Skip to Content

68-kyrkan: Varken vänsterövertagande eller frånvaro av kritik

PappersupplaganNya Tider v. 28

Publicerad: 12 juli, 2017, 10:00

  • Svenska

Läs även

Boken 68-kyrkan – Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989 har snabbt blivit föremål för mycket överdrivna föreställningar. Öhman tror att boken ”går till botten med ämnet hur vänstern tog över kyrkan”. I en annan tidning läser jag att boken avslöjar ”allt du vill veta om vänstervridningen av kyrkan”.

Ibland kan det se ut som om en vänsterideologi helt ”tagit över”, framför allt för dem vars kännedom om kyrkan begränsar sig till medias framställningar. Sundeen ger dock själv många exempel på motstånd och kritik mot vänstervridning inifrån kyrkorna själva.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Pussy Riot och Femen kommer till Dramaten

TEATERMaria Aljokhina från Pussy Riot och FEMEN-aktivisten Inna Sjevtjenko gästar den 8 mars ett evenemang på Dramaten, tillsammans med Loreen, Afrah Nasser (arabisk oppositionsbloggare), Stina Ekblad och utrikesminister Margot Wallström.

Kalkbrottet som blev ett världsrekord i vin

MOLDAVIENMoldavien är ett land som för många befinner sig i medvetandets periferi. Utbruten och uppstånden på den europeiska kartan i samband med att Sovjetunionen upplöstes på 1990-talet har landet ännu inte intagit någon tydlig position i den europeiska samvaron. Mycket av det går att tillskriva det geografiska läget och dess brokiga historia – nästan ständigt en mer eller mindre autonom region under något imperium. En desto mindre brokig historia har däremot landets vintradition, som sträcker sig åtminstone 5 000 år.

Kungaparet besökte det nya Kiruna

SAMHÄLLSPLANERINGNyligen besökte kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Kirunas nya stadshus, Kristallen. Med på besöket var bland annat LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och landshövdingen Sven-Erik Österberg. Temat för deras besök i Kiruna var samhällsomvandling.

De puniska krigen och antikens Rom

HISTORIAVästerlandets kulturella vagga kring Medelhavet och den grekisk-romerska antika epokens betydelse kan med svårighet överskattas. Denna artikel beskriver en avgörande tid då romarriket stod på sin höjd och Europa ännu inte hade vuxit till sitt sentida inflytande.

Den vackra kvinnan i skogen

SVENSK FOLKTROEnligt den svenska folktron var människan aldrig ensam i naturen. Förutom de vilda rovdjuren troddes även övernaturliga väsen som näcken, varulven och trollen finnas där. Ett av dessa övernaturliga väsen skilde sig dock en aning från mängden då det visade sig i skepnad av en mycket vacker kvinna. Detta väsen var skogsrået och särskilt männen märkte av hennes närvaro när de var helt ensamma ute i skogen. Ofta hjälpte skogsrået dem, men ibland fick hon dem att gå vilse och inte sällan förslavade hon dem.

Kärlek på svenska

KULTURErik Gandinis film The Swedish Theory of Love är en riktigt hemsk film, på flera sätt. Det tog mig minst två veckor att återfå balansen efter att ha sett den, men jag är å andra sidan ganska känslig. Egentligen kunde man önska att filmen bara glöms bort, men den kommer lätt upp vid googling på ”svenskhet” eller ”svenska värderingar” och kan komma att forma en nidbild av svenskarna för många utrikes. Här är mina betraktelser i form av en debattartikel där jag använder filmen som skäl att diskutera den svenska karaktären.

Nu har vi halva vintern kvar!

KULTURNu nalkas det midvinter. Det vill säga det tillfället när vintern är som kallast, och vi har halva vintern framför oss. Förr firade man Lilla julen under kyndelsmässodagen. Det var den dagen som markerade midvinter i det gamla bondesamhället.

Detta visste du inte om Alice Bah Kuhnke!

MILJÖPARTIETTro det eller ej, i Sverige finns det en tidning som heter Daisy Beauty, som kommer ut i pappersform sex gånger om året. Det är till denna vi måste gå för att få veta lite mer om personen Alice Bah Kuhnke, statsrådet som i dag aviserade att hon vill bli språkrör för Miljöpartiet.

Gå till arkivet