Skip to Content

KRÖNIKA

Turkiet mot hela världen?

Det finns ett gammalt arabiskt beduinskt ordspråk: Jag och mina bröder mot våra kusiner, vi och våra kusiner mot hela världen. Det kan förklara en del av Mellanösterns ständigt skiftande allianser och lojaliteter.

Publicerad: 7 december, 2016, 12:05

  • Svenska

Läs även

I detta nummer har vi en längre artikel om den senaste tidens motsägelsefulla utveckling i och kring Turkiet, där vi intervjuar den kände professorn i Istanbul Mehmet Perinçek, expert på turkisk-ryska relationer som ofta bjuds in till olika tv-program. Han ger sin syn på Turkiets till synes märkliga agerande, där man på ett år hunnit med att snäsa åt EU:s kritik och hota med migrationskaos, skjuta ned ett ryskt attackplan och i det närmaste belägra en amerikansk Nato-bas i Turkiet.

Nu försöker Turkiet att tina upp de frusna relationerna med Ryssland. Enligt Perinçek, som man i praktiken får betrakta som talesperson för Erdoğan-administrationen, låg USA bakom nedskjutningen av det ryska planet. Man skyller på att amerikanska agenter i den turkiska militären iscensatte nedskjutningen för att sätta käppar i hjulen för det rysk-turkiska samarbetet. Även kuppförsöket skylls på USA.

Även om mycket av kritiken mot USA som cynisk imperiebyggare delas av många i regionen, är det mindre säkert hur pass ovetande och oskyldig Turkiets president Recep Erdoğan verkligen är angående nedskjutningen av det ryska planet för nästan exakt ett år sedan.

En troligare anledning är ren taktik. Ryssland har framstått som den handlingskraftiga parten i Syrien, ett faktum som förstärks av det amerikanska valresultatet. Med dörren stängd mot EU och ett USA som aktivt stödjer Turkiets ärkefiender kurderna finns det inte många ställen kvar i världen där Turkiet kan leta efter en vän.

Mellanöstern är dock sig likt, och Turkiet får väl vad gäller mentalitet räknas dit. Allianserna skiftar, ofta mycket hastigt. När vi skriver om det komplicerade läget i Syrien, är det svårt att alltid ge en tydlig bild, då grupperingar som är vänner en dag är fiender nästa, och grupper som ingår allians på ett frontavsnitt kan skjuta på varandra vid ett annat.

Det beduinska ordspråket jag nämnde i inledningen säger en del. Att folk från Mellanöstern så ofta måste försäkra ”du kan lita på mig”, ”jag är din kompis” och ”brorsan” beror just på att ingen kan lita på någon, ett löfte betyder alltför ofta absolut ingenting.

I vår intervju berättade Perinçek att det pågår intensiva förhandlingar mellan Ankara och Damaskus, och att vi kan vänta oss ett återställande av relationerna mellan länderna. Att stödja rebellerna var ett misstag. Han menar att Erdoğan förstår att både Turkiet och Syrien behöver Syriens president Bashar Assad för att ”säkerställa båda länders integritet”, i Turkiets fall skydda sin gräns mot kurderna. Men den 29 november gick Erdoğan ut i media och sade att de turkiska trupper som finns inne i Syrien sedan tre månader har ”inget annat mål” än att störta Assads styre. Ännu en U-sväng.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Att sätta bocken till trädgårdsmästare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär privatpersoner ska klaga på om de blivit orättvist behandlade i media kan de vända sig till tidningsbranschens egen pressombudsman. Den som basar över verksamheten är dock ingen mindre än Robert Aschberg, ökänd för att trampa på personlig integritet och hänga ut enskilda medborgare. Nu ska han bli chef för ett nytt och mera omfattande medieetiskt system.

Klimat-Greta och SD-Louise

KRÖNIKA

Hög tid att reparera gammalt misstag

OPINION: ANTON STIGERMARKHemlöshet är ett stort problem i Sverige, vilket delvis beror på 1995 års stora psykiatrireform där många kroniskt sjuka skrevs ut till egna boenden. Många kunde inte hantera friheten utan hamnade i problem med hemlöshet som följd. Samhället bör därför återta ansvaret för de som inte klarar av att ta hand om sig själva, argumenterar Anton Stigermark, konservativ debattör och pol.mag. vid Uppsala Universitet.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend