Skip to Content

Perra Winberg

Perra Winberg

Artiklar av Perra Winberg

Internationellt hälsomöte i Göteborg

INRIKESDen 25 mars håller hälsofrihetsorganisationen NHF Sweden tillsammans med tidningen 2000-Talets Vetenskap och Föreningen SARA seminarium i Stora salen i Kulturum i Partille, strax utanför Göteborg.

”Kakan” hoppar av annons­kampanj för Comviq efter kritikstorm

INRIKESMedieprofilen och ADHD-ambassadören ”Kakan” Hermansson hoppade den 1 februari av ytterligare en reklamkampanj, denna gång för teleoperatören Comviq, då många människor reagerat över Kakans hatfyllda uttalanden i sociala medier. Det är tredje gången på förhållandevis kort tid som Kakan var i reklammässigt blåsväder.

Lärarinnan Ulrika från Malmö förföljd av politisk terrorgrupp

Krossade fönster i lägenheten, sönderskurna däck på bilen och rökbomb inkastad i vardagsrummet. Lärarinnan Ulrika Hugoson har blivit måltavla för en politisk terrorgrupp som kallar sig ”Antifascistisk aktion” (AFA), gruppen som tar till våld mot alla som inte tycker som dem. Attackerna började efter att Ulrika bjudits in av några vänner till en läsecirkel som anordnats av Nordiska motståndsrörelsen, ett nationalsocialistiskt svenskt parti. Hon fick ordet ”nazist” sprejat på fasaden, trots att hon varken är eller vill bli medlem i partiet.

Kritisk socialdemokrat i blåsväder

INRIKESDen oppositionella socialdemokraten Johan Westerholm driver opinionssajten Ledarsidorna.se, som knutit till sig flera kända namn. Bland annat skriver sajten om islamistiska nätverk och om Advokatsamfundets nätverk Hilda och Ruben som är insynsskyddade grupper för ledande tjänstemän inom rättsväsendet och andra myndigheter. Nu smyger det fotografer runt Westerholms hus om eftermiddagarna, påstår han. Polisutredning pågår.

SD Göteborg välkomnar Moderaternas ”flyktingpaus”

INRIKESJörgen Fogelklou, sverigedemokratisk ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige, är mycket nöjd att få över Moderaterna på sin planhalva både när det gäller stopp för byggandet av temporära asylboenden och en ”flyktingpaus”.

Vidarklinikens framtid hotad

VIDARKLINIKENStockholms Läns Landsting väljer att inte förnya sitt avtal med antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, som löper ut den 31 mars i år. Patientinitiativet Värna Vidarkliniken hävdar att beslutet är fattat på felaktiga grunder.

Michelin prisar Malmörestaurang

Det är inte bara mord, skottlossning och handgranatkastning i Malmö. Där lagas mat emellanåt också. Restaurang Vollmers har blivit Sveriges sjätte matställe någonsin att tilldelas två stjärnor i anrika Guide Michelin, en internationell årlig guidebok.

Svenska Spotify en av de första hyresgästerna i New Yorks nya World Trade Center

TEKNIKDen svenska musikstreamingtjänsten Spotify har stora planer på att expandera och väljer nu att flytta sitt amerikanska huvudkontor i New York till det nybyggda World Trade Center-komplexet. Anledningen är den otroligt snabba tillväxten av internetanvändare som är intresserade av och använder sig av tekniken streaming för att lyssna på musik.

Färre vindkraftverk byggs

INRIKESUtbyggnaden av vindkraft i Sverige har tappat fart. Antalet byggnationer av nya kraftverk var under 2016 det lägsta på sex år. Den totala effekten av nya turbiner som byggdes förra året uppgick till 605 megawatt (MW), vilket är en markant minskning jämfört med 700-900 MW tidigare år. Mattias Wondollek på branschorganisationen Svensk Vindenergi anser att elcertifikatsystemet måste reformeras och moderniseringen av elnäten påskyndas.

Moderaterna i Göteborg kräver ”flyktingpaus”

INRIKESModeraterna i Göteborg vill att Göteborgs stad helt slutar leta efter platser att bygga temporära migrantbostäder på. Efter cirka 30 miljoner av skattebetalarnas pengar och en massa ”bortkastade arbetstimmar” använts, anser Moderaterna att det enda rätta är att dra i nödbromsen och sätta stopp för temporära boenden för nyanlända.

Försök med könsuppdelade klasser i Örebro avbryts

Adolfsbergsskolan i Örebro avbryter projektet med könsuppdelade klasser, och skyller på Nerikes Allehanda. Anneli Widestrand som är rektor på skolan säger till tidningen: – Vi tar åt oss av den kritik som Nerikes Allehanda har gett oss, att vi eventuellt har gjort könsdiskriminerande behandling och vi kommer nu att utreda om kränkande behandling eventuellt har skett. Det är den främsta anledningen till att vi avslutar gruppindelningen.

Tveksamt med uppehållstillstånd för gymnasiestudier

INRIKESKammarrätten säger nej till regeringens förslag att ”ensamkommande barn” ska få förlängt uppehållstillstånd för att kunna gå klart gymnasiet och därefter söka jobb i Sverige. Kammarrätten, som är en tung instans i sammanhanget, varnar för att fler ”ensamkommande” då kan söka sig till Sverige när det skapas så många möjligheter att få stanna även för den som inte har skyddsbehov.

Eldriven färja sparar miljön

TEKNIKDen 11 januari gick den första eldrivna linfärjan på Kornhallsleden mellan Göteborg och Kungälv. Med eldrift genom kabel i stället för med dieselmotor kommer Gerd, som är Sveriges mest trafikerade linfärja, att efter den driftsmässiga omgörningen även i fortsättningen transportera nästan 717 000 fordon årligen över Nordre älv.

Forbes: Sverige bäst för utländska företag – men inte för folket

INRIKESSverige rankas som det bästa landet i världen för företag att göra affärer i, enligt en ny undersökning i den amerikanska affärsinriktade tidskriften Forbes. Det är en klättring upp från femteplatsen, som Sverige hade 2015. Rankinglistan består av 139 nationer, och faktorer som spelat in vid mätningen är: äganderätt, innovation, skatter, teknik, korruption, frihet, byråkrati, investerarskydd och börsutveckling. Det som är bra för utländska företag är dock sällan bra för dem som bor i landet.

Hyror kan höjas med upp till 80 procent i Göteborg

INRIKESStora delar av Göteborgs bostadsbestånd står inför omfattande renoveringar de kommande åren. Många av miljonprogrammens hus har minst 50 år på nacken och behöver rustas upp. Vad får det hela för konsekvenser för hyresgästerna? På Långströmsgatan på Hisingen planerar fastighetsägaren Balder att dels bygga nya hus, men också renovera de befintliga. Resultatet kan bli hyreshöjningar på upp till 80 procent.

Lag om kvotering i bolagsstyrelser slopas

INRIKESRegeringen har beslutat att inte gå vidare med det lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser som näringsminister Mikael Damberg (S) presenterade i september förra året. Senast 2019 skulle 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars blev det böter. En proposition är aviserad till våren, men Alliansen och Sverigedemokraterna kom tidigt i år överens i civilutskottet om att stoppa förslaget.

Efter problem: skolan i Göteborg kan centraliseras

INRIKESGöteborgs skolor brottas med stora problem, till exempel usla betyg och att antalet elever med gymnasiebehörighet är lägre än genomsnittet för resten av landet. Nu höjs kritiska röster som föreslår att stadsdelsnämnderna ska slopas och att grund- och förskolan istället centralstyrs via en grundskolenämnd. Tidigare var det rödgrönrosa blocket motståndare, men nu är plötsligt samtliga partier för en dylik omorganisering.

Tar saken i egna händer – skapar drömhus

INRIKESBristen på bostäder i allmänhet är stor, bristen på senior­anpassade bostäder är ännu större. Priserna har trissats upp, men bankerna beviljar sällan seniorer lån till insatsen. Därför har seniorerna i Karlskrona tagit till en radikal lösning: De bygger eget. Arkitekten och eldsjälen Fredrik von Platen, själv senior fast det knappast märks, vill få fart på den tungrodda bostadsmarknaden genom att bygga till lägre priser samt få bort alla de som skor sig under byggprocessen utan att göra någon nytta.

”Sverige i behov av en livsmedelsstrategi”

INRIKESPå konferensen Folk och Försvar i Sälen nu i början av januari diskuterades behovet av en svensk målsättning och strategi för livsmedelsproduktion – otroligt nog har Sverige ingen sådan strategi, vilket man är ganska ensam om i världen.

Nytt center vill rädda hotade arter

MILJÖVarje år försvinner hundratals djur- och växtarter från jorden. Detta vill göteborgaren och professorn Alexandre Antonelli förhindra. Därför har han startat ett nytt center i Göteborg. Förutom att öka samarbetet mellan olika instanser vill Antonelli gå i bräschen för ny forskning som bromsar att fler arter hamnar på Internationella naturvårdsunionens Rödlista.