Skip to Content

En Boeing 737 från Ukraine International Airlines. Foto: Ukraine International Airlines
UTRIKES

17 svenska medborgare omkomna i iransk flygkrasch

Digital utgåva

167 passagerare och nio besättningsmän dog i natt när ett ukrainskt flygplan fattade eld i luften och sedan kraschade kort efter start i Iran. Enligt ett internt mejl mellan polisen och UD räknar man med att så många som 17 svenska medborgare dött i flygplanskraschen.

Publicerad: 8 januari, 2020, 13:40

 • Svenska

Läs även

Det var 05.15 lokal tid som ett Boeing 737–800 från Ukraine International Airlines fattade eld i luften, två minuter efter start från Imam Khomeini International flygplatsen i de sydvästra utkanterna av Irans huvudstad Teheran. Målet var huvudstaden Kiev i Ukraina. Ombord fanns 167 passagerare och nio besättningsmän. Samtliga omkom i den våldsamma kraschen som gjorde flygplanet till ett brinnande inferno. Statliga medier i Iran rapporterar att ett tekniskt fel orsakat kraschen. Iranska medier uppger även att räddningsarbetare funnit den så kallade svarta lådan, skriver Reuters.

Svenska medborgare bland offren

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen och UD från uppgifterna om att så många som 17 svenskar skall ha funnits på planet som kraschade i Iran.

”Enligt de avstämningar som har gjorts med bland annat Swedavia så befaras 17 svenskar ha varit ombord”, står det att läsa i ett internt mejl.

Det är dock ännu oklart exakt hur många av dessa som uppges vara svenskar verkligen var svenska medborgare, hade dubbelt medborgarskap eller bara var bosatt i Sverige. Enligt obekräftade uppgifter ska två ha varit så kallade ensamkommande från Afghanistan.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • lelle

  Muhammed och Fatima gånger 17 misstänker jag!

 • Norna

  Nja – enligt vad jag läst på annat håll var det väl bara sju – nio svenska medborgare:
  Mikael Lindberg med iransk fru och deras två barn samt en invandrad familj med medborgarskap, far och mor och ett barn och ett äldre par “med rötter i Sverige” Mitra A, född 1973, och Mahdi E, född 1959.
  Dessutom omkom åtta ensamkommande afgahnska “flyktingbarn”, som var bosatta i Sverige och nu på hemväg efter att ha hälsat på släkten i Iran:
  Detta enligt bl a Petterssons blogg.

 • Flodkusen

  Nix. Max8 har flygförbud. Detta var modellen innan

 • BigMan

  Mönstret är tydligt, Canada blir en proxy för Usa och Eu i kampen för att bekämpa Iran.

  Ingen förklarar hur ”ensamkommande” kan åka till helvetet de ”flytt” ifrån.

  Det är samma som nedskjutningen i Ukraina där jag aldrig sett några ”konkreta” bevis på ryssarnas skuld, men historien upprepar sig.

  Har inget till övers för Iran, men Usa och andra bör sluta med övergrepp och följa de avtal de undertecknat.

 • Tusseladden

  17 svenske medborgare, på ferie i landet de skulle beskyttes fra. Ironiskt.

 • Norna

  Men ändra då rubriken !
  Det var INTE 17 svenska medborgare som omkom, utan 7 eller ev. 9. Övriga var “ensamkommande”, som uppgivit sig ha flytt från Afghahistan.

  Jag brukar alltid hävda att Nya Tider alltid faktakollar sina texter.
  Ska jag behöva sluta med det?
  Elisabet Franzén

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Gå till arkivet

Send this to a friend