Skip to Content

Irene Matkowitzc i rättssalen. 1985 var Irene med när hennes dåvarande sambo, Stevica Matkovic, sköt ihjäl en person med k-pist i en lägenhet i Helsingborg. I hovrätten dömdes Stevica till tolv års fängelse för detta mord och flera andra brott. Paret gifte sig efter förhandlingen i tingsrätten, när de båda satt häktade. Foto: Nya Tider
Nya Tider på plats

”Tårtkvinnan” i rätten – attackerade NyT:s fotograf

Kvinnan på bilden är dömd för över ett hundra brott. Hon är 62 år och spenderade större delen av 1980-talet och 1990-talet inlåst, flerfaldigt dömd för mycket allvarlig brottslighet. Hon har aldrig haft ett jobb i hela sitt liv. Hon har kostat svenska skattebetalare miljontals kronor. Hon blev rikskändis när hon kastade en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Kvinnan på bilden heter Irene Matkowitzc.

Publicerad: 16 mars, 2015, 20:59

  • Svenska

Under rättegången våren 2014, där Matkowitzc dömdes för ofredande av Åkesson, strålade hon av lycka och poserade villigt för TV-kameror och fotografer. Hon tyckte det var ”löjligt” av Åkesson att polisanmäla henne. Nu har hon gjort precis som Åkesson. Den 16 mars var Irene Matkowitzc, mer känd som ”Tårtkvinnan”, i rätten. Denna gång efter att ha polisanmält en nu 19-årig kvinna för att ha ”tårtat” henne i samband med en intervju. Nu var hon dock inte lika intresserad av att bli fotograferad, som framgår av bildserien. Hon gick emot Nya Tiders fotograf och slog till kameran med handen. Se hatet i hennes blick.

attack-2attack-5attack-13attack-20attack-23attack-slut

När dom meddelats, kommer vi att publicera en längre artikel om Matkowitzc och hennes kriminella bakgrund, exklusivt i pappersupplagan av Nya Tider. Kompletterat med unika bilder.

fullsatt

Intresset för rättegången var stort, alla åhörarplatser fylldes.

 

Stefan Pettersson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Amerikanska Nyhetsanalyser jubilerar

Podden Amerikanska Nyhetsanalyser som drivs av Ronie Berggren sänder i dagarna sitt femhundrade avsnitt. Podden berömmer sig av att vara Sveriges mest initierade och balanserade nyhetskälla för amerikansk politik, men innehåller också annat material om bland annat islam, Brexit och massinvandringen.

Norska invandringsforskare omplacerade på Statistisk sentralbyrå

INRIKESErling Holmøy på Statistisk sentralbyrå (SSB) i Norge arbetade som forskningsledare med kostnadsberäkningar för invandringens ökande kostnader. Flera anmärkningsvärda och avslöjande resultat kom från hans penna. Bland annat räknade han ut att varje norrman måste betala 10 000 norska kronor extra i skatt årligen från 2025 och framåt. Nu omplaceras han och 25 kollegor på SSB och får inte jobba med forskning längre.

Sverige köper Patriotrobotar

INRIKESFörsvarsmakten har nu meddelat vilket medeldistansluftvärnssystem som skall köpas in. Valet föll på det amerikanska Patriotsystemet, känt sedan första Gulfkriget. Beslutet får hård kritik från en rad debattörer och från Sverigedemokraterna som hellre ser att det fransk-italienska SAMP/T-systemet köps in, men med svensk målradar. En anledning till valet av Patriot sägs vara att knyta Sverige närmare till USA försvarspolitiskt.

Thomas Jackson har fått rätt om de apatiska barnen

INRIKESLäkaren Thomas Jackson har i över ett årtionde varit aktiv i debatten om ”apatiska flyktingbarn”. Han menade redan från början att det var föräldrarna som orsakade barnens tillstånd och att botemedlet var att separera dem från barnen. Metoden har i tysthet tagits upp av ett vårdhem i Skara ‒ med hundraprocentig framgång. Nu har Jackson stämt Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin för förtal ‒ ett mål som han planerar att ta hela vägen till Europadomstolen om så krävs.

Lanko Aziz, 30, dömd till livstid för dubbelmord på kriminella

INRIKESMerhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen, sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet.

Ensamkommande som onanerade på buss blev rådgivare åt regeringen

INRIKESMushtagh Hosseini, ordförande i ”Sveriges ensamkommandes förening”, har tidigare uppmärksammats i alternativ media och i sociala medier sedan det framkommit att han dömts för kvinnomisshandel, hemfridsbrott och för att ha onanerat på bussen. Trots det valde regeringen att utse honom till ledamot i Barnrättsdelegationen. Men efter Nya Tiders frågor meddelas att Mushtagh Hosseini kan bytas ut.

Avspärrningar i Göteborg inför EU-toppmötet

Nu börjar EU-toppmötet i Göteborg. In idet sista arbetade man med att bygga avspärrningar och förbereda säkerheten för potentaterna. Ett stort område kring Eriksbergshallen och Hotell 11 på Hisingen i Göteborg har hägnats in. Såväl boende som småföretagare drabbas av att allmänhetens tillträde begränsas till ett minimum. Såväl den internationella pressen som stora polisstyrkor finns redan på plats och väntar på att EU-träffen inleds.

SVT:s reporter Peter Rawet i USA. Stillbild: SVT

Granskningsnämnden fäller SVT efter skämsintervjun

SVT-intervjun, som fått hundratusentals människor runt om i världen att plocka fram sina skämskuddar och pressa mot ansiktet, har nu också fällts av granskningsnämnden för radio och tv.

Gå till arkivet