Skip to Content

AMERIKANSKA SPECIALSTYRKOR I SYRIEN. Deras exakta antal är okänt, men lägger man ihop rapporter från källor på plats med Pentagons senaste kvartalsrapport och deras högste befälhavare generalmajor Jarrards ”felsägning” kan man anta att det sammantaget rör sig om många hundratals. Deras antal och närvaro omgärdas inte bara av stort hemlighetsmakeri, delvis beroende på att deras närvaro är en grov kränkning av den suveräna nationen och FN-medlemmen Syrien och därmed ett brott mot internationell lag. Foto: Okänd, via Global Defense News
UTRIKES

4 000 Nato-soldater olagligt i Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 49

Kurdisk media avslöjar att nästan 4 000 Nato-soldater finns på plats i Syrien. Uppgifterna ligger i linje med en amerikansk generals ”felsägning” och en Pentagonrapport som visar att USA har många fler soldater i Afghanistan, Irak och Syrien än vad man tidigare medgett. Rapporten visar också att USA har rekordmånga soldater, motsvarande tre hela divisioner, på hemlig ort runt om i världen. Många frågar sig nu varför USA har så stor närvaro i Syrien när Islamiska staten (IS) i det närmaste är slagen som territoriehållande militär styrka.

Publicerad: 7 december, 2017, 18:15

 • Svenska

Läs även

Den 26 november avslöjade den oberoende irakkurdiska nyhetsbyrån BasNews att antalet militär personal tillhörande den amerikanskledda så kal­lade globala koalitionen mot IS är mycket större än USA och koalitionen angivit. De skriver bland annat ”Nästan 4 000 trupper och militära rådgivare i anti-IS-koalitionen finns på plats i Syrien. Förutom amerikanerna finns det också tyska, brittiska och franska styrkor”.

BasNews hänvisar till en källa inom Syriska demokratiska fronten (SDF) som uppges vilja vara anonym av säkerhetsskäl. SDF är formellt en allians av kurdiska, arabiska och syrianska/assyriska miliser som med hjälp av inbäddade amerikanska rådgivare ur specialstyrkor stridit mot IS i nordöstra Syrien. I praktiken är det en amerikanskkontrollerad kurdisk styrka, där övriga mer fungerar som politiskt förkläde än bidrar med någon numerär eller militärt värde att tala om.

Rapport avslöjar tidigare lögner

Källan inom SDF uppger att dessa västerländska förband inte bara fungerar som instruktörer och rådgivare, utan har även deltagit i direkta strider med IS. And­ra uppgifter från samma källa gör gällande att den USA-ledda koalitionen nu har totalt tio militärbaser i Rojava, varav flera är flygbaser. Rojava eller Västra Kurdistan som det också heter, är det kurdiska de facto autonoma området i nordvästra Syrien.

Flera liknande uppgifter har tidigare kommit från lokala grupper och media. Få trodde dock på dessa tills det framkom att Pentagon redan den 17 november släppt en rapport, med inledningsvis ingen uppmärksamhet från västmedia, där det framkommer att USA har 15 298 soldater stationerade i Afghanistan, 8 892 i Irak och 1 720 i Syrien.

Siffrorna i kvartalsrapporten från The Defense Manpower Data Center (DMDC) gäller för den 30 september och är betydligt högre än de tidigare officiellt uppgivna. För Syrien hade man till media angivit siffran 503.

Viktigt att notera här är att specialstyrkor av sekretesskäl inte uppges i dessa rapporter. Eftersom en stor del av de amerikanska styrkorna i Syrien utgörs av just specialstyrkor så är det alltså i praktiken många fler amerikanska militärer på plats. Ett totalt antal av närmare 4 000 västerländska soldater i Syrien är därför en helt rimlig siffra.

AMERIKANSK KOMMANDOSOLDAT (t.v.) tillhörande en specialstyrka, troligen ett A-Team (ODA) tillhörande gröna baskrarna, leder in ett amerikanskt A-10 attackflygplan mot sitt mål i norra Syrien. Medan flygattacken sker inom synbart avstånd delger amerikanen målkoordinaterna till en YPG milisman (bilden), som rapporterar tillbaka till sitt högkvarter. Den kurdiska milisen YPG är i praktiken SDF, som skapats för att inte provocera Turkiet och andra etniska grupper i norra Syrien. Den amerikanska kommandosoldaten är en av de över 29 000 amerikanska soldater runt om i världen som Pentagon vägrar uppge stationeringsort för ens i sina rapporter till kongressen. Stillbild: France24

Armégeneral försäger sig

Dessa nya uppgifter förklarar den amerikanske generalmajoren James B. Jarrards ”felsägning” den 31 oktober. Det skedde när generalen, som för befäl över alla amerikanska specialstyrkor i Syrien och Irak, via satellitlänk höll en presskonferens från Bagdad med journalister i Pentagon. En journalist frågar ”hur många amerikanska trupper är det i Irak och Syrien just nu?”.

Generalmajor Jarrard, som genomgående ger ett nervöst och närmast förvirrat intryck, uppger först siffran till 5 000, innan han korrigerar sig själv med orden ”jag ber om ursäkt… jag tror det är lägre, 4 000 amerikanska trupper i Syrien just nu…”. Den förvånade journalisten frågar ”så ni har 4 000 amerikanska trupper i Syrien…” och säger vidare att han trodde det var 1 000 eller 500.

GENERALMAJOR JAMES J. JARRARD i det ögonblick han försäger sig under en presskonferens via videolänk med journalister i Pentagon. Stillbild: U.S. Department of Defense

Den synbart besvärade generalmajoren svarar då med stängda ögon att ”jag ber om ursäkt, jag sade fel, det är runt 500 trupper i Syrien” och tittar sedan ner i golvet medan journalisterna i andra änden börjar skratta högljutt. Situationen är uppenbart besvärande och pinsam för generalen, som under en kort stund ser skamsen ut.

Pentagons talesman Eric Pahon, som befann sig i samma rum som journalisterna, ingriper då och säger att det är 503 amerikanska soldater i Syrien och 5 262 i Irak. Han upprepar siffrorna ytterligare en gång innan han snabbt byter samtalsämne. Medier som senare hörde av sig till Pahon och Pentagon fick samma svar samt förklaringen att det rörde sig om en ”felsägning” och att Pahon inte hade en aning om vad siffran 4 000 kom från, eftersom den var ”långt ifrån någon korrekt siffra”.

Drygt två veckor senare kom kvartalsrapporten från just Pentagon, som avslöjade att USA egentligen hade 69 procent fler trupper i Irak och 242 procent fler i Syrien. Detta utan att specialstyrkor är inräknade.

29 092 på hemlig ort

Det kanske mest intressanta i kvartalsrapporten är att 29 092 soldater uppges vara stationerade på ”okänd” plats. Siffran är mycket hög och motsvarar drygt sex amerikanska brigader eller närmare 15 procent av alla amerikanska styrkor stationerade utomlands.

Även om specialstyrkornas antal svällt rejält de senaste åren är det anmärkningsvärt att så många anses ha så känsliga uppgifter eller närvaro på platser man inte vill uppge att deras tjänstgöringsort måste uppges vara ”okänd”. Detta rimmar dock väl med president Donalds Trumps löfte om att USA inte längre ska vara transparenta med antalet trupper stationerade utomlands.

USA uppges i dag ha knappt 200 000 soldater stationerade utomlands vid över 800 baser i minst 170 länder. Den första siffran finns det skäl att ta med en nypa salt, men även om den vore uppemot 300 000 så förblir andelen utlandsstationerade amerikanska soldater med ”okänd” stationeringsort höga 10 procent.

Olaglig ockupation

Efter att västmedia i slutet av november börjat uppmärksamma Pentagon-rapporten från den 17 november, något som skedde först efter att nyheten börjat bli stor i alternativmedia, gick nyhetsbyrån Reuters den 30 november ut med nyheten att ”Mer än 400 amerikanska trupper lämnar Syrien”.

Iakttagare var snabbt ute på sociala medier och påpekade att detta är ett klassiskt exempel på ”damage control”, där västmedia används för att ta udden av en obekväm nyhet – i detta fall för Washingtons räkning. Uppgiften i sig är dock med stor säkerhet korrekt eftersom det rör sig om en artilleribataljon ur Marinkåren som gett understöd vid striderna i Raqqa, som avslutades i oktober. Det innebär dock att över 1 300 amerikanska soldater samt ett okänt antal ur olika specialförband finns kvar i Syrien i strid mot internationell lag.

Damaskus har upprepade gånger förgäves protesterat i FN mot intrånget som de västerländska militärerna gör på syriskt territorium.

Intar oljefält och blockerar gräns

Kritiken från Syrien har intensifierats när den USA-ledda koalitionen och dess allierade, som SDF i norr och olika så kallade rebellgrupper i söder, inte bara bitit sig fast på stora delar av syriskt territorium utan även tagit nya stora landområden. Detta även efter att IS, som är alibit för deras närvaro, besegrats av syriska armén och deras allierade.

På de flesta av den USA-ledda koalitionens frontavsnitt har miliserna med inbäddade amerikanska soldater nu under lång tid bara stått mot syriska armén, där ryska specialförband finns inbäddade. I söder finns IS inte ens längre i närheten av de amerikanska specialstyrkorna och USA-stödda ”rebellerna”.

De flesta militära bedömare är överens om att det handlar om ockupation av strategiska områden. Speciellt SDF har rört sig långt söderut från Rojava och intagit nästan hela Syrien öster om Eufratfloden samt blockerat gränsen till Irak. Det ockuperade området inkluderar bördiga jordbruksområden och de flesta av Syriens viktigaste oljefält, vilka till stor del ligger sydöst om staden Dayr az-Zawr (även Deir ez-Zor).

De så kallade rebellerna i söder blockerar gränsområdet där Syrien, Irak och Jordanien möts. Där är sedan tidigare en oljeledning från irakiska Kurdistan till Israel och en gas­ledning från Saudiarabien till Turkiet planerade, både mycket betydelsefulla. Den viktiga motorvägen mellan Bagdad och Damaskus går också där, vilken nu är avskuren av amerikanerna och ”rebellerna”.

Inför det internationella samfundet har nu Washington inte bara svårt att förklara sin vidare närvaro i Syrien, utan också varför de har så många soldater på plats, tre till åtta gånger så många som de tidigare uppgett.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Erik Eriksson

  usa/israel ligger bakom alla krig i mellanöstern även Syrien som Ryssland blev indraget i för att bistå landet mot krigsförbrytarna i detta olagliga krig

 • Klarsyn

  Om inte USA:s soldater lämnar Syrien frivilligt så får väl Ryska styrkor, på syriskt uppdrag, driva ut dem ur landet medelst kryssningsrobotar.

 • Peter Kolmodin

  OCH VAD GÖR KINESERNA DÄR ?

  • Klarsyn

   De är instruktörer för de Syriska trupperna, inbjudna av regeringen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Gå till arkivet

Send this to a friend