Skip to Content

Marie Edberg

Artiklar av Marie Edberg

Magnesium – mineralet för den stressade nutidsmänniskan

HÄLSAForskare och expertis är eniga. Magnesium är ett av våra absolut viktigaste mineraler, som kan åstadkomma underverk i våra kroppar. Det kallas ibland för ”mirakelmineralen” och ”mineralen som räddar liv”, tack vare dess förmåga att bota och lindra sjukdomar. Magnesium har en central betydelse för att våra kroppar ska fungera ordentligt. Brist på mineralet orsakar hjärt- och kärlsjukdomar och nedsatt mental förmåga. Ändå lider många i västvärlden av magnesiumbrist. Hur är det möjligt?

500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser

KULTURNär Martin Luther, den 31 oktober 1517, spikade upp plakatet med de 95 teserna om avlatens innebörd på Slottskyrkans kyrkport i Wittenberg, kunde han inte ana vilka följder det skulle få. Europa skulle aldrig mer bli sig likt. En munks protester mot det mäktiga påvedömet skapade sådana ringar i vattnet att hela norra Europa skulle genomgå djupa förändringar.

”… Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia!”

ÖRTEREn del kanske har hört talas om salvia tack vare den populära folkvisan ”Uti vår hage”. Det är lätt att associera salvian med svensk sommar. Men främst tänker vi kanske på kryddörten som vi använder i köket, eller läkeörten som gör oss starka och läker olika åkommor i kropp och själ. Det latinska namnet salvia officinalis, säger oss att det är en läkeväxt av rang, då latinets salvus betyder läka eller frälsa, och artnamnet officinalis kommer från latinets officina som bland annat betyder apotek.

Vårens första budbärare

NATURNu är det dags att börja leta efter vårtecken. Redan har både snödroppar, krokus och en och annan blåsippa dykt upp. I fågelvärlden börjar det också hända saker. Våra trofasta, tappra stannfåglar börjar få vårkänslor och luften börjar fyllas med välkända fågelmelodier.

Kryddor: Nyttiga och dyrbara

HÄLSAKryddor förhöjer inte bara smaken i vår mat och våra bakverk. De vanligaste kryddorna har dessutom förmåga att på olika sätt bidra till att vi håller oss friska. Historiskt sett har kryddor haft ett oerhört högt anseende både som smakförstärkare, medicin och som ingrediens i skönhetsmedel.

Varför mår vi så bra av att äta choklad?

Till alla chokladälskares stora lycka visar forskning att kakao inte bara är en god ingrediens i choklad. Kakao är förmodligen bland det mest hälsosamma naturen givit oss. Forskare menar nämligen att kakao är ett livsmedel som har mycket välgörande effekter på vår hälsa. Den innehåller både kraftfulla antioxidanter och viktiga vitaminer, men även andra ämnen som påverkar både själ och kropp positivt.

Nya Tider guidar dig bland hemmakurerna: Gamla beprövade förkylningskurer håller än!

HÄLSAMånga människor upplever att den årstid vi är mitt uppe i nu, är jobbig för både själ och kropp. Det blir bara mörkare och mörkare ute, vi är omgivna av bakterier och förkylningsvirus och nu är influensan här också. Finns det något man kan göra för att lindra eller kanske till och med förhindra detta?

Lockiga nykomlingar i kattvärlden

La Perm heter en ny kattras i Sverige. Helt ny är den dock inte, den godkändes av FIFEe (Federation Internationale Féline, ett internationellt raskattsförbund) 2015, men för de allra flesta är nog bekantskapen ny. Det är få som överhuvudtaget känner till rasen, men de lyckliga ägarna till en La Perm beskriver den i hänförda ordalag.

Carl von Linné

Den kände svensken fick tillåtelse av sin far att sköta en egen trädgård vid fem års ålder

Berättelserna bakom namnen

Nu när det fullkomligt exploderar i växtriket och naturen efter hand fylls på med den ena arten efter den andra kan det vara givande att titta lite närmare på våra svenska vilda sommarblommor. Deras namn berättar om våra fäders föreställningsvärld och vittnar om vad växterna användes till.

Brännässlan – ett nyttigt ogräs

HÄLSADen första söndagen i maj är det brännässlans dag. För att vara ett ogräs, och ett riktigt otäckt brännande sådant, är det inte dåligt att ha fått en egen dag. Men brännässlan är faktiskt ett ovanligt nyttigt och näringsrikt ogräs. Den är en av våra främsta läkeörter och dessutom bland de näringsrikaste örterna vi har i Sverige och ett billigt alternativ till dyra kosttillskott.

Nya Tider träffar en hälsoentusiast från Norrland

Veckans profil: Irene Lyngfjell.Nya Tider har träffat en hälsoentusiast som aktivt försöker medverka till att människor ska leva ett sundare liv.

I fröernas nyttiga värld

Lätta att använda.I müslin, som ingrediens i brödbaket eller i salladen? Nya Tider guidar dig i frödjungeln.

Succé för gårdsmjölk i lösvikt

ICA City i Fristad utanför Borås säljer mjölk på lösvikt. Man får reda på när kossorna är mjölkade och vart. Fetthalten är 4,1 procent.

Den fantastiska kokosoljan

Hälsa.”Vår tids dunderhonung”, ”Hälsans guld”. Lovorden över kokosoljans egenskaper vet inga gränser. Den upplever just nu en gyllene renässans, och studier och vetenskapliga undersökningar bekräftar entydigt dess förträfflighet.

Fläder – urgammal medicinalväxt

Hälsa.Blommor och bär från fläderbusken har i alla tider använts inom folkmedicinen.

Må bättre av det soliga D-vitaminet!

Därför är D-vitamin viktigt.Allt fler studier visar att D-vitamin är mycket viktigt för vårt välbefinnande och behövs för att förebygga olika sjukdomar.

Mästerroten – en bortglömd nyttoväxt

Hälsa.Från tidig medeltid fram till 1900-talets början var mästerroten en högt värderad och uppskattad medicinalväxt. Den infördes till Sverige som läkeväxt av munkar under medeltiden. Örten omgavs av märkliga rykten om undergörande krafter. Efterhand spreds den från klostren till gårdar och torp. Den förekommer vild i Mellaneuropa, men i Sverige är den sällsynt idag, de växter man hittar är kvar från övergivna odlingar eller ”trädgårdsflyktingar”.