Skip to Content

En Boeing 737 från Ukraine International Airlines. Foto: Ukraine International Airlines
UTRIKES

17 svenska medborgare omkomna i iransk flygkrasch

Digital utgåva

167 passagerare och nio besättningsmän dog i natt när ett ukrainskt flygplan fattade eld i luften och sedan kraschade kort efter start i Iran. Enligt ett internt mejl mellan polisen och UD räknar man med att så många som 17 svenska medborgare dött i flygplanskraschen.

Publicerad: 8 januari, 2020, 13:40

 • Svenska

Läs även

Det var 05.15 lokal tid som ett Boeing 737–800 från Ukraine International Airlines fattade eld i luften, två minuter efter start från Imam Khomeini International flygplatsen i de sydvästra utkanterna av Irans huvudstad Teheran. Målet var huvudstaden Kiev i Ukraina. Ombord fanns 167 passagerare och nio besättningsmän. Samtliga omkom i den våldsamma kraschen som gjorde flygplanet till ett brinnande inferno. Statliga medier i Iran rapporterar att ett tekniskt fel orsakat kraschen. Iranska medier uppger även att räddningsarbetare funnit den så kallade svarta lådan, skriver Reuters.

Svenska medborgare bland offren

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen och UD från uppgifterna om att så många som 17 svenskar skall ha funnits på planet som kraschade i Iran.

”Enligt de avstämningar som har gjorts med bland annat Swedavia så befaras 17 svenskar ha varit ombord”, står det att läsa i ett internt mejl.

Det är dock ännu oklart exakt hur många av dessa som uppges vara svenskar verkligen var svenska medborgare, hade dubbelt medborgarskap eller bara var bosatt i Sverige. Enligt obekräftade uppgifter ska två ha varit så kallade ensamkommande från Afghanistan.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • lelle

  Muhammed och Fatima gånger 17 misstänker jag!

 • Norna

  Nja – enligt vad jag läst på annat håll var det väl bara sju – nio svenska medborgare:
  Mikael Lindberg med iransk fru och deras två barn samt en invandrad familj med medborgarskap, far och mor och ett barn och ett äldre par “med rötter i Sverige” Mitra A, född 1973, och Mahdi E, född 1959.
  Dessutom omkom åtta ensamkommande afgahnska “flyktingbarn”, som var bosatta i Sverige och nu på hemväg efter att ha hälsat på släkten i Iran:
  Detta enligt bl a Petterssons blogg.

 • Flodkusen

  Nix. Max8 har flygförbud. Detta var modellen innan

 • BigMan

  Mönstret är tydligt, Canada blir en proxy för Usa och Eu i kampen för att bekämpa Iran.

  Ingen förklarar hur ”ensamkommande” kan åka till helvetet de ”flytt” ifrån.

  Det är samma som nedskjutningen i Ukraina där jag aldrig sett några ”konkreta” bevis på ryssarnas skuld, men historien upprepar sig.

  Har inget till övers för Iran, men Usa och andra bör sluta med övergrepp och följa de avtal de undertecknat.

 • Tusseladden

  17 svenske medborgare, på ferie i landet de skulle beskyttes fra. Ironiskt.

 • Norna

  Men ändra då rubriken !
  Det var INTE 17 svenska medborgare som omkom, utan 7 eller ev. 9. Övriga var “ensamkommande”, som uppgivit sig ha flytt från Afghahistan.

  Jag brukar alltid hävda att Nya Tider alltid faktakollar sina texter.
  Ska jag behöva sluta med det?
  Elisabet Franzén

Tysklands författningsdomstol behandlar anmälan från Föreningen för frihetsrättigheter

UTRIKESTisdagen den 14 januari samlades den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, för sin första sittning i ett ärende som berör många och som har väckt stort intresse bland media. Målet gäller avlyssningsrutiner och har som anklagad BND, Bundesnachrichtendienst, det vill säga Förbundsrepubliken Tysklands underrättelsetjänst.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

Borgerliga ÖVP och de gröna bildar regering i Österrike

ÖSTERRIKEEfter nästan tre månaders intensiva förhandlingar presenterades Österrikes nya regering i form av en koalition mellan borgerliga ÖVP och det gröna partiet, Die Grünen. Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kal­lar den nya regeringen för det ”bästa från två världar”. Samtidigt som man lovar att den restriktiva migrationspolitiken skall stå fast säger sig den nya regeringen vilja motarbeta så kal­lad ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet”.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Gå till arkivet

Send this to a friend