Skip to Content

Går starkt framåt. Det radikala anti-vita partiet Economic Freedom Fighters har tagit flera stora kommuner från det styrande ANC. Partiet vill bland annat ge de vita farmarnas mark till svarta. Foto: Nya Tider

Sydafrikas styrande ANC tappar i kommunalval

Det styrande ANC gick kraftigt bakåt i det sydafrikanska kommunvalet den 3 augusti. Partiet, som fullständigt dominerat Sydafrika under 20 års tid, tappar nu flera stora städer sedan väljarna börjar tröttna efter utbredd korruption och flera politiska mord inom partiet. Oppositionen är dock splittrad, då det radikalt anti-vita Economic Fighters som pressar ANC från vänster och det liberala mångkulturpartiet Democratic Alliance knappast skulle kunna regera tillsammans.

Publicerad: 21 augusti, 2016, 21:30

  • Svenska

Läs även

Sydafrikas största parti, African National Congress (ANC), har styrt landet sedan 1994. Det riskerar nu att förlora kontrollen över flera större städer sedan det radikala vänsterpartiet Economic Freedom Fighters (EFF) gått kraftigt framåt i kommunalvalet den 3 augusti.

ANC förlorar flera viktiga städer

Sydafrikas fyra största städer, Johannesburg, Kapstaden, Pretoria och Durban, spelar en viktig roll i landets ekonomi och är därför viktiga symboliska vinster för politiska partier. Enbart Johannesburg har en BNP på 76 miljarder dollar, vilket är större än för de flesta länder söder om Sahara.

ANC har använt kommuner man regerat till att belöna lojala pariföreträdare genom så kal­lad ”medlemsutnämning”. Både politiska och icke-politiska befattningar på stadsnivå med fina löner har fyllts av ANC-medlemmar, så att de flesta borgmästarna i dag tjänar mer än presidenten och de omges av andra högavlönade byråkrater.
Vid vår pressläggning kämpade ANC för att behålla Johannesburg, Pretoria och East Rand (även känd som Ekurhuleni), tre stora kommuner som det dittills styrt – kritiker skulle säga plundrat – i tjugo år.

ANC backar till förmån för det vänsterradikala partiet Economic Freedom Fighters. På bild ett valtält i Johannesburg. Foto: Nya Tider

ANC backar till förmån för det vänsterradikala partiet Economic Freedom Fighters. På bild ett valtält i Johannesburg. Foto: Nya Tider

I Kapstaden, på sydkusten, besegrade den vänsterliberala oppositionen Democratic Alliance (DA) det styrande ANC med stor marginal, 68,4 procent av rösterna, medan ANC endast kunde uppbåda ynka 20,8 procent. I lokal media förklaras ANC:s dåliga resultat av Kapstadens speciella demografi, där svarta inte är i majoritet. Den största gruppen är ”färgade”, vilket i Sydafrika betecknar mulatter, som har 42 procent, medan vita har 15 procent. Storstaden har länge styrts av DA och har under de senaste åren fått rykte om sig att vara den bäst styrda DA-staden.

I kommunalvalet 2006 lyckades DA bara få svag kontroll över Kapstaden, då det tvingades att ingå i en koalition bestående av småpartier för att kunna besegra ANC. I detta års val har dock DA lyckats lämna ANC helt i kölvattnet.

Kapstaden går en annan väg

Provinsen Västra Kap, som har Kapstaden som huvudstad, har nästan blivit ett eget land, helt olikt resten av det ANC-dominerade Sydafrika. Till skillnad från ANC:s svarta suprematism med olika majoritetsförmåner profilerar sig DA som ett liberalt parti för mångkultur och homosexuellas rättigheter. Man blandar svarta, vita, indier, judar och andra grupper i partitoppen, vilket gjort att man fått stöd av flera minoriteter. Även de flesta vita röstar på DA, då partiet Freedom Front Plus, som riktar in sin politik på att företräda vita och andra minoriteter, anses vara för små för att kunna påverka.

Genom DA:s styre har provinsen på ett effektivt sätt undgått ANC:s minoritetsfientliga politik som råder i resten av landet, och det kan hända att Västra Kap på sikt bildar en helt fristående stat. Den liberale kommentatorn R.W. Johnson har nyligen spekulerat kring en sådan möjlighet i Business Day, Sydafrikas ledande affärstidning, samägd av London Financial Times.

Nkandla-skandalen och politiska mord

Jacob Zuma, landets president tillika ANC:s partiledare med endast grundskoleutbildning, har fått stå som symbol för korruptionen inom ANC genom den så kallade Nkandla-skandalen som har hållit på i flera år. Som traditionell zulu från området Zululand med fem fruar och mer än tjugo barn, bestämde sig Zuma för att bygga en privat egendom för sig själv och sin släkt i hembyn Nkandla. Större delen av kostnaderna beskrevs i offerter som ”säkerhetsuppgraderingar” och den stora simbassängen ansågs vara en form av brandskydd. Temat ”brandbassäng” har inspirerat många sydafrikanska satirtecknare. Sammanlagt spenderade ANC-regeringen cirka 250 miljoner rand (cirka 125 miljoner kronor) på Nkandla.

Den högsta domstolen i landet, författningsdomstolen, beslutade så småningom att Zuma måste betala tillbaka åtminstone åtta miljoner rand till staten. Några av Zumas vänner och supportrar, samt affärskontakter till hans familjemedlemmar som misstänkts göra affärer med regeringen, erbjöd sig att ”donera” pengarna till honom. Strax före kommunalvalet meddelade Zuma att han skulle ”få ett bostadslån” för att betala av sin skuld till staten.

Mot bakgrund av Nkandla-skandalen har de flesta politiska kommentatorerna i Sydafrika sett kommunalvalen som en folkomröstning om Jacob Zuma som president, med vidare konsekvenser än bara vem som skulle styra kommunerna för de kommande fem åren. I själva distriktet Nkandla har det traditionella zulu-nationalistiska partiet Inkatha Freedom Party vunnit elva av de 14 storkommunerna.

Korruptionen och laglösheten som utgår ifrån ANC har dock en ännu obehagligare sida. Under månaderna som föregick kommunalvalet begicks inte mindre än 14 politiska mord i provinsen Kwazulu-Natal, det landområde som de invandrande zuluerna fick av de vita nybyggarna under kolonialismen. Morden hade främst ursprung inom det styrande partiet självt, där kommunala kandidater bokstavligen eliminerade varandra.

EFF vill konfiskera vitas mark

I upptakten till kommunalvalen tog marxist-leninistiska Economic Freedom Fighters till sin vanliga radikala retorik om att konfiskera all mark och egendom som ägs av vita sydafrikaner efter Zimbabwes modell. Medlemmarna bär karakteristiska röda jackor eller overaller för att visa att de identifierar sig med arbetarklassen och dess ”röda” politik. På flera håll stoppade man trafiken under sina ”revolutionära” demonstrationer.

I Rustenburg, huvudstad i Sydafrikas ”platinabälte” i norra delen av landet med en mängd gruvor som utvinner metallen från rika fyndigheter, har EFF redan firat att det tagit två storkommuner från ANC. I denna region har det styrande partiet tappat kraftigt i popularitet efter att polisen den 16 augusti 2012 sköt mot strejkande gruvarbetare i staden Marikana och dödade 34 av dem. En svensk vänsteraktivist, Liv Shange, gift med en svart sydafrikan, har under ett antal år organiserat en ny gruvfackförening i detta område vilket kan ha bidragit till EFF:s framgång i Rustenburg.

Även i Soweto, den vidsträckta svarta förorten söder om Johannesburg som ANC inlemmat i kommunen för att säkerställa en svart majoritet och därmed ANC-kontroll över hela Johannesburg, röstade vissa mot ANC. En arbetslös lastbilsförare, Nathi Malaudzi (40), berättade för nyhetsbyrån AFP:
– Vi är trötta på egoistiskt styre. Folk är trötta på dem och även mormödrar har fått nog av denna regering.

Sydafrika kan få skräpstatus

Under åren av ANC-styre har kommunerna dragit på sig enorma skulder som måste finansieras antingen av staten eller finansmarknaden. Nyligen har kreditvärderingsinstitut som Standard & Poor’s och Moody’s hotat med att nedgradera den syd­afrikanska skulden till så kallad ”skräpstatus”, en rankning lägre än BBB från Standard & Poor’s. Näringslivet fruktar att en sådan sänkning av Sydafrikas rankning skulle leda till kapitalflykt från landet samt en räntehöjning. Varje ytterligare politisk turbulens på kommunal nivå, med stora städer som inte kan få till ett effektivt styre, skulle definitivt påverka Sydafrikas kreditvärdighet och förvärra problemet med den höga kommunala skulden som skapats av ANC.

Före det att ANC och Sydafrikas kommunistparti tog över makten i Sydafrika 1994 var de flesta städerna välskötta, med blygsamma utgifter och ackumulerade finansiella reserver. De sistnämnda spenderades snabbt av revolutionärerna som fått makten, och därefter började man låna i stor skala.

Splittrad opposition

Nedgången i stödet för ANC har samtidigt skapat potentiell instabilitet i landet, eftersom inget parti verkar kunna vara säker på att få tillräckligt säker majoritet i Johannesburg, Pretoria (ibland kallat ”Tshwane” av ANC) och East Rand (”Ekurhuleni”), samt Port Elizabeth (”Nelson Mandela Bay”).

sydafrikas kommuner gick till val. Även om stödet för ANC minskade, har de fortfarande kontroll över landet. ANC har under en längre tid skakats av korruptionsskandaler. Foto: Nya Tider

Sydafrikas kommuner gick till val. Även om stödet för ANC minskade, har de fortfarande kontroll över landet. ANC har under en längre tid skakats av korruptionsskandaler. Foto: Nya Tider

Det skulle innebära att både ANC och DA skulle ha det föga avundsvärda alternativet att bilda en koalition med extremvänstern, det anti-vita EFF. Av olika skäl skulle en sådan allians innebära ”dödskyssen” för båda av de större partierna. ANC gör sitt bästa för att uppvakta de unga, arbetslösa och missnöjda svarta väljare som röstar för EFF, medan DA är beroende av minoritetsväljare från vita och andra minoritetsgrupperingar som skulle betrakta samarbetet med EFF som inget mindre än ett svek.

DA utsåg nyligen en ung svart man, Mmusi Maimane, till partiledare efter Helen Zille, en vit kvinna vars judiska föräldrar flydde Europa på 1930-talet. Maimanes ansikte har prytt många av partiets affischer under valet, även om han själv inte kandiderar i någon kommun. Han har avvisat idén att samarbeta med EFF i att styra någon stad och säger:

– Vi kommer aldrig att ingå i en koalition som skulle undergräva vår förmåga att leverera resultat till Sydafrikas folk. Ett av våra viktigaste varumärken som parti är att vi styr bättre än någon annan.

Även om DA och ANC har kunnat locka röster från besvikna ANC-väljare är det många som förvånats över att inga nationalistpartier lyckats dra fördel av de många kriserna och kontroverserna på sistone i Sydafrika. Det zulu-nationella Inkatha Freedom Party lyckades visserligen behålla kontrollen över Nkandla, vilken ironiskt nog är president Zumas hemstad, men lyckades inte särskilt bra i andra delar av Kwazulu-Natal såsom storstaden Durban.

Likaså har Freedom Front Plus, som stöds av konservativa afrikander, misslyckats med att dra fördel av den nya språknationalismen bland afrikander, liksom deras motstånd mot de många namnbytena i Pretoria där de flesta stora gatorna har uppkallats efter tidigare ANC-terrorister som Solomon Mahlangu, som dödade två oskyldiga kvinnor i en eldstrid med polisen. Även namnet på Pretorias första gata, Church Street, vars historia går tillbaka till 1855 då staden grundades, har ändrats.

Med tanke på det nuvarande dödläget med det styrande ANC fortfarande ohotat med 52 procent av rösterna i hela landet, så utkämpas många av Sydafrikas politiska strider i domstol. Så var det med Nkandla liksom med frågan om Pretoriagatornas namnändringar, där afrikanergrupper slutligen förlorade efter överklagande i författningsdomstolen.
Även om ANC stukats i detta val kan det ingalunda räknas ut. Detta är desto mer anmärkningsvärt eftersom landets privatägda medier har utsatt både Zuma och hans parti för en störtflod av kritik. Men ANC:s kontroll av staten och en armé av lojala byråkrater på nationell, provinsiell och kommunal nivå, kommer att säkerställa dess dominans för lång tid framöver.

Dan Roodt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Covid-19 dödar fler män än kvinnor

HÄLSAForskare kan inte säga säkert varför coronapandemin gör skillnad på kön, men det beror sannolikt på biologi, livsstil och beteende.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

UTRIKESSprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

Gå till arkivet

Send this to a friend