Stefan Torssell
Stefan Torssell

Valanalys: Bara sura miner

Valet bekräftar vad alla haft på känn. Det blir regeringsskifte, men ett regeringsskifte med bara sura miner. Ingen självklar regeringsmajoritet finns. Mellan partierna knöts kontakter redan på måndag förmiddag. Trots att Jimmie Åkesson kanske är den av alla partiledare som mest har utvecklat sin spelteoretiska förmåga, är han den ende som står utanför förhandlingarna.

Det lär finnas över 200 möjliga regeringskonstellationer. Men nu handlar det inte längre om spekulationer och sköna visioner. Nu gäller det maktpolitik. Den politiker som inte har det seendet absolut klart för sig kommer snart att vara ställd åt sidan. Moderaterna (M) gjorde ett uselt val och Fredrik Reinfeldt aviserade sin avgång redan på valnatten. Avgången var oväntad, men nödvändig. Avgången öppnar för nya lösningar på lång sikt.

Bakom regeringsförhandlarna finns LO, TCO och SACO, näringslivets organisationer och kärnkraftsindustrin. Även folkrörelsernas organisationer bevakar. Det handlar om makten över riket samt Sveriges relationer till andra länder och Sveriges anseende i världen. Den internationella finansmarknaden vaktar på avstånd som rovdjur i en bräcklig bur.

Om två veckor ska en ny regering tillträda. Nya talmän ska utses. Hela detta maktspel beror på en enda faktor och det är om Stefan Löfven kan samla 175 riksdagsledamöter som stödjer honom som statsminister. Under onsdagen beräknas det slutliga valresultatet vara klart. Då vet han hur han ska räkna.

Ur siffrornas dunkel träder då människor långsamt fram. I riksdagen ska 349 platser besättas. I landstingen och regionerna omkring 2 000 ledamöter och i de 290 kommunerna ytterligare 20 000 personer och därutöver 20 000 till för olika politiska uppdrag.

Men det är först när kungen och drottningen satt sig i riksdagens bänkar och den diplomatiska kåren sitter på läktarna som förändringarna kommer. Fram till dess har den gamla regimen styrt.

När Stefan Löfven ställer sig i riksdagens talarstol har han förhandlat klart och partitjänstemännen har skrivit ihop en regeringsförklaring. Den regeringsförklaringen läses upp i riksdagen innan någon minister ens har börjat sitt ämbete. Den nye statsministern berättar vad som ska gälla för de kommande fyra åren. Alla beslut är tagna vid sidan av den demokratiska processen. Hur besluten togs får väljarna aldrig veta.

Kommunerna får reda på vad som förväntas av dem. Kommunernas tjänstemän sitter snart med cirkulär från Svenska Kommuner och Landstings organisation. Någon månad senare sitter en kommunal tjänsteman och formulerar en skrivelse till kommunfullmäktige. Ledamöterna beslutar. En del ledamöter tror att de bestämmer.

Stefan Löfven, blivande statminiter. Men hur länge?
Stefan Löfven, blivande statsminister. Men hur länge? Foto: Nya Tider

Människor röstar på partier och inte personer. Alla gillar Löfven, men valet är ingen framgång för Socialdemokratin (S). Partiet har famlat i snart femton års tid och varken lyckats fånga nya väljare eller tankar.

Socialdemokratins stora lycka är att man nu äntligen kan bilda regering. Partiet har snart makten över 500 statliga myndigheter. Man kan ta hand om de sina såsom man alltid har gjort. Några tusen personer kommer att gå in i systemen på olika toppjobb. Mona Sahlin kanske också får ett jobb. Folkrörelserna kan dessutom få många efterlängtade miljoner i kulturbidrag, mångfaldsbidrag och jämställdhetsbidrag. Den osynliga maktapparatens alla trådar knyts samman. Olof Palme var fenomenal på att kunna styra Sverige på så vis. Vi får se om den nya socialdemokratiska partiledningen har samma skicklighet. Än så länge kan var och en tro som den vill. Politiken är ännu okänd.

Väljare granskar partier efter en måttstock om de duger att styra eller om de bara är missnöjespartier. Jag har noterat en gräns för riksdagspartierna vid 12 procent. När ett parti når det osynliga glastaket så studsar partiet tillbaka om väljarna upplever att partiet inte är regeringsdugligt. Vänstern (V) nådde glastaket under Gudrun Schyman i valet 1998 när partiet fick 12,0 procent. Nu fick partiet 5,7 procent. Miljöpartiet (MP) nådde sitt bästa valresultat någonsin i föregående val med 7,3 procent. I opinionsundersökningar har partiet legat kring 13 procent men partiets verklighetsfrämmande retorik har tydligen fått väljarna att överväga en gång till. Dessa två partier är hängpartier till S. De får säga ja eller nej och sedan ägna sig åt symbolfrågor. Enligt min tolkning har väljarna inte uppfattat vare sig MP eller V som kapabla att styra landet. Valresultatet var också en stor besvikelse för MP och V. Med tiden brukar den typen av partier utvecklas till att bli opportunistiska. Politiken håller inte ihop och man försöker vinna väljare med slogans och hippa förslag istället för en kompetent politik.

Sverigedemokraterna (SD) började sin uppgång i opinionen under våren 2012. I februari 2013 nådde partiet 12 procent och lyckades som enda parti sedan andra världskriget bryta igenom denna barriär och fick 12,9 procent i valet. För mig är det inte bara en siffra. Det är en sensation.

Jag har många invändningar mot SD, men det är en sådan kraftig signal till etablissemanget att alla borde lyssna. Den som besvarar ett sådant valresultat med retorik har inte förstått. På V:s valvaka visslade och skränade partimedlemmarna när Jimmie Åkesson syntes i TV-rutan. Så uppträder en tanklös mobb.

Det märkliga med SD är att partiet inte heller har en politik för att styra landet. Sätt en sverigedemokratisk riksdagsledamot som minister och departement skulle tvingas lägga ned efter en tid. Jag har själv suttit i sammanträden på departement där ledningen suttit famlande. Departementet finns inte kvar. Det kanske inte är SD som parti som är lösningen, men SD:s valframgång visar att väljarna sagt ifrån.

Studerar man valresultatet blir markeringarna till rikspolitikerna tydligare. Genomgående över hela landet har SD fått färre röster i kommunalvalet än i riksdagsvalet. I Hedemora fick SD 17,5 procent i riksdagsvalet, men endast 10,0 procent i kommunalvalet. I Norberg där Storbranden härjade i augusti fick SD 20,1 procent i riksdagen och 12 procent i kommunalvalet. I andra kommuner kanske skillnaden inte är lika stor, men den är mycket tydlig. Totalt fick SD cirka 780 000 röster i riksdagsvalet och i kommunalvalen någonstans kring 580 000 röster, kanske något lägre.

En statsminister avgår för en politik som har underkänts. En ny ska träda till med en politik som ännu ingen vet något om. De som kommer att bli ministrar vet ännu ingenting. När de överraskas av ett samtal från Stefan Löfven så vet de inte vilken politik som förväntas av dem. Det är en ytterst märklig situation. SD har fördubblat sitt valresultat fyra val i rad, men budskapet låtsas ingen höra. Det handlar om var makten ska finnas. Uteslut inte nyval.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den lilla ugglan med de stora ögonen

Den lilla ugglan med de stora ögonen

🟠 NATUR I Sverige finns det två vanliga sorters ugglor. En av dessa är pärlugglan. Denna lilla uggla är inte mer än cirka 25 centimeter lång och har stora, klara gula ögon. Den är aktiv om nätterna och vilar på dagen samt jagar små däggdjur och småfåglar.

Media ljuger om att Trump hotar med blodbad

Media ljuger om att Trump hotar med blodbad

🟠 UTRIKES I ett stort antal artiklar i politiskt korrekt media sprids en uppenbar lögn om att Trump ”hotar med ett blodbad om han förlorar valet”. Men tack vare alternativmedia och den sociala medieplattformen X når sanningen ut om lögnen – och vad Trump egentligen sade.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.