Skip to Content

Manifestation den 30 november med fackeltåg på 300-årsdagen av hjältekonungens dödsdag kommer att hållas i Kungsträdgården i Stockholm vid Karl XII:s staty. Foto: Arkiv
INRIKES

300-årsminnet av Karl XII

PappersupplaganNya Tider v. 47

För första gången på många år kommer en manifestation med kransnedläggning att ske vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården. Det är organisationen Nordisk Ungdom som står som arrangör, men själva manifestationen ska vara organisatoriskt obunden. ”Toppen, det behövs!” säger Anders Klarström, Sverigedemokraternas förste partiledare och den som arrangerade Karl XII-manifestationer på 1990-talet.

Publicerad: 22 november, 2018, 17:11

  • Svenska

Läs även

Fredagen den 30 november anordnar Nordisk ungdom i samarbete med Skandinaviska Förbundet en manifestation på 300-årsdagen av Karl XII:s död. Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk ungdom, anser att Karl XII är en viktig symbol för Sverige och dess historia:

– Det är en del av vår historia som står i Kungsträdgården. En symbol för förlorad manlighet, förlorat mod. Trots sin ringa ålder så tvekade Karl XII inte att leda försvaret av Sverige, och det framgångsrikt.

Han får medhåll av Anders Klarström, Sverigedemokraternas förste partiledare och den som ledde SD:s manifestationer den 30 november under det tidiga 1990-talet. För Nya Tider berättar han att SD högtidlighöll hjältekonungens minne och samtidigt den svenska stormaktstiden, en tid med en helt annan samhällsanda.

– Karl XII förtjänar all respekt. Sverige angreps från alla håll, man tog chansen efter Karl XI:s frånfälle. Det var en heroisk tid, Sverige vann till exempel en lysande seger vid Narva år 1700, vilket var högst oväntat.

Karl XII har varit en viktig symbol för svensk patriotism under lång tid. Detta inte bara för att konungen regerade Sverige då vi var en europeisk stormakt, med landområden i Finland, Baltikum och det som i dag är Tyskland, utan också för att Karl XII var en man av föredömlig karaktär.

Han stred i fronten, han delade soldaternas vedermödor och bar inte den sedvanliga peruken, som alla gjorde vid den tidens hov. En av de få förmånerna han fick var att han kunde byta uniform var fjortonde dag, något som de vanliga soldaterna inte kunde. Karolinerna såg verkligen upp till honom – han fruktade intet, han var modig tillika handlingskraftig, en sann förebild för oss än i dag.

– Det är 300 år sedan, och statyn är rätt plats, vi accepterar inget annat, säger Hagberg.

Trots att vänstern i dag försöker göra Karl XII till en symbol för mångkulturen, står faktum klart att han symboliserar den pliktkänsla, trofasthet och moral som bar upp Sverige som stormakt. Många ser honom och hans karoliner som en hjälte som förhindrade att Sverige slutade som en rysk vasallstat.

Det är inte för inte som Esaias Tegnér år 1818 tillägnade honom dikten ”Kung Karl den unge hjälte”. Det var i en anda av spirande fosterlandskärlek och Karl XII personifierade denna anda mer än någon annan.

Under det sena 1900-talet hölls manifestationerna levande av Narvaförbundet i Stockholm och 30 novemberföreningen i Lund. I Stockholm lät Werner Örn sy upp karolineruniformer för manifestationen, när Skansen slutade att låna ut sina.

Attackerna från extremvänstern blev dock allt värre. År 1991 samlades 5 000 motdemonstranter i Kungsträdgården när SD med 800 man skulle tåga dit från Slussen.

I stället för att skingra motdemonstrationen, vars tillstånd hade löpt ut, valde polisen att stoppa patrioterna. När dessa ändå försökte tränga sig fram till Karl XII:s staty, gick polisen hårt åt med kavallerichock och batonger. Några grupper lyckades dock smita förbi poliskedjorna och det blev under kvällen omfattande bråk i Kungsträdgården.

Under det tidiga 2000-talet hölls minnet levande genom Nationaldemokraternas demonstrationståg, som trotsade polisförbuden, men till Kungsträdgården kom man inte. Manifestationerna hölls i stället utanför Riddarholmskyrkan där Karl XII ligger begraven. Nordisk ungdom har på senare år genomfört några mindre fackeltåg, bland annat i Gamla stan. Det är alltså första gången på flera decennier som en manifestation kommer att hållas vid Karl XII:s staty.

– Vi samlas klockan 19 i Humlegården och tågar sedan till Kungsträdgården, där vi lägger ned kransar, berättar Hagberg.

– Manifestationen är inte organisationsbunden, alla är välkomna, meddelar han. Inga plakat eller organisationsflaggor är tillåtna, man kommer bara att dela ut facklor till deltagarna.

NyT: Ni har tidigare häcklat Moderaterna och bland annat gjort affischer där partiledaren Ulf Kristersson talar ur skägget. Är moderater också välkomna?
– Ja, de stackars moderater som röstat på Ulf Kristersson och nu skäms är välkomna tillbaka in i värmen igen.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Nationell konsultation” i Ungern om homopropaganda för barn

UNGERNDen ungerska regeringen har utlyst en ny rådgivande folkomröstning, bland annat för att låta ungrarna tycka till om de krav som EU ställer på landet att tillåta homopropaganda riktad till barn. I Ungern pejlar regeringen ofta av läget för att fånga upp önskemål och missnöje bland folket och anpassa sin politik därefter.

Sex års fängelse för Allras vd Alexander Ernstberger

Bolaget Allra var under några år en av de största aktörerna inom premiepensionssystemet (PPM). Allra var tidigt mån om att upprätthålla en fasad utåt som ett trovärdigt bolag, bland annat genom att välja toppsossen och f.d. justitieministern Thomas Bodström som styrelseledamot. På bilder syns också Annika Strandhäll posera med verkställande direktören Alexander Ernstberger. Men bakom den tillrättalagda fasaden förekom grov ekonomisk brottslighet och pensionssparare plundrades på över 100 miljoner kronor. Nu har Ernstberger dömts till sex års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

Tredje, fjärde och femte doserna möjliga – starten på en evig spiral av vaccindoser

INRIKESRedan under hösten kan vissa riskgrupper komma att erbjudas en tredje vaccindos, och under 2022 kommer en större andel också att ges en tredje dos. Men vaccinforskaren Matti Sällberg utesluter inte att det kan bli många fler doser – rent av starten på en evig spiral av vaccindoser.

Ståhl stolt över att vara svensk viking –Svenska Friidrottsförbundet håller med

INRIKESDå Daniel Ståhl vann guldmedalj i diskuskastning den 31 juli och säkrade Sveriges första medalj i Tokyo utbrast han stolt och utan förbehåll i följande citat då han stod på prispallen: ”I’m a Swedish viking”, något som uppmärksammades av såväl inhemska som utländska medier. Denna spontana fosterlandskärlek uppskattades dock inte av alla. En anonym insändarskribent krävde exempelvis att Friidrottsförbundet borde återföra Ståhl till ”rätt värdegrund”. När Nya Tider når förbundets ordförande Johan Storåkers säger han dock att de gläds med Daniel Ståhl och inte kommer att vidta några åtgärder på grund av hans uttalande.

SD näst största parti i ny partisympatiundersökning

INRIKESI den senaste partisympatiundersökningen från SVT/Novus är Sverige­demokraterna näst största parti med 21,6 procent. Moderaterna får nöja sig med en tredje plats, även om skillnaden mellan M och SD är mycket liten.

Beslutet klart – nu kan individer med neuropsykiatriska diagnoser bli poliser

INRIKESPolismyndigheten kommer från och med mitten av augusti att tillåta individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att antas på polisutbildningen. Detta efter att DO bestämt att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de utesluter personer med NPF-diagnoser från mönstring. Det öppnar upp för att individer med dålig impulskontroll ges vapen och ansvar över människors liv.

Barnfamilj i bil måltavla för skottlossning – två anhållna

INRIKESKvällen den 2 augusti inträffade en skottlossning i Bro, norr om Stockholm. Målet för attacken var en bil, i vilken det satt en man, kvinna och deras lilla spädbarn. Efter en stor polisinsats i området har nu två män gripits, bland annat misstänkta för mordförsök, bekräftar polisens presstjänst för Nya Tider.

Bard: Övertygad om att ”extremhögern” vinner nästa val i Italien

INRIKESI en intervju i youtubekanalen Dialogiskt berättar debattören Alexander Bard att nya flyktingströmmar kommer att skapa ”ett sånt jävla tryck i Europa” att ”extremhögern” får egen majoritet i Italien och att de europeiska nationalistiska framgångarna kommer att sprida sig även till Sverige, där Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand kommer att ”bli en kraft senare”.

Gå till arkivet

Send this to a friend