AfD spås göra succé i ett Tyskland som börjat tröttna på systempartierna

Enligt opinionsundersökningar inför valet i Tyskland den 24 september förespås Angela Merkel sitta kvar som förbundskansler. Samtidigt väntas Alternativ för Tyskland (AfD) göra ett bra val och för första gången komma in i det tyska parlamentet, efter en valrörelse som präglats av ett allt större folkligt missnöje med invandringspolitiken och de etablerade partierna.

Opinionsläget veckorna innan det tyska förbundsdagsvalet den 24 september håller i sig, Angela Merkels kristdemokratiska CDU och dess bayerska systerparti CSU väntas tillsammans få 35-40 procent. Det innebär en stor ledning mot socialdemokratiska SPD, som hamnar på 21-25 procent i opinionsmätningarna. Detta bekräftar en trend där det socialdemokratiska stödet i opinionen ständigt har minskat sedan i våras, då SPD i några mätningar faktiskt var större än CDU/CSU. Kampen om tredjeplaceringen tycks inför valet stå mellan invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) och det vänsterradikala partiet, Die Linke, som båda enligt opinionsmätningarna kommer att få mellan 8-11 procent. Liberala Fridemokratiska partiet (FDP) väntas få 8-10 procent och kämpar också de om en tredjeplats, följt av miljöpartistiska Bündnis 90/Die Grünen med 6-9 procent.

AfD:s affisch: Ta tillbaka till land!
AfD:s affisch: Ta tillbaka till land!

 

Invandringspolitiken allt mer framträdande

Den tyska politiken har likt den svenska motsvarigheten sedan migrationskatastrofen 2015 präglats av ökat stöd för invandringskritiska partier. För Tysklands del innebar migrantkrisen en befolkningsökning med närmare 900 000, framförallt muslimska, asylsökare. Landet fick snabbt känna på följderna av den hastiga demografiska förändringen, inte minst under nyårsnatten i Köln 2016, då tyska kvinnor utsattes för massövergrepp och sexuella trakasserier.

Sedan dess har nationalkonservativa AfD seglat upp som ett tydligt alternativ i ett land där invandringskritik och patriotiska värden varit tabu och avfärdats med ständiga associationer till landets historia. Tidigare sköttes dessa frågor av småpartier som Die Republikaner, Tyska folkunionen (DVU) och nationaldemokratiska NPD. AfD trädde fram 2013 som ett allmänborgerligt mer ”rumsrent” och av akademiker dominerat alternativ men har på senare tid intagit en allt mer nationalistisk hållning, vilket ogillas av det vänsterglobalistiska politiska och mediala etablissemanget.

Martin Schulz, SPD:s kanslerkandidat och EU-federalist. Foto: Facebook
Martin Schulz, SPD:s kanslerkandidat och EU-federalist. Foto: Facebook

 

AfD:s inträde på den politiska scenen och dess stora framgångar under migrationskatastrofen (då man uppmätte uppemot 15 procent i opinionen) har med tiden lett till snabba omsvängningar inom systempartierna. CDU har trots långvarigt motstånd från Merkel låtit anpassa sin politik något till sitt bayerska systerparti CSU, vilka länge drivit en mer restriktiv migrationspolitik och varit den konservativa kraften inom den tyska kristdemokratin. Också SPD och dess kanslerkandidat, EU-federalisten Martin Schulz, har i populistisk andra anpassat sin politik efter den växande folkopinionen. Trots detta har systempartierna varit noggranna med att samtidigt ta avstånd från AfD.

Kampanjer mot AfD

Systempartierna, extremvänstern och vänstervridna medier har gjort allt för att försöka stoppa AfD:s framgångar. Metoderna har varierat från smutskastningskampanjer till rena handgripligheter. I somras meddelade exempelvis vänsterorganisationen Aufstehen gegen Rassismus (”Stå upp mot rasism”) i ett manifest att man tänker göra allt man kan för att sabotera för partiet, bland annat genom att sätta press på lokaluthyrare (vilket Nya Tider skrev om i nätupplagan v. 33). Till stöd för kampanjen uttalade sig bland annat en rad framträdande socialdemokratiska politiker, varav en minister i Merkels koalitionsregering.

AfD:s toppkandidat Alice Weidel lämnar direktsänd tv-debatt i protest. Stillbild: ZDF TV
AfD:s toppkandidat Alice Weidel lämnar direktsänd tv-debatt i protest. Stillbild: ZDF TV

 

Mediernas tydliga vänstervinkling har partiet blivit varse om under valrörelsen. På tysk TV visas dokumentärer om ”högerpopulismens” framgångar, där AfD nämns utan att företrädare för partiet får uttala sig. Rapporteringen är genomgående negativ. Partiet har dock inte varit sena att markera mot den tydliga bristen på objektivitet. AfD:s toppkandidat Alice Weidel valde exempelvis nyligen att lämna en direktsänd TV-debatt i protest mot vad hon ansåg var vinklade frågor från programledningen, ohederligt användande av grafik och studiopublikens uppenbart oproportionerliga sammansättning.

Upphävandet av Petrys immunitet

Bara några veckor innan valet har partiledaren Frauke Petrys åtalsimmunitet upphävts i syfte att möjliggöra åtal mot henne för påstådd mened – en åtalsimmunitet som Petry innehaft i egenskap av ledamot i Sachsens delstatsparlament, lantdagen. Upphävandet begärdes av den regionala åklagarmyndigheten som vill pröva om Petry i samband med en utfrågning i den sachsiska lantdagens valprövningsnämnd 2015 lämnat falska uppgifter under ed.

Bakgrunden är att en person på AfD:s kandidatlista kommit in på ett mandat i delstatsparlamentet, men AfD:s delstatsavdelning misstänks för att ha strukit vederbörande i efterhand till förmån för en annan kandidat. Den strukne kandidaten anmälde då det inträffade till valprövningsnämnden, varför Petry då i egenskap av ordförande för AfD i Sachsen kallades till utfrågning. Petry nekar till anklagelserna, men har välkomnat ett upphävande av sin åtalsimmunitet för att bevisa sin oskuld i fallet.

Frauke Petry. Foto: AfD
Frauke Petry. Foto: AfD

 

Åtalsimmuniteten upphävdes av den sachsiska lantdagen den 29 augusti. AfD har – trots att man välkomnat en prövning – yttrat att tidpunkten för förfarandet, mitt under brinnande valkampanj, är ”ytterst anmärkningsvärd”.

Nürnbergs borgmästare försökte stoppa AfD-möte

Samtidigt stöter AfD på allvarliga försök att begränsa partiets möjligheter att bedriva valkampanj. AfD planerade den 9 september att hålla ett valmöte i den bayerska staden Nürnberg och hade för evenemanget bokat kultur- och mässcentret Meistersingerhalle. Nürnbergs socialdemokratiska styre med överborgmästaren Ulrich Maly i spetsen meddelade dock bara dagar innan evenemanget att man ville säga upp AfD:s hyresavtal.

Anledningen var att man inte ville se AfD:s toppkandidat Alexander Gauland hålla tal vid evenemanget, eftersom denne uttalat att en turkiskättad socialdemokratisk statssekreterare bör ”hjälpas tillbaka till Anatolien”. Detta som ett svar på att socialdemokraten hävdat att det inte finns någon specifik tysk kultur.

De styrande socialdemokraterna hade därför försökt tvinga AfD att inte låta Gauland tala vid partimötet, och när de misslyckades valde de att istället säga upp hyresavtalet.

Överborgmästaren Maly försvarade sitt beslut med hänvisning till ”Nürnbergs förflutna”, varvid han troligen syftade på stadens centrala roll under det nationalsocialistiska styret 1933-1945. AfD överklagade beslutet och hävdar att förfarandet är författningsvidrigt. Partiet fick rätt i förvaltningsrätten och kunde som planerat hålla sitt valmöte i den bokade lokalen med Alexander Gauland som en av talarna. 

Troligen fortsatt kristdemokratiskt styre – och missnöje med Merkel

Av opinionsmätningarna att döma ser det ut som att Angela Merkel och hennes CDU kommer att fortsätta styra Tyskland efter valet, möjligen också i fortsättningen tillsammans med SPD eller liberala FDP, vilket är Merkels första alternativ. Men med FDP i regering kan det bli svårt att få ihop en stabil majoritet, vilket talar emot detta alternativ. Slitningarna mellan CDU och SPD har särskilt under valkampanjen visat sig vara stora, något som kan försvåra för ett fortsatt regeringssamarbete.

Även om Angela Merkel lyckas få ihop en ny CDU-ledd regering är det folkliga missnöjet med henne allt större. Den senaste tiden har präglats av högljudda protester vart än Merkel har rört sig inom landet och hon har mötts av både okvädesord och burop. Samtidigt finns det också inom det kristdemokratiska lägret ett växande missnöje med Merkel och den vänsterliberala politik hon står för. Inte minst har det varit stora slitningar mellan CDU och det bayerska systerpartiet Kristliga sociala unionen, CSU, under ledning av Horst Seehofer.

Vill se ett tak för asylmigrationen

CSU är ett utpräglat socialkonservativt parti med en mer uttalad kristen profil och har ofta gått en egen väg gentemot CDU, något som har intensifierats under Seehofers ledarskap. På senare tid har partiet markerat mot CDU:s och Merkels ”öppna dörrar”-politik i migrationsfrågan och har sagt sig vilja se ett tak för hur många som kan söka asyl i Tyskland per år. Om Seehofer skulle få igenom sitt förslag skulle Tyskland aldrig ta emot fler migranter än 200 000 per år, något som bestämt avvisats av Merkel. Seehofer har också offentligt talat gott om både USA:s president Donald Trump och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

CSU:s mer konservativa profil är något som Merkels politiska motståndare inte är sena att använda som slagträ i debatten. Den socialdemokratiske kanslerkandidaten Martin Schulz varnade nyligen i en intervju att ”Den som väljer Merkel, väljer också CSU”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Splittrade EU-ledare träffas för att lösa migrationsfrågan

Splittrade EU-ledare träffas för att lösa migrationsfrågan

🟠 På torsdag inleder EU:s stats- och regeringschefer ett toppmöte i Bryssel för att försöka få till en ny gemensam migrationspolitik, mitt i den pågående migrationskrisen. Redan i söndags träffades dock några av ledarna i samma stad för överläggningar i ett formellt ”förmöte”. Stor oenighet kunde konstateras, vilket kan ge en glimt av det som komma skall i slutet av veckan.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.