Anders Tegnell var FHM:s ansikte utåt under coronakrisen. Foto: Stillbild Youtube

15 000 döda ”med” Covid-19 i Sverige – oklart hur många som dött av sjukdomen

INRIKES
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har nu över 15 000 svenskar rapporterats avlidna med Covid-19. Men ingen vet hur många som verkligen dött till följd av sjukdomen, bara att de dött med Covid-19 som främst leder till kraftigt försämrade hälsotillstånd hos äldre och multisjuka.

Under tisdagen rapporterades ytterligare nio nya dödsfall in med Covid-19, vilket fick totalsiffran inrapporterade dödsfall med Covid-19 att stiga till 15 002. Totalt har 1 168 271 personer i Sverige nu bekräftats smittade med coronaviruset SARS-CoV2 vilket kan utvecklas till sjukdomen Covid-19. Under förra året, då coronapandemin startade, avled runt 9 000 personer med Covid-19 i Sverige. Under 2021 har hittills ungefär 6 000 personer dött med Covid-19.

Samtidigt har nu 7 240 803 personer, 16 år och äldre, fått minst en dos vaccin mot Covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 84,8 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 år och äldre. Av dessa har 6 865 716 fått två doser, motsvarande 80,4 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre. Trots att massvaccineringen nu nått långt över de nivåer som senast i våras sades behövas för att uppnå flockimmunitet, där experter menat att 60 procent behövde vaccineras för att sänka R-talet, fortsätter människor att dö med Covid-19.

Det framförs som ett kontinuerligt problem att inte alla vaccinerats och målsättningen nu är att ”så många som möjligt” ska vaccineras, underförstått alla svenskar, samtidigt som planerna för en tredje dos initierats. De enligt Folkhälsomyndigheten ”mycket effektiva” vaccinen som hela folket ska ta för att skydda riskgrupperna enligt det allmänna narrativet tycks dock inte fungera riktigt som de ska. För oavsett om man redan uppnått nära nog 100 procentig fullvaccinering hos dessa grupper fortsätter de enligt statistiken att dö ”med” Covid-19.

Nya Tiders granskning av statistiken lämnar en del frågetecken kring validiteten av det underlag som presenteras för allmänheten. Varför är det till exempel cirka 14 gånger vanligare för äldre i åldersgruppen 80-89 år att dö ”med” Covid-19 än att de behöver intensivvård? Varför behövde bara 10 av 11 400 smittade över 90 år intensivvård – men hela 3 891 dog ”med” Covid-19?

Låg dödlighet överlag – men högre i riskgrupper

I normala fall brukar virussjukdomar fungera som så att man först smittas, sedan blir sjuk, om man blir allvarligt sjuk ges man intensivvård och om vården misslyckas så avlider man. Det vanliga är alltså att fler människor behöver intensivvård av en sjukom än de dör av den. Men så ser det inte ut för Covid-19 i Sverige enligt den officiella statistiken.

Med över en miljon smittade och 15 000 döda innebär det att dödligheten för de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 totalt sett är 1,28 procent bland det svenska folket, en siffra som skiljer sig markant från den skattade letaliteten, det vill säga dödligheten, som till exempel FHM tidigare rapporterat om, vilken generellt hamnar på ungefär 0,6 procent (4,3 procent för de över 70 och 0,1 procent för de under 70 år).

Det är dödstal som inte hänger ihop med antalet som intensivvårdats under pandemin. Där har totalt än så länge bara 7 900 personer, varav 2 373 kvinnor och 5 527 män, vårdats för Covid-19. Det är med andra ord bara 0,68 procent som behöver intensivvård efter att ha smittas med coronaviruset men samtidigt är det cirka 1,8 gånger högre risk att man trots allt dör om man smittats än att behöva intensivvård.

Det är de stora skillnaderna mellan åldersgrupper hos de som avlidit med Covid-19 och hos de som intensivvårdats som gör generalisering av statistiken svår, för att inte säga förrädisk. Ändå används den i ytterst generella termer i massmedierna och i form av den statistik som presenteras till allmänheten av exempelvis Folkhälsomyndigheten.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Världshälsoförsamlingen förberedde ”exempellös” omvandling av WHO

Världshälsoförsamlingen förberedde ”exempellös” omvandling av WHO

🟠 Det sista stora steget innan beslut tas 2024. Nyligen sammanträdde Världshälsoförsamlingen i Schweiz för att besluta om Världshälsoorganisationens (WHO) nya inriktning. Mötet samlade hälsoministrar och företrädare från hela världen. Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson ledde Sveriges delegation och fungerade även som EU:s representant. På plats fanns också dolda makthavare i form av ickestatliga aktörer när bland annat finansieringen för 2024–2025 fastlades. Denna blev rekordstor för att WHO ska kunna omvandlas till en global maktinstitution. WHO kontrollerar endast knappt en femtedel av sin budget, och organisationen styrs därför i praktiken av de största bidragsgivarna som agerar i bakgrunden. Dessa vill inte bara få igenom det nya pandemiavtalet, där WHO ges ett ”Styrande organ”, utan även göra omfattande ändringar i det redan befintliga och för medlemsländerna lagligt bindande Internationella hälsoreglementet (IHR) från 2005.

Läs även:

Covid-19: Kraftig ökning av hjärtproblem i Israel under vaccinationskampanjen

Covid-19: Kraftig ökning av hjärtproblem i Israel under vaccinationskampanjen

🟠 CORONAVIRUS En studie publicerad i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nature rapporterar om en 25-procentig ökning av akuta medicinska larmsamtal för hjärtstillestånd eller akut kranskärlssjukdom hos den israeliska befolkningen i åldern 16 till 39 år. Denna ökning, som upptäcktes mellan januari och maj 2021, sägs inte vara associerad endast med Covid-19-infektioner, utan kan sannolikt också hänföras till de två doser vaccin som administrerats till denna åldersgrupp.

Den globala efterfrågan på vaccin sjunker kraftigt

Den globala efterfrågan på vaccin sjunker kraftigt

🟠 CORONAVIRUS Det kinesiska bioteknikföretaget Kexing Holdings har gjort sig en förmögenhet på att sälja Sinovacs kinesiska vaccin. För några dagar sedan blev det dock känt att bonusutbetalningarna hölls inne och större delen av arbetskraften har sagts upp. Exporten av kinesiska vacciner (Sinovac, Sinopharm, CanSino) var 97 procent lägre i april än i september 2021.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Riksbyggare Gustav Eriksson Vasa

🟠 HISTORIA. Den sjätte juni i år är det femhundra år sedan Gustav Eriksson Vasa utsågs till kung av Sverige. Historien om ursprunget till Vasaloppet och hur Vasa sedan ledde befrielsekriget som resulterade i att den danske unionskungen Kristian II drevs ut ur Sverige är allmänt känd, men vad som hände därefter är egentligen ännu viktigare. Som kung drev Gustav Vasa ihärdigt på för att skapa ett enhetligt rike med en effektiv byråkrati. Han kal­las för riksbyggaren som lade grunden för den moderna staten, och han var beredd att gå över lik för att uppnå detta.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.