Skip to Content

Foto: Pixabay/wendy CORNIQUET
KRÖNIKA

Aborträttens demografiska konsekvens

Digital utgåva

För en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Publicerad: 6 april, 2021, 18:42

  • Svenska

Läs även

På 1940-talet hade Överkalix 11 000 invånare. Nu var det bara 3 000 kvar och jag såg betydligt fler rollatorer än barnvagnar på gator och torg samtidigt som ortens framtid bestod av klungor med unga män som hängde i gathörnen och pratade med varandra på arabiska. Det var, kort sagt, en bild av den demografiska utvecklingen i Sverige från efterkrigstiden fram till våra dagar.

”Ibland nuddar vi ämnet då vi pratar om framtidens sjukvård eller äldrevård, men det är mera på 'liv-och-död-nivå'. Vi frågar oss, vem ska ta hand om oss i framtiden, när vi blir gamla eller sjuka? Kommer det vara tillräckligt många som jobbar för att hinna mata och byta blöjor på oss?

Men sällan eller aldrig funderar vi över den gigantiska kompetensbrist som kommer att bli akut på alla nivåer i samhället. Förutom läkarbrist, brist på vårdpersonal och hemtjänst så kommer framtidens företag också att blöda. Skrika efter utbildade ingenjörer, jurister, programmerare, elektriker, ja, jag kan rabbla upp alla yrken i världen.

Inom en snar framtid kommer vi inte att hitta människor som kan fylla viktiga roller på myndigheter, i företag och organisationer. Hyfsat snart kommer det inte att finnas tillräckligt med humankapital för att bygga eller upprätthålla samhället. Men det är som att vi inte fattar. Eller bryr oss”, skrev Li Skarin i Norrbottens-Kuriren den 8 december 2017.

Sent skall syndaren vakna, men tydligen hade hon till sist insett att invandring från Afrika och Mellanöstern inte skulle lösa välfärdsstatens arbetskraftsproblem.

Vem skall annars ta hand om våra gamlingar?” hade annars varit standardfrasen från dem som välkomnade migrationsinvasionen 2015 innan vändningen kom och Sverige införde gränskontroller. Då påstods det att det var dyrare att bekosta vuxenblivandet för barn födda i Sverige jämfört med vuxna migranter som enbart behövde svenskundervisning, validering och anpassad vuxenutbildning.

Dock var de flesta av migranterna inte intresserade av att ta hand om våra gamlingar. I så fall hade de lika gärna kunnat stanna hemma för att ta hand om sina egna gamlingar. En del ville ha utbildning och karriär, andra ville inte ens lära sig svenska utan föredrog den svarta arbetsmarknaden i förorten.

Istället borde Skarin redan från början ha noterat den verkliga orsaken till dagens brist på arbetskraft, nämligen aborterna av 1,5 miljoner potentiella medborgare sedan 1974. Men det enda som hördes var politiska profetior om att människan levde allt längre. Det påstods att ”70 var det nya 50” och att dagens ungdomsgeneration skulle arbeta tills de var 90.

Men för den som är född på 1950-talet är det en påtaglig realitet att där det förr bodde barnfamiljer i varenda trappuppgång bor det numera bara pensionärer. Förmodligen är det därför Luleå kommun har bestämt att man skulle växa med 10 000 nya invånare från Afrika och Mellanöstern. Man har i varje fall investerat 1,7 miljarder i lånade pengar för nybyggnation av bostadsfastigheter. Samtidigt aborteras årligen över 700 barn på Sunderby sjukhus, vilket är den högsta statistiken i landet, medan skolor och förskolor läggs ner med motiveringen att det saknas elevunderlag.

Det är en ekvation som inte går ihop.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl H Sandin

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Den rebelliska provinsen

KRÖNIKA

Agenda 2030: Det ohållbara kal­las hållbart

OPINION: MAGNUS STENLUNDFörra veckan skrev författaren och medieprofilen Magnus Stenlund om Agenda 2030, som FN antagit. På den svenska regeringens hemsida kan man följa hur arbetet fortskrider konkret i vårt land. Agendans centrala mål handlar om klimat och miljö – och om hur globalistiska lösningar är de enda som hjälper. Däribland ”en säker och reguljär, ansvarstagande migration”, insmuget i paragraf 10.7. Miljöskydd är det inte något fel på. Men Agenda 2030 handlar inte om kontroversiella mål, utan om kontroversiella tillvägagångssätt, menar skribenten.

Terrordåden används som politiskt slagträ

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend