Skip to Content

Foto: Nya Tider.
ANALYS

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

PappersupplaganNya Tider v. 43

Det svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Publicerad: 23 oktober, 2020, 16:52

 • Svenska

Läs även

Ålderspensionens underskott döljs

Den allmänna pensionen i Sverige är, grovt sett, uppdelat i två huvuddelar; garantipension och ålderspension. Garantipensionen är en social förmån för de som inte arbetat upp tillräckligt underlag för att få full tillgång till det ordinarie ålderspensionssystemet och finansieras öppet av skattemedel. Ålderspensionssystemet består i sin tur av två olika delar, premiepension och ålderspension. Avgiften till premiepensionen räknas av från arbetsgivaravgifterna, medan finansieringen av den huvudsakliga ålderspensionen presenteras så här av regeringen (miljarder kronor).

Ålderspensionssystemet får alltså, enligt regeringens redovisning i budgetpropositionen, inbetalningar på knappt 301 miljarder kronor från löntagare och arbetsgivare. Prognosen för utbetalningarna ligger på cirka 338 miljarder kronor 2021. Det betyder ett underskott i pensionssystemet på cirka 37 miljarder kronor för 2021, som till största delen täcks med avkastningspengar från AP-fonderna på 32 miljarder kronor. I regeringens redovisning av ålderspensionssystemet ser pensionssystemet därmed ut att ge ett underskott på bara fem miljarder kronor.

Intäkt/avdrag Belopp
Arbetsgivaravgift, ålderspension 137,0
Allmän pensionsavgift 134,0
Statens pensionsavgift 26,0
Övrigt 4,0
Redovisad intäkt 301,0
Utbetalning 2021 338,0
Bidrag från AP-fonderna 32,0
Underskott 5,0

 

Verkligheten är dock en annan. Den så kal­la­de ”allmänna pensionsavgiften” är ingenting annat än en avledningsmanöver. Den finns egentligen inte, utan betalas av allmänna skattemedel. Det sker helt öppet, genom en så kal­lad ”skattereduktion”, men den officiella redovisningen ger sken av att pensionsavgiften finns. Nya Tider har granskat mekanismen bakom detta och intrycket är att systemet skapats för att ge sken av en stabil finansiering av pensionssystemet, när sanningen är att närmare hälften av avgifterna inte tas in. Det faktiska finansiella underskottet i ålderspensionssystemet blir hela 138,8 miljarder kronor 2021. Pengarna kommer från skattesystemet istället för från redovisade avgifter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • birgerr

  pensionsystemet bygger ju på att dom flesta har en inkomst det fungerar inte om inte alla jobbar bidrag genererar inga pengar till systemet

 • Miyuki Yamato

  vad gör Riksrevisionsverket? Är inte den till för att säkeställa korrekt redovisning?

 • samuelafugglas

  Det socialistiska korthuset rasar. Rädda sig den som räddar kan.
  Här något mycket läsvärt:”The End of Unearned Opulence”
  https://www.lewrockwell.com/2020/10/lew-rockwell/wisdom-from-a-master/
  Var blev VÄLSTÅNDET av när råttorna flyr det sjunkande skeppet. Vem är Magdalena Andersson?

 • samuelafugglas

  När avser media att avslöja och bekämpa ”NÅNANNAISMEN”.
  Den är värre än den typiskt svenska AVUNDSJUKAN, den bygger hela sin fasansfulla kraft på en RÖSTSEDEL som missbrukas av genomkorrupta så
  kallade POLITIKER. Reinfeldt och Persson är de värsta exemplen!!

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Gå till arkivet

Send this to a friend