Skip to Content

GardaWorld är ett företag som står för säkerheten kring främst oljeanläggningar i Irak. Man uppger att man har över 2000 anställda från Basra i söder till Erbil i norr. Inom säkerhetsföretaget liksom på oljeanläggningarna arbetar många amerikaner och andra västerlänningar, oaktat oljeföretagens ägarstrukturer och om det är centralregeringen i Bagdad eller den kurdiska administrationen i norr som tar profit från oljan. Foto: GardaWorld
Irak

Terrorkalifatet IS exporterar olja till väst

Medias rapportering från Irak har bestått av lösryckta delar som gör det omöjligt för allmänheten i väst att skapa sig en helhetsbild för att förstå skeendet eller ännu mindre se de dolda drivkrafterna i bakgrunden. Det har inte underlättats av att rapporteringen ofta har handlat om hårresande barbari. För många av aktörerna på slagfältet, liksom dem som står bakom dessa, är drivkraften olja och pengar.

Publicerad: 27 augusti, 2014, 08:56

  • Svenska

Läs även

Nya Tider tittar i denna artikel närmare på det okända och häpnadsväckande faktum att väst köper stulen irakisk olja av terrorkalifatet Islamiska staten. Hur går det till och hur många miljoner dollar per dag tjänar IS på denna handel? Vilka länder underlättar oljeförsäljningen och hur? Till och med en del amerikanska publikationer börjar undra över vilken sida en del av USA:s allierade i regionen egentligen står på, samtidigt som det framkommer att IS offensiv mot oljefälten mer än väl sammanfaller med kurdernas övertagande av andra av Iraks oljeanläggningar.

Islamiska Staten framrycker mot nya oljefält med bland annat amerikanska pansarfordon som de erövrat från irakiska styrkor.

Islamiska Staten framrycker mot nya oljefält med bland annat amerikanska pansarfordon som de erövrat från irakiska styrkor.

BqsnuaFIQAAmvvB

Kurdisk officer pekar på irakiska regeringsstyrkor som flyr den framryckande ter­rorarmén IS. Hans ansiktsuttryck tyder på glädje snarare än rädsla. Samtidigt som IS erövrade oljefält i nordvästra Irak under sin blixtoffensiv i början av juni passade kurderna på att ta kontroll över oljefält i nordöstra Irak.

Kurdisk officer pekar på irakiska regeringsstyrkor som flyr den framryckande ter­rorarmén IS. Hans ansiktsuttryck tyder på glädje snarare än rädsla. Samtidigt som IS erövrade oljefält i nordvästra Irak under sin blixtoffensiv i början av juni passade kurderna på att ta kontroll över oljefält i nordöstra Irak.

OLJESTADEN ERBIL fungerar som ett nav för amerikanska oljeföretag och deras underleveran­törer. I bara ett av sina egna områden (inklippt uppe till höger), där gatorna bär namn som New York Avenue och Cross Country Avenue, bor hundratals amerikanska medborgare.

Oljestaden Erbil fungerar som ett nav för amerikanska oljeföretag och deras underleveran­törer. I bara ett av sina egna områden (inklippt uppe till höger), där gatorna bär namn som New York Avenue och Cross Country Avenue, bor hundratals amerikanska medborgare.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Covid-19 dödar fler män än kvinnor

HÄLSAForskare kan inte säga säkert varför coronapandemin gör skillnad på kön, men det beror sannolikt på biologi, livsstil och beteende.

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

UTRIKESSprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Gå till arkivet

Send this to a friend