Skip to Content

Första dagen av välgörenhetsevenemanget Stora Hjärtslaget avslutades med tornerspel. Foto: Nya Tider
KULTUR

Grankåda och riddare – Stora Hjärtslaget på Kvarngården i Knivsta

Den första helgen i oktober avlöpte Stora Hjärtslaget på Kvarngården i Knivsta, mitt emellan Uppsala och Stockholm. Det är ett välgörenhetsevenemang med marknad och tornerspel som Hjärtebarnsföreningen i Uppsala län arrangerar tillsammans med tornerlaget Nordic Knights. Överskottet går till Hjärtebarnsföreningen, som är den enda organisation i Sverige som uteslutande arbetar med att stödja barn och ungdomar med hjärtfel. Nya Tider var bland de första på plats, och redan den första dagen var Kvarngården full av besökare i alla åldrar.

Publicerad: 19 oktober, 2016, 22:32

  • Svenska

Läs även

– Det är första gången jag är här, säger en av de kvinnliga knallarna till Nya Tider, medan hon visar marknadsståndet hon har förberett inför dagen. Hon säljer en hudsalva gjord på grankåda som hon tillverkat själv efter ett familjerecept från 1700-talet. Hon berättar att denna salva kan användas av både människor och djur, samt att den dessutom håller fästingar borta. Salvan kokas på gammaldags sätt över öppen eld i en gjutjärnsgryta.

En äldre kvinna och hennes dotter säljer egenhändigt sydda hattar och mössor, samt örter till elixiret svenskdroppar vid sitt bord. Vid ett annat bord säljs honung, lite längre bort stickade dockor, tygpåsar, hemlagad sylt och vetekuddar.

En kvinna säljer nagelfilar, fotfilar och så kallade peelingstenar – en liten rund sten som används till att rengöra ansiktet. De är gjorda av Orsa sandsten, som till största delen består av kiselsten.
– En livstidssten, säger hon till Nya Tider.

I hundratals år har denna svenska natursten använts som gravsten, byggnadssten och slipsten. För trettio år sedan satte sig en besökare i Orsa ned och började använda en sådan sten till att slipa sina fötter. Det var så det upptäcktes att sandstenen kan användas som fotfil, och sedan dess har fotfilar, nagelfilar och peelingstenar tillverkats av detta mineral. Dock är det än så länge få som känner till detta.
– Jag har en viktig uppgift att fylla, säger hon.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

sophia.eklund@nyatider.nu

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet