Skip to Content

Skolor 1 Arkivfoto: Nya Tider

Tiotusentals nyanlända trängs in i svenska skolor

Under 2015 kom över 70 000 personer till Sverige som hävdar att de är barn. Det innebär cirka åtta nya skolklasser varje dag. De nyanlända har rätt till skolgång enligt svensk lag, och har nu börjat fylla ut skolorna. Enligt en ny lag skall dessa elever också delta i vanlig undervisning, i ordinarie klasser.

Publicerad: 25 februari, 2016, 17:45

  • Svenska

Den stora migrantvågen har varit påfrestande även för den redan hårt ansatta svenska skolan. Nyanlända ungdomar från olika delar av världen placeras nu ut i vanliga skolklasser, något som skapar ännu tuffare villkor på skolor där man redan kämpar med att uppnå godkända betyg för eleverna. Under 2015 sökte 70 384 ungdomar asyl i Sverige, varav 35 369 var så kallade ensamkommande, enligt statistik från Migrationsverket. Det betyder cirka fyra normalstora grundskolor i veckan eller åtta skolklasser per dygn. Till detta kommer ett okänt antal som vistas i landet illegalt, men som enligt svensk lag ändå har rätt att gå i skolan. Svårigheterna visade sig direkt vid skolstarten av vårterminen. ”Flyktingbarnen fyller skolorna till brädden i Norrbotten”, ”Örebro: Hårt jobb med att få plats för alla i skolan” och liknande alarmerande rubriker syntes i lokalpressen. Vissa kommuner är särskilt hårt drabbade, i till exempel Överkalix, Pajala och Jokkmokk är var tredje tonåring som bor i kommunen en asylsökande pojke.
– De får rent fysiskt inte plats på vår skola, säger Caisa Isaksson, rektor i Porjus, till Norrbottenskuriren.
– Vi mäktar inte med mer än så här, säger Martha Liw som tar emot och registrerar alla nykomna elever som ska börja på gymnasiet i Örebro, till lokaltidningen Nerikes Allehanda.

Lagen tvingar in nyanlända i vanliga klasser

En ny lag började gälla den 1 januari, enligt vilken skolorna inte får hålla nyanlända åtskilda från vanlig undervisning. De får även fortsättningsvis gå i särskilda förberedandeklasser, men en del av undervisningen måste ske i ordinarie klasser. Ingen får heller gå i förberedandeklass i mer än två år. I regeringens proposition, som lades fram för drygt ett år sedan och som nu alltså blivit lag, står även att skolan skall bedöma elevens skolbakgrund och kunskaper inom två månader. Denna bedömning står sedan som grund när man ska bestämma vilken årskurs eleven placeras i. Kunskaperna varierar kraftigt hos de nyanlända, vilket kan leda till att elever placeras i årskurser där de blir flera år äldre än sina klasskamrater. Inte minst kan detta bli fallet för ungdomar som ljugit om sin ålder för att kvala in som ”ensamkommande barn”. Att sätta någon som inte kan svenska, och kanske inte heller kan läsa och skriva i ordinarie klasser, sätter förstås stor press på lärare som redan kämpar med att upprätthålla god undervisningskvalitet och ordning i klassen. En av de skolor som inte klarar lagens krav är grundskolan i Borgholm på Öland, som på kort tid fått ta emot 250 asylsökande. De går i särskilda klasser vid sidan om den vanliga undervisningen, rapporterade SVT den 8 januari. Det beror på att det skulle bli ”för rörigt att integrera barnen i vanlig klass”. Enligt skolförordningen gäller även att alla elever har rätt till individanpassad undervisning. Det betyder bland annat att alla elever vid behov ska få studiehandledning på sitt modersmål.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Ändring av kommentarsfält

På grund av misstanke om att det förekommit missbruk av kommentarsfältet kommer det tillfälligt att stängas av tills vidare. Vi jobbar på att lösa frågan med en långsiktigt hållbar lösning för möjligheten att kommentera och återkommer i ärendet.

EU-etatisterna fick sig en näsbränna

Världens mäktiga samlades bakom lyckta dörrar

Den 9 juni var det så dags för västvärldens mäktiga att ännu en gång träffas vid den mytomspunna Bilderbergkonferensen, en begivenhet som har kallats ”världens hemligaste möte”. Från att tidigare helt ha förnekat de årliga mötenas existens påstås mötet numera utgöra ett forum för informella diskussioner om viktiga frågor som berör världen. Mäktiga finansmän och bankdirektörer träffar här statschefer och lagstiftare. I år var bland annat frågor om Mellanöstern, Ryssland och invandringspolitik på dagordningen – utan att medborgarna fick någon insyn i vad som sades eller bestämdes.

Medier1

Uppmärksammad mediestudie kritiseras

MEDIERI slutet av maj släpptes en antologi om medier och invandring. Ett kapitel baserades på intervjuer med aktörer inom alternativ media, varav många sedan förvånades av att rapporten inte huvudsakligen var akademisk, utan till stor del bestod av debattinlägg av opinionsjournalister. En del av slutsatserna och metodiken har också ifrågasatts. Nya Tider har talat med personer som har arbetat med rapporten, för att få deras syn på arbetet och kritiken.

Kärnkraft 1

SD: kärnkraften ska inte avvecklas ”i förtid”

ENERGIFRÅGANSverigedemokraterna ser inte några realistiska alternativ till den baskraft som kärnkraften tillsammans med vattenkraften utgör i Sveriges energiproduktion. Det beskedet gav Mattias Bäckström Johansson (SD), ledamot i Näringsutskottet, till Nya Tider.

Missa inte: Gunnar Sandelin skriver exklusivt i Nya Tider

DEBATTGunnar Sandelin är socionom och journalist, född 1951. Han har tidigare arbetat inom socialtjänsten i Stockholm, därefter som nyhets- och samhällsreporter vid Sverige Television och som presschef på barnrättsorganisationen Bris (Barnens rätt i samhället). 2008 skrev han en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter om hur journalisterna mörklägger sanningen om invandringen. På samma tema har han tillsammans med etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg gett ut böckerna Invandring och Mörkläggning 1&2. Tillsammans har författarparet i år gett ut Nötskalet – svensk invandringspolitik och dess konsekvenser. Alla böcker har recenserats i Nya Tider.

Nokia 1

Nokias återkomst till mobilmarknaden

MOBILTDet har varit känt ett tag att finska Nokia hade planer på att återkomma till mobilerna i någon form. De släppte tidigare en surfplatta (Nokia N1) som endast såldes i Kina och Taiwan som ett test. Återkomsten blev nog i en större skala än vad de flesta hade räknat med. Samtidigt är det ett stort misslyckande för Microsoft som köpte upp deras mobildivision.

Bro 2

Nu blir det tull även på broar

TRAFIKTrängselskatt är en del av vardagen för både göteborgare och stockholmare. Nya Tider kan nu avslöja att avgifter planeras även på landets broar. Medan trängselskatterna föregicks av omfattande debatt och en folkomröstning, införde Stockholm i början av året även skatt på Essingeleden utan att tillfråga stockholmarna. Nu finns planer på att i smyg införa fler tullavgifter.

Göran Greider 1

”Göran Greider – en övervintrare”

DEBATT

yDSC_0496

Vid frontlinjen: De frivilliga strider mot Islamiska staten i Irak

Frivilliga från hela världen ansluter sig till kampen mot den terrorarmé som kallar sig Islamiska staten. Nya Tider har besökt frontlinjen nära Daquq i norra Irak, där Tony från Sverige är en av dem som hjälper kurdiska trupper att befria sitt territorium från islamisternas skräckvälde.

Danmark

”Konfiskerar Danmark migranters pengar?”

DEBATTDet danska folketinget beslutade tidigare i år om vilka tillgångar som den danska staten kan kräva att asylsökande lämnar ifrån sig för att täcka sina levnadsomkostnader så länge de vistas i landet för att få sina asylskäl prövade. Även i Sverige borde vi ha en ordentlig debatt om de mycket stora överföringarna från svenska skattebetalare till de stora grupper bidragstagare som massmigrationen fört med sig, menar Axel Karlsson.

_MG_6564

Framtidens proletariat

LEDARENär välfärden byggdes upp i Sverige för hundra år sedan var det med paroller som rättvisa och jämlikhet. Nu hävdar forskare att Sverige ska förbereda sig på att ett nytt låglöneproletariat kommer att bildas. Välfärden blir bara för dem som har råd.

SAMSUNG DIGIMAX 420

”Piska och morot” för integration

TYSKLANDTysk inrikespolitik är inne i ett dynamiskt skede med livliga debatter och en rad reformer som är på väg. Nyligen lade regeringen fram ett förslag om en ny integrationslag, där invandrare som lär sig tyska kan få permanent uppehållstillstånd snabbare, medan de som vägrar integrera sig helt kan mista uppehållsrätten. För att minska sysslolösheten bland de hundratusentals unga män som på kort tid invandrat ska staten avsätta medel för att det ska skapas 100 000 nya jobb.

Danderyd 1

Danderyd får HVB-hem för ensamkommande

DANDERYDDen 26 maj höll kommunen ett informationsmöte i Fribergaskolan i Mörby om ett planerat boende för så kallade ensamkommande flyktingbarn. Även här var frågorna från publiken knivskarpa och oron påtaglig, men stämningen var mycket mer hövlig och behärskad än på andra liknande informationsmöten vi rapporterat från.

Danderyd 2

Det ”öppna hjärtats” politik i idyllens Danderyd

DANDERYDDanderyd är en välskött kommun där det så länge man kan minnas varit borgerligt styre. Här bor en stor del av finanseliten och många politiker och journalister som bär ett stort ansvar för Sveriges invandringspolitik, men just i deras områden har asylförläggningar och mångkulturen länge lyst med sin frånvaro.

1DSC_0914

Hatune Dogan: ”Europas politiker släpper in sina egna mördare”

Hatune Dogan är den frispråkiga nunnan som åker världen runt, besöker flyktingläger och krisområden och samtidigt vågar kritisera Europas förda invandringspolitik. Hon brinner för sitt hjälparbete och startade stiftelsen Hatune Foundation för att kunna nå ut till så många som möjligt. I dag är det en stor organisation som verkar på flera kontinenter. Nya Tiders Sanna Hill åkte till Irak och Turkiet tillsammans med Hatune och intervjuade henne på bergstopparna vid gränsen till Syrien.

frDSC_0472

Sanna Hill: Inget skamligt med ett civiliserat samhälle

För en tid sedan kom jag hem från ännu en resa i krigets Irak. Bombade byggnader, frontlinje, soldater som bevakar ett område i den tryckande värmen. Resan måste vara genomtänkt från början till slut. Inte visa att man är västerländsk på vägarna, inte väcka uppmärksamhet, aldrig vandra iväg på egen hand. Minor täcker fälten. Krig, död, sorg och elände har varit vardag för miljoner människor i flera år. Barn har växt upp utan att ha en aning om vad fred innebär. De flesta känner någon som har dött eller skadats.