Skip to Content

Från popmusik till politisk aktivism. Björn Ulvaeus har många järn i elden. Foto: Pixabay/pajsa1000
INRIKES

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

Digital utgåva

Den gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Publicerad: 11 december, 2019, 17:46

 • Svenska

Läs även

110 000 gymnasielever i tredje ring erbjuds nu boken ”Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender” (2017) gratis från Fri Tanke förlag. Det enda som krävs är att elevernas lärare beställer boken som handlar om farorna med falska nyheter och propaganda.

Förlaget som publicerat boken ägs av den före detta ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och han är väldigt entusiastisk.

Ulvaeus beskriver författarinnan till verket som en ”upplysningsfilosof, folkbildare och oförtröttlig kämpe mot kunskapsresistens och fördummande”.

Det är Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som skrivit boken. Idén med att skänka den till gymnasielever dök upp då förlaget fick reda på att Wikforss skulle ingå i Svenska Akademien i december, berättade Ulvaeus för TT. En annan inspirationskälla av betydelse för Ulvaeus var komikern Sacha Baron Cohens tal inför Anti-Defamation League som Nya Tider skrivit om tidigare. I talet angrep Cohen yttrandefriheten på sociala medier och krävde hårdare censur av vilka åsikter användarna skall tillåtas uttrycka och dela.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  vem avgör vad som är alternativ fakta

 • linovati

  Apropå ”Den falska berättelsen som (nästan) tog över om idén om att en systemkollaps var i antågande i Sverige som en direkt följd av en alltför generös invandringspolitik” skulle jag vilja rekommendera professor Wikforss att ringa runt och efterfråga det ekonomiska tillståndet i Sveriges kommuner. Alernativt lära sig räkna.
  Vad gäller Ulveus veriiferar han min tes om att artistisk kompetens oftast är omvänt proportionell mot sunt förnuft

 • RL, Vallentuna

  Ja Herregud…ABBA kollegan Benny A. gav ju MILJONER till kommunist Gudruns projekt F!…
  Tänk att alla som vill förstöra får så stort utrymme…Hedi Fried som inte tycks minsta tacksam för vad vi i Sverige gjort för henne gnäller om på partier som får våra röster. //Jag vill verkligen inte vara oartig , men nu är jag rejält trött på att överallt möta Hedi Frieds anklagande sura blick…….överallt denna anklagande griniga röst …bläddra i en tidning och mötas av den magsura blicken…,,, Kan jag slippa ?? Var skall jag ta vägen för att undkomma Hedi Fried ??

  • OldMan

   Istället för att vidareutveckla ett frodigt samhälle, väljer vi att rasera det vi byggt upp. Självömkan och narcissism är det nya modet. Självskadebeteende, t.o.m. ren sadomachosism är Sveriges nya paroll. Att vara kristen, vit man, tillhör skampålen av första klass. Adjö moder Svea, ty jag överger dig innan jag utplånas av de som en gång var min familj.

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

INRIKESTrots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Klassar Landskrona som ”utsatt område” – för att slippa invandring

INRIKESEfter att ny lagstiftning trätt i kraft vid nyår som ger möjlighet att undanta vissa områden från den så kallade EBO-lagen har Landskrona valt att klassa hela staden som ”utsatt område” – vilket gör att man kan slippa att betala ut bidrag till invandrare som ändå vill bosätta sig i Landskrona.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Hon vill överklaga till Hovrätten, men i väntan på dom har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Gå till arkivet

Send this to a friend