Skip to Content

Missade med en vecka. Solstormen syns på denna graf fara iväg uppåt vänster. Jorden passerade just detta område bara en vecka senare.
Vetenskap

Solstorm missade Jorden med en hårsmån

Förra veckan berättade Nya Tider om den förödelse en solstorm kan ställa till med i vårt elektronikberoende samhälle. Nu sipprar uppgifter fram att en våldsam solstorm passerade Jordens omloppsbana 2012. Om den inträffat en vecka tidigare hade katastrofen varit ett faktum.

Publicerad: 25 augusti, 2014, 14:51

  • Svenska
Solstorm

Solutbrott registreras av NASA. Den kraftiga vågen av laddade partiklar far med hög hastighet ut i rymden.

Många tror att risken för en supersolstorm som skulle slå ut världens elektroniska system, elnät och kommunikationer är försvinnande liten. Det är den inte. Enligt en studie som NASA publicerade 23 juli var en sådan solstorm nära att träffa Jorden för två år sedan:

Om en asteroid stor nog att skicka tillbaka den moderna civilisationen till 1700-talet uppenbarade sig från rymden och svischade förbi Jord-måne-systemet skulle det ögonblickligen vara huvudnyhet världen över.

För två år sedan undgick Jorden med en hårsmån just en sådan katastrof, men de flesta tidningar nämnde det inte ens. Det som svischade förbi var en extrem solstorm, den kraftigaste på minst 150 år.

– Om den hade träffat skulle vi fortfarande plocka spillrorna, säger Daniel Baker vid University of Colorado, som gjort studien.

I stället träffade den sonden STEREO-A (Solar TErrestrial RElations Observatory), vars syfte är just att utforska solen. Därför vet vi så mycket om just detta utbrott.

– Om utbrottet kommit bara en vecka tidigare hade Jorden befunnit sig rakt i skottlinjen, säger Baker.

I februari 2014 publicerade fysikern Pete Riley en artikel i den vetenskapliga tidskriften Space Weather om sannolikheten för att en supersolstorm skulle träffa Jorden. Enligt hans beräkningar, baserade på observerade solutbrott de senaste 50 åren, är risken 12 procent per decennium.

– Först var jag rätt så förvånad att oddsen var så höga, men statistiken verkar vara korrekt. Det får en att tänka till, säger Riley.

Enligt NASA skulle en sådan solstorm få dramatiska konsekvenser.

Analytiker tror att en direkt träff av en extrem solstorm, sådan som missade Jorden i juli 2012, skulle orsaka omfattande elavbrott och slå ut allt som kan kopplas till ett vägguttag. De flesta människor skulle inte ens kunna spola på toaletten eftersom urban vattenförsörjning är beroende av elektriska pumpar.

Sverige har bara förråd av mat för några få dagar om transporter skulle kollapsa, vilket de skulle göra då nästan alla fordon i dag innehåller elektronik.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Löfven: ”Svenska kyrkans präster måste viga homosexuella”

SVENSKA KYRKANSvenska kyrkans präster ska tvingas till att viga homosexuella par och Socialdemokraterna kommer inte släppa makten om kyrkan – i alla fall om Socialdemokraterna får fortsätta bestämma efter höstens kyrkoval. Det är några av de besked statsminister Stefan Löfven ger i en intervju med Kyrkans Tidning. Nu hävdar dock statsvetare att Löfven är okunnig om skillnaden mellan präster och statliga ämbetsutövare.

Illegala röstade i USA i högre omfattning än tidigare känt

USAAntalet illegala invandrare som har röstat i tidigare amerikanska val är mycket högre än i tidigare beräkningar, visar en ny studie. Så många som 5,7 miljoner illegala kan ha röstat i valet 2008, som gjorde Barack Obama till USA:s president.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Gå till arkivet