Skip to Content

Från popmusik till politisk aktivism. Björn Ulvaeus har många järn i elden. Foto: Pixabay/pajsa1000
INRIKES

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

Digital utgåva

Den gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Publicerad: 11 december, 2019, 17:46

 • Svenska

Läs även

110 000 gymnasielever i tredje ring erbjuds nu boken ”Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender” (2017) gratis från Fri Tanke förlag. Det enda som krävs är att elevernas lärare beställer boken som handlar om farorna med falska nyheter och propaganda.

Förlaget som publicerat boken ägs av den före detta ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och han är väldigt entusiastisk.

Ulvaeus beskriver författarinnan till verket som en ”upplysningsfilosof, folkbildare och oförtröttlig kämpe mot kunskapsresistens och fördummande”.

Det är Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som skrivit boken. Idén med att skänka den till gymnasielever dök upp då förlaget fick reda på att Wikforss skulle ingå i Svenska Akademien i december, berättade Ulvaeus för TT. En annan inspirationskälla av betydelse för Ulvaeus var komikern Sacha Baron Cohens tal inför Anti-Defamation League som Nya Tider skrivit om tidigare. I talet angrep Cohen yttrandefriheten på sociala medier och krävde hårdare censur av vilka åsikter användarna skall tillåtas uttrycka och dela.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  vem avgör vad som är alternativ fakta

 • linovati

  Apropå ”Den falska berättelsen som (nästan) tog över om idén om att en systemkollaps var i antågande i Sverige som en direkt följd av en alltför generös invandringspolitik” skulle jag vilja rekommendera professor Wikforss att ringa runt och efterfråga det ekonomiska tillståndet i Sveriges kommuner. Alernativt lära sig räkna.
  Vad gäller Ulveus veriiferar han min tes om att artistisk kompetens oftast är omvänt proportionell mot sunt förnuft

 • RL, Vallentuna

  Ja Herregud…ABBA kollegan Benny A. gav ju MILJONER till kommunist Gudruns projekt F!…
  Tänk att alla som vill förstöra får så stort utrymme…Hedi Fried som inte tycks minsta tacksam för vad vi i Sverige gjort för henne gnäller om på partier som får våra röster. //Jag vill verkligen inte vara oartig , men nu är jag rejält trött på att överallt möta Hedi Frieds anklagande sura blick…….överallt denna anklagande griniga röst …bläddra i en tidning och mötas av den magsura blicken…,,, Kan jag slippa ?? Var skall jag ta vägen för att undkomma Hedi Fried ??

  • OldMan

   Istället för att vidareutveckla ett frodigt samhälle, väljer vi att rasera det vi byggt upp. Självömkan och narcissism är det nya modet. Självskadebeteende, t.o.m. ren sadomachosism är Sveriges nya paroll. Att vara kristen, vit man, tillhör skampålen av första klass. Adjö moder Svea, ty jag överger dig innan jag utplånas av de som en gång var min familj.

Svenska barnfamiljer flyr Stockholmsregionen

INRIKESSedan år 2018 krymper Stockholm, det är fler som flyttar ut än som flyttar in i regionen. Enligt färska siffror från Statistikmyndigheten (SCB) syns ett nytt flyttmönster. Medan utomeuropeiska invandrare stannar kvar väljer svenskfödda med barn att lämna storstaden för mer natur, trygghet och möjlighet att vara i sociala nätverk som kulturellt känns hemma.

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Svenskarnas köpkraft är inte bäst – elva EES-länder bättre

ANALYSSverige och svenskarna anses ofta ha en hög levnadsstandard. I förra numret av Nya Tider rapporterade vi om EU:s budget­kommissionär som tycker att ”rika svenskar” kan betala mer till EU. I denna artikel tar vi därför en titt på hur det står till med svenskarnas löne- och köpkraftsutveckling liksom den allmänna ekonomiska utvecklingen. Resultatet är inte i linje med EU:s syn på hur mycket den ”rika svensken” bör kunna betala till EU.

Kritikstorm efter Löfvens bortförklaring om förnedringsrånen

INRIKESPersonrån där unga med invandrarbakgrund i grupp attackerar svenska ungdomar, med inslag av grov förnedring, ökar stadigt. Antalet anmälda fall av dessa ”förnedringsrån” har mer än fördubblats sedan 2015. Stor uppmärksamhet väckte statsminister Stefan Löfven när han hävdade att dessa brott är en följd av skatte­sänkningar genomförda av en tidigare borgerlig regering. Hans bortförklaring har ifrågasatts av både den politiska oppositionen och personer med erfarenhet av polisyrket. Nu har Sverigedemokraterna begärt särskild debatt i riksdagen om svenskfientligheten.

Närbibliotek utanför Jönköping favoriserar vänstertidskriften Expo

INRIKESNärbiblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, har nyligen dragit tillbaka kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet från sitt medieutbud, och istället valt att tillhandahålla den Sverigefientliga vänstertidskriften Expo. En Bankerydsbo som Nya Tider talat med säger att han är chockad över bibliotekets agerande, och att många på orten är upprörda. Ansvariga bibliotekschefer lägger dock locket på och flyr konsekvent frågor.

Stora risker med nya bostadsrätter – Riksrevisionen rekommenderar lagändring i ny granskning

INRIKESI en granskningsrapport belyser Riksrevisionen de stora risker som köpare av nya bostadsrätter tar på sig. Riksrevisor Helena Lindberg menar att man som kund är i princip rättslös gentemot bostadsutvecklaren som skapat fastigheten. För att råda bot på bristerna föreslår Riksrevisionen att Bostadsrättslagen ändras, så att köpare av nya bostadsrätter har samma rättigheter som vid köp som regleras av annan lagstiftning.

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

INRIKESTrots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Gå till arkivet

Send this to a friend