Skip to Content

Sveriges enda romska grundskola stängs efter kritik
INRIKES

Sveriges enda romska grundskola stängs efter kritik

Publicerad: 22 december, 2016, 16:54

  • Svenska

Enligt Skolinspektionens rapport är lektionerna i Roma Kulturklass inte anpassade efter elevernas olika åldrar. Barn i spannet 6-16 år har undervisats i samma klass. Det har dessutom under en del lektioner varit oklart vilket ämne läraren undervisat i och frånvaron på lektionerna är hög. De allvarliga bristerna har lett till att 14 av 15 elever i årskurserna i högstadiet fått underkänt betyg i mellan två och tio ämnen – flera terminer i sträck.

När den tvåspråkiga profilklassen startades för över 20 år sedan på Hammarbyskolan, tidigare Nytorpsskolan, var syftet att få fler romska barn att gå till skolan. Men i slutet av augusti i år beslutade Skolinspektionen att undervisningen var för dålig och hotade Stockholms stad att tvingas betala 1,8 miljoner kronor i vite om inte bristerna åtgärdades.

– Vi har fått kritik från Skolinspektionen att undervisningen inte håller den kvalitet den borde. Därför kommer nu kulturklassen att successivt läggas ned, säger Inger Pripp som är grundskoledirektör i Stockholms stad till SVT Nyheter Stockholm.

Vid årsskiftet kommer Roma kulturklass att börja fasas ut. Eleverna i årskurs 8 och 9 får gå klart sin utbildning, medan de yngre eleverna kommer att flyttas till vanliga klasser i Hammarbyskolan Södra, meddelar SVT Nyheter Stockholm.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

perra.winberg@nyatider.nu

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet