Skip to Content

Foto: Pixabay/wendy CORNIQUET
KRÖNIKA

Aborträttens demografiska konsekvens

Digital utgåva

För en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Publicerad: 6 april, 2021, 18:42

  • Svenska

Läs även

På 1940-talet hade Överkalix 11 000 invånare. Nu var det bara 3 000 kvar och jag såg betydligt fler rollatorer än barnvagnar på gator och torg samtidigt som ortens framtid bestod av klungor med unga män som hängde i gathörnen och pratade med varandra på arabiska. Det var, kort sagt, en bild av den demografiska utvecklingen i Sverige från efterkrigstiden fram till våra dagar.

”Ibland nuddar vi ämnet då vi pratar om framtidens sjukvård eller äldrevård, men det är mera på 'liv-och-död-nivå'. Vi frågar oss, vem ska ta hand om oss i framtiden, när vi blir gamla eller sjuka? Kommer det vara tillräckligt många som jobbar för att hinna mata och byta blöjor på oss?

Men sällan eller aldrig funderar vi över den gigantiska kompetensbrist som kommer att bli akut på alla nivåer i samhället. Förutom läkarbrist, brist på vårdpersonal och hemtjänst så kommer framtidens företag också att blöda. Skrika efter utbildade ingenjörer, jurister, programmerare, elektriker, ja, jag kan rabbla upp alla yrken i världen.

Inom en snar framtid kommer vi inte att hitta människor som kan fylla viktiga roller på myndigheter, i företag och organisationer. Hyfsat snart kommer det inte att finnas tillräckligt med humankapital för att bygga eller upprätthålla samhället. Men det är som att vi inte fattar. Eller bryr oss”, skrev Li Skarin i Norrbottens-Kuriren den 8 december 2017.

Sent skall syndaren vakna, men tydligen hade hon till sist insett att invandring från Afrika och Mellanöstern inte skulle lösa välfärdsstatens arbetskraftsproblem.

Vem skall annars ta hand om våra gamlingar?” hade annars varit standardfrasen från dem som välkomnade migrationsinvasionen 2015 innan vändningen kom och Sverige införde gränskontroller. Då påstods det att det var dyrare att bekosta vuxenblivandet för barn födda i Sverige jämfört med vuxna migranter som enbart behövde svenskundervisning, validering och anpassad vuxenutbildning.

Dock var de flesta av migranterna inte intresserade av att ta hand om våra gamlingar. I så fall hade de lika gärna kunnat stanna hemma för att ta hand om sina egna gamlingar. En del ville ha utbildning och karriär, andra ville inte ens lära sig svenska utan föredrog den svarta arbetsmarknaden i förorten.

Istället borde Skarin redan från början ha noterat den verkliga orsaken till dagens brist på arbetskraft, nämligen aborterna av 1,5 miljoner potentiella medborgare sedan 1974. Men det enda som hördes var politiska profetior om att människan levde allt längre. Det påstods att ”70 var det nya 50” och att dagens ungdomsgeneration skulle arbeta tills de var 90.

Men för den som är född på 1950-talet är det en påtaglig realitet att där det förr bodde barnfamiljer i varenda trappuppgång bor det numera bara pensionärer. Förmodligen är det därför Luleå kommun har bestämt att man skulle växa med 10 000 nya invånare från Afrika och Mellanöstern. Man har i varje fall investerat 1,7 miljarder i lånade pengar för nybyggnation av bostadsfastigheter. Samtidigt aborteras årligen över 700 barn på Sunderby sjukhus, vilket är den högsta statistiken i landet, medan skolor och förskolor läggs ner med motiveringen att det saknas elevunderlag.

Det är en ekvation som inte går ihop.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl H Sandin

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

Gå till arkivet

Send this to a friend