Skip to Content

Perra Winberg

Perra Winberg

Artiklar av Perra Winberg

Ny myndighet ska ”lyfta utsatta områden”

UTRIKESVid ett regeringssammanträde tidigare i våras beslutades om ett så kallat kommittédirektiv i syfte att utse en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med namnet Delegationen mot segregation. Myndigheten ska ha i uppgift att bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. Tanken är att verksamheten ska inledas den 1 oktober i år.

G7 vädjar om förnyat förtroende från medborgarna

UTRIKESUnder två dagar i slutet av maj, extremt hårt bevakade av polis och militär, satt nio företrädare för några av världens största ekonomier i sicilianska Taormina och drog upp sina globalistiska riktlinjer inför framtiden. Nya Tider var på plats på Sicilien och redovisar här en del av det som världsledarna enades om.

Bibeltest ska avslöja falska konvertiter

INRIKESDet är inte bara om åldern asylsökande kan ljuga för att erhålla uppehållstillstånd eller få olika fördelar från svenska myndigheter. Många hävdar nämligen också att de genom att ha kommit i kontakt med kristendomen i Europa och Sverige plötsligt konverterat från islam. Om de riskerar att fängslas eller till och med dödas i sitt ursprungsland för detta är det ett skäl till asyl i Sverige. Migrationsverket kritiseras nu för att under trovärdighetsutredningen på ett felaktigt sätt testa deras kunskaper om religionen.

Åldersbedömning tidigare men ålderstester fortfarande frivilliga

INRIKESRiksdagen har beslutat att från och med den 1 maj ska åldersbedömningar av så kallade ensamkommande göras tidigare i asylprocessen, så att uppenbart vuxna individer inte ska behandlas som barn under hela asylprocessen. Medicinska åldertester är dock fortsatt frivilliga. Sverigedemokraterna är kritiska mot att de nya reglerna bara gäller personer vars ansökningar registrerats efter den 1 februari i år, vilket betyder att alla de som anlände under migrantvågen 2015 slipper undan ens denna milda regelskärpning.

Om några år kan göteborgarna ta linbana till Hisingen

INRIKESLinbanan skulle bli den enda i norra Europa som ingår i en stads kollektivtrafik och den skulle invigas lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Det ambitiösa projektet får dock kritik för att budgeten på 1,1 miljarder kronor kan spricka.

Nya Tider på plats under G7-mötet på Sicilien – Del 2

G7Medan deltagarna på mötet, Merkel, Trump, Macron et consortes, på förmiddagen tog familjefoto och minglade runt på Teatro Greco, den grekiska amfiteatern pågick små protester på behörigt avstånd.

Nya Tider på plats inför G7-mötet på Sicilien

SICILIENHär i Taormina på Siciliens östkust råder lugnet före stormen. Nya Tiders Perra Winberg, som innan staden spärrades av besökte stadens gator, möttes av mer eller mindre folktomma kvarter. Sedan i går kväll är alla uppfarter till den högt belägna bergsstaden bevakade av tungt beväpnad militär och polis. I Medelhavet ute vid kusten patrullerar båtar från Guardia di Finanza, Carabinieri och säkerhetsföretaget Leonardo. Det vimlar av hundratals polisbilar och helikoptrar och att säga att det vibrerar av spänning i omgivningarna är ingen överdrift.

Fusk med pass kan leda till visumtvång till USA

INRIKESEnligt Interpol cirkulerar omkring 250 000 stulna elIer falska syriska och irakiska pass runt om i världen. Passvansinnet är ett välkänt faktum även i Sverige och nu vill regeringen utreda huruvida Polismyndigheten ska få utökade möjligheter att kontrollera migranters identitet. Frågan är dock om Sverige kan hålla jämna steg med de önskemål som Interpol, Europol och USA har. I värsta fall kan det kanske bli visumtvång för alla svenskar som vill resa till USA.

Svensk vindkraft till Stor- britannien

TEKNIKStatligt ägda energijätten Vattenfall går nu på allvar in för att etablera sig i Storbritannien. Företaget är den senaste i raden av utländska offentligägda producenter som vill ansluta sig till den lukrativa brittiska marknaden. Planen är att sälja energi från vindkraftverk till storföretag, som förstås är hemliga än så länge. De brittiska öarna har i århundraden varit beroende av kolkraft för sin energiförsörjning.

Cosa Nostra får konkurrens av nigerianska gäng

UTRIKESDetta är den första delen i en reportageserie i två delar om hur migrantvågen tar sin början på de stora italienska öarna i Medelhavet för att sedan fortplanta sig upp genom Europa. Nya Tiders Perra Winberg har varit på Sicilien och träffat vanliga och ovanliga invånare när han tagit pulsen på Palermo, staden vars borgmästare vill ha fri rörlighet och fler migranter medan invånarna oroar sig för den växande kriminaliteten och maffians nycker.

Psykambulans hjälper direkt på plats

INRIKESSedan hösten 2015 finns två så kallade bedömningsbilar i Göteborgsområdet. De är resultatet av ett samarbete mellan stadens ambulanssjukvård och psykiatri och är ambulanser som åker på larm som handlar om ångestdrabbade och självmordsbenägna patienter. Uppgiften är att göra akuta psykiatriska bedömningar och omhändertaganden på plats. Tack vare detta minskar antalet besök på psykakuten kraftigt, och precis som vid ett liknande projekt i Stockholm avlastas både polis- och ambulansverksamhet.

”Antirasisterna” är besatta av rastänkande

Som jag ser det så är antirasisterna till att börja med mångdubbelt fler och farligare än det de säger sig bekämpa – rasisterna och rasismen. Rastänkandet genomsyrar hela deras ”kamp” och de gör offer av människor i parti och minut, ofta mot dessa människors vilja, bara utifrån härkomst och hudfärg.

Therese förlorade sjukpenning på grund av köerna

REPORTAGE: Långa vårdköer i Skåne

Patienter drabbas när Psykiatri Skåne inför stopp för hyrläkare

INRIKESPolitikerna i Psykiatri Skåne ville spara pengar genom att sluta anlita hyrläkare och i stället försöka anställa egna läkare. Rekryteringen har dock gått dåligt och under tiden kommer patienterna i kläm. Sedan beslutet klubbades igenom i höstas har köerna vuxit så långa att patienter börjat gå miste om ersättning från Försäkringskassan. Flera av dessa har hört av sig till Nya Tider för att uppmärksamma missförhållandena.

Falsk nyhet från TV4 om ”rysshot”

INRIKES”Även här i Sverige förekommer ryska aktiviteter med syfte att splittra samhället och störa den demokratiska processen”, säger TV4:s nyhetsuppläsare med en bekymrad min den 7 januari. Han menar att detta slås fast i en studie från Utrikespolitiska institutet (UI). Det är bara det att nyheten är falsk, vilket avslöjats av medborgarjournalister på Granskning Sverige.

Miljöpartiet vill öppna gränserna – men ha fotboja på misstänkta jihadister

KRÖNIKA: PERRA WINBERGDet har varit tyst om Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin ett tag, men rätt vad det är hoppar han dock fram och vill visa lite handlingskraft. Ofta i frågor som ligger långt bort från det gröna miljötänk som var hans föregångares ledstjärna när de startade partiet en gång i tiden.

HVB-hem blir till stöd­boenden när afghanerna blir äldre

INRIKESPå grund av ett minskat inflöde av nya så kallade ”ensamkommande” omvandlar Social resursförvaltning i Göteborg nu sex av stadens sju HVB-hem till stödboenden, som är en boendeform som omfattar samma målgrupp men som kräver mindre omsorg. Stödboenden kostar därför mindre.

IS-sympatisör frikändes avseende mordbrand – greps genast av Säpo

INRIKESDen brand som startades i en shiamuslimsk samlingslokal i Malmö den 11 oktober förra året utgjorde inte en terrorhandling. Det anser Malmö tingsrätt som fredagen den 21 april frikände den 30-årige syriske man, som åtalats för dådet, från alla anklagelser inklusive mordbrand. Detta trots att polisen i mannens dator hittat både beskrivning på hur man tillverkar en detonator samt diverse filmer där IS-mördare avrättar icke-muslimer. Efter rättegången greps dock mannen av Säpo.

Avvisning av asylsökande kan förhalas med nytt regeringsförslag

INRIKESRegeringen vill ändra i Utlänningslagen med anledning av att Dublinförordningen omarbetats förra året för att lätta på trycket mot särskilt Grekland och Italien. Om regeringen får som den vill kommer asylsökande som tidigare kunde avvisas direkt enligt Dublinförordningen i stället kunna stanna kvar i väntan på att ärendet prövas av migrationsdomstol.

Asylsökande kringgår utlänningslagen

INRIKESI mars presenterade Säkerhetspolisen sin årsbok för 2016. Där tas förstås fenomenet med islamistisk extremism upp, men endast på sex sidor av 67. Terrorattentatet i Stockholm renderar måhända ett lite mer tilltaget sidantal nästa år, men redan 2009 konstaterade man att samarbetet med Polisen och Migrationsverket måste bli bättre för att förebygga extremism och terrordåd. Det visar sig dock att asylsystemet sätter käppar i hjulen.