Skip to Content

GNA-ledaren Sarraj med Wissam bin Hamid. Foto: Skärmdump addresslibya.co
UTRIKES

Al-Qaida på tröskeln till Europa – så introducerade Sudan och Turkiet terrorister i Libyen

Digital utgåva

Sudanesiska medier diskuterar nu uppgifter om att den sudanesiska underrättelsetjänsten 2018 rekryterade al-Qaida-krigare till kriget i Libyen för att kämpa för den nationella enhetsregeringen (GNA). Den 12 januari hölls en videointervju med en sudanesisk underrättelseofficer i sociala medier. Säkerhetsofficeren, som ville vara anonym, sade att de stridande hade fått tre månaders utbildning på Al-Shamali-lägret i norra delen av landet.

Publicerad: 3 mars, 2020, 11:34

  • Svenska

Läs även

En sudanesisk underrättelsetalesman sade att det fanns 800 till 1 000 platser för stridande i lägret och att de åkte till Libyen efter avslutad utbildning. Majoriteten av krigarna var sudanesiska, även om källan hävdar att de också kom från Somalia. Enligt den tidigare sudanesiska underrättelsetjänstemannen, var möjliga framtida befälhavare för lägret Khalifa Khadia, Osama al-Juwayli eller Rauf Kara.

Shaaban Khalifa Khadia är biträdande sekreterare i regeringen GNA i Libyen. Han greps av Egypten för några år sedan misstänkt för att ha kopplingar till al-Qaida, men släpptes snart efter att egyptiska diplomater kidnappat honom i Libyen.

Osama al-Juwayli är en annan känd befälhavare som associeras med GNA. Hans underordnade har anklagats för massakrer av soldater från libyska nationella armén ledd av general Chalifa Haftar. Libyska nationella armén konkurrerar med GNA om makten i Libyen. Osama al-Juwayli har också setts i sällskap med Wissam bin Hamid, en militär befälhavare i Benghazis Revolutionära Shuraråd, en allians av radikala sunnijihadistgrupper ledda av Ansar al-Sharia. Denna grupp är känd för att ha organiserat attacken mot USA:s ambassad i Benghazi 2012.

Rauf Kara är ledare för den väpnade salafistgruppen RADA som också formellt är en del av NTC-styrkan (National Transitional Council of Libya var de-factoregering i Libyen en period under och efter inbördeskriget i Libyen). Rauf Kara kontrollerar också Mitigafängelset, känt för misshandel av fångar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Carsten Fromm

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Vapenlager hittade i Grekland – turkiska vänsterextremister gripna

UTRIKESGrekiska myndigheter har gripit ett flertal medlemmar av den vänsterextrema turkiska terrororganisationen DHKP-C sedan man hittat tunnlar i Aten som var fyllda med militära vapen. Organisationen har en lång historia av våldsdåd, inklusive ett planerat attentat mot Turkiets president i Grekland.

Hur Ryssland kämpar mot coronavirus

Den ryske presidenten Vladimir Putin besöker det ryska centret för coronabevakning i världen. Foto: Kremlin.ruEuropa verkar för närvarande drunkna i kaos och dysfunktion när det gäller kampen mot coronavirus. Men hur hanterar Ryssland utmaningen just nu?

Invandrare revolterar mot restriktionerna i Frankrike och Tyskland

UTRIKESMedan drastiska åtgärder gällande förflyttning trädde i kraft den 17 mars vid lunchtid i Frankrike, fortsätter vårdslösheten och det ansvarslösa beteendet i Paris invandrardistrikt. Polisen som skickas till plats är förtvivlade över läget.

”Flockimmunitet är ett dåligt skämt”, Epidemiolog: Sårbara människor bör inte utsättas för Covid-19 just nu i förhoppningen om en hypotetisk framtid

INRIKES”Ditt hus brinner, och de du litade på skulle bevaka det försöker inte ens släcka elden. Trots att de visste att det skulle börja brinna och kunde se vad som hände med grannarnas hus när de blev övertända med skrämmande fart, så har den brittiska regeringen på ett oförklarligt sätt valt att istället främja lågorna, i den felaktiga uppfattningen att det på något sätt kommer att kunna kontrollera dem.”

Fler döda i Italien än i Kina

CORONAVIRUSAntalet döda i Italien till följd av coronavirusets härjningar har nu gått om Kinas, trots att bara hälften så många har smittats än så länge. Ett oförklarat problem tycks även vara att färre patienter blir friska och tvingas ligga i respiratorer länge. Samtidigt som vikten av respiratorer för att hålla de italienska patienterna vid liv ökar står Sverige oförberett på hemmaplan – vi har bara 570 respiratorer i landet.

Gå till arkivet

Send this to a friend