syrien samt FN-observatörerna på plats. Samma månad publicerade något oväntat den amerikanska dagstidningen Wall Street Journal ett reportage med rubriken ”Israel ger hemligt stöd till syriska rebeller”. Sammantaget målar de upp en bild av ett både långvarigt och rutinmässigt samarbete som få i väst känner till.

Syriska framgångar nära Israels gräns

SYRIENSista veckan i juni drog rebeller i sydvästra Syrien nära gränsen till de av Israel ockuperade Golanhöjderna igång en större offensiv. Den leddes av jihadister tillhörande al-Qaida i Syrien, men stoppades av syriska regeringsstyrkor redan första dygnet. Inför offensiven och sedan varje dag understödde Israel rebellerna med luft- och artillerianfall mot syriska ställningar. Det har aldrig skett så rutinmässigt och tydligt tidigare. Detta sker under en tid av ökad spänning i Syrien där USA och Ryssland alltmer hamnat på kollisionskurs.