Skip to Content

Christer Ericsson

Artiklar av Christer Ericsson

USA i hemliga förhandlingar med IS

Irakiska shiamiliser kraftsamlar vid Syriens gräns för att hjälpa syriska armén. Samtidigt förhandlar USA med Islamiska staten om att ge terroristerna fri lejd från Raqqa söderut mot Syriskkontrollerat område.

Kapplöpning om syrisk gränsövergång

UTRIKESSituationen i sydöstra Syrien hettar till. En stor avdelning specialstyrkor från USA och Storbritannien har från Jordanien gått in i Syrien tillsammans med jordansk trupp och USA-tränade ”rebeller”. De besatt den strategiska punkten al-Tanf, cirka 17 kilometer från en viktig gränsövergång mellan Syrien och Irak. De befinner sig nu på kollisionskurs med tillskyndande syriska regeringsstyrkor och deras allierade, som har samma mål.

Amerikansk flygattack mot syriska regeringsstyrkor

UTRIKES

Trumps första utlandsbesök som president

UTRIKES

Geopolitisk markering: Ryskt bombflyg nära Alaska

UTRIKESRyssland har den senaste tiden genomfört ovanligt många flygningar med kärnvapenkapabelt strategiskt bombflyg nära USA:s territorium. Det sker efter att USA:s president Donald Trump vänt 180 grader mot en konfrontativ utrikespolitik och samtidigt som Nato bygger upp sina mark- och flygstyrkor i östra Europa.

Islamiska staten ber Israel om ursäkt

UTRIKESMånga häpnade när Israels förre försvarsminister Moshe Ya’alon avslöjade att terrorgruppen IS bett Israel om ursäkt efter att ha beskjutit israeliska soldater. Uttalandet kom under en utläggning där Ya’alon påstod att Israel är neutrala i kriget mot Syrien. Detta trots otaliga interventioner som hjälpt islamistiska terrorgrupper som strider mot Damaskus. Syrien och Israel ligger också formellt i krig med varandra. Frågan som uppkommer är vilken relation Israel egentligen har med islamistiska terrorgrupper som IS.

Syrien flyttar sitt stridsflyg till rysk bas

UTRIKESDet syriska flygvapnet har börjat flytta sina stridsflygplan till den ryska flygbasen Khmeimim sydöst om den syriska hamnstaden Latakia. Där hamnar de under det kraftfulla ryska luftförsvarsparaply som skyddar flygbasen och den ryska flottbasen i Tartus som ligger 5,5 mil söderut. Draget kan ses som Moskvas svar på den amerikanska kryssningsrobotattacken mot Syrien och nya hot från Trump-administrationen.

Trump bryter fem vallöften på ett dygn

UTRIKESEfter att ha chockat världen i allmänhet och sina sympatisörer i synnerhet genom att ge order om attack mot en syrisk flygbas lägger USA:s kontroversielle president in högväxeln för att bryta flera av sina kärnlöften från valkampanjen 2016. Många frågar sig vad som pågår. Får man tro Wiki­Leaks grundare Julian Assange så pågick en intern­konflikt mellan Trump och krafter inom CIA. Efter Trumps kapitulation går nye CIA-chefen i sitt första tal till hårt angrepp mot just Assange.

Nato alltmer aggressiva mot Ryssland

UTRIKESI slutet på mars meddelade Nato att brittiskt stridsflyg kommer att utplaceras i Rumänien för att patrullera över Svarta havet. Experter varnar för ökad risk för konfrontation då Natos militära enheter sett flera incidenter med ryskt stridsflyg som vill markera Moskvas missnöje med Natonärvaro så nära Svartahavsflottans hemmabas i Sevastopol. I mitten av mars anlände även italienskt stridsflyg på Island. Natos uppbyggnad av mark- och flygstridskrafter i ryskt närområde fortsätter, men är inte vad det ger sken av.

Afghanistan: USA:s längsta krig – ett fiasko utan synbart slut

UTRIKESBakom västmedias ofta lika optimistiska som felaktiga rapportering från Afghanistan finns en militär verklighet som inte bara påvisar 15 års misslyckande utan även att det med säkerhet kommer pågå många år till. År som kommer att innebära fler dödade och skadade soldater och civila, ännu fler flyktingar och miljarder i bortslösade skattepengar. Det räcker med att titta på det afghanska flygvapnet för att konstatera det. Något som aktualiserades av ingen mindre än den högste amerikanske befälhavaren i Afghanistan.

Trump beordrar markoffensiv mot IS

SYRIENUSA:s president Donald Trump har beordrat USA:s militär att sätta in armén mot Islamiska staten i Syrien. Amerikanska Army Rangers har anlänt med pansar­fordon i norra Syrien. Det skedde kort innan ett historiskt möte mellan toppmilitärerna från USA, Ryssland och Turkiet. Mellanöstern ritas nu snabbt om efter flera år med Obama-administrationens konfrontativa politik gentemot Ryssland och dess illa dolda stöd till islamistiska terrororganisationer i Syrien. Den nordsyriska staden Manbij har hamnat i centrum av det pågående geopolitiska och militära schackspelet.

Iran testskjuter S-300

UTRIKESNästan tio år efter att Iran beställde de avancerade luftförsvarssystemen från Ryssland 2007 har den första provskjutningen nu skett. Det iranska köpet av S-300 har länge varit en viktig bricka i det storpolitiska spelet mellan USA och Ryssland. Moskva har flera gånger spelat den genom att ställa in utlovade leveranser, till Teherans växande frustration.

Djurplågare misshandlade handikappad i USA

USAEn invalidiserad veteran från amerikanska flottan bad tre unga svarta män att sluta plåga en sköldpadda. De svarade med att ge sig på och misshandla den handikappade mannen med slag och sparkar. Hans fru och barn chockades av händelsen. Det är en av flera uppmärksammade attacker där svarta kriminella gett sig på krigsveteraner, något som väcker stor ilska inom militären.

Donbass, östra Ukraina: Flera höga separatistofficerare lönnmördade

UTRIKESDet framstående bataljonsbefälet Michail ”Givi” Tolstych har dödats i ett attentat i Donetsk. Det är den andra höga separatistofficerare som lönnmördats inom loppet av fyra dagar och de är inte de första. Attentaten skedde samtidigt som Donbass upplevt den blodigaste perioden sedan 2015, med minst 35 döda bara under första veckan i februari. Kiev har i månader brutit mot eldupphöravtalet Minsk II utan officiella fördömanden från observatörsgruppen OSSE eller Västmakterna.

Amerikansk kongressledamot besökte Syrien

UTRIKESUnder en hemlig resa till Syrien träffade den respekterade demokratiska kongresskvinnan Tulsi Gabbard allt från vanliga civila till regeringsföreträdare. Det väckte ont blod hos systemmedia och en märkligt ohelig allians av krigshetsare bland både demokrater och republikaner. Hon stod dock på sig och bland andra CNN avslöjades återigen som agendadriven media utan verklighetsförankring.

Analys: Beväpnade drönare – IS nya terrorvapen

UTRIKESIslamiska staten har nyligen släppt en propagandavideo som visar mängder av attacker på irakiska säkerhetstyrkor i östra Mosul. De sker med fordonsburna självmordsbombare och nu senast också beväpnade drönare. Nya Tider analyserar här tillgängligt bildmaterial och avslöjar lögner i propagandan samt beskriver det nya terrorvapnets styrkor och svagheter.

Viktig stad utsatt för massiva attacker från Islamiska staten

SYRIENStaden Dayr az-Zawr i östra Syrien kämpar för sin överlevnad. Med sina angränsande militärbaser är staden den syriska regeringens sista bastion i öst. Omkring 120 000 civila och de desperat kämpande regeringssoldater som skyddar dem har varit belägrade sedan sommaren 2014. Tills nu har de stått emot alla Islamiska statens otaliga attacker. Efter att staden skurits av från flygbasen och därmed yttervärlden fruktar nu många att den kommer falla med efterföljande massakrer på den muslimska och kristna civilbefolkningen.

Militären markerar vid avskedsceremoni

UTRIKESDen avgående amerikanske presidenten Barack Obamas sista veckor vid makten har bjudit på flera historiskt unika händelser. Dels har det handlat om intensiva sista-minuten-försök från Obama-administrationen att sabotera för den tillträdande presidenten Donald Trump, dels hur öppet missnöjet med Obama visades av hans egen militär som han är högste befälhavare över.

Tjetjenska Spetsnaz-soldater sätts in i Syrien

UTRIKESTjetjenska elitsoldater har flugits till Syrien på order av Moskva. De är en del av det upptrappade kriget medelst ombud mellan globalisternas Västmakter och övriga världen där Eurasien och Ryssland har en alltmer framträdande roll. Vilka de egentligen är och exakt har för uppdrag är oklart som så ofta när det rör sig om Spetsnaz. På plats kommer de muslimska tjetjenska kommandosoldaterna att ställas mot radikaliserade landsmän som slåss för Islamiska staten (IS).

Befrielsen av Mosul har kört fast efter förluster

UTRIKESDagliga framgångsrapporter från militärledningarna i Bagdad, Erbil och Pentagon gällande deras styrkors insatser mot Islamiska staten (IS), i och kring den irakiska storstaden Mosul kan inte längre dölja att offensiven inte går som tänkt. Dåligt väder bidrar, men främst handlar det om starkare försvarsförmåga än väntat från IS och sammantaget svaga insatser från de irakiska säkerhetsstyrkorna. Förlustsiffrorna fortsätter stiga medan framryckningen börjar avstanna och IS går till allt fler och större mottattacker.