Skip to Content

En amerikansk helikopter som talibanerna tagit i krigsbyte visades upp, ett av tusentals fordon och annan militär utrustning som lämnats kvar. Foto: Twitter
UTRIKES

Afghanistan under talibanernas kontroll – blir ”Det islamiska emiratet Afghanistan”

Digital utgåva

En panikartad evakuering av amerikanska och andra västerländska ambassaders personal är på gång samtidigt som talibanerna som omringat huvudstaden Kabul är i färd med att erövra staden med litet motstånd. Den afghanska presidenten Ashraf Ghani har nu flytt landet tillsammans med sina närmsta män och Afghanistan är i stort sett nu i talibanernas händer. Talibanerna kommer enligt uppgifter utropa ”Det islamiska emiratet Afghanistan” från presidentpalatset i Kabul, säger en representant för talibanerna, enligt en rapport från AP.

Publicerad: 16 augusti, 2021, 13:16

  • Svenska

Läs även

En ofattbart snabb erövring av ett land som anses svårt att besegra med konventionella militära styrkor. Så kan man summera de islamistiska talibanernas snabba erövring av Afghanistan där provins efter provins och stad efter stad fallit, ofta utan nämnvärt motstånd från den numerärt och militärteknologiskt överlägsna afghanska militären. Medan talibanerna har en styrka som tros uppgå till 75 000 man har de afghanska militära styrkorna, vilka utbildats och utrustats av USA, haft 300 000 soldater, modern utrustning och flygunderstöd.

Evakueringen från Saigon 1975. Foto: Hubert van Es

Nu faller den sista regeringsutposten, huvudstaden Kabul, där talibanerna efter att ha omringat staden utan motstånd nu är i färd med att tränga in och ta över stadsdel efter stadsdel. Samtidigt tvingas USA till en pinsamt snabb reträtt som får kännare att tala om reträtten från Saigon 1975.

Den afghanska presidenten Ashraf Ghani har nu bekräftats flytt landet tillsammans med sina närmsta män och de sista västerländska ambassaderna evakueras. Enligt Ekot kommer all personal på den svenska ambassaden i Kabul lämna landet under söndagen. Afghanistan är nu helt och hållet i talibanernas händer – men samtidigt som man i väst fruktar en ny anstormning av migranter, många från Iran, som hävdar att de flyr Afghanistan, ber talibanerna afghanerna att stanna kvar och hjälpa dem bygga upp sitt krigshärjade land och lovar att inte ”hämnas” på dem.

Evakueringen från Kabul – inte alls lik evakueringen från Saigon enligt den amerikanske presidenten Joe Biden. Foto: Stillbild Twitter

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Tidslinje – Talibanernas offensiv

Efter att västerländska styrkor under våren och sommaren lämnat Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över allt större områden i landet, ofta utan större motstånd trots sitt numerära och teknologiska undertag jämfört med de afghanska regeringsstyrkorna vilka understötts av USA.

14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att amerikanska soldater kommer att lämna landet från och med den 1 maj med målet att helt ha lämnat 11 september.

Juni: Talibanerna intar flera provinser i norr, däribland gränskorsningen mot Tadzjikistan.

2 juli: USA och Nato lämnar flygbasen Bagram, Afghanistans största och nyckeln i den USA-ledda offensiven i landet under två decennier.

9 juli: Talibanerna tar kontroll över den primära gränsövergången till Iran i väst.

14 juli: Gränsövergången Spin Boldak mot Pakistan i sydost faller till talibanerna.

21 juli: Enligt uppgifter från USA kontrollerar talibanerna hälften av landets distrikt.

22 juli: Talibanerna hävdar att de kontrollerar 90 procent av alla gränsövergångar – en siffra som tillbakavisas av landets regering.

26 juli: FN uppger att 2 400 civila afghaner dödats eller skadats under maj och juni månads strider, den högsta siffran sedan statistik började föras 2009.

3 augusti: En talibanattack mot försvarsministern i Kabul misslyckas, men åtta människor dödas.

6 augusti: Provinshuvudstaden Zaranj är den första att intas av talibanerna.

7 augusti: Provinshuvudstaden Sheberghan faller. 8 augusti: Sar-e-Pul, Kunduz och Taloqan, alla nordliga provinshuvudstäder, faller under talibanernas kontroll.

10 augusti: Provinshuvudstäderna Pul-i-Khumri och Farah faller.

11 augusti: Provinshuvudstaden Fayzabad hamnar i talibanernas kontroll.

12 augusti: Provinshuvudstaden Ghazni faller.

13 augusti: Ytterligare tre provinshuvudstäder, Qala-e-Naw, Herat och Lashkar Gah, hamnar under talibanernas kontroll. Även landets näst största stad, Kandahar, intas av extremisterna.

14 augusti: Mazar-e-Sharif, provinshuvudstad i Balkh i norr och landets fjärde största stad, faller i talibanhänder.

15 augusti: Provinshuvudstäderna Maidan Shar och Khost faller och huvudstaden Kabul invaderas.

Källa: AFP, Reuters

karl.b[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend