Skip to Content

Från popmusik till politisk aktivism. Björn Ulvaeus har många järn i elden. Foto: Pixabay/pajsa1000
INRIKES

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

Digital utgåva

Den gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Publicerad: 11 december, 2019, 17:46

 • Svenska

Läs även

110 000 gymnasielever i tredje ring erbjuds nu boken ”Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender” (2017) gratis från Fri Tanke förlag. Det enda som krävs är att elevernas lärare beställer boken som handlar om farorna med falska nyheter och propaganda.

Förlaget som publicerat boken ägs av den före detta ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och han är väldigt entusiastisk.

Ulvaeus beskriver författarinnan till verket som en ”upplysningsfilosof, folkbildare och oförtröttlig kämpe mot kunskapsresistens och fördummande”.

Det är Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, som skrivit boken. Idén med att skänka den till gymnasielever dök upp då förlaget fick reda på att Wikforss skulle ingå i Svenska Akademien i december, berättade Ulvaeus för TT. En annan inspirationskälla av betydelse för Ulvaeus var komikern Sacha Baron Cohens tal inför Anti-Defamation League som Nya Tider skrivit om tidigare. I talet angrep Cohen yttrandefriheten på sociala medier och krävde hårdare censur av vilka åsikter användarna skall tillåtas uttrycka och dela.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  vem avgör vad som är alternativ fakta

 • linovati

  Apropå ”Den falska berättelsen som (nästan) tog över om idén om att en systemkollaps var i antågande i Sverige som en direkt följd av en alltför generös invandringspolitik” skulle jag vilja rekommendera professor Wikforss att ringa runt och efterfråga det ekonomiska tillståndet i Sveriges kommuner. Alernativt lära sig räkna.
  Vad gäller Ulveus veriiferar han min tes om att artistisk kompetens oftast är omvänt proportionell mot sunt förnuft

 • RL, Vallentuna

  Ja Herregud…ABBA kollegan Benny A. gav ju MILJONER till kommunist Gudruns projekt F!…
  Tänk att alla som vill förstöra får så stort utrymme…Hedi Fried som inte tycks minsta tacksam för vad vi i Sverige gjort för henne gnäller om på partier som får våra röster. //Jag vill verkligen inte vara oartig , men nu är jag rejält trött på att överallt möta Hedi Frieds anklagande sura blick…….överallt denna anklagande griniga röst …bläddra i en tidning och mötas av den magsura blicken…,,, Kan jag slippa ?? Var skall jag ta vägen för att undkomma Hedi Fried ??

  • OldMan

   Istället för att vidareutveckla ett frodigt samhälle, väljer vi att rasera det vi byggt upp. Självömkan och narcissism är det nya modet. Självskadebeteende, t.o.m. ren sadomachosism är Sveriges nya paroll. Att vara kristen, vit man, tillhör skampålen av första klass. Adjö moder Svea, ty jag överger dig innan jag utplånas av de som en gång var min familj.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

HEM & HUSHÅLLI vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Nybyggda lägenheter skall gå till bidragstagare – svenskar skall betala

INRIKESKommunstyrelsen i Malmö har beslutat om att var femte nybyggd hyresrätt i staden skall öronmärkas för personer med försörjningsstöd eller gå direkt till bostadssociala insatser. Resultatet väntas bli mer invandrare i nybyggda områden vilket antas främja integrationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend