Skip to Content

GNA-ledaren Sarraj med Wissam bin Hamid. Foto: Skärmdump addresslibya.co
UTRIKES

Al-Qaida på tröskeln till Europa – så introducerade Sudan och Turkiet terrorister i Libyen

Digital utgåva

Sudanesiska medier diskuterar nu uppgifter om att den sudanesiska underrättelsetjänsten 2018 rekryterade al-Qaida-krigare till kriget i Libyen för att kämpa för den nationella enhetsregeringen (GNA). Den 12 januari hölls en videointervju med en sudanesisk underrättelseofficer i sociala medier. Säkerhetsofficeren, som ville vara anonym, sade att de stridande hade fått tre månaders utbildning på Al-Shamali-lägret i norra delen av landet.

Publicerad: 3 mars, 2020, 11:34

  • Svenska

Läs även

En sudanesisk underrättelsetalesman sade att det fanns 800 till 1 000 platser för stridande i lägret och att de åkte till Libyen efter avslutad utbildning. Majoriteten av krigarna var sudanesiska, även om källan hävdar att de också kom från Somalia. Enligt den tidigare sudanesiska underrättelsetjänstemannen, var möjliga framtida befälhavare för lägret Khalifa Khadia, Osama al-Juwayli eller Rauf Kara.

Shaaban Khalifa Khadia är biträdande sekreterare i regeringen GNA i Libyen. Han greps av Egypten för några år sedan misstänkt för att ha kopplingar till al-Qaida, men släpptes snart efter att egyptiska diplomater kidnappat honom i Libyen.

Osama al-Juwayli är en annan känd befälhavare som associeras med GNA. Hans underordnade har anklagats för massakrer av soldater från libyska nationella armén ledd av general Chalifa Haftar. Libyska nationella armén konkurrerar med GNA om makten i Libyen. Osama al-Juwayli har också setts i sällskap med Wissam bin Hamid, en militär befälhavare i Benghazis Revolutionära Shuraråd, en allians av radikala sunnijihadistgrupper ledda av Ansar al-Sharia. Denna grupp är känd för att ha organiserat attacken mot USA:s ambassad i Benghazi 2012.

Rauf Kara är ledare för den väpnade salafistgruppen RADA som också formellt är en del av NTC-styrkan (National Transitional Council of Libya var de-factoregering i Libyen en period under och efter inbördeskriget i Libyen). Rauf Kara kontrollerar också Mitigafängelset, känt för misshandel av fångar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Carsten Fromm

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend