Skip to Content

Över 90 procent röstade nej, skrev regeringspartiet Fidesz på sin hemsida efter omröstningen. Man ser resultatet som en stor seger för partiets linje. Foto: Fidesz
UTRIKES

Ungern röstar nej till EU:s migrantkvoter

Det blev ett rungande nej i den ungerska folkomröstningen den 2 oktober, där inte mindre än 98,3 procent av de avgivna rösterna sade nej till de av EU påtvingade migrantkvoterna. Endast 39,9 procent av de röstberättigade deltog dock i valet, vilket innebär att resultatet inte är giltigt enligt den ungerska författningen. EU:s ledare har tolkat detta som att ungrarna är mer EU-vänliga än sin regering, medan andra menar att premiärminister Viktor Orbán gått stärkt ur omröstningen.

Publicerad: 13 oktober, 2016, 17:03

  • Svenska

Läs även

Frågan som de mer än åtta miljoner röstberättigade ungrarna hade att besvara med ja eller nej var denna: ”Vill du att EU utan medgivande av det ungerska parlamentet skall kunna föreskriva bosättningen av icke ungerska medborgare i Ungern?”

För att valet skulle räknas som giltigt hade enligt ungersk lag krävts ett valdeltagande om minst 50 procent. Enligt landets medier var valdeltagandet 39,9 procent, men vice ordföranden i regeringspartiet Fidesz, Gergely Gulyas, talade trots det om ”en överväldigande seger, en seger för alla som avvisar invandringskvoter, de som tror att endast starka nationalstater kan bestå, de som tror på demokrati och de som anser att det är meningsfullt att vända sig till väljarkåren.”

Han pekade på att 3,2 miljoner röstberättigade röstade nej. Om valdeltagandet hade varit 50 procent, det vill säga fyra miljoner röster, och alla dessa extra väljare röstat ja, hade nej-sidan ändå fått närmare 80 procent.
Företrädare för EU ser tvärtom valresultatet som ett bakslag för premiärministern Victor Orbán, som inte ansetts ha nått fram till målet, att få en juridiskt giltig majoritet för ett nej, att hänvisa till när EU pressar landet i frågan om migrantkvoter.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn, som för en kort tid sedan gjorde sig till talesman för att Ungern bör uteslutas ur EU, kommenterade valresultatet med orden:
– Detta är ingen bra dag för herr Orbán och ingen dålig dag för Ungern och för EU. Det ungerska folket har visat sig vara mer europeiskt än sin regering.

Asselborn tolkar resultatet som ”passivt motstånd” hos majoriteten av ungrarna, enligt nyhetsbyrån DPA.
Ordföranden i EU-parlamentet Martin Schulz, som är tysk socialdemokrat, beskyllde premiärminister Orbán för att driva ett ”farligt spel”:
– Orbán ifrågasätter rättmätigheten i den europeiska lagstiftningen som Ungern själv är delaktig i.
Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz, med hemvist i det konservativa partiet ÖVP, uttalade däremot indirekt förståelse för Orbáns migrationspolitik. I en intervju i tidningen Welt am Sonntag uppmanade Kurz EU att inte längre stå fast vid omfördelningen av migranter till alla medlemsstater. Debatten om sådana kvoter kan riskera sammanhållningen inom EU, enligt Kurz.

Den österrikiske EU-parlamentarikern Harald Vilimsky har enligt nätsidan Unzensuriert erinrat om att EU-relaterade val i Ungern ofta får relativt lågt valdeltagande. I folkomröstningen om Ungerns inträde i EU år 2003 deltog 45,6 procent av väljarna – alltså backades inte heller detta upp av en godkänd folkomröstning, men det hindrade inte EU-företrädare att hävda att EU-inträdet var folkligt förankrat.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bra jobbat..

    Den självdestruktiva PK-ismen har inte fått fäste i Ungern och kommer nog aldrig att få.

    IQ snittet verker ligga högre i Ungern än i Sverige.. men vad vet jag..

  • Perq Elest

    Kanske att Ungern tar emot politiska flyktingar från Sverige som arbetat och betalat skatt under flera decennier?

Att sätta bocken till trädgårdsmästare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär privatpersoner ska klaga på om de blivit orättvist behandlade i media kan de vända sig till tidningsbranschens egen pressombudsman. Den som basar över verksamheten är dock ingen mindre än Robert Aschberg, ökänd för att trampa på personlig integritet och hänga ut enskilda medborgare. Nu ska han bli chef för ett nytt och mera omfattande medieetiskt system.

Känsligt måleri, Prerafaeliten Edward Burne-Jones

UTSTÄLLNINGJust nu pågår en fin utställning på Waldemars udde i Stockholm, för den som har lite mer konservativ blick. Det är verk av den engelske konstnären Edward Burne-Jones som levde 1833-1898. Burne-Jones arbetade mycket med motiv från folksagor och har haft stor betydelse för fantasy-genren med J R R Tolkien och C S Lewis. Det handlar om kärlek, svek, hämnd och sexualitet. Utställningen pågår till 26 januari.

Patrioter stärker det politiska greppet i Polen

Efter parlamentsvalet i Polen står det nu klart att det blir en absolut majoritet för de nationellt sinnade politiska partierna i Polen. Det regerande Lag och Rättvisa (PiS) som kan beskrivas som nationalkonservativt får egen majoritet i det polska parlamentet, sejmen, men även ett nytt uppstickarparti som är än mer radikalt i sin patriotism klarade med god marginal femprocentsspärren.

Vänsterextrema klimataktivister vill störta regeringar i västvärlden

UTRIKESExtinction Rebellion säger sig vara för fredliga lösningar på vad de menar är en hotande klimatkatastrof. Samtidigt varnar organisationens grundare och ledare, Roger Hallam, att människor kommer att dö när rörelsen sätter sina planer i verket för att störta de regeringar som inte går med på organisationens krav. I tidigare hemliga interna dokument som Nya Tider kommit över ges vi en inblick i en växande vänsterextrem rörelse som gömmer sig under ett klimathotsparaply för att driva igenom andra politiska frågor.

Polen: Nationalkonservativa PiS behåller makten

UTRIKESDen 13 oktober 2019 hölls val till Polens parlament, som består av två kammare: Sejmen och senaten. Varje röstande kan avge en röst på varje kammare. Resultatet var i stort i enlighet med prognoserna. Det innebär att sittande regerings-listan Lag och rättvisa (PiS) fick knappt 44 procent av rösterna till sejmen. Huvudalternativet till PiS, den vänsterliberala Medborgarkoalitionen fick hela 17 procent mindre röster och slutade på drygt 27 procent.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

Storbritanniens värste pedofil mördad

BROTT OCH STRAFFRichard Huckle, 33, hittades den 13 oktober död i sin fängelsecell, knivhuggen till döds av en annan fånge. Så slutade livet för den man som kallats för Storbritanniens värste pedofil.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är finansmannen George Soros.

Gå till arkivet

Send this to a friend