Skip to Content

En 94-årig kvinna i Knivsta är en av de som lurats på pengar av bedragarna. Arkivbild: iStockPhoto
INRIKES

94-årig kvinna lurad av bankbedragare

Digital utgåva

Under de senaste dagarna har åtminstone tre äldre kvinnor runt Knivsta utanför Uppsala utsatts för fräcka bankbedrägerier, något som uppmärksammades av SR:s P4 Uppsala den 28 november. Till Nya Tider berättar ett av offren att bedragaren presenterade sig som ”säkerhetsexpert” på Nordea och på bruten svenska begärde att få koden till hennes kort.

Publicerad: 8 december, 2020, 15:27

  • Svenska

Läs även

I SR:s inslag berättar Berit, en 94-årig kvinna om hur hon utsattes för ett bankbedrägeri som kostade henne närmare 7 000 kronor. När Nya Tider når henne för en intervju berättar hon att den man som presenterade sig som ”säkerhetsexpert” på Nordea talade bruten svenska och dessutom var oerhörd påstridig i sitt sätt att prata, ett sätt att bete sig på, som den utsatta kvinnan menar att en vanlig svensk man inte skulle ha uppvisat.

På eftermiddagen fredagen den 27 november ringer telefonen hos Berit, 94, boende nära Knivsta. På linjen fanns en annan kvinna som påstod sig ringa från Nordea och som på klanderfri svenska frågade den 94-åriga damen om ett banklån på 100 000 kronor. Berit sade sig inte ha något lån på den summan över huvudtaget, varpå den påstådda bankkvinnan meddelade att man genast skulle sätta igång en utredning om bedrägeri i samarbete med polisen. Berit kunde där och då inte föreställa sig att hon just var på väg in i en bedrägerimardröm.

”Så skulle en vanlig svensk man inte ha gjort”

Under helgen kunde Sveriges Radios lokalkanal P4 Uppsala berätta om hur polisen hade fått in åtminstone tre anmälningar om misstänkta eller genomförda bankbedrägerier mot äldre kvinnor i just Knivstaområdet. En av dem som drabbades var alltså 94-åriga Berit. När Nya Tider når henne under måndagen den 30 november berättar hon vad som sedan hände.

– Jo… en kvinna frågade mig vilken bank jag hade och om ett lån, och jag sa Nordbanken.

Dagens Nordea hette för 20 år sedan Nordbanken. Efter att Berit berättade vilken bank hon hade, lämnades luren hastigt över till en man som presenterade sig som ”säkerhetsexpert”.

– Och han sa till mig… Vi ska hjälpa dig; vi ska lösa det här åt dig, men vi behöver en försäkran från dig så att vi kan ta med oss dina kort till polisen. Jag som ju gått på handelsskola en gång i tiden frågade om det inte skulle finnas med något datum på en sådan lapp, men det tyckte han inte var så viktigt. Det tyckte jag var oseriöst. Men han var påstridig.

Trots att Berit anande oråd lade hon inte på luren. När vi frågar om hur mannen lät, säger hon:

– Du, han bröt. Det var bruten svenska. Han var påstridig och pratade på väldigt, väldigt mycket så att det var svårt att hänga med. Så hade en vanlig svensk man inte gjort.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Böter på 2 000 kr för brott mot pandemilagen – kan ge fängelse i upp till fyra år

INRIKESRiksåklagaren har föreslagit att överträdelser mot den nyinstiftade pandemilagen skall komma att ge 2 000 kronor i böter vid en ordningsbot som skall utfärdas av polis. Men mer oroväckande för frihets- och demokratiförespråkare är att Riksåklagaren även öppnar upp för att brott mot den nya pandemilagen i en del situationer skulle kunna ge fängelse – upp till fyra år, då en del brott mot den nya pandemilagen skulle kunna vara fall av ”vållande till sjukdom”.

Pandemilagen – därför röstade politikerna ja

VIDEOSå fort den kontroversiella pandemilagen började gälla bröt polisen upp en liten demonstration utanför riksdagen. Nya Tider intervjuar tre politiker som röstade ja, som bland annat hävdar att svenskars fri- och rättigheter behöver begränsas för att ”rädda liv”.

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

INRIKESDen av etablissemanget numera illa sedda debattören och författaren Katerina Janouch meddelar via Facebook att hon nu börjar använda Twitter-konkurrenten Parler för att motverka åsiktscensuren. Parler har som plattform vuxit mycket sedan november 2020, men har nu släckts ned.

Yttrandefrihetsexpert till Nya Tider: ”Sociala medieplattformar är att se som distributörer”

INRIKESDe stora techjättarnas censur mot alternativa och fria medier har under jul- och nyårsveckan gjort sig påmind i Sverige då YouTube släckte ner bland annat Swebbtv. Många är med rätta oroliga över vad som just nu händer med yttrandefriheten på nätet. När Nya Tider når Nils Funcke, en mångårig sakkunnig på just yttrandefrihetsområdet, säger han att sociala medieplattformar inte bör agera åsiktscensurerande, utan istället agera som distributörer som exempelvis Postnord. Dessutom anser han det bisarrt att exempelvis varningsflagga Donald Trumps inlägg på Twitter och Facebook.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Gå till arkivet

Send this to a friend