Skip to Content

Från popmusik till politisk aktivism. Björn Ulvaeus har många järn i elden. Foto: Pixabay/pajsa1000
INRIKES

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

Digital utgåva

Den gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Publicerad: 11 december, 2019, 17:46

 • Svenska

Läs även

110 000 gymnasielever i tredje ring erbjuds nu boken ”Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender” (2017) gratis från Fri Tanke förlag. Det enda som krävs är att elevernas lärare beställer boken som handlar om farorna med falska nyheter och propaganda.

Förlaget som publicerat boken ägs av den före detta ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och han är väldigt entusiastisk.

Ulvaeus beskriver författarinnan till verket som en ”upplysningsfilosof, folkbildare och oförtröttlig kämpe mot kunskapsresistens och fördummande”.

Det är Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som skrivit boken. Idén med att skänka den till gymnasielever dök upp då förlaget fick reda på att Wikforss skulle ingå i Svenska Akademien i december, berättade Ulvaeus för TT. En annan inspirationskälla av betydelse för Ulvaeus var komikern Sacha Baron Cohens tal inför Anti-Defamation League som Nya Tider skrivit om tidigare. I talet angrep Cohen yttrandefriheten på sociala medier och krävde hårdare censur av vilka åsikter användarna skall tillåtas uttrycka och dela.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  vem avgör vad som är alternativ fakta

 • linovati

  Apropå ”Den falska berättelsen som (nästan) tog över om idén om att en systemkollaps var i antågande i Sverige som en direkt följd av en alltför generös invandringspolitik” skulle jag vilja rekommendera professor Wikforss att ringa runt och efterfråga det ekonomiska tillståndet i Sveriges kommuner. Alernativt lära sig räkna.
  Vad gäller Ulveus veriiferar han min tes om att artistisk kompetens oftast är omvänt proportionell mot sunt förnuft

 • RL, Vallentuna

  Ja Herregud…ABBA kollegan Benny A. gav ju MILJONER till kommunist Gudruns projekt F!…
  Tänk att alla som vill förstöra får så stort utrymme…Hedi Fried som inte tycks minsta tacksam för vad vi i Sverige gjort för henne gnäller om på partier som får våra röster. //Jag vill verkligen inte vara oartig , men nu är jag rejält trött på att överallt möta Hedi Frieds anklagande sura blick…….överallt denna anklagande griniga röst …bläddra i en tidning och mötas av den magsura blicken…,,, Kan jag slippa ?? Var skall jag ta vägen för att undkomma Hedi Fried ??

  • OldMan

   Istället för att vidareutveckla ett frodigt samhälle, väljer vi att rasera det vi byggt upp. Självömkan och narcissism är det nya modet. Självskadebeteende, t.o.m. ren sadomachosism är Sveriges nya paroll. Att vara kristen, vit man, tillhör skampålen av första klass. Adjö moder Svea, ty jag överger dig innan jag utplånas av de som en gång var min familj.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend