Skip to Content

President Macron färdas på Champs-Elysées mot hederstribunen på Place de la Concorde. Foto: Stillbild BFM TV
UTRIKES

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

Digital utgåva

Om årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Publicerad: 19 juli, 2021, 21:58

  • Svenska

Läs även

Årets sändningar började redan klockan åtta på morgonen. I BFM TV:s studio samlades såväl politiska redaktörer som militära kommentatorer. I civila kläder chefredaktören för tidskriften Défense National, general Jérôme Pellistrandi, i uniform överstelöjtnant Jean från 92:a infanteriregementet och general Didier, chef för arméns medicinska service. Av säkerhetsskäl presenterades samtliga militärer endast med förnamn. I studion fanns även en historiker, då årets parad hade ett historiskt perspektiv med inriktning på kejsare Napoleon.

Fram till paradens början klockan tio besökte redaktionens utsända journalister olika förband, såväl marktrupper som flygbaser. Man sände även ett kort reportage från en fransk enhet i Mali. Mycket uppmärksamhet gavs ett terränggående bepansrat fordon, Griffon (franska för Grip). Tjänstgörande soldater redogjorde för fordonets kapacitet; med 400 hästkrafter och högt chassi går det att korsa svårtillgänglig terräng. Fordonet används för transporter av upp till 10 man, finns i olika versioner och gör nytta i Sahel (Operation Barkhane). En kanon kan monteras på detta mångsidiga fordon. En variant av Griffon är en bepansrad vagn med en vikt på 25 ton; den används under pågående antiterroristoperationer i Sahel.

Pansarfordon på Champs-Elysées. Foto: Stillbild BFM TV

 

Frankrikes stolthet är naturligtvis flygvapnet, således intervjuade flera journalister jaktpiloter (alltid presenterade med endast förnamn) på olika flygbaser i Frankrike. En annan stolthet är helikoptern Caïman som man förevisade vid Saint-Cyr-L’École i Yvelines.

På klockslaget tio rullade den franske presidentens Citroën mot Place de l’Étoile vid Triumfbågen, som(byggdes till Napoleon Bonapartes ära. Där bytte president Macron till en öppen terrängbil för att tillsammans med Frankrikes överbefälhavare, armégeneralen Francois Lecointre, färdas längs Avenue des Champs-Élysées till Place de la Concorde där hederstribunen var uppställd. Traditionen att inspektera trupper längs denna väg inleddes av Napoleon Bonaparte efter trekejsarslaget vid Austerlitz (tjeckiska: Slavkov u Brna) den 2 december 1805. (Kejsar Napoleon besegrade där Alexander I av Ryssland och Frans II av Österrike.)

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend