Skip to Content

Manifestation den 30 november med fackeltåg på 300-årsdagen av hjältekonungens dödsdag kommer att hållas i Kungsträdgården i Stockholm vid Karl XII:s staty. Foto: Arkiv
INRIKES

300-årsminnet av Karl XII

PappersupplaganNya Tider v. 47

För första gången på många år kommer en manifestation med kransnedläggning att ske vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården. Det är organisationen Nordisk Ungdom som står som arrangör, men själva manifestationen ska vara organisatoriskt obunden. ”Toppen, det behövs!” säger Anders Klarström, Sverigedemokraternas förste partiledare och den som arrangerade Karl XII-manifestationer på 1990-talet.

Publicerad: 22 november, 2018, 17:11

  • Svenska

Läs även

Fredagen den 30 november anordnar Nordisk ungdom i samarbete med Skandinaviska Förbundet en manifestation på 300-årsdagen av Karl XII:s död. Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk ungdom, anser att Karl XII är en viktig symbol för Sverige och dess historia:

– Det är en del av vår historia som står i Kungsträdgården. En symbol för förlorad manlighet, förlorat mod. Trots sin ringa ålder så tvekade Karl XII inte att leda försvaret av Sverige, och det framgångsrikt.

Han får medhåll av Anders Klarström, Sverigedemokraternas förste partiledare och den som ledde SD:s manifestationer den 30 november under det tidiga 1990-talet. För Nya Tider berättar han att SD högtidlighöll hjältekonungens minne och samtidigt den svenska stormaktstiden, en tid med en helt annan samhällsanda.

– Karl XII förtjänar all respekt. Sverige angreps från alla håll, man tog chansen efter Karl XI:s frånfälle. Det var en heroisk tid, Sverige vann till exempel en lysande seger vid Narva år 1700, vilket var högst oväntat.

Karl XII har varit en viktig symbol för svensk patriotism under lång tid. Detta inte bara för att konungen regerade Sverige då vi var en europeisk stormakt, med landområden i Finland, Baltikum och det som i dag är Tyskland, utan också för att Karl XII var en man av föredömlig karaktär.

Han stred i fronten, han delade soldaternas vedermödor och bar inte den sedvanliga peruken, som alla gjorde vid den tidens hov. En av de få förmånerna han fick var att han kunde byta uniform var fjortonde dag, något som de vanliga soldaterna inte kunde. Karolinerna såg verkligen upp till honom – han fruktade intet, han var modig tillika handlingskraftig, en sann förebild för oss än i dag.

– Det är 300 år sedan, och statyn är rätt plats, vi accepterar inget annat, säger Hagberg.

Trots att vänstern i dag försöker göra Karl XII till en symbol för mångkulturen, står faktum klart att han symboliserar den pliktkänsla, trofasthet och moral som bar upp Sverige som stormakt. Många ser honom och hans karoliner som en hjälte som förhindrade att Sverige slutade som en rysk vasallstat.

Det är inte för inte som Esaias Tegnér år 1818 tillägnade honom dikten ”Kung Karl den unge hjälte”. Det var i en anda av spirande fosterlandskärlek och Karl XII personifierade denna anda mer än någon annan.

Under det sena 1900-talet hölls manifestationerna levande av Narvaförbundet i Stockholm och 30 novemberföreningen i Lund. I Stockholm lät Werner Örn sy upp karolineruniformer för manifestationen, när Skansen slutade att låna ut sina.

Attackerna från extremvänstern blev dock allt värre. År 1991 samlades 5 000 motdemonstranter i Kungsträdgården när SD med 800 man skulle tåga dit från Slussen.

I stället för att skingra motdemonstrationen, vars tillstånd hade löpt ut, valde polisen att stoppa patrioterna. När dessa ändå försökte tränga sig fram till Karl XII:s staty, gick polisen hårt åt med kavallerichock och batonger. Några grupper lyckades dock smita förbi poliskedjorna och det blev under kvällen omfattande bråk i Kungsträdgården.

Under det tidiga 2000-talet hölls minnet levande genom Nationaldemokraternas demonstrationståg, som trotsade polisförbuden, men till Kungsträdgården kom man inte. Manifestationerna hölls i stället utanför Riddarholmskyrkan där Karl XII ligger begraven. Nordisk ungdom har på senare år genomfört några mindre fackeltåg, bland annat i Gamla stan. Det är alltså första gången på flera decennier som en manifestation kommer att hållas vid Karl XII:s staty.

– Vi samlas klockan 19 i Humlegården och tågar sedan till Kungsträdgården, där vi lägger ned kransar, berättar Hagberg.

– Manifestationen är inte organisationsbunden, alla är välkomna, meddelar han. Inga plakat eller organisationsflaggor är tillåtna, man kommer bara att dela ut facklor till deltagarna.

NyT: Ni har tidigare häcklat Moderaterna och bland annat gjort affischer där partiledaren Ulf Kristersson talar ur skägget. Är moderater också välkomna?
– Ja, de stackars moderater som röstat på Ulf Kristersson och nu skäms är välkomna tillbaka in i värmen igen.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Böter på 2 000 kr för brott mot pandemilagen – kan ge fängelse i upp till fyra år

INRIKESRiksåklagaren har föreslagit att överträdelser mot den nyinstiftade pandemilagen skall komma att ge 2 000 kronor i böter vid en ordningsbot som skall utfärdas av polis. Men mer oroväckande för frihets- och demokratiförespråkare är att Riksåklagaren även öppnar upp för att brott mot den nya pandemilagen i en del situationer skulle kunna ge fängelse – upp till fyra år, då en del brott mot den nya pandemilagen skulle kunna vara fall av ”vållande till sjukdom”.

Pandemilagen – därför röstade politikerna ja

VIDEOSå fort den kontroversiella pandemilagen började gälla bröt polisen upp en liten demonstration utanför riksdagen. Nya Tider intervjuar tre politiker som röstade ja, som bland annat hävdar att svenskars fri- och rättigheter behöver begränsas för att ”rädda liv”.

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

INRIKESDen av etablissemanget numera illa sedda debattören och författaren Katerina Janouch meddelar via Facebook att hon nu börjar använda Twitter-konkurrenten Parler för att motverka åsiktscensuren. Parler har som plattform vuxit mycket sedan november 2020, men har nu släckts ned.

Yttrandefrihetsexpert till Nya Tider: ”Sociala medieplattformar är att se som distributörer”

INRIKESDe stora techjättarnas censur mot alternativa och fria medier har under jul- och nyårsveckan gjort sig påmind i Sverige då YouTube släckte ner bland annat Swebbtv. Många är med rätta oroliga över vad som just nu händer med yttrandefriheten på nätet. När Nya Tider når Nils Funcke, en mångårig sakkunnig på just yttrandefrihetsområdet, säger han att sociala medieplattformar inte bör agera åsiktscensurerande, utan istället agera som distributörer som exempelvis Postnord. Dessutom anser han det bisarrt att exempelvis varningsflagga Donald Trumps inlägg på Twitter och Facebook.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Gå till arkivet

Send this to a friend