Alexandr Dugin är en inflytelserik rysk tänkare. Foto: Nya Tider

Alexandr Dugin – en visionär med inflytande på Rysslands politik

Västvärldens journalister ser i honom ”den farligaste filosofen i världen”, för andra är han ”Putins hjärna” eller ”Putins Rasputin”: den ryske filosofen och geopolitiska experten professor Alexandr Dugin. Hans idéer studeras av bland andra den ryska militären, men han är också en handlingens man – det är tack vare hans insatser under vintern som Ankara och Moskva grävde ned stridsyxan.

Alexandr Dugin, professor i sociologi, har inte möjlighet att själv närvara på Bokmässan i Göteborg, men kommer att skicka en videohälsning som Nya Tider kommer att visa i samband med att hans bok Eurasian Mission lanseras i svensk översättning: Ryssland och Europa – för en multipolär värld: en introduktion till nyeurasianism.

Dugin är en inflytelserik tänkare och en inspirationskälla för många moderna rörelser över hela världen, både till ”vänster” och till ”höger”, just tack vare att hans teorier går bortom dessa begränsade begrepp. Han anses vara den drivande kraften bakom flera av Kremls utrikespolitiska strategier, till exempel närmandet till Front National i Frankrike.

Fastän det aldrig bekräftats av Kreml, anses han i många kretsar vara rådgivare åt president Vladimir Putin. Det amerikanska finansiella informationsföretaget Bloomberg gav Dugin titeln ”Ryssen som förenar Putin, Erdogan och Trump” i en artikel den 3 februari i år. Där beskriver de hur han fick Moskva och Ankara att bli sams, efter att relationerna nått fryspunkten på grund av att Turkiet sköt ned ett ryskt attackplan över Syrien i november 2015. Medan många då oroades över riskerna för ett tredje världskrig, har istället relationerna sedan slutet av 2016 varit positiva så till den grad att Turkiet, en Nato-medlem, i somras beslutade sig för att köpa det ryska toppmoderna luftvärnssystemet S-400.

Dugin är fadern till den moderna versionen av ”Eurasianism”, vilken står för en förenad men mångfasetterad allians ”från Lissabon till Vladivostok” – en idé som redan tidigare har uttryckts av Putin och även av många europeiska patrioter och konservativa intellektuella, såsom den franska författaren Alain de Benoist.

Den ryske filosofen utvecklade även den så kallade ”Fjärde politiska teorin”, i vilken Dugin lägger grunderna till en helt ny politisk ideologi, vilken väver samman och efterträder de tre tidigare teorierna: liberal demokrati, marxism och fascism. Idéerna har citerats som inspiration för rysk samtida politik, men även för europeiska rörelser, grupper och politiska partier – både patriotiska och socialistiska. Det faktum att vissa av dessa grupper anser sig vara varand­ras fiender, illustrerar att Dugins idéer inte passar in i något existerande fack.

Alexandr Dugin är utan tvekan en av de mest kontroversiella samtida tänkarna och författarna. Hans böcker och artiklar har publicerats och översatts i otaliga länder. Till och med i Latinamerika och i USA har han en växande skara anhängare.

Under krisen i Ukraina och kriget i Donbass blev Alexandr Dugin en av de starkaste rösterna i Väst för Rysslands syn på händelserna. Dugin kan också ses som en av hjärnorna bakom begreppet ”Novorossija” – idén om en Federation av Donbass separatistiska republiker, med historisk anknytning till det gamla Ryska imperiet å ena sidan, och det forna Sovjet å den andra. Novorossija-projektet förverk­ligades aldrig.

För Västvärldens liberala intellektuella måste Alexandr Dugin te sig farlig, eftersom den ryske filosofen och författaren inte bara är en ”tankens man” utan även en ”handlingens man”. Under de senaste åren har han blivit en av de viktigaste gestalterna inom det moderna Europas självständighetsrörelser och partier, förespråkande idén om en bred allians av fria folk istället för 1800-talets nationalism. Dugin håller regelbundet tal och inspirerar européer på konferenser och möten i Europa.

Den ryske filosofen anses av många som den ryska versionen av den amerikanske förläggaren och förre rådgivaren till Trump, Steve Bannon – en konservativ ”buse”, den liberala elitens mardröm. Den största faran ser de i Dugins hängivna motstånd mot Västs liberalism – en ideologi han identifierar som källan till alla moderna problem på den europeiska kontinenten, inklusive massmigrationen, massaborterna, anti-familjepolitiken, anti-kulturpolitiken och en aggressiv liberal individualism som förnekar människan alla hennes traditionella kollektiva identiteter.

Redan i dag har Alexandr Dugin blivit en av de viktigaste och ledande personerna bland de globala intellektuella som motsätter sig Västs liberala huvudfåra, och som kräver ett fullvärdigt filosofiskt, politiskt och kulturellt alternativ. Många unga européer och ryska politiker influeras i dag av Dugins värld av idéer – deras beslut har möjlighet att förändra Europa, Ryssland – och Eurasien – redan i en nära framtid.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

BRASILIEN ”SOLIDARISKA MED” RYSSLAND, sade landets president Jair Bolsonaro vid ett Moskva-besök bara en vecka innan invasionen. Trots västetablissemangets hets mot Ryssland, som då var uppskruvad till max, och massiva påtryckningar stod han på sig. Brasilien röstade för resolutionen som fördömde Rysslands invasion av Ukraina, men Bolsonaro vägrar att välja sida i konflikten eller delta i sanktioner mot Ryssland – i praktiken ett stöd till Ryssland. Foto: Alan Santos/PR

Ryssland inte så isolerat som västs etablissemang vill få det att verka

🟠 Gulfstaterna talar gärna med Putin, men inte Biden. Ryssland och dess ledare Vladimir Putin pekas av västetablissemanget ut som avskydda och isolerade av ”världssamfundet”, vars samlade sanktioner snart kommer tvinga den ryska björnen på knä. Efter att FN:s generalförsamling med stor majoritet röstade för ett fördömande av Moskvas invasion i Ukraina, så cementerades den bilden i väst. Den är dock på flera sätt missvisande. Både de länder som lade ned sin röst och även många som röstade för resolutionen arbetar nu på olika sätt bakom kulisserna med Moskva. Den oåterkalleliga skilsmässan mellan Ryssland och väst följs nu av att allt fler länder väljer att distansera sig från väst. Mat- och energisäkerhet är för dem existentiellt mycket viktigare än att följa det i väst påbjudna narrativet.

Ryssland erkänner utbrytarstater och skickar in trupper

Ryssland erkänner utbrytarstater och skickar in trupper

🟠 UKRAINA Ryssland har formellt erkänt de proryska utbrytarprovinserna Donetsk och Luhansk som självständiga stater samt tecknat avtal om samarbete och vänskapsrelationer till dem under gårdagen. Kort därefter kom de första tecknen på truppförflyttningar av ryska trupper in i de två utbrytarprovinserna under förespeglingen att skicka fredsbevarande trupper.

Läs även:

Moské helt förstörd i brand

Moské helt förstörd i brand

🟠 INRIKES Den stora moskén i Årby i Eskilstuna som omgärdats av kontroverser har totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Enligt räddningstjänst låter man huvudbyggnaden brinna ner och fokuserar på att försöka rädda en tillbyggnad istället.

Masskjutning på pub – blind man dog

Masskjutning på pub – blind man dog

🟠 INRIKES En svartklädd man sköt ihjäl en man i 20-årsåldern med kopplingar till gängkriminalitet på en pub i Sandviken – men under den vilda attacken blev tre andra personer än måltavlan skjutna och en av dessa, en blind man i 70-årsåldern avled till följd av sina skador.

Stora migrationspolitiska förändringar

Stora migrationspolitiska förändringar

🟠 INRIKES Under en pressträff på Migrationsverkets förvar i Åstorp meddelas att regeringen och Sverigedemokraterna kommer verka för omfattande förändringar av den rådande migrationspolitiken, som både Jimmie Åkesson och Justitieminister Gunnar Strömmer menar är anledningen till det ohejdade grova våld som drabbar Sverige. Asylsökare ska inte längre kunna gömma sig i skuggsamhällen, kriminella ska utvisas – och militären ska kunna sättas in mot invandrargängen.

Nyhetsdygnet

En förbannad fransman undersöker folkviljan

🟠 Bokrecension. Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Barbie – Tråkigt och tillrättalagt när ikoniska dockan blir spelfilm

🟠 Filmen Barbie marknadsförs som en film för hela familjen och miljoner har redan sett den. Många går dock från biograferna med en känsla av besvikelse eller rent av i vredesmod. Filmen tolkas av många kritiska röster som en attack på familjen där både Barbie och Ken sviker sina naturliga könsroller och inte tar sitt ansvar. Speciellt många kvinnor som uppskattat Barbie som barn har blivit bestörta.

Sofia Karlssons “Sånger från broccolifälten”

🟠 Balsam för själen, förpackad i CD-format. Musik för den nordiska själen. Sofia Karlsson låter tonerna och orden växa fram och fyllas med en eftertänksam, naturnära harmoni. Hennes sånger handlar ofta om att fly stadens brus och stress till den glada och hoppfulla landsbygden. ”Jag har börjat förstå marken, jorden och kraften Naturen har”, säger hon, samtidigt som hon i sin musik uttrycker sorg ”över eländet i Väst”.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Senaste numret

NyT38web-thumbnail
Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.