Skip to Content

Sveriges enda romska grundskola stängs efter kritik
INRIKES

Sveriges enda romska grundskola stängs efter kritik

Publicerad: 22 december, 2016, 16:54

 • Svenska

Enligt Skolinspektionens rapport är lektionerna i Roma Kulturklass inte anpassade efter elevernas olika åldrar. Barn i spannet 6-16 år har undervisats i samma klass. Det har dessutom under en del lektioner varit oklart vilket ämne läraren undervisat i och frånvaron på lektionerna är hög. De allvarliga bristerna har lett till att 14 av 15 elever i årskurserna i högstadiet fått underkänt betyg i mellan två och tio ämnen – flera terminer i sträck.

När den tvåspråkiga profilklassen startades för över 20 år sedan på Hammarbyskolan, tidigare Nytorpsskolan, var syftet att få fler romska barn att gå till skolan. Men i slutet av augusti i år beslutade Skolinspektionen att undervisningen var för dålig och hotade Stockholms stad att tvingas betala 1,8 miljoner kronor i vite om inte bristerna åtgärdades.

– Vi har fått kritik från Skolinspektionen att undervisningen inte håller den kvalitet den borde. Därför kommer nu kulturklassen att successivt läggas ned, säger Inger Pripp som är grundskoledirektör i Stockholms stad till SVT Nyheter Stockholm.

Vid årsskiftet kommer Roma kulturklass att börja fasas ut. Eleverna i årskurs 8 och 9 får gå klart sin utbildning, medan de yngre eleverna kommer att flyttas till vanliga klasser i Hammarbyskolan Södra, meddelar SVT Nyheter Stockholm.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

perra.winberg@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Hur skulle det vara att studera hur skolorna fungerar med zigenare (är uppfödd med ordet) i klassen? Varför inte åka ned till Sydeuropa och fråga hur det fungerar med zigenare i klassen? Det är allmän skolplikt i de flesta skolor i Europa, men då det gäller zigenare efterlevs inte skolplikten av flera orsaker. Den första är buslivet och störande av lektioner, de få gånger de behagar besöka skolan. Deras föräldrar är så gott som alltid analfabeter och kan inte hjälpa till med hemläxorna och har heller inte förstått vitsen med skolan.
  Gustav Vasa försökte inlemma zigenarna i det svenska samhället, men gick bet och sände dem till Finland som var ett bra sätt att bli av med dem. I den zigenska kulturen är det ett begrepp att inte betala för sig och vänligt inställda kommuner (Sydeuropa) har därför rivit zigenarlägren och erbjudit nya bostäder som efter ett kort tag är helt kala då det mesta av de fasta inventarierna är sålda. Det finns en enkel men fullt begriplig förklaring till varför det är så? Med en lägenhet kommer förpliktelser som hyra, vatten, el m.m. och zigenarna ”saknar” arbete så blir inventarierna nytt kapital. Alla som fått en gratis lägenhet, är snart tillbaka i ett nytt läger och där finns både el och vatten och dessutom helt gratis från närmaste el-stolpe, eller någon annan tjuvkopplad el-ledning.
  Det är bra naivt att tro att barnen från dessa getton skulle fullgöra skolplikten?
  Vet att min kommentar är kontroversiell och i många svenskars ögon rasistisk, men med många års erfarenhet av zigenare och deras inställning till skola och arbete och att allt skall vara gratis!
  Anser du kommentaren alltför vågad, förstår jag om du censurerar, eller slopar den helt och hållet.

  • Big Feline

   Det är säkert med sanningen överensstämmande. Det är åtminstone min erfarenhet.

  • Laho
  • Gumod

   Att de bara orkar att försöka förändra en sådan livsstil

Rebwar Hassan utesluts ur Miljöpartiet efter kritik mot invandring och islam

INRIKESRebwar Hassan var en av få miljöpartistiska företrädare att öppet uppmana partiet att "göra upp med islamismen". I en uppmärksammad debattartikel i en lokaltidning skrev ledamoten i Stockholms landstingsfullmäktige att det är förståeligt att svenskarna reagerar i frågor som rör invandring eftersom det "påverkar hela landet". I dagarna uteslöt Miljöpartiet Hassan eftersom han "skadar partiet allvarligt" med sina åsikter.

Så bestrider du bluff-fakturorna från Företagsopinion – utan risk!

Just nu publiceras varningar i flera medier om att inte svara på ”marknadsundersökningar” från ett företag som kallar sig Företagsopinion. Men frågan är om inte varningarna också hjälper personerna bakom företaget i deras bedrägeri. Nya Tider går igenom hur fakturorna kan bestridas enkelt, utan risk och med stor chans till framgång.

Läs hela mässnumret här

SD Malmö: Låt vuxna barnbedragare betala tillbaka bidragen

Sverigedemokraterna i Malmö vill att ”ensamkommande flyktingbarn” som ljugit om sin ålder ska polisanmälas och bli återbetalningsskyldiga för de bidrag de felaktigt fått ut. Tidigare har Moderaterna och Centern i Mariestad drivit igenom detta i sin kommun. Företrädare i SD vill nu att frågan ska väckas på fler orter.

Tio hemskickade afghaner ”massdeportation” enligt Aftonbladet

Efter att tio personer, som avslöjats med att ha ljugit om sin ålder och sina asylskäl, blivit nekade asyl twittrade vänstertidningen Aftonbladet att det var en ”massdeportering”.

Svenska ambassader lockar invandrare till Sverige med höga bidrag

En gemensam kampanj för Sveriges ambassader har mött omfattande kritik, bland annat av PM Nilsson i Dagens Industri. På ambassadernas hemsidor publiceras just nu en informationskampanj på temat ”arbeta i Sverige” översatt till en rad olika språk. Enligt nättidningen Nyheter Idag är det statliga Svenska institutet som ligger bakom kampanjen.

Nya Tider tvingar hycklarna att kasta masken

LEDARENya Tiders närvaro på Bokmässan blev vida omdebatterad. Under lång tid har vänsterliberala debattörer kunnat slå sig för bröstet om hur mycket de stödjer yttrandefrihet, men med Nya Tider sattes de på prov. Merparten tvingades då erkänna att de bara är för yttrandefrihet när det gäller åsikter som de själva delar.

Twittrade om trollfabriken #jagärhär, då förlorade Bilyana sin universitetspost

REPORTAGEBilyana Martinovski var affilierad docent på Stockholms universitet. Som privatperson har hon twittrat om övergrepp mot kvinnor och barn, medialögner, censur, Donald Trump med mera. Men så twittrade hon om ”demokratiterroristerna” i #jagärhär ‒ och fick plötsligt ett brev från institutionens chef Uno Fors. Hon får inte vara förknippad med universitetet längre.

Gå till arkivet