Skip to Content

Var kommer Trump-fobin ifrån?

Publicerad: 6 november, 2016, 18:34

  • Svenska

Läs även

Valet nästa vecka i USA är historiskt ur många aspekter. Inte minst kommer det att ha enorm påverkan på oss i Sverige och Europa, oavsett vem som vinner.

USA är efter kalla krigets slut den enda kvarvarande supermakten, och denna position har man utnyttjat till det yttersta. Man har i dag militärbaser i så gott som varje vrå av planeten och där man inte redan har trogna allierade, där arbetar man för regimskifte, som i Ukraina där man understödde Euromajdankuppen, eller som i Libyen, där man helt enkelt bombade detta Afrikas mest välmående land tillbaka till stenåldern.

Vi som är vana vid att läsa mellan raderna reagerar förstås med misstro på de hysteriska skräckrubrikerna om Donald Trump. En rubrik i Aftonbladet den 26 oktober basunerade ”Varningen: Kan bli kärnvapenkrig om Trump vinner”. Ska vi verkligen vara oroliga för tredje världskriget om just Trump vinner, men inte om Hillary Clinton gör det? Vid en närmare granskning, vilket vi gjort i veckans nummer, handlar det om en medveten förvrängning av vad Trump sagt. Det är samma ohederliga trick som så många gånger tidigare, och som svensk systemmedia helt okritiskt för vidare till den svenska allmänheten.

Faktum är att Donald som president troligen kommer att ha både kongressen och senaten emot sig, vilket kommer att dämpa alla tänkbara excesser. Vad Trump själv säger är att han vill knyta en vänskaplig kontakt med Ryssland, i stället för dagens konfrontativa politik.

Trump svarar med att i sin tur anklaga Hillary för att hennes planer för Syrien kan leda till tredje världskriget. I detta fall räcker det med att titta på Hillarys partikamrat Barack Obama. Under hans presidentskap har USA skapat totalt kaos i Mellanöstern, där man medvetet låtit Islamiska staten, troligen den mest mordiska armén världen skådat, växa sig stark. Man försöker störta president Assad i Syrien, som trots att han inte direkt företräder en demokrati av västerländskt snitt ändå upprätthållit en välfungerande sekulär stat, där både kristna och muslimer kunde känna sig trygga. I denna strävan går Obama så långt att han vägrar samarbeta med Ryssland i att bekämpa terrorister i landet. Nu flyger Rysslands stridsflyg, som till skillnad mot USA opererar lagligt i Syrien, i samma luftrum som amerikanska dito, utan någon som helst samordning. En sådan situation kan utgöra den tändande gnistan så att det nya kalla kriget vi ser i dag övergår i öppna fientligheter.

President Obama lovade förändring i sin valkampanj för åtta år sedan. Det är dock Trump som står för den verkliga förändringen. Hillary påpekade en gång att ingen i dag levande president stödjer Trump. Så är det – Trump innebär inte bara en brytning med de senaste åtta årens Obamastyre, det innebär en brytning med 40 år av amerikansk expansionspolitik.

Väljarna som valde Obama för att han lovade ”Change” vill verkligen ha förändring. Men varken Obama, trots att han är USA:s förste svarte president, eller Clinton, potentiellt USA:s första kvinnliga president, representerar någon verklig politisk förändring.

I stället är det Trump som är en nykomling på den politiska scenen. Han tillhör inte de fåtal släkter som de flesta USA:s presidenter i modern tid härstammar från, han har inte några lojalitetsband till olika lobbygrupper. Han finansierar sin kampanj själv.

Olika läckor, främst genom Wikileaks, visar att Hillary Clinton tvärtom lovat bort politiska eftergifter år olika finansgrupper, storbanker och mediakoncerner. Partinamnet Demokraterna till trots har det visat sig att Hillary kuppat sig till segern över rivalen Bernie Sanders i kampen om vem som skulle bli partiets presidentkandidat. Med partiledningens hjälp har hon på olika ohederliga sätt satt den demokratiska processen år sidan. Varför skulle hon plötsligt börja bete sig hederligt om hon väljs till president?

Hur det kommer att sluta är en öppen fråga. Om man får tro finansmogulen Geroge Soros, så är saken redan avgjord. I en intervju med nyhetskanalen Bloomberg sade han att Trump är populärare, men att när det kommer till hur folk faktiskt röstar kommer det att bli jämnt. Han är dock övertygad om att det är klappat och klart att det är Hillary som blir USA:s nästa president. Kan det spela in att Soros ökända organisation Open Society Foundation har länkar till Smartmatic, det företag som tillverkar många av de maskiner som används i USA för att rösta och sedan räkna rösterna?

Å andra sidan har Soros lurats förr. En inte alltför omöjlig spekulation skulle istället kunna vara att om Trump vinner, så skyller man en finansiell kollaps på honom. Finanssystemet är ändå i det närmaste bankrutt och behöver förr eller senare omstruktureras från grunden. Varför inte slå två flugor i en smäll?

Man ska dock inte tillskriva globalisterna alltför stor makt. Brexit tog dem fullständigt med överraskning, och det kan säkerligen Trump också göra.
Nästa vecka vet vi.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Erik Eriksson

    Tramp är den som skulle förändra usa,s politik,Clinton skulle genast börja nya nkrig runt världen tom världskrig

Fyra frågor kring fallet ASAP Rocky

OPINION: ROLF HILLEGRENFallet med rap-artisten ASAP Rocky har väckt stort intresse och till och med engagerat presidenter och ministrar. Detta trots att fallet är relativt trivialt, enligt veckans debattör, före detta kammaråklagare Rolf Hillegren. Många har velat kommentera rättsprocessen innan saken var avgjord i domstol, men mest visat sin egen okunnighet, menar han.

Jeffrey Epstein död – påstås ha tagit sitt liv

USAJeffrey Epstein, en 66-årig miljardär och dömd sexförbrytare som länge rört sig i Washingtons elitkretsar, påträffades död den 10 augusti i ett häkte i New York. Åtalet mot honom gällde prostitutionsverksamhet med minderåriga flickor, och flera mäktiga män hade precis pekats ut som hans kunder när han, enligt myndigheterna, begick självmord. Många uttrycker tvivel över dödsorsaken.

Ett återbesök i eländet

RECENSIONFör några år sedan gjorde Thomas Nydahl tämligen stort intryck med sin essä Black Country (2012). Det var en svidande vidräkning med mångkulturens haveri i det engelska post-industriella hjärtlandet. Nu är han tillbaks med en ny kombinerad essä, reseskildring och debattskrift om ett engelskt landskap, betitlad Från All My Loving till Allahu Akbar (2019).

Afghan våldtog 13-åring – utvisas ej

INRIKESRohullah Ahmadi, en 21-årig man från Afghanistan som behöver tolk på persiska, har dömts till två år och två månaders fängelse för att ha våldtagit en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn, söder om Stockholm. Han utvisas inte.

Invandringens baksmälla

KRÖNIKADe öppna gränsernas apostlar försäkrade oss om att allt skulle bli så bra med migranterna. Vi behövde invandrarna för att klara servicen i den offentliga sektorn, eftersom vi föder för lite barn här hemma, som skall växa upp och ersätta dem som går i pension och skall försörjas. Att vi tog emot 163 000 asylsökande 2015 var inga problem – tvärt om!

Att inte tolerera de intoleranta

KRÖNIKAI Frankrike råder lagen om slöjförbud från förskolan upp till och med studenten sedan 2004. Fransmännen har en känsla för sitt land och framför allt för sin republik. Det är en sammanfattning av de värden man enats om att samhället skall stå för. Grundbultarna för samhället är att skolan skall vara obligatorisk, likvärdig och sekulär. Religionen var ett särintresse som inte skulle färga skolan, särskilt när man insåg att religionen hade en allt starkare politisk koppling. Men det är också en lag som säger nej till kippa och till exempel ett väl synligt katolskt kors.

En falsk bild av Sverige

OPINION: HENRIK PAETAUDen enda åtgärd de styrande och deras rapportörer i de ”etablerade” medierna tills vidare tycks ha enats om i detta skjutningarnas förlovade land är att skjuta budbäraren. Svenska folket har systematiskt och uppsåtligt förts bakom ljuset av dem vars uppgift det är att tjäna medborgarna och förvalta nationens kulturarv, som i dag mer än någonsin behövs som ledstjärna för ett vilselett folk. Det menar veckans debattör, Henrik Paetau.

Skytten i El Paso ville skrämma bort invand­rarna från USA

USADen 3 augusti drabbades USA av en av de dödligaste masskjutningarna i modern tid då Patrick Crusius, 21, gick till attack mot ett köpcent­rum i staden El Paso i Texas. Tjugotvå människor sköts ihjäl och ytterligare 24 skadades. Skytten efterlämnade ett manifest där han förklarar att dådet motiverats av undanträngningen av vita människor från deras hemländer.

Gå till arkivet

Send this to a friend