Skip to Content

Foto: Nya Tider.
ANALYS

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

PappersupplaganNya Tider v. 43

Det svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Publicerad: 23 oktober, 2020, 16:52

  • Svenska

Läs även

Ålderspensionens underskott döljs

Den allmänna pensionen i Sverige är, grovt sett, uppdelat i två huvuddelar; garantipension och ålderspension. Garantipensionen är en social förmån för de som inte arbetat upp tillräckligt underlag för att få full tillgång till det ordinarie ålderspensionssystemet och finansieras öppet av skattemedel. Ålderspensionssystemet består i sin tur av två olika delar, premiepension och ålderspension. Avgiften till premiepensionen räknas av från arbetsgivaravgifterna, medan finansieringen av den huvudsakliga ålderspensionen presenteras så här av regeringen (miljarder kronor).

Ålderspensionssystemet får alltså, enligt regeringens redovisning i budgetpropositionen, inbetalningar på knappt 301 miljarder kronor från löntagare och arbetsgivare. Prognosen för utbetalningarna ligger på cirka 338 miljarder kronor 2021. Det betyder ett underskott i pensionssystemet på cirka 37 miljarder kronor för 2021, som till största delen täcks med avkastningspengar från AP-fonderna på 32 miljarder kronor. I regeringens redovisning av ålderspensionssystemet ser pensionssystemet därmed ut att ge ett underskott på bara fem miljarder kronor.

Intäkt/avdrag Belopp
Arbetsgivaravgift, ålderspension 137,0
Allmän pensionsavgift 134,0
Statens pensionsavgift 26,0
Övrigt 4,0
Redovisad intäkt 301,0
Utbetalning 2021 338,0
Bidrag från AP-fonderna 32,0
Underskott 5,0

 

Verkligheten är dock en annan. Den så kal­la­de ”allmänna pensionsavgiften” är ingenting annat än en avledningsmanöver. Den finns egentligen inte, utan betalas av allmänna skattemedel. Det sker helt öppet, genom en så kal­lad ”skattereduktion”, men den officiella redovisningen ger sken av att pensionsavgiften finns. Nya Tider har granskat mekanismen bakom detta och intrycket är att systemet skapats för att ge sken av en stabil finansiering av pensionssystemet, när sanningen är att närmare hälften av avgifterna inte tas in. Det faktiska finansiella underskottet i ålderspensionssystemet blir hela 138,8 miljarder kronor 2021. Pengarna kommer från skattesystemet istället för från redovisade avgifter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Domstol ger Nordfront rätt om klassikerskydd

TRYCKFRIHETNordiska motståndsrörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av ett antal svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april.

Sjukvårdens dilemma – fler och dyrare hyrpersonal

SJUKVÅRDDen svenska sjukvården konsumerar enorma resurser. Cirka 44 procent av kostnaderna för sjukvården är personalkostnader. Under ett par decennier har det pågått en allt snabbare utveckling mot att en allt större andel av personalen är inhyrda konsulter istället för att vara anställda. Oftast handlar det om läkare, men allt fler sjuksköterskor tar också steget att hyra ut sig själva istället för att vara anställda. Regionernas förmåga att organisera vården sätts på prov.

Beväpnade multikoptrar – framtidens vapen: USA:s flygvapen har stora planer för ”flygbilen” Hexa– Brittisk general: Beväpnade robotar och drönare kommer utgöra en fjärdedel av militären på 2030-talet

UTRIKESUSA:s flygvapen kommer snart att börja testa ”flygbilen” Hexa för att utröna hur den kan användas militärt. Det sägs finnas stora planer för denna nya typ av flygfarkost, både uttalade och mer hemliga. Nya Tider tittar här närmare på dess svagheter och styrkor samt vad den kan komma att innebära för en ny amerikansk militärdoktrin. Vi tittar också på det större perspektivet, hur den passar in i dolda agendor och i en skrämmande framtid där beväpnade och möjligen autonoma drönare kommer vara våra nya soldater och kanske också poliser.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen i vårändringsbudgeten ger 6 miljoner för att sprida den kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men skall nu spridas över hela landet.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Gå till arkivet

Send this to a friend