Skip to Content

Var kommer Trump-fobin ifrån?

Publicerad: 6 november, 2016, 18:34

  • Svenska

Läs även

Valet nästa vecka i USA är historiskt ur många aspekter. Inte minst kommer det att ha enorm påverkan på oss i Sverige och Europa, oavsett vem som vinner.

USA är efter kalla krigets slut den enda kvarvarande supermakten, och denna position har man utnyttjat till det yttersta. Man har i dag militärbaser i så gott som varje vrå av planeten och där man inte redan har trogna allierade, där arbetar man för regimskifte, som i Ukraina där man understödde Euromajdankuppen, eller som i Libyen, där man helt enkelt bombade detta Afrikas mest välmående land tillbaka till stenåldern.

Vi som är vana vid att läsa mellan raderna reagerar förstås med misstro på de hysteriska skräckrubrikerna om Donald Trump. En rubrik i Aftonbladet den 26 oktober basunerade ”Varningen: Kan bli kärnvapenkrig om Trump vinner”. Ska vi verkligen vara oroliga för tredje världskriget om just Trump vinner, men inte om Hillary Clinton gör det? Vid en närmare granskning, vilket vi gjort i veckans nummer, handlar det om en medveten förvrängning av vad Trump sagt. Det är samma ohederliga trick som så många gånger tidigare, och som svensk systemmedia helt okritiskt för vidare till den svenska allmänheten.

Faktum är att Donald som president troligen kommer att ha både kongressen och senaten emot sig, vilket kommer att dämpa alla tänkbara excesser. Vad Trump själv säger är att han vill knyta en vänskaplig kontakt med Ryssland, i stället för dagens konfrontativa politik.

Trump svarar med att i sin tur anklaga Hillary för att hennes planer för Syrien kan leda till tredje världskriget. I detta fall räcker det med att titta på Hillarys partikamrat Barack Obama. Under hans presidentskap har USA skapat totalt kaos i Mellanöstern, där man medvetet låtit Islamiska staten, troligen den mest mordiska armén världen skådat, växa sig stark. Man försöker störta president Assad i Syrien, som trots att han inte direkt företräder en demokrati av västerländskt snitt ändå upprätthållit en välfungerande sekulär stat, där både kristna och muslimer kunde känna sig trygga. I denna strävan går Obama så långt att han vägrar samarbeta med Ryssland i att bekämpa terrorister i landet. Nu flyger Rysslands stridsflyg, som till skillnad mot USA opererar lagligt i Syrien, i samma luftrum som amerikanska dito, utan någon som helst samordning. En sådan situation kan utgöra den tändande gnistan så att det nya kalla kriget vi ser i dag övergår i öppna fientligheter.

President Obama lovade förändring i sin valkampanj för åtta år sedan. Det är dock Trump som står för den verkliga förändringen. Hillary påpekade en gång att ingen i dag levande president stödjer Trump. Så är det – Trump innebär inte bara en brytning med de senaste åtta årens Obamastyre, det innebär en brytning med 40 år av amerikansk expansionspolitik.

Väljarna som valde Obama för att han lovade ”Change” vill verkligen ha förändring. Men varken Obama, trots att han är USA:s förste svarte president, eller Clinton, potentiellt USA:s första kvinnliga president, representerar någon verklig politisk förändring.

I stället är det Trump som är en nykomling på den politiska scenen. Han tillhör inte de fåtal släkter som de flesta USA:s presidenter i modern tid härstammar från, han har inte några lojalitetsband till olika lobbygrupper. Han finansierar sin kampanj själv.

Olika läckor, främst genom Wikileaks, visar att Hillary Clinton tvärtom lovat bort politiska eftergifter år olika finansgrupper, storbanker och mediakoncerner. Partinamnet Demokraterna till trots har det visat sig att Hillary kuppat sig till segern över rivalen Bernie Sanders i kampen om vem som skulle bli partiets presidentkandidat. Med partiledningens hjälp har hon på olika ohederliga sätt satt den demokratiska processen år sidan. Varför skulle hon plötsligt börja bete sig hederligt om hon väljs till president?

Hur det kommer att sluta är en öppen fråga. Om man får tro finansmogulen Geroge Soros, så är saken redan avgjord. I en intervju med nyhetskanalen Bloomberg sade han att Trump är populärare, men att när det kommer till hur folk faktiskt röstar kommer det att bli jämnt. Han är dock övertygad om att det är klappat och klart att det är Hillary som blir USA:s nästa president. Kan det spela in att Soros ökända organisation Open Society Foundation har länkar till Smartmatic, det företag som tillverkar många av de maskiner som används i USA för att rösta och sedan räkna rösterna?

Å andra sidan har Soros lurats förr. En inte alltför omöjlig spekulation skulle istället kunna vara att om Trump vinner, så skyller man en finansiell kollaps på honom. Finanssystemet är ändå i det närmaste bankrutt och behöver förr eller senare omstruktureras från grunden. Varför inte slå två flugor i en smäll?

Man ska dock inte tillskriva globalisterna alltför stor makt. Brexit tog dem fullständigt med överraskning, och det kan säkerligen Trump också göra.
Nästa vecka vet vi.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Erik Eriksson

    Tramp är den som skulle förändra usa,s politik,Clinton skulle genast börja nya nkrig runt världen tom världskrig

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKA

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Gå till arkivet

Send this to a friend