Skip to Content

President Macron färdas på Champs-Elysées mot hederstribunen på Place de la Concorde. Foto: Stillbild BFM TV
UTRIKES

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

Digital utgåva

Om årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Publicerad: 19 juli, 2021, 21:58

  • Svenska

Läs även

Årets sändningar började redan klockan åtta på morgonen. I BFM TV:s studio samlades såväl politiska redaktörer som militära kommentatorer. I civila kläder chefredaktören för tidskriften Défense National, general Jérôme Pellistrandi, i uniform överstelöjtnant Jean från 92:a infanteriregementet och general Didier, chef för arméns medicinska service. Av säkerhetsskäl presenterades samtliga militärer endast med förnamn. I studion fanns även en historiker, då årets parad hade ett historiskt perspektiv med inriktning på kejsare Napoleon.

Fram till paradens början klockan tio besökte redaktionens utsända journalister olika förband, såväl marktrupper som flygbaser. Man sände även ett kort reportage från en fransk enhet i Mali. Mycket uppmärksamhet gavs ett terränggående bepansrat fordon, Griffon (franska för Grip). Tjänstgörande soldater redogjorde för fordonets kapacitet; med 400 hästkrafter och högt chassi går det att korsa svårtillgänglig terräng. Fordonet används för transporter av upp till 10 man, finns i olika versioner och gör nytta i Sahel (Operation Barkhane). En kanon kan monteras på detta mångsidiga fordon. En variant av Griffon är en bepansrad vagn med en vikt på 25 ton; den används under pågående antiterroristoperationer i Sahel.

Pansarfordon på Champs-Elysées. Foto: Stillbild BFM TV

 

Frankrikes stolthet är naturligtvis flygvapnet, således intervjuade flera journalister jaktpiloter (alltid presenterade med endast förnamn) på olika flygbaser i Frankrike. En annan stolthet är helikoptern Caïman som man förevisade vid Saint-Cyr-L’École i Yvelines.

På klockslaget tio rullade den franske presidentens Citroën mot Place de l’Étoile vid Triumfbågen, som(byggdes till Napoleon Bonapartes ära. Där bytte president Macron till en öppen terrängbil för att tillsammans med Frankrikes överbefälhavare, armégeneralen Francois Lecointre, färdas längs Avenue des Champs-Élysées till Place de la Concorde där hederstribunen var uppställd. Traditionen att inspektera trupper längs denna väg inleddes av Napoleon Bonaparte efter trekejsarslaget vid Austerlitz (tjeckiska: Slavkov u Brna) den 2 december 1805. (Kejsar Napoleon besegrade där Alexander I av Ryssland och Frans II av Österrike.)

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

Muhammedtecknaren Kurt Westergaard avliden

UTRIKESIslamkritikern och satirtecknaren Kurt Westergaard har avlidit efter en tids sjukdom. Han levde under ständigt dödshot sedan hans bild av Muhammed publicerats i Jyllands-Posten 2005. Minst fyra angrepp mot hans liv har avvärjts.

Gå till arkivet

Send this to a friend