Skip to Content

Fossilerad rundmask. Foto: Wikipedia

42 000 år gamla maskar återupplivade

Digital utgåva

I ett vetenskapligt genombrott har biologer lyckats återuppliva två rundmaskar som varit frysta i permafrost sedan istiden. Den äldsta av dem är runt 42 000 år gammal. Detta gör de båda maskarna till de äldsta levande djuren på planeten. Men bortom hyllningarna av detta vetenskapliga framsteg döljer sig dödliga risker för mänskligheten som helhet.

Publicerad: 18 augusti, 2018, 09:40

  • Svenska

Läs även

Det har hänt förut att nedfrysta organismer väcks till liv igen. Men ett forskarteam från Ryssland och USA lyckades tillsammans med en historisk bedrift när de fick flercelliga organismer som varit frysta i tusentals år att börja leva igen.

Det var ryska forskare från det Moskvabaserade laboratoriet vid Institutet för fysiokemiska och biologiska problem i jordmån, i samarbete med Institutionen för geovetenskap vid Princetons universitet i USA, som lyckades med den historiska bedriften enligt en avhandling som släpptes i slutet av maj i år.

”Vi har tagit fram de första data som demonstrerar förmågan hos flercelliga organismer till långvarig cryobios [förmåga att överleva nedfryst] i avlagringar i permafrosten i Arktis”, står det i rapporten från de ryska och amerikanska forskarna som fått spridning i medier världen över de senaste veckorna. Nu hoppas forskarna att detta skall leda till andra liknande upptäckter och en ökad kunskap som även människor kan dra nytta av. En mer långsiktig användning skulle vara att kunna frysa ned och sedan återuppliva människor och djur för interplanetära transporter. Det är ett lovande fält, men ett där vi fortfarande vet väldigt lite. Stora framsteg görs dock, vilket de ryska och amerikanska forskarna kunde visa.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

fakta

Rundmaskar är mikroskopiska och enkla varelser som sällan blir över en millimeter i längd, även om det finns parasiterande arter som kan uppnå flera meter i längd. De lever i jord, vatten och som parasiter i de flesta djur och växtarter världen över. Det finns över 20 000 arter av rundmaskar och av dessa har cirka 60 hittats som parasiterar på människor och där vissa arter kan ge allvarliga skador, till exempel ögonskador och blindhet eller angripa vårt tarmsystem. En fjärdedel av jordens människor anses smittade av olika sorters rundmaskar och spridningen av främmande arter, främst från tropiska till tempererade områden, följer med massinvandringen och globaliseringen.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Allt färre barn föds i Norden – i Sverige ersätts vi av invandrare

VETENSKAPAllt lägre nativitetstal hos de nordiska kvinnorna oroar forskare. I Norge, Finland och Island ser man nu rekordlåga födelsetal hos de inhemska kvinnorna och aldrig förr har de fött så få barn som nu. Även Sverige ligger dåligt till – vilket i samband med massinvandring leder till ett ännu snabbare folkutbyte. Samtidigt beror hela 73 procent av befolkningsökningen i Sverige på invandring enligt nya siffror från SCB.

Afrikaner har DNA från okända människoarter

VETENSKAPEn studie visar att mellan 2 – 19 procent av västafrikaners DNA kommer från en okänd människoart. Medan européer och asiater har DNA från neandertalare och en del sydöstasiatiska folk har DNA från denisovamänniskor har afrikaner från subsahariska Afrika DNA från flera okända människoarter visar nya rön.

Klimat: ”Hockeyklubbskurvan” avslöjad som vetenskapsfusk (?)

VETENSKAP”Upphöjd ’klimatbluffare’ förlorar förtalsmål”, ”nu fastslaget att Michael Manns hockeyklubba var bedrägeri”, ”slutet för klimatbluffen”. Det är några av de skarpare rubrikerna i nyhetsflödet från alternativmedia under de senaste veckorna.

Välgörande uppvärmning efter lilla istidens kyla

VETENSKAPTiden efter senaste istid för 10-12 000 år sedan kallas Holocen. Varmast under denna period var Holocen optimum för runt 5- 8 000 år sedan. Då var det globalt flera grader varmare än nu. Minst lika varmt som nu var det också under bronsåldern, romartiden och högmedeltiden.

”Valpögon” – Ett evolutionärt trick för att ”lura” människor

VETENSKAP”Valpögon” eller ”hundögon” är ansiktsuttrycket som hundar gör när de tigger, vet att de gjort något fel eller vill få extra mycket uppmärksamhet från människor. Nu har ny forskning visat att detta är en unik evolutionär utveckling bland tamhundars förfäder som gjort att deras avkommor med lätthet kunnat manipulera oss.

Ny studie: skillnad mellan pojkars och flickors hjärnor redan i fosterstadiet

VETENSKAPEn ny studie från New York visar att pojk- och flickfosters hjärnor ser olika ut redan i fosterstadiet. Detta konstaterar forskarna efter att ha magnetröntgat 118 foster mellan veckorna 25-40. Studien kan ses som ett hårt slag mot förhärskande genusteoretiska idéer om att kön är en ”social konstruktion”.

Historiskt fotografi av svart hål

VETENSKAPEtt svart hål och dess skugga har fångats på bild för första gången tack vare ett internationellt samarbete.

Gå till arkivet

Send this to a friend