Skip to Content

GENERAL LLOYD AUSTIN, chef för amerikanska centralkommandot CENTCOM. Den 16 september chockade generalen medlemmar ur den amerikanska senatens försvarsutskott när han berättade att endast 4-5 (!) stycken USA-sponsrade rebeller för närvarande slogs mot Islamiska staten (IS) inne i Syrien. Detta trots att Pentagon investerat en halv miljard dollar i Nya syriska styrkan som var tänkt att med 15 000 man bekämpa IS i Syrien. Foto: US Army
Utrikes

Al-Qaida får vapen av USA-stödda rebeller

USA-sponsrade så kallade syriska rebeller och deras vapen har än en gång hamnat hos jihadister i Syrien. Denna gång tycks det skett snabbare än vanligt. Ett oräkneligt antal gånger tidigare har USA-tränade rebeller och deras med amerikanska skattepengar inköpta vapen gått eller tvingats över till terrorgrupper som al-Qaida eller Islamiska staten (IS) i Syrien.

Publicerad: 3 oktober, 2015, 19:04

  • Svenska

Läs även

Den 21 september skickade USA in 70 man ur den 30:e divisionen tillhörande Fria syriska armén (FSA), som man tränar och beväpnar. Mycket kort efter att de nytränade rebellerna gått över gränsen i det uttalade syftet att bekämpa IS på marken, förlorade de amerikanska officerarna som ledde rebellstyrkan från en sambandscentral i Turkiet kontakten med dem.

Vad som är känt är att de liksom all den utrustning USA försett dem med nu finns hos ett triumferande al-Qaida, vilka i Syrien går under namnet Nusrafronten.

Planerat bedrägeri?

Brittiska dagstidningen The Telegraph återger ett uttalande på Twitter av en man som kallar sig Abu Fahd al-Tunisi, som uppges vara medlem i Jabhat al-Nusra (Nusrafronten). Han skriver att ”Amerika åkte på en kraftig smäll … den nya gruppen från Division 30 som kom [in i Syrien] igår överlämnade alla sina vapen till Jabhat al-Nusra efter att de utlovats en säker passage. De överlämnade en mycket stor mängd ammunition medel[tunga] vapen och ett antal pickuper”.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend