Skip to Content

Skolor 1 Arkivfoto: Nya Tider

Tiotusentals nyanlända trängs in i svenska skolor

Under 2015 kom över 70 000 personer till Sverige som hävdar att de är barn. Det innebär cirka åtta nya skolklasser varje dag. De nyanlända har rätt till skolgång enligt svensk lag, och har nu börjat fylla ut skolorna. Enligt en ny lag skall dessa elever också delta i vanlig undervisning, i ordinarie klasser.

Publicerad: 25 februari, 2016, 17:45

  • Svenska

Den stora migrantvågen har varit påfrestande även för den redan hårt ansatta svenska skolan. Nyanlända ungdomar från olika delar av världen placeras nu ut i vanliga skolklasser, något som skapar ännu tuffare villkor på skolor där man redan kämpar med att uppnå godkända betyg för eleverna. Under 2015 sökte 70 384 ungdomar asyl i Sverige, varav 35 369 var så kallade ensamkommande, enligt statistik från Migrationsverket. Det betyder cirka fyra normalstora grundskolor i veckan eller åtta skolklasser per dygn. Till detta kommer ett okänt antal som vistas i landet illegalt, men som enligt svensk lag ändå har rätt att gå i skolan. Svårigheterna visade sig direkt vid skolstarten av vårterminen. ”Flyktingbarnen fyller skolorna till brädden i Norrbotten”, ”Örebro: Hårt jobb med att få plats för alla i skolan” och liknande alarmerande rubriker syntes i lokalpressen. Vissa kommuner är särskilt hårt drabbade, i till exempel Överkalix, Pajala och Jokkmokk är var tredje tonåring som bor i kommunen en asylsökande pojke.
– De får rent fysiskt inte plats på vår skola, säger Caisa Isaksson, rektor i Porjus, till Norrbottenskuriren.
– Vi mäktar inte med mer än så här, säger Martha Liw som tar emot och registrerar alla nykomna elever som ska börja på gymnasiet i Örebro, till lokaltidningen Nerikes Allehanda.

Lagen tvingar in nyanlända i vanliga klasser

En ny lag började gälla den 1 januari, enligt vilken skolorna inte får hålla nyanlända åtskilda från vanlig undervisning. De får även fortsättningsvis gå i särskilda förberedandeklasser, men en del av undervisningen måste ske i ordinarie klasser. Ingen får heller gå i förberedandeklass i mer än två år. I regeringens proposition, som lades fram för drygt ett år sedan och som nu alltså blivit lag, står även att skolan skall bedöma elevens skolbakgrund och kunskaper inom två månader. Denna bedömning står sedan som grund när man ska bestämma vilken årskurs eleven placeras i. Kunskaperna varierar kraftigt hos de nyanlända, vilket kan leda till att elever placeras i årskurser där de blir flera år äldre än sina klasskamrater. Inte minst kan detta bli fallet för ungdomar som ljugit om sin ålder för att kvala in som ”ensamkommande barn”. Att sätta någon som inte kan svenska, och kanske inte heller kan läsa och skriva i ordinarie klasser, sätter förstås stor press på lärare som redan kämpar med att upprätthålla god undervisningskvalitet och ordning i klassen. En av de skolor som inte klarar lagens krav är grundskolan i Borgholm på Öland, som på kort tid fått ta emot 250 asylsökande. De går i särskilda klasser vid sidan om den vanliga undervisningen, rapporterade SVT den 8 januari. Det beror på att det skulle bli ”för rörigt att integrera barnen i vanlig klass”. Enligt skolförordningen gäller även att alla elever har rätt till individanpassad undervisning. Det betyder bland annat att alla elever vid behov ska få studiehandledning på sitt modersmål.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Ändring av kommentarsfält

På grund av misstanke om att det förekommit missbruk av kommentarsfältet kommer det tillfälligt att stängas av tills vidare. Vi jobbar på att lösa frågan med en långsiktigt hållbar lösning för möjligheten att kommentera och återkommer i ärendet.

SD 1

David Lång ny ledare för SD:s Stockholmsdistrikt

SDEfter en del inre stridigheter och ett framskjutet årsmöte har slutligen en ny styrelse valts på SD Stockholms årsmöte den 15 maj. Ny ordförande blir riksdagsmannen David Lång, som ersätter den tidigare ordföranden Jimmy Hesselbäck.

Brännässla

Brännässlan – ett nyttigt ogräs

HÄLSADen första söndagen i maj är det brännässlans dag. För att vara ett ogräs, och ett riktigt otäckt brännande sådant, är det inte dåligt att ha fått en egen dag. Men brännässlan är faktiskt ett ovanligt nyttigt och näringsrikt ogräs. Den är en av våra främsta läkeörter och dessutom bland de näringsrikaste örterna vi har i Sverige och ett billigt alternativ till dyra kosttillskott.

Vavra

En tidning att räkna med!

LEDARE

KB 1

Konstens frihet och rätten att uppröra

TRYCKFRIHETDan Park är den ende av oss som lyckats hamna i fängelse, sade Makode Linde lite beundrande, men berörde inte alls det faktum att han som mörkhyad konstnär behandlas med silkesvantar. När etablissemangets egna kulturpersonligheter skulle diskutera yttrandefriheten i Sverige var de rörande överens om att det inte råder några problem och inom konsten råder om möjligt ett än mer öppet klimat.

Sanna 1

Nya Tider åter vid fronten

LEDAREVi på Nya Tider är måna om att vår rapportering stämmer överens med verkligheten. I mitten av maj månad befann sig tidningens viceredaktör Sanna Hill åter vid frontlinjen i norra Irak, några kilometer från Islamiska statens område. Hon spenderade ett par dagar med västerländska frivilliga i staden Daquq.

Annelie 1

Eleverna som stöttade Annelie Sjöberg utmobbade

UPPFÖLJNINGNya Tider ringer Annelie Sjöberg, som vi skrev om i NyT v.17/2016, och som förlorade jobbet bland annat för sin delaktighet i Folkets demonstration. Hon berättar att de elever som uttalade sitt stöd för henne, varav några citerades med förnamn i Nya Tiders artikel, hotas med utskrivning ur skolan.

Libyen 1

Italien ska leda Natos intervention i Libyen

LIBYENUSA meddelade nyligen att Italien ska leda en militär operation i Libyen. Rom har tidigare vacklat mellan iver att militärt ingripa i Libyen och vägran att skicka de soldater som Washington begärt. I april övade italiensk militär försvar mot en landstigning av Islamiska staten i Europa. Kort efteråt led italienska kommandosoldater förluster när IS genomförde den hitintills största attacken på västerländska styrkor i Libyen. Västs militära planerare chockades över IS sofistikerade överraskningsattack och det mesta tyder på att det kommer att försena interventionsplanerna.

Europa 1

Folkets motstånd bekymrar EU

EUROPADAGENDen 9 maj firades EU:s ”nationaldag”. Datumet är satt efter Schumandeklarationen (Schumanplanen) som presenterades den 9 maj 1950 av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman. Det har i historieskrivningen fått utmärka starten för bildandet av Kol- och stålunionen som senare utvecklats till Europeiska Unionen. I Stockholm firades detta på Mosebacke torg och med tal och panelsamtal på Södra Teatern. Nya Tider var på plats för att känna av stämningen.

AfD Frauke Petry - Stillbild ntv

”Skicka hem utländska trupper från Tyskland”

TYSKLANDDet EU-skeptiska Alternativ för Tyskland (AfD), som på senare tid intagit en starkt invandringskritisk hållning, höll partikonferens i Stuttgart under helgen kring 1 maj. Utanför ställde anarkistiska antidemokrater till kravaller, men samtidigt noterar AfD ett starkt stöd hos befolkningen – 60 procent av befolkningen håller med om partiets åsikt attislam inte hör hemma i Tyskland.

Biskop 1

Fem åtalas för skott i Biskopsgården

GÄNGKRIMINALITETDe var två som sköt, men fem åtalas för mord. Efter ett gediget och tidskrävande spanings- och polisarbete har det brutala dubbelmordet den 18 mars förra året på Vår Krog & Bar i Biskopsgården, Göteborg, lett till åtal. Alla fem mordmisstänkta kan dömas som gärningsmän utan att det går att bevisa vem som hållit i vapnen, eftersom alla har haft samma avsikt och uppsåt. Ytterligare tre personer åtalas för medhjälp till mord. Rättegången beräknas starta i mitten av maj och hela 38 förhandlingsdagar är avsatta för att avhandla åtalspunkterna för mord, mordförsök, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Brenner 1

Österrike vill stoppa ny migrantrutt

MIGRATIONÖsterrike har beslutat att förbereda sina gränser för en anstormning av migranter söderifrån. Brennerpasset på gränsen mot Italien binder ihop Central- och Sydeuropa och här förbereder man just nu stängsel för att med kort varsel kunna införa passkontroller. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar åtgärderna ”en katastrof för Europa”, men Österrike backar inte.

V 1

Vänsterpartiet höll partikongress

VÄNSTERPARTIETDen 5-8 maj höll Vänsterpartiet sin 41:a partikongress i Örebro med runt 500 deltagare. Jonas Sjöstedt omvaldes med acklamation till partiledare, medan partiprogrammet försågs med nya strategiska huvudlinjer. Många av vänsterns nya intressen kring sexuella minoriteter och etniska frågor lyftes fram under kongressen. Uppseendeväckande var också att en motion om legalisering av flyktingsmuggling klubbades igenom. Samtidigt är det ett parti som inte förmått dra fördel av sin oppositionsroll och regeringens svårigheter för att öka markant i opinionen.

Österrike 1

Kris i Österrike: Kanslern avgår efter sviktande väljarstöd

ÖSTERRIKEÖsterrikes förbundskansler Werner Faymann avgick den 10 maj såväl från posten som förbundskansler som ordförandeuppdraget i det socialdemokratiska partiet SPÖ. Detta efter att regeringen tappat opinionens stöd och fått ett uselt resultat i presidentvalets första omgång nyligen. Fokus är nu på presidentvalets andra omgång den 22 maj då allt kan hända.

Åkesson 1

”SD ska skapa en ny vision för Sverige”

SDVi hade rätt – det var budskapet från Jimmie Åkesson under hans årliga vårtal på ett kyligt Långholmen i Stockholm. Det är sverigevänner som ska ta på ledartröjan och leda Sverige ut ur krisen, eftersom de andra partiernas analyser av krisen bevisat sig inte hålla, menade Åkesson. Nya Tider var på plats på Långholmen.

Mona 1

Slutet för Mona Sahlin

DEBATTDet stormar kring Mona Sahlin – igen. ”Det är häftigt att betala skatt”, men att fiffla är tydligen roligare. Nya Tiders krönikör Stefan Torssell går igenom Monas historia och kan konstatera att trots att hon blir påkommen med handen i syltburken gång på gång, välkomnas hon ändå tillbaka av kollegorna i den politiskt korrekta gemenskapen och erbjuds nya toppjobb. Är sagan slut denna gång, eller finns det någon framtid för Mona?

Denna sida innehåller smakprov från papperstidningen

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version.