Skip to Content

Missade med en vecka. Solstormen syns på denna graf fara iväg uppåt vänster. Jorden passerade just detta område bara en vecka senare.
Vetenskap

Solstorm missade Jorden med en hårsmån

Förra veckan berättade Nya Tider om den förödelse en solstorm kan ställa till med i vårt elektronikberoende samhälle. Nu sipprar uppgifter fram att en våldsam solstorm passerade Jordens omloppsbana 2012. Om den inträffat en vecka tidigare hade katastrofen varit ett faktum.

Publicerad: 25 augusti, 2014, 14:51

  • Svenska

Läs även

Solstorm

Solutbrott registreras av NASA. Den kraftiga vågen av laddade partiklar far med hög hastighet ut i rymden.

Många tror att risken för en supersolstorm som skulle slå ut världens elektroniska system, elnät och kommunikationer är försvinnande liten. Det är den inte. Enligt en studie som NASA publicerade 23 juli var en sådan solstorm nära att träffa Jorden för två år sedan:

Om en asteroid stor nog att skicka tillbaka den moderna civilisationen till 1700-talet uppenbarade sig från rymden och svischade förbi Jord-måne-systemet skulle det ögonblickligen vara huvudnyhet världen över.

För två år sedan undgick Jorden med en hårsmån just en sådan katastrof, men de flesta tidningar nämnde det inte ens. Det som svischade förbi var en extrem solstorm, den kraftigaste på minst 150 år.

– Om den hade träffat skulle vi fortfarande plocka spillrorna, säger Daniel Baker vid University of Colorado, som gjort studien.

I stället träffade den sonden STEREO-A (Solar TErrestrial RElations Observatory), vars syfte är just att utforska solen. Därför vet vi så mycket om just detta utbrott.

– Om utbrottet kommit bara en vecka tidigare hade Jorden befunnit sig rakt i skottlinjen, säger Baker.

I februari 2014 publicerade fysikern Pete Riley en artikel i den vetenskapliga tidskriften Space Weather om sannolikheten för att en supersolstorm skulle träffa Jorden. Enligt hans beräkningar, baserade på observerade solutbrott de senaste 50 åren, är risken 12 procent per decennium.

– Först var jag rätt så förvånad att oddsen var så höga, men statistiken verkar vara korrekt. Det får en att tänka till, säger Riley.

Enligt NASA skulle en sådan solstorm få dramatiska konsekvenser.

Analytiker tror att en direkt träff av en extrem solstorm, sådan som missade Jorden i juli 2012, skulle orsaka omfattande elavbrott och slå ut allt som kan kopplas till ett vägguttag. De flesta människor skulle inte ens kunna spola på toaletten eftersom urban vattenförsörjning är beroende av elektriska pumpar.

Sverige har bara förråd av mat för några få dagar om transporter skulle kollapsa, vilket de skulle göra då nästan alla fordon i dag innehåller elektronik.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Svarta hål, gravitationsvågor och medvetandet

Många, inte minst politiker, tänker sig att naturvetenskap ska vi ägna oss åt därför att den ger nyttiga resultat som kan omsättas i teknik som ger välstånd åt folket (och makt åt eliten). För Rickard Dawkins är det precis tvärtom. Vetenskap är en existentiell sysselsättning. Vi ställer frågor till naturen som ytterst handlar om att vi vill förstå vilka vi är, varifrån vi kommer, vad som är verkligt, hur världen fungerar osv. Och – märkvärdigt nog – ett vetenskapligt förhållningssätt kan ge oss svar som överträffar de vildaste och vackraste fantasier som någonsin en religionsstiftare frambringat. Att vetenskap också kan ha nyttiga tillämpningar är en trevlig biprodukt.

Så framställdes fuskrapporten om medier och invandring: en inblick i regeringens propagandaverkstad

Nya Tider har redan tagit upp den grovt vinklade rapport från Delmi som använts som argument för att massmedierna inte mörkar om invandringen. Här granskar vi rapporten och dess tillkomst i större detalj ‒ från den invandringsliberala lobbyist som framställt "forskningen" till de partiska forskare som det statliga propagandaorganet har hyrt in för att "granska" den.

Artificiell intelligens kan avslöja homosexuella utifrån ansiktsbilder

Enligt en studie från Stanfords universitet i Kalifornien kan artificiell intelligens (AI) korrekt bedöma om en person är homosexuell eller inte bara genom att analysera bilden av deras ansikte. Studien kritiseras av LGBT-grupper som fruktar att tekniken kan komma att användas för att diskriminera mot homosexuella.

Forskare vid Karolinska institutet: ”Kriminalitet sitter i generna”

FORSKNINGBostadsmiljö och socioekonomiska faktorer spelar väldigt liten eller ingen roll alls som förklaring till varför en del människor blir kriminella. En viktigare förklaring är snarare det genetiska arvet, det hävdar en forskare vid Karolinska institutet efter en omfattande studie av syskon och kusiner runtom i landet. Samtidigt förnekas resultaten av medier och vänstervridna forskare.

Brittisk studie: den akademiska friheten i Sverige under all kritik

FORSKNINGSverige ligger illa till när det kommer till den akademiska friheten, visar resultatet från en ny brittisk studie. Sverige ligger i bottenligan i en rankning av 29 EU-länder och hamnar på sjätteplatsen, nedifrån räknat och uppnår endast 39 procent akademisk frihet på en skala från 0 till 100 procent. Bristen på oberoende från regering och kollegialt styre är punkter som särskilt kritiseras.

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

DNA-studie: forntidens egyptier hade europeisk härstamning

GENETIKTyska forskare presenterade nyligen resultatet från en genetisk studie man låtit göra på egyptiska mumier. Resultatet visar att forntidens egyptier nästan helt saknade sub-saharisk DNA - istället kunde man visa på bland annat europeisk härstamning, vilket tidigare bara kunnat utläsas av forntida och antik egyptisk konst.

Ny teknologi kopierar din röst på 60 sekunder

Ett kanadensiskt företag har utvecklat en teknologi för röstsyntes som kan kopiera någons röst nästan perfekt. Den nya tekniken kan ha stor nytta för underhållningsbranschen, men spås också kunna användas för bedrägerier av olika slag.

Gå till arkivet