Skip to Content

Manifestation den 30 november med fackeltåg på 300-årsdagen av hjältekonungens dödsdag kommer att hållas i Kungsträdgården i Stockholm vid Karl XII:s staty. Foto: Arkiv
INRIKES

300-årsminnet av Karl XII

PappersupplaganNya Tider v. 47

För första gången på många år kommer en manifestation med kransnedläggning att ske vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården. Det är organisationen Nordisk Ungdom som står som arrangör, men själva manifestationen ska vara organisatoriskt obunden. ”Toppen, det behövs!” säger Anders Klarström, Sverigedemokraternas förste partiledare och den som arrangerade Karl XII-manifestationer på 1990-talet.

Publicerad: 22 november, 2018, 17:11

  • Svenska

Läs även

Fredagen den 30 november anordnar Nordisk ungdom i samarbete med Skandinaviska Förbundet en manifestation på 300-årsdagen av Karl XII:s död. Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk ungdom, anser att Karl XII är en viktig symbol för Sverige och dess historia:

– Det är en del av vår historia som står i Kungsträdgården. En symbol för förlorad manlighet, förlorat mod. Trots sin ringa ålder så tvekade Karl XII inte att leda försvaret av Sverige, och det framgångsrikt.

Han får medhåll av Anders Klarström, Sverigedemokraternas förste partiledare och den som ledde SD:s manifestationer den 30 november under det tidiga 1990-talet. För Nya Tider berättar han att SD högtidlighöll hjältekonungens minne och samtidigt den svenska stormaktstiden, en tid med en helt annan samhällsanda.

– Karl XII förtjänar all respekt. Sverige angreps från alla håll, man tog chansen efter Karl XI:s frånfälle. Det var en heroisk tid, Sverige vann till exempel en lysande seger vid Narva år 1700, vilket var högst oväntat.

Karl XII har varit en viktig symbol för svensk patriotism under lång tid. Detta inte bara för att konungen regerade Sverige då vi var en europeisk stormakt, med landområden i Finland, Baltikum och det som i dag är Tyskland, utan också för att Karl XII var en man av föredömlig karaktär.

Han stred i fronten, han delade soldaternas vedermödor och bar inte den sedvanliga peruken, som alla gjorde vid den tidens hov. En av de få förmånerna han fick var att han kunde byta uniform var fjortonde dag, något som de vanliga soldaterna inte kunde. Karolinerna såg verkligen upp till honom – han fruktade intet, han var modig tillika handlingskraftig, en sann förebild för oss än i dag.

– Det är 300 år sedan, och statyn är rätt plats, vi accepterar inget annat, säger Hagberg.

Trots att vänstern i dag försöker göra Karl XII till en symbol för mångkulturen, står faktum klart att han symboliserar den pliktkänsla, trofasthet och moral som bar upp Sverige som stormakt. Många ser honom och hans karoliner som en hjälte som förhindrade att Sverige slutade som en rysk vasallstat.

Det är inte för inte som Esaias Tegnér år 1818 tillägnade honom dikten ”Kung Karl den unge hjälte”. Det var i en anda av spirande fosterlandskärlek och Karl XII personifierade denna anda mer än någon annan.

Under det sena 1900-talet hölls manifestationerna levande av Narvaförbundet i Stockholm och 30 novemberföreningen i Lund. I Stockholm lät Werner Örn sy upp karolineruniformer för manifestationen, när Skansen slutade att låna ut sina.

Attackerna från extremvänstern blev dock allt värre. År 1991 samlades 5 000 motdemonstranter i Kungsträdgården när SD med 800 man skulle tåga dit från Slussen.

I stället för att skingra motdemonstrationen, vars tillstånd hade löpt ut, valde polisen att stoppa patrioterna. När dessa ändå försökte tränga sig fram till Karl XII:s staty, gick polisen hårt åt med kavallerichock och batonger. Några grupper lyckades dock smita förbi poliskedjorna och det blev under kvällen omfattande bråk i Kungsträdgården.

Under det tidiga 2000-talet hölls minnet levande genom Nationaldemokraternas demonstrationståg, som trotsade polisförbuden, men till Kungsträdgården kom man inte. Manifestationerna hölls i stället utanför Riddarholmskyrkan där Karl XII ligger begraven. Nordisk ungdom har på senare år genomfört några mindre fackeltåg, bland annat i Gamla stan. Det är alltså första gången på flera decennier som en manifestation kommer att hållas vid Karl XII:s staty.

– Vi samlas klockan 19 i Humlegården och tågar sedan till Kungsträdgården, där vi lägger ned kransar, berättar Hagberg.

– Manifestationen är inte organisationsbunden, alla är välkomna, meddelar han. Inga plakat eller organisationsflaggor är tillåtna, man kommer bara att dela ut facklor till deltagarna.

NyT: Ni har tidigare häcklat Moderaterna och bland annat gjort affischer där partiledaren Ulf Kristersson talar ur skägget. Är moderater också välkomna?
– Ja, de stackars moderater som röstat på Ulf Kristersson och nu skäms är välkomna tillbaka in i värmen igen.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Arrangör av frihetsdemonstration fick vite på 30 000 kronor av Länsstyrelsen – bestrider betalning

INRIKESFilip Sjöström, en av huvudarrangörerna av de senaste månadernas frihetsdemonstrationer mot pandemilagen och coronarestriktionerna har nu ålagts att betala ett vite på 30 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholm för protesterna. Enligt medieuppgifter skall han också ha dömts för brott mot ordningslagen till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för den första frihetsmanifestationen den 6 mars. I en kommentar till Nya Tider säger Filip Sjöström att han inte ens kände till den domen än.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Fem kvinnomord – Jämställdhets­myndigheten ointresserad av förövarnas härkomst

INRIKESDen senaste tidens händelser, då fem kvinnor mördats av sin partner, har lett till en stor debatt i Sverige. Endast en av de fem männen är etnisk svensk, något som förtigs av systemmedia. Jämställdhetsmyndigheten säger att de inte för någon statistik över kvinnomördarnas ursprung och heller inte är intresserade av det. ”Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det är utifrån den utgångspunkten vi arbetar och genomför våra uppdrag”, skriver utredaren Katarina Björkgren till Nya Tider.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

INRIKESTisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Gå till arkivet

Send this to a friend