Skip to Content

GENERAL JOHN W. NICHOLSON JR, 61, är sedan mars 2016 befälhavare för Resolute Support Mission (RS) i Afghanistan. Armégeneralen har tjänstgjort under sammanlagt fyra kommenderingar till Afghanistan och har själv sagt att ”Sedan 9/11 har USA:s insats i Afghanistan till stor del definierat min tjänstgöring”. Foto: US Air Force
UTRIKES

Afghanistan: USA:s längsta krig – ett fiasko utan synbart slut

Bakom västmedias ofta lika optimistiska som felaktiga rapportering från Afghanistan finns en militär verklighet som inte bara påvisar 15 års misslyckande utan även att det med säkerhet kommer pågå många år till. År som kommer att innebära fler dödade och skadade soldater och civila, ännu fler flyktingar och miljarder i bortslösade skattepengar. Det räcker med att titta på det afghanska flygvapnet för att konstatera det. Något som aktualiserades av ingen mindre än den högste amerikanske befälhavaren i Afghanistan.

Publicerad: 2 april, 2017, 13:03

  • Svenska

Läs även

USA är fast i sitt längsta krig, en hitintills över 15-årig insats i Afghanistan som inte visar några tecken på att ta slut. Detta oaktat vad man kallar insatsen eller hur många soldater man har på plats.

Armégeneral John Nicholson, högste befälhavare i Afghanistan, informerade i början av februari senatens försvarsutskott att ”flygunderstöd och flygrörlighet [transportförmåga] är de mest kritiska återstående luckor som behöver åtgärdas”. Han satte därmed fingret på ett av de mindre kända fiaskona i USA:s insats i Afghanistan – landets flygvapen Afghan Air Force (AAF). De har för närvarande cirka 7 000 anställda och runt 130 flygplan och helikoptrar av olika slag, inklusive utbildningsplattformar. Av dessa kan endast åtta räknas som stridsflygplan, propellerflygplanet A-29 Super Tucano som fungerar som lätt attackflygplan.

Bakgrund och styrkeförhållanden

Sedan den 1 januari 2015, då Natos multinationella väpnade insats International Security Assistance Force (ISAF) övergick i den likaledes multinationella Resolute Support Mission (RS), har fokus legat på utbildning och stöd till den afghanska marionettregeringens väpnade styrkor. Målet var och är att de ska ta över ansvaret för kriget mot talibanerna, så USA kan dra sig ur sitt längsta krig någonsin.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

New Yorks borgmästare förbjuder alla stora sammankomster – förutom BLM:s

USANew Yorks borgmästare Bill de Blasio förbjöd den 9 juli alla tillståndspliktiga sammankomster för att minska spridningen av Covid-19. Demonstrationer organiserade av BLM undantas dock från förbudet.

Baden-Württemberg vill förbjuda niqab och burka i skolorna

UTRIKESDen tyska delstaten Baden-Württemberg vill förbjuda heltäckande muslimsk klädsel för både lärare och elever, allt enligt ett förslag från delstatens utbildningsministerium. Det hela görs enligt myndigheterna för att främja så kallat ”tillsammansskap i skolan”.

IKEA:s personalchef åtalas i Polen – sparkade troende katolik

UTRIKESPolska åklagare väcker åtal mot en kvinnlig personalchef på IKEA. Detta sedan chefen beslutat att sparka en troende katolik som uttryckt sig kritiskt mot homosexualitet. Åklagarna menar att IKEA inkräktat på den anställdes religiösa frihet. Nu riskerar personalchefen upp till två år i fängelse.

Beväpnad svart milis marscherade i Georgia

USADen 4 juli marscherade cirka ett tusen beväpnade svarta medlemmar av en ny milisgrupp, ”No Fucking Around Coalition” (NFAC), genom Stone Mountain Park i delstaten Georgia i södra USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend