Med prejudikat i ryggen kan kammaråklagare Johan Eriksson nu begära utvisning.

Åklagare helvänder efter prejudikat i Högsta domstolen – begär utvisning till Syrien

Ett nytt prejudikat från Högsta domstolen (HD) gällande utvisning till Syrien gör att åklagare i Sverige nu helvänder och begär utvisning även när det ”finns risk för tortyr” i hemlandet. Den nya huvudregeln är ett man ska begära och döma till utvisning även om det just vid tillfället finns generella verkställighetshinder. Johan Eriksson vid Åklagarkammaren i Kristianstad är en av de som ändrat sig och satt press på hovrätten i sitt ärende.

Den 19 februari 2019 kom Högsta domstolen med ett avgörande i målnummer B 2017-18, som finns tillgänglig på deras hemsida. Fallet handlar ursprungligen om en grov våldtäkt 2017 utförd av två syrier, som dömdes till utvisning av hovrätten. Det är detta fall som nu påverkar Sveriges åklagare på ett nytt och omfattande sätt.
− Med den nya praxisen som gäller nu ser inte jag några problem med att utvisa, säger Eriksson till Nya Tider.

Högsta domstolens syn på utvisningsfrågan

Den ene av våldtäktsmännen, Ayoub Moslem, överklagade inte sin dom till HD, vilket däremot den andre, Hasan Habash, gjorde. HD valde att inte ta upp fallet, men tog ändå ställning till själva utvisningsbeslutet. I sitt beslut anför de att Migrationsverket hade yttrat följande i hovrättsmålet:
”I huvudsak alla och envar som återvänder till Syrien löper en individuell risk att utsättas för sådan behandling som anges i bl.a. artikel 3 i Europakonventionen (förbud mot tortyr). Verket bedömer därför att det råder ett absolut verkställighetshinder.”

Hovrätten menade i sin dom att yttrandet inte ska beaktas vid tillfälle för domslut, utan först synas när straffet har avtjänats, alltså när det blir aktuellt med verkställighet. De har också reducerat påföljden med sex månader, på grund av utvisningsbeslutet. HD förklarar vidare:
”Utvisning får aldrig verkställas till ett land om det finns skälig anledning att anta att utlänningen skulle vara i fara att straffas med döden eller utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.”

De förklarar sedan vidare om betydelsen av artikel 3 i Europakonventionen:
”Den omständigheten att en stat ofta kränker mänskliga rättigheter utgör typiskt sett inte tillräcklig grund för att anse att en utlämning står i strid med artikel 3.”

HD förklarar därefter att en separation måste göras mellan ”individuella verkställighetshinder direkt hänförliga till den enskilde” och ”generella verkställighetshinder hänförliga till det land dit utvisningen ska verkställas”. Hindret ska alltså vara direkt kopplat till den enskilde utlänningen och inte generellt till landet.

Vad viktigare är att HD slår fast att ”Det är därför inte möjligt för Högsta domstolen att bedöma om hindret kommer att bestå när frågan om verkställighet blir aktuell”. Man menar att personen ska dömas till utvisning oavsett situationen i landet just nu, och att situationen ska bedömas först när det är dags att verkställa utvisningen.

Kammaråklagare Johan Eriksson agerade direkt

Kammaråklagare Johan Eriksson i Kristianstad agerade direkt när de nya prejudikaten skapades av Högsta domstolen. Han hade inför sin tingsrättsförhandling inte begärt utvisning, då HD:s prejudikat vid tillfället inte var publicerade, men helvänder nu i sin bedömning. Migrationsverket hade inför rättegången meddelat att det finns ”ett absolut verkställighetshinder” för alla syrier i Sverige oavsett strafflängd och brott, något som åklagaren respekterade i sin stämningsansökan.

Den som Eriksson åtalade dömdes den 26 februari 2019 till tre års fängelse för bland annat våldtäkt och misshandel, men blev inte dömd till utvisning av tingsrätten. Under tiden har de nya prejudikaten kommit, vilket fått Eriksson att nu ändra sig och i hovrätten yrka på utvisning.

När Nya Tider frågar Johan Eriksson om någon diskussion ägde rum i tingsrätten, svarar han:
− Det kommer att tas upp i hovrätten.

NyT: Utvisningsfrågan?
− Ja.

NyT: Hur vet du det?
− För att jag har begärt det.

NyT: Begärde du inte det i tingsrätten?
− Nej. Anledningen till att det inte kom ett utvisningsyrkande i åtalet är eftersom det fanns ett verkställighetshinder mot utvisning från Migrationsverket. Enligt utlänningslagen får inte domstolarna fatta beslut om utvisning om det finns hinder för att verkställa. Det står rakt upp och ner i utlänningslagen. Därför yrkades det aldrig på utvisning. Sedan föll domen och inom tre dagar kom högsta domstolen med tre domar där de har prövat just den frågan, och de kom då fram till att om det bara finns ”generella” verkställighetshinder kan man besluta om utvisning. Det krävs att det är på personbasis, att just den personen riskerar till exempel ett dödsstraff eller liknande för att domstolen inte ska döma till utvisning. Med den nya praxisen som gäller nu ser inte jag några problem med att utvisa personen. Ett av prejudikaten handlade om våldtäkt och Syrien och var nästan identiskt med mitt fall. Det blir nu en prövning av detta i hovrätten.

NyT: Jag har pratat med andra åklagare som säger att eftersom de inte har begärt det i tingsrätten får de inte göra detta i hovrätten.
− Men det är fel. Jag vet inte varför de säger så, men det är fel, ja. När det gäller frågan om utvisning är det domstolen som ex officio [på eget initiativ] ska ta upp den här frågan. Det är ett beslut som de kan ta upp utan ett yrkande. Egentligen behöver man inte ens yrka på det. Därför finns det inga hinder för hovrätten att ta upp och pröva den här frågan.

NyT: Har du uppdaterat din stämningsansökan med utvisning till hovrätten?
− Jag har lyft frågan i vårt överklagande till hovrätten, så de är väl medvetna om att frågan ligger på bordet. Det finns inget yrkande i hovrätten och det behövs inte heller, utan de ska ta upp det självmant och det kommer de att göra nu när vi har lyft frågan. Det ska inte vara några processuella konstigheter med detta heller, utan det kommer att lösa sig.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

”Risk för nedåtgående spiral” – Mjölkbönder varnar för kommande kris

”Risk för nedåtgående spiral” – Mjölkbönder varnar för kommande kris

🟠 Logistikproblemen når Sverige Den livsmedelskris som förutspås under de närmaste åren riskerar att drabba även Sverige. Det säger Claes Jonsson, vice ordförande i föreningen Sveriges mjölkbönder, i en intervju med Nya Tider. Gödsel är tre gånger så dyrt som för mindre än ett år sedan, djurfoder upp till dubbelt så dyrt. Jonsson anser att många lantbruk inte kommer att klara sig om trenden fortsätter och bönderna inte får hjälp. Nu efterlyser han en debatt om ökad svensk självförsörjning, vilket skulle kunna stärka det svenska lantbruket.

Regeringen tvingas använda högerbudget – Miljöpartiet lämnar regeringen

Regeringen tvingas använda högerbudget – Miljöpartiet lämnar regeringen

🟠 INRIKES Magdalena Andersson (S) har blivit Sveriges nya statsminister blev det klart under onsdag. Men det är samtidigt oklart om det kommer bli någon längre tid i rollen. Regeringen har nämligen tvingats till att använda en högerbudget från det budgetförslag som M, KD och SD lagt efter en kritisk riksdagsomröstning. Nu har Miljöpartiet under en pressträff sagt att man tänker lämna regeringen som följd av utvecklingen.

Magdalena Andersson (S) ny statsminister

Magdalena Andersson (S) ny statsminister

🟠 INRIKES Idag släpptes Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fram som ny statsminister med 117 röster för efter en omröstning klockan 10.00 idag där både Vänsterpartiet och Centerpartiet lade ner sina röster.

SD samlas för Landsdagar – förbereder regeringssamarbete

SD samlas för Landsdagar – förbereder regeringssamarbete

🟠 INRIKES När Sverigedemokraterna höll Landsdagar förra gången, i november 2019, nådde partiet sitt hittills högsta stöd i opinionen med ett genomsnitt på 24 procent. Men när coronaviruset bröt ut i mars 2020 tappade partiet hundratusentals väljare och har sedan dess legat stabilt på omkring 20 procent, vilket fortfarande är hög­re än valresultatet 2018. Medlemsantalet är lägre än under valåret, och kyrkovalet tidigare i år blev det första valet i partiets historia där de tappade stöd. Ändå präglas partiet av en optimism när man nu samlas för Landsdagar på Karlstad CCC den 25-28 november. ”Den potentiella möjligheten för Sverigedemokraterna att ta steget in i ett regeringsinflytande är om möjligt större än inträdet i riksdagen 2010”, skriver partiet i sina handlingar.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.