Skip to Content

Lisa Röstlund på Aftonbladet får mothugg av Stefan Torssell.
REPLIK

Aftonbladet – En tidning i fritt fall

I Aftonbladet söndagen den 7 februari publicerades namn och bilder på för mig fyra helt okända personer. I feta rubriker sades att nazister och SD-politiker manifesterat tillsammans. Eftersom jag varken är nazist eller SD-politiker borde jag inte ha med saken att göra, men även jag var uthängd.

Publicerad: 10 februari, 2016, 12:33

  • Svenska

Läs även

Upphovet till Aftonbladets minst sagt uppseendeväckande avslöjande, särskilt för mig, är att jag var en av talarna vid Folkets Demonstration (FD) på Norrmalmstorg lördagen den 30 januari. Jag berörde traditionella jämlikhetsfrågor och landsbygdens villkor, frågor som vilken som helst Socialdemokrat eller Centerpartist hade kunnat skriva under på för femtio år sedan. Då styrdes Sverige av välfärdsambitioner och det var i den andan mitt unga jag formades politiskt.

Tanketråden i Aftonbladet var att bland åhörarna hade de bildangivna personerna stått och lyssnat. Därmed var talare, arrangörer och lyssnarna i ett hemligt samförstånd, trots att talarna var ovetande om vilka som lyssnade.

Journalistik i sin sämsta form ser ut just så. Redaktionschefen säger åt en moraliskt vidsynt journalist, i detta fall Lisa Röstlund, att gå nu ut och skriv något skit om Folkets Demonstration. Skriv om det värsta du hittar.

Hon lyssnade på mitt tal. Tydligen oklanderligt, för det lämnades utan kommentar. Under senare år har jag skrivit omkring 250 artiklar, ett antal av dem i papperstidningen Nya Tider. Den röstlundska näsan fick tydligen inte heller där någon rynka. Men i genomläsningen av Nya Tider hittade hon ett reportage om något som kallas Motståndsrörelsen. Trots att jag läser tidningen, och uppskattar den mycket, måste jag erkänna att jag inte läste just den artikeln eller så satte den noll spår i mig. Jag minns den inte, men i den röstlundska hjärnan var det en perfekt koppling till min nazism.

Det Aftonbladet missade, förutom att tidningars uppgift är att publicera reportage, är att min åskådning är rakt motsatt nazismen. Detta borde Aftonbladet ha kunnat upptäcka. Jag har nämligen i Nya Tider skrivit min syn på det judiska folkets rätt till sitt land och sin historia i en debattartikel (publicerad 20 nov 2014). I hela mitt liv har jag varit en stark vän av den judiska saken och staten Israel.

Att då i Aftonbladet hängas ut i samröre med nazismen blir mer än absurt.

Stefan Torssell, krönikör på Nya Tider. Foto: Nya Tider

Stefan Torssell, krönikör på Nya Tider. Foto: Nya Tider

 

Lisa Röstlund borde veta att det är grundlagsskyddat att lyssna till offentliga tal. Jag har inga polisiära befogenheter att avhysa människor eller be dem att legitimera sig. Extra svårt blir det då jag inte vet deras existens.

Istället för upprördhet känner jag en sorg över Lisa Röstlunds låghet.

Men detta handlar om något annat. I Sverige finns omkring 14 000 (fjortontusen) journalister. Enligt svensk tidningsstatistik så tappar i stort sett alla papperstidningar läsare. Trenden är tydlig.

Aftonbladet var under hela Hitlers maktperiod nazistvänlig. Kulturchefen Karl Vennberg var nazist och var kvar på tidningen fram till 1975. Nuvarande kulturchef Åsa Lindeborg gick med i Vänsterpartiet kommunisterna 1981 när Brezjnev styrde Sovjet. På 1970-talet utvecklades redaktionen till en fylleredaktion. Blod och brännvin, i såväl bokstavlig som bildlik bemärkelse, flöt över redaktörernas fingrar.

Efter en kort uppryckning har tidningen sedan 1996 stadigvarande tappat läsare. År 2012 bestämde sig Aftonbladet för att begära utträde ur den offentliga tidningsstatistiken för att slippa skylta med nederlaget.

Alternativa medier skördar däremot stora framgångar. Läsarna vill ha kvalitet och sanning. Nya Tider ökade under 2014 med 47 procent, alltså mest av alla tidningar i hela Sverige. De flesta andra minskade. Det ska bli intressant att se statistiken för 2015. Ohederlig journalistik är på väg att konkurreras ut av alternativa medier.

Den argumentationsteknik Aftonbladet tillämpar ”Skuld genom sammankoppling” kan leda i vilken befängd riktning som helst.

Jag har talat med nio svenska partiledare genom åren, även varit på samma privata fest som Gudrun Schyman. Den siste svenske terroristen Anton Nilsson, mest känd för Amalthea, har jag träffat. Vi talade kulturfrågor och syntes överens. Kan dessa möten säga något om vad jag står för? Givetvis inte.

Lisa Röstlunds metod för politisk artbestämning förefaller fullkomligt ovederhäftig då allt jag skrivit, sagt och gjort avfärdas med att fyra för mig helt okända personer har lyssnat när jag hållit ett tal. Efter en enkel summering på de röstlundska fingrarna hängde hon ut mig med namn och bild i Aftonbladet för nazistisk tillhörighet. Jag tänker inte driva sak mot Lisa Röstlund. Hon satte domen över sig själv när hon undertecknade artikeln med sitt namn. Aftonbladet bör nog inte bli förvånad om kommande år följs av fortsatta publika besvikelser.

Stefan Torssell

Krönikör i Nya Tider

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland. Foto: Nya Tider

Docent Kyösti Tarvainen: Demografiska utvecklingen i Sverige samt Danmark och hur man kan begränsa invandringen

DEBATTKyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland, presenterar här en jämförelse mellan de extrema demografiska fallen Danmark respektive Sverige. Kan länderna räddas undan en demografisk katastrof? Skulle Sverigedemokraternas politik räcka för att vända utvecklingen? Vad händer om svenskarna blir en minoritet i sitt eget land?

Jan Helin flyttar till Husby

SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Björn Söder: Alternativ media behövs!

Nya Tiders Jesper Johansson får en pratstund med Riksdagsledamot Björn Söder (SD) som menar att gammelmedia genom åren har fört det svenska folket bakom ljuset och att det är alternativ media som istället jobbar för att delge en mer sanningsenlig bild av vad som händer i Sverige.

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Gå till arkivet

Send this to a friend