”Abortera fosterlandet” eller bedja för det?

För några år sedan tog Patrik Sandlund och Torbjörn Erling initiativet till ”Sverigebönen”, vars syfte är att hela Sverige under nationaldagen ska fyllas av bön för landet. År 2011 organiserade man 103 bönesamlingar över hela Sverige, i skrivande stund år 2015 har hittills arrangemang på 114 platser anmälts. Rörelsen vill vara ekumenisk, det vill säga omspänna alla kristna samfund. I dess referensgrupp ingår företrädare för Svenska kyrkan, frikyrkor och katolska kyrkan.

Målet är att samtliga Sveriges 290 kommuner, på ett eller annat sätt, skall delta i bön för landet på nationaldagen. Man vill sätta fokus på hela samhällets behov. Förhoppningen är att Sverigebönen med tiden ska bli en del av det officiella nationaldagsfirandet.

För att ge en minimal struktur och ett rimligt innehåll åt förbönerna använder man en enkel samhällsfilosofi. Sju viktiga områden sammanfattas som ”stöttepelare”, vilka man anser bär upp vårt samhälle. På första plats sätter man politik, kungahus och myndigheter och på andra plats Guds församling – Kristi kropp i Sverige. Därutöver uppmanar man till bön för familj, media, utbildning, näringsliv och arbetsplatser, samt för kultur och idrottsvärden. Därmed torde man ha täckt in allt väsentligt.

Sverigebönen är alltså ett för patriotiskt sinnande intressant initiativ. Alla ser det dock inte så. Alla uppfattar inte en bönesamlingen för Sverige som harmlös, utan ser den som stark provokation. För ett par år sedan angreps Sverigebönsamlingen på Gustav Adolfs torg i Göteborg av en skränande mobb anarkister, som rusade in med svarta fanor och plakat med texten ”Abortera fosterlandet”. De avhystes av polis som sedan dess varje år den 6 juni bevakar samlingen. Nya motdemonstranter har synts till på avstånd, men de har inte vågat sig fram och har inte kunnat störa. Även dessa har tagits med i förbönen, att Gud vill verka för att de förstår Sverigebönens djupaste goda syfte.

På sin hemsida ger Sverigebönen förslag till konkreta böneämnen. Ett och annat kan man kanske ha betänkligheter för. Risken är förstås att man medvetet eller omedvetet får med sådant som inte alla kan säga ja till och som kanske inte gagnar Sverige. Men om man tänker på vad (politisk) bön till sitt väsen är torde man kunna leva med det.

Egentligen behöver man varken vara kristen eller troende för att bejaka denna aktivitet. Att människor samlas för att uppmärksamma det svenska samhället, dess problem och möjligheter, om än i form av bön varvad med korta appeller, måste väl under alla omständigheter vara något positivt – hur man än för övrigt ser på kristendomen?

I enkäter uppger även människor som säger sig inte tro på Gud att de ber. Hur skall vi förstå den paradoxen?

Bön är ett allmänmänskligt fenomen som i en eller annan form finns i alla religioner och i alla kulturer. Människan söker gemenskap med Gud och eftersträvar att Guds goda vilja skall ske, ”såsom i himmelen så och på jorden”. Bön kan vara mer eller mindre kultiverad och den som ber mer eller mindre van att upptäcka Gud i vardagens skeenden.

Bön är inte att använda Gud som ett hjälpmedel för att så att säga beställa självcentrerade önskningar. Bönens mysterium är inte magi och inte ett heller ett sätt att så att säga öva påtryckningar på Gud. Böneämnen bör vara konkreta och samtidigt bör den bedjande minnas detta: ”Vad vi rätteligen bör bedja om vet vi inte, men Gud är större än vårt hjärta och vet allt”. Han som skapade Sverige vill Sveriges bästa, mer än vad vi förmår.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Reflektioner från nationaldagen

Reflektioner från nationaldagen

🟠 KRÖNIKA Den nationalistiska utomparlamentariska organisationen Det fria Sverige anordnade traditionsenligt ett nationaldagsfirande i Svenskarnas hus i Älgarås. I år var också Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand inbjuden som gäst. I en krönika för Nya Tider skildrar Kasselstrand en fullspäckad dag med både arbete och firande. Han bjuder också läsaren på många personliga reflektioner kring svensk nationalistisk organisering.

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

🟠 KRÖNIKA Efter den andra valomgången söndagen den 1 juni blev det klart att kandidaten utan partitillhörighet Karol Nawrocki blir republiken Polens näste president. Motkandidaten Rafal Trzaskowski från KO (Medborgarkoalition) och Warszawas borgmästare förlorade med en knapp marginal. Vad som emellertid är av intresse är metoderna för att misskreditera eller gynna kandidaterna. För oss med förflutet i Styrelsen för Psykologiskt Försvar är detta av särskilt intresse.

Hur kan man skända nationaldagen?

Hur kan man skända nationaldagen?

🟠 KRÖNIKA Sedan ett antal år verkar man ha som regel att nationaldagen skall förstöras av vedervärdig musik som definitivt inte hör hemma i vårt land, samt att ifrågasätta dagen och hela vår kultur. Detta är väldigt tydligt i firandet på Skansen som sänds i TV. För några år sedan var det en vulgär så kallad rappare som framförde något som hette ”Nån som e som oss”. Det var även en sångerska som beskyllde svenskar för att vara rasister. ”Den här veckan har varit så sjukt tung. Rasismen och förtryck av svarta existerar inte bara i USA, den finns här också.” Detta angående våldsamma upplopp i USA, och demonstrationer här mot något som inte har med Sverige att göra.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.