Skip to Content

Uppmärksamheten kring Nya Tider

De senaste dagarna har det uppmärksammats att Nya Tider ansöker om presstöd. Det har cirkulerat ett antal felaktiga påståenden om tidningen och vi vill här reda ut eventuella frågetecken.

Publicerad: 25 september, 2013, 19:05

  • Svenska

Läs även

Varför finns Nya Tider?

Det finns idag en mycket stor efterfrågan på alternativ media. Det beror helt enkelt på att folk känner sig lurade av de stora medierna. Flera forskare, bland andra professor Jonathan Friedman, har visat att den politiska korrekthet som råder i media skapar en odemokratisk anda i samhället.

Politisk korrekthet handlar inte om höger eller vänster utan om ett sätt att kontrollera folk och deras tänkande. – Jonathan Friedman, professor i socialantropologi vid Lunds Universitet.

Det finns en politisk korrekthet som gör att vissa åsikter aldrig får komma fram, att vissa politiska frågor aldrig diskuteras. Man kan tala om en ”demokratur”, som utåt fungerar som en demokrati – de demokratiska institutionerna finns på plats – men eftersom etablerad media har en agenda och snedvrider den information man förmedlar, så kan inte väljarkåren göra välinformerade val.

Här fyller Nya Tider och andra alternativa nyheter en stor uppgift: att rapportera objektivt och sanningsenligt om sådant som media censurerar, snedvrider eller direkt ljuger om.

 

Exempel på alternativa nyheter

I Nya Tider vecka 25 rapporterade vi om det årliga mötet för Bilderberggruppen som hölls 6-9 juni. Bilderbergarna är en tidigare topphemlig och fortfarande ljusskygg lobbygrupp för globalism, där superrika finansherrar frotterar sig med politiker från hela världen. Trots att mötet samlade ett hundratal dignitärer, lyste rapporteringen med sin frånvaro i svensk press, frånsett några notiser om att Stefan Löfvén deltog.

I Nya Tider vecka 26 kunde vi påvisa hur journalister på både DN och TT ljög om invandringens kostnader respektive storlek.

I Nya Tider vecka 30 avslöjade vi hur rapporteringen kring Trayvon Martin-fallet härrörde ur amerikanska massmediers illa maskerade samarbete med PR-byrån Julison Communications, som anlitats av kärandesidan. Svensk gammelmedia kopierade i stort sett sina uppgifter från sina amerikanska motsvarigheter, och vidareförmedlade därmed okritiskt den bild av fallet som PR-byrån skapat.

I Nya Tider vecka 34 berättade vi detaljer kring ”rasistdådet” i Australien där två svenskar blivit misshandlade av åtta personer. Gammelmedia hade inte brytt sig om att nämna att det var etniska svenskar som blev utsatta för rasistdådet av åtta aboriginer.

I Nya Tider vecka 39 berättade vi om de två journalister som släppts ur fångenskap hos rebellerna i Syrien, och som samstämmigt vittnade om ett samtal som visade att det var rebellerna, inte Assadregeringen, som låg bakom gasattacken i Damaskus. Med världsläget ytterst spänt, valde en samstämmig svensk journalistkår att förtiga trovärdiga vittnesmål som potentiellt kunde avvärja ett tredje världskrig, trots att de togs upp av utländsk press. Vi ställde dessutom de ansvariga på Aftonbladet, Expressen och DN mot väggen med våra frågor.
I samma nummer kunde vi även avslöja att DN ljugit om att Assad skulle ha erkänt gasattacken i en intervju med en amerikansk journalist.

Det ovanstående är bara några av de exempel där vi kunnat påvisa direkta lögner eller uppenbart mörkande från gammelmedias sida. Det finns åtskilligt mer av den varan, vilket visar på ett stort behov av Nya Tider och andra alternativa nyhetskanaler.

 

Nya Tider.

Nya Tider.

Har Nya Tider någon agenda?

Nya Tider rapporterar objektivt och sanningsenligt, bara det i sig är revolutionerande i ett förljuget debattklimat. Journalistyrkets anseende är i botten och tilliten till media bland svenskar är den lägsta i hela Europa. Det har gått så långt att utländska tv-bolag skickar hit tv-team för att göra inslag om den svenska censuren. Nya Tiders ”agenda” är att rapportera objektivt och sanningsenligt, i synnerhet om de saker som de stora massmedierna förtiger.

Det finns en stor efterfrågan på sanningsenliga nyheter, folk har helt enkelt tröttnat på att bli förda bakom ljuset. Någon uttalad politisk färg eller profil har inte Nya Tider. Att Nya Tider är partipolitiskt oberoende är en självklarhet i detta sammanhang.

Att etablissemangsmedia har en agenda intygas däremot av några av journalisterna själva, som vågat ta bladet från munnen.

Jag tillhör en yrkesgrupp som har förskönat det riktigt ordentligt skulle jag vilja säga och har hållit inne med väldigt mycket, och dolt mycket. Det är ett av de värsta sveken som vi journalister har gjort oss skyldiga till under de åren jag har jobbat i alla fall. – Janne Josefsson, reporter på SVT:s Uppdrag granskning, i Sveriges Radio den 16 maj 2010.

 Eliten av skribenter och tyckare tillhör en övre medelklass som inom sina reservat ostört kan värna om sina ideologiska konstruktioner och rynka på näsan åt enklare varelsers intolerans. På SVT kallade vi den genomsnittliga tittaren för Nisse i Hökarängen. – Gunnar Sandelin, SVT-reporter.

Denna ”journalistelit” litar uppenbarligen inte på att läsarna själva ska kunna bilda sig en uppfattning som skiljer sig från den egna agendan. Man kallar det för ”ansvarsfull journalistik”, vilket i praktiken betyder att man filtrerar nyheterna genom ett politiskt korrekt filter.

 

Odemokratisk?

Vi har fått frågan om vi är en demokratisk tidning och om vi ställer upp på en demokratisk värdegrund. Som professor Jonathan Friedman skriver, så är likriktningen inom svensk media en stor fara för demokratin. Nya Tider, som kompletterar det etablissemangsmedia utelämnar, utgör därmed ett viktigt tillskott till demokratin.

För oss handlar demokrati om folkstyre, inte någon pådyvlad värdegrund. När Schweiz för något år sedan i en folkomröstning förbjöd minareter, så gick svenska proffstyckare i taket och hävdade att detta var odemokratiskt. Men det var inte förfarandet man invände emot, utan kritiserade själva resultatet för att vara odemokratiskt. Då, tycker vi, blandar man in något i demokratibegreppet som inte hör hemma där. Demokrati handlar om en beslutsprocess och rätten att tycka olika och respektera varandra för det. Om etablissemanget tycker att det är odemokratiskt att ha en viss åsikt, till exempel i frågan om minaretbyggen, så är man verkligen ute på ett sluttande plan. Man är på väg mot diktatur med ”demokrati” som förevändning.

Men återigen, kritiken handlar i själva verket inte alls om demokrati eller inte. Kommunistiska tidningar har fått presstöd i åratal, trots att de förespråkar proletariatets diktatur. Det handlar i grund och botten om att etablissemangets media är livrädda för konkurrens – hur ska man kunna hävda sig mot någon som genomskådar deras lögner?

 

SR har fel om mittuppslag

I P1 Morgon hävdar reportern Fernando Arias att han på Kungliga Biblioteket tittat i Nya Tider och att alla tre mittuppslagen handlar om brottsfall med utländska gärningsmän. Det stämmer dock inte, mittuppslagen kan ses här nedan.

NyT v1/2013

NyT v1/2013

NyT v2/2013

NyT v2/2013

 

NyT v3/2013

NyT v3/2013

 
Rapporterar ni bara om brottslingar med invandrarbakgrund?

Alla läsare av Nya Tider kan intyga att det finns många artiklar om brottslingar med svensk bakgrund. Vi kan nämna Leif ”Obelix” Johansson (v 35/2013), återfallsförbrytaren Per Svensson (v 32/2013) och ”Södermannen” John Svahlstedt (v 30/2013), för att ta några nyare exempel. Vi rapporterar även om invandrare i positiva sammanhang, till exempel advokaten Elisabeth Massi Fritz, som specialiserat sig på att företräda offer för skamkulturen (v 38/2013).

Vi förstår samtidigt att etablissemangets journalister chockas av att för en gångs skull få läsa oförvanskade nyheter, utan politiskt korrekta skygglappar. I åratal har de fört den svenska allmänheten bakom ljuset genom att till exempel vitpixla förövares ansikten. Ett av de extremaste exemplen var den brutala våldtäkt och utdragna misshandel som två svenska flickor blev utsatta för av ett gäng somalier nyårsnatten 2004. I Aftonbladets rapportering beskrivs gärningsmännen som tre svenskar och en finsk medborgare, illustrerade med fyra typiskt nordiska profilbilder. En direkt lögn. Ett aktuellt exempel är det rasistiska överfallet i Malmö på en svart man. Varför rapporterar inte gammelmedia om att de misstänkta förövarna är kurder?

Det är en enögdhet, där det är fritt fram att berätta att en gärningsman är ”pursvensk” eller har ”svenskt utseende”, men där det anses ”extremt” att berätta om en gärningsmans etniska bakgrund om han inte är svensk.

Nya Tider rapporterar objektivt och sanningsenligt om brott, oavsett gärningsmännens etniska bakgrund. I Ring P1 påstod Täppas Fogelberg att Nya Tider ”bara skriver om invandrare”, vilket kommer att anmälas till Pressens opinionsnämnd.

 

”Beskuren bild”?

SR Kulturnytt påstod i en artikel att Nya Tider har ”beskurit” en bild från en folkmusikfestival så att en svart kvinna som bar en fana inte syntes.

Folkmusikvärlden är en levande svensk kultur, den som Mona Sahlin säger inte finns och den som Reinfeldt säger bara är barbari. Det finns tiotusentals utövare om inte fler. Hur ofta rapporterar Kulturnytt och annan etablissemangsmedia därifrån?

Det säger en hel del, att det värsta man kunde hitta i vår tidning var att en av hundratals personer i en procession inte kom med på bild.

Svenska ungdomar utsätts varje dag för trakasserier i skolorna, de blir kallade för svennehora och värre, men då talar man aldrig om rasism. Men när en av hundratals personer i en procession inte kommer med, då tycker man att det är värt en alldeles egen artikel. Det skvallrar om vilket fokus gammelmedia har och varför det finns ett behov av en tidning som vår.

 

Vad tycker ni om presstödet?

Vi tycker att det är dåligt att skattetrycket i Sverige gör att folk inte har råd att köpa tidningar och att man därför måste sponsra dem via presstödet. Så länge detta system finns tycker vi dock inte att man ska värdera innehållet. Låt alla åsikter komma fram, det är bra för demokratin att alla kan få komma till tals och lägga fram sina åsikter, hur galna de än må vara.

 

Vad kommer det att betyda för er om ni får presstöd?

Nya Tider växer mycket snabbt. Det finns en stor efterfrågan på alternativa nyheter och det som håller oss tillbaka är att vi inte når ut till fler med att vår tidning finns. Med presstöd kan vi marknadsföra oss bättre. Idag ligger vi på 2000 prenumeranter, men 10 000 prenumeranter är inte omöjligt inom en överskådlig framtid.

Hittills har hela redaktionen arbetat så gott som ideellt. Prenumerationsavgifterna har bara gått till kostnader som tryck och distribution. Med presstöd kommer vi att kunna anställa fem eller sex personer och betala våra frilansande medarbetare.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

DEBATT

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas nya mysterier

Den begåvade skådespelaren Volodymyr Zelenskyj har nu varit Ukrainas president i mer än två år. Ingen skulle gissa att komikern, som tidigare spelade Ukrainas president i komediserier, kommer att bli Ukrainas president i verkligheten. Showen runt honom har dock snabbt förändrats, från komedi till tragedi, mot skräckfilm och mysterium.

Grönvänstern breder ut sig

Vem är dummare, Lööf eller Löfven?

Stefan Löfven får sparken

Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

Kyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland. Foto: Nya Tider

Docent Kyösti Tarvainen: Demografiska utvecklingen i Sverige samt Danmark och hur man kan begränsa invandringen

DEBATTKyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland, presenterar här en jämförelse mellan de extrema demografiska fallen Danmark respektive Sverige. Kan länderna räddas undan en demografisk katastrof? Skulle Sverigedemokraternas politik räcka för att vända utvecklingen? Vad händer om svenskarna blir en minoritet i sitt eget land?

Jan Helin flyttar till Husby

SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gå till arkivet

Send this to a friend