Skip to Content

USA

Trumps första 100 dagar vid makten

I slutet av oktober släppte Donald Trump en handlingsplan som skissar upp vad han vill försöka åstadkomma under sina första 100 dagar vid makten. Eftersom han svärs in till ämbetet den 20 januari, är målet alltså att ha klarat av eller inlett dessa saker i slutet av april. Det är inte troligt att han lyckas med ens tillnärmelsevis allt på listan, men det kommer likväl att visa vad han vill åstadkomma.

Publicerad: 18 november, 2016, 18:50

 • Svenska

Läs även

Trump har delat in manifestet i fyra sektioner med ett antal punkter i varje.

Stoppa svågerpolitiken

Första sektionen innehåller ett antal åtgärder för att banta ner byråkrati och myndigheter. Trump vill bland annat införa ett anställningsstopp för de federala myndigheterna tills de bantats genom naturlig avgång, men de stora insatserna är mot de lobbygrupper som många anser har makten över politiken i Washington:

Ett femårigt förbud för anställda i Vita huset och i kongressbyggnaden att bedriva lobbyarbete efter att de slutat sin tjänst. Livstids förbud mot anställda i Vita huset att bedriva lobbyarbete för främmande makt. Ett totalförbud mot att ta emot ekonomiskt stöd från utlandet för att bedriva valarbete.

Liknande åtgärder mot utländsk sponsring infördes av Rysslands president Vladimir Putin när denne såg hur utländska intressen köpte in sig i landets politik.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

axel.karlsson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • DexterSverige

  ”En domare i USA:s högsta domstol, Antonin Scalia, ska bytas ut då han fattat grundlagsvidriga beslut”

  Scalia ska inte bytas ut, han ska ersättas eftersom han har avlidit. Dessutom tillhörde Scalia den konservativa falangen av Högsta Domstolen. Lite bättre faktakoll tack!

 • Dacke

  Helt underbart! Trump är inne på rätt spår och som kommer få EU att ”hacka tänder” och uppvaknandet att inse att deras ”storhetstid” är över. Om ärligheten skall fram, så har ett löjets skimmer legat över Bryssel som trott sig jämbördig med USA? Många ledare i Europa som Merkel, Hollande t.o.m Sarkosy har gjort sig större än vad han är, genom att hota med strafftullar i EU om inte Trump skriver på ”klimatavtalet”.
  Det är hög tid att inse att världen består inte av EU och fortsätter småpåvarna i unionen mopsa, så kommer snart snålblåsten göra sig gällande och hela EU-projektet faller ihop som ett korthus.
  Vi bör ha klart för oss att enbart Kina är befolkningsmässigt dubbelt så stort som hela EU. Trump öppar nu vägen för resten av världens länder och dem som inte hoppar på tåget nu, är definitivt ute i kylan.

Israel och Saudiarabien i ohelig allians

UTRIKESLäckta diplomatiska dokument avslöjar att Israel i hemlighet stöder Saudiarabiens och dess kronprins angrepp och krigsretorik mot Iran, Libanon och Hizbollah. Israels generalstabschef släpper sedan bomben att den judiska statens underrättelsetjänster vill hjälpa Saudiarabien. Israelisk media talar om en nygammal allians som nu stärks och kommer ut i ljuset. Sensationella nyheter som knappt alls rapporterats i västmedia.

Argentinsk försvunnen ubåt kan ha hittats – men tiden är knapp för besättningen

Den argentinska ubåten ARA San Juan (S-42) försvann den 15 november under en patrull i Sydatlanten utanför den argentinska kusten och ett massivt sök- och räddningsarbete sattes igång med flera involverade nationer. Nu tyder allt på att man lyckats lokalisera ubåten på 70 meters djup. Men syret i ubåten tar snart slut.

Storkonflikt hotar bryta ut i Mellanöstern

UTRIKESMassutrensningar i Saudiarabien med efterföljande politisk oro gör att Riyadh vill sätta fokus på yttre fiender. Efter en robotattack mot Riyadh har Iran och libanesiska Hizbollah utpekats som existentiella fiender. Libanons premiärminister Saad Hariri meddelar samtidigt under märkliga omständigheter sin avgång från Saudiarabien, där han sedan kvarstannar. Libaneser ser sitt land kastas in i politisk kris och anklagar Saudiarabien för att ha kidnappat deras premiärminister. Riyadh och Beirut samt deras regionala allierade hamnar snabbt på kollisionskurs. Orosmolnen drar än en gång ihop sig över Mellanöstern.

Allt hänger ihop

Allt hänger ihopKom hem! Syriens president Bashar Assad tackar dem som kämpar för sitt land och manar samtidigt sina landsmän som flytt att återvända hem från Europa, nu när Islamiska staten förklarats besegrad och de olika ”rebellgrupperna” lägger ned vapnen en efter en sedan stödet från de västerländska sponsorerna sinat. Att politiska partier i Europa ändå vill förhindra en re­patriering visar att de har helt andra mål med invandringspolitiken än att vara humana. Stillbild: SANA

Orbán: Den ungerska modellen fungerar

Ungerns premiärminister Viktor Orbán talade på EU-mötet i Göteborg, där han slog fast att den ungerska modellen fungerar och att han inte har någon tanke på att öppna dörren till storskalig invandring.

Akademiker föreslår en muslimsk apartheid-stat i Frankrike

En fransk akademiker har föreslagit att en stat för enbart muslimer borde skapas i Frankrike. Detta för att förhindra en framtida storkonflikt.

Största nationella demonstrationen hittills i Lettland

Den fosterländska fackelmarschen på Lettlands nationaldag den 18 november startades av partiet Nationella Alliansen för 15 år sedan. I år blev marschen större än någonsin med 18 000 deltagare.

Foto: NYPD

New Yorks tunnelbanan skippar ”damer och herrar”

Tunnelbanan i New York har infört könsneutrala utrop, man kommer inte längre att hälsa passagerarna med det vanliga ”ladies and gentlemen”. Detta samtidigt som trakasserier och brott skjuter i höjden.

Gå till arkivet