Skip to Content

Från dagens pressträff. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

3 646 döda i Sverige – snart 30 000 bekräftade fall

Digital utgåva

Antalet bekräftade smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige har nu nått 29 207, en ökning med 625 idag, vilket följer den fortsatta ökningen med cirka 600 fall om dagen. Samtidigt har ytterligare 117 dödsfall konstaterats vilket innebär att det totala antalet döda nu nått 3 646.

Publicerad: 15 maj, 2020, 16:28

 • Svenska

Läs även

Under fredagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten berättade man om den fortsatta utvecklingen av coronapandemin i Sverige. Man menar att kurvan pekar svagt nedåt och att R-värdet, det värde som anger hur många nya fall som tillkommer per smittad, nu ligger strax under 1 och att antalet nya fall alltså skall minska över tid.

– I Sverige så fortsätter kurvan att se nu väldigt likadan ut hela tiden. En sakta, sakta minskning. Vårt berömda R-värde ligger strax under 1, men vi har nästan 30 000 anmälda hittills, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Minskning av intensivvårdspatienter – men regionala skillnader

Tegnell menade vidare att samma svaga minskning var tydlig på antalet patienter som ligger inne på intensivvårdsavdelningar.

– På intensivvården har vi en minskning av fall, man ligger länge på IVA. Åtminstone några veckor. Men det läggs in färre. Återigen är det väldigt stor skillnad över landet.

– Dalarna är i helhet värre drabbade än andra regioner, de har haft mycket fall. Har en viss tendens till stabiliserande minskning. Skåne, som vi tittar extra på eftersom vi är oroliga för storstadsregionerna. Skåne har hela tiden hållit sig på en relativt jämn nivå, man visar fortfarande inga tecken på att öka drastiskt. Man gör ett bra jobb uppenbarligen, sade Tegnell.

Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen har man nu nått ner till strax under 400 patienter på intensivvårdsavdelningarna i landet. En del av den minskning vi ser är dock inte till följd av tillfrisknande, utan av den höga dödligheten för patienter som blir så pass allvarligt sjuka i Covid-19 att de hamnar i intensivvård.

En god nyhet är även att man inte ser någon ökning från någon region när det kommer till antalet som vårdas i intensivvård. Istället är det olika grad av minskning. Vården är dock fortfarande under ”en extremt hög arbetsbelastning” och att vården tvingas ligga på denna arbetsbelastning under så lång tid är i sig problematiskt sade hon vidare.

– I dag understiger vi 400 intensivvårdade, 397 kritiskt sjuka patienter vårdas för Covid-19 just nu, det är första gången sedan början av april. Vi hoppas att det här håller i sig. Det är en minskning på nästan 20 procent sedan förra fredagen, och en minskning på nästan 30 procent sedan vecka 17, sade Taha Alexandersson.

Lång rehabilitering och fortsatt högt dagligt dödstal

Enligt Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen finns det även en stor utmaning i den rehabiliterande vård som Covid-19 patienter behöver.

– Det har varit långa vårdtider, man har legat nedsövd länge. Efter intensivvård är det väldigt många personer som inte kan gå eller stå, inte kan äta eller svälja, eller minnas eller tänka som förut heller. Man behöver stöd i att komma tillbaka av sjukvården även efteråt.

– Det är viktigt att alla som behöver rehabilitering får det. Det innebär att kapaciteten måste ökas, vårdgivare är medvetna om det och planerar för det i olika takt runt om i landet.

Antalet döda menar man från Folkhälsomyndighetens sida ligger kvar kring 70-75 om dagen, vilket inte alltid syns i rapporteringen då den påverkas av den stora eftersläpning som varit ett faktum sedan april.

– Antalet avlidna. Vi ligger nu på ett medelvärde på någonstans mellan 70 och 75 om dagen nu. Det här speglar den uppdatering vi gör veckovis där vi ser om alla anmälda som Covid-19-smittade fortfarande är i livet. Därför fångar vi fall lite sent ibland.

Med den nuvarande mängden dagliga dödsfall beräknas Sverige nå cirka 4 800 dödsfall till slutet av maj månad.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Martin S

  Det är ju inte bara cv19 inräknat i det där. Meningslösa siffror.
  Är det inte dags o inse scamet snart? Det har fortfarande inte dött fler i Sverige under denna tid jämfört med samma period 2018. Trots att vi nu är fler. Trots att 40% av dödsfallen i Stockholm är Somalier.
  Det är ju uppenbart inget värre än tidigare influensor….. Fundera istället på varför man håller på sähär… varför man har stängt ned hela världsekonomin för en sån här grej o försöker låsa in folk…
  Hade vi snackat x10 dödsfall eller nåt i den stilen kanske man normalt sett hade börjat prata om nån form av begränsningar i folks rörelsefrihet… Men samtidigt är det ju fortfarande förmodligen inte många fler än vad som dör av hjärt o kärlsjukdomar.

  • burnedout

   Som Bertolt Brecht skrev i Treskillingsoperan: “Die einen stehen im schatten, die anderen stehen im licht. Die im lichte sieht mann, die im schatten sieht man nicht” Meningslösa siffror som Du säger, till dess man inser vad som pâgâr bakom skynket.

 • Swatch

  En spade är en spade.
  Ett folkmord är ett folkmord.
  3746 döda i onödan.
  Den uppblåsta och flegmatiska Dr Tegnele kommer att få sitt straff när fakta och riktig kunskap ska sippra fram ur ruinerna av årtiondens lögner.
  Han ska känna på si egen medicin när fegisen Löfven backar och släpper vargarna fria.
  Ps: ni såg vad hände med eu flaggan? Kavajnålen?
  Vad hände egentligen? Är Löfven en fascist? ( enligt egen definition från en månad sedan)

  • RL, Vallentuna

   Det jag tycker är mest underligt ,-är hur Tegnell kan uppfattas som en idol ???Såg på TV hur en idiot tatuerade in Tegnells ansikte på sin arm..
   Herregud !!

  • LookMoo

   De flesta som får en dödlig dos Corona virus är äldre och svarta. Äldre eftersom sitter inlåsta på institutioner och inte kan bilda D-Vitamin. Svarta eftersom deras mörka hy gör att de inte kan bilda D-vitamin på våra breddgrader (speciellt de som bär heltäckande muslimska kläder).

   Våra stora äldreboenden och vår stora migration av individer med mörk hud gör att vi inte kan få samma siffror som t.ex. Norge. Men det är bara 1/1000 som dör. Många smittade bildar inte ens anti-kroppar.

   Det enda världen med säkerhet åstadkommer med sin strategi är en ekonomisk kollaps med tillhörande svält, migrationsvåger och krig. 1869 var senaste gången Sverige hade svält… men troligtvis inte sista gången. Om Europa kollapsar och Sverige inte får 50% av den mat vi behöver så får du svälta.

   Redan i dag kan man inte skicka ett brev från Sverige till USA (och 20-30 andra länder). Nästa steg är att de logistisk systemen rasar samman och vi inte ens kan få t.ex. insulin från tillverkarna i Europa (hur många gamla dör då??).

   Det kommer att bli ett folkmord men inte pga av Corona utan pga den hysteri och ekonomiska kollaps den orsakar… där har du ditt folkmord.

 • burnedout

  Stâr i avslappad pose pâ tribunen, lite vârdslöst det ena benet över det andra, som hängde han pâ krogen och hâller pressinformation om tâget som med 180 är pâ väg rätt in i bergväggen. Death Train.

  • BirgittaSvenne

   Noterade detsamma……”inte med båda fötterna på jorden” !

 • Swatch

  Under hela Coronakrisen fattade sverige det ena dåraktiga beslutet efter det andra. Och nu?
  Sveriges feministiska – dvs. odugliga utrikesminister tycker att det är diskriminerande att andra länder styrs inte av dårar, fattar rätt beslut och nu vägrar släppa in svenskar till sig.

  Typisk sosse tänk.

 • belyst

  Fan om inte Sverige gått från ett av världens rikast länder till att ha blivit ett anarkistiskt u-land. Snart har vi bara brottslighet och kriminell migration kvar.

  “Knark, skjutningar och våldtäker – nu kan Waled, 29 slippa utvisning en tredje gång”https://www.friatider.se/tredje-gangen-gillt-waled-aklagaren-har-forsokt-fa-honom-utvisad-tva-ganger

  “Patienter opereras utan att sövas – akut brist på läkemedel” https://samnytt.se/patienter-opereras-utan-att-sovas-akut-brist-pa-lakemedel/

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Göteborg: Vänsterextremister stoppar trafiken medan polisen tittar på

INRIKESEtt fyrtiotal aktivister från den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion samlades under fredagseftermiddagen för att spärra av vägar i centrala Göteborg under polisens överinseende. På plats fanns bland andra Jonathan Pye som dömdes till fängelse i fyra år för inblandning i Göteborgskravallerna 2001.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Gå till arkivet

Send this to a friend