Alexandr Dugin är en inflytelserik rysk tänkare. Foto: Nya Tider

Alexandr Dugin – en visionär med inflytande på Rysslands politik

Västvärldens journalister ser i honom ”den farligaste filosofen i världen”, för andra är han ”Putins hjärna” eller ”Putins Rasputin”: den ryske filosofen och geopolitiska experten professor Alexandr Dugin. Hans idéer studeras av bland andra den ryska militären, men han är också en handlingens man – det är tack vare hans insatser under vintern som Ankara och Moskva grävde ned stridsyxan.

Alexandr Dugin, professor i sociologi, har inte möjlighet att själv närvara på Bokmässan i Göteborg, men kommer att skicka en videohälsning som Nya Tider kommer att visa i samband med att hans bok Eurasian Mission lanseras i svensk översättning: Ryssland och Europa – för en multipolär värld: en introduktion till nyeurasianism.

Dugin är en inflytelserik tänkare och en inspirationskälla för många moderna rörelser över hela världen, både till ”vänster” och till ”höger”, just tack vare att hans teorier går bortom dessa begränsade begrepp. Han anses vara den drivande kraften bakom flera av Kremls utrikespolitiska strategier, till exempel närmandet till Front National i Frankrike.

Fastän det aldrig bekräftats av Kreml, anses han i många kretsar vara rådgivare åt president Vladimir Putin. Det amerikanska finansiella informationsföretaget Bloomberg gav Dugin titeln ”Ryssen som förenar Putin, Erdogan och Trump” i en artikel den 3 februari i år. Där beskriver de hur han fick Moskva och Ankara att bli sams, efter att relationerna nått fryspunkten på grund av att Turkiet sköt ned ett ryskt attackplan över Syrien i november 2015. Medan många då oroades över riskerna för ett tredje världskrig, har istället relationerna sedan slutet av 2016 varit positiva så till den grad att Turkiet, en Nato-medlem, i somras beslutade sig för att köpa det ryska toppmoderna luftvärnssystemet S-400.

Dugin är fadern till den moderna versionen av ”Eurasianism”, vilken står för en förenad men mångfasetterad allians ”från Lissabon till Vladivostok” – en idé som redan tidigare har uttryckts av Putin och även av många europeiska patrioter och konservativa intellektuella, såsom den franska författaren Alain de Benoist.

Den ryske filosofen utvecklade även den så kallade ”Fjärde politiska teorin”, i vilken Dugin lägger grunderna till en helt ny politisk ideologi, vilken väver samman och efterträder de tre tidigare teorierna: liberal demokrati, marxism och fascism. Idéerna har citerats som inspiration för rysk samtida politik, men även för europeiska rörelser, grupper och politiska partier – både patriotiska och socialistiska. Det faktum att vissa av dessa grupper anser sig vara varand­ras fiender, illustrerar att Dugins idéer inte passar in i något existerande fack.

Alexandr Dugin är utan tvekan en av de mest kontroversiella samtida tänkarna och författarna. Hans böcker och artiklar har publicerats och översatts i otaliga länder. Till och med i Latinamerika och i USA har han en växande skara anhängare.

Under krisen i Ukraina och kriget i Donbass blev Alexandr Dugin en av de starkaste rösterna i Väst för Rysslands syn på händelserna. Dugin kan också ses som en av hjärnorna bakom begreppet ”Novorossija” – idén om en Federation av Donbass separatistiska republiker, med historisk anknytning till det gamla Ryska imperiet å ena sidan, och det forna Sovjet å den andra. Novorossija-projektet förverk­ligades aldrig.

För Västvärldens liberala intellektuella måste Alexandr Dugin te sig farlig, eftersom den ryske filosofen och författaren inte bara är en ”tankens man” utan även en ”handlingens man”. Under de senaste åren har han blivit en av de viktigaste gestalterna inom det moderna Europas självständighetsrörelser och partier, förespråkande idén om en bred allians av fria folk istället för 1800-talets nationalism. Dugin håller regelbundet tal och inspirerar européer på konferenser och möten i Europa.

Den ryske filosofen anses av många som den ryska versionen av den amerikanske förläggaren och förre rådgivaren till Trump, Steve Bannon – en konservativ ”buse”, den liberala elitens mardröm. Den största faran ser de i Dugins hängivna motstånd mot Västs liberalism – en ideologi han identifierar som källan till alla moderna problem på den europeiska kontinenten, inklusive massmigrationen, massaborterna, anti-familjepolitiken, anti-kulturpolitiken och en aggressiv liberal individualism som förnekar människan alla hennes traditionella kollektiva identiteter.

Redan i dag har Alexandr Dugin blivit en av de viktigaste och ledande personerna bland de globala intellektuella som motsätter sig Västs liberala huvudfåra, och som kräver ett fullvärdigt filosofiskt, politiskt och kulturellt alternativ. Många unga européer och ryska politiker influeras i dag av Dugins värld av idéer – deras beslut har möjlighet att förändra Europa, Ryssland – och Eurasien – redan i en nära framtid.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

BRASILIEN ”SOLIDARISKA MED” RYSSLAND, sade landets president Jair Bolsonaro vid ett Moskva-besök bara en vecka innan invasionen. Trots västetablissemangets hets mot Ryssland, som då var uppskruvad till max, och massiva påtryckningar stod han på sig. Brasilien röstade för resolutionen som fördömde Rysslands invasion av Ukraina, men Bolsonaro vägrar att välja sida i konflikten eller delta i sanktioner mot Ryssland – i praktiken ett stöd till Ryssland. Foto: Alan Santos/PR

Ryssland inte så isolerat som västs etablissemang vill få det att verka

🟠 Gulfstaterna talar gärna med Putin, men inte Biden. Ryssland och dess ledare Vladimir Putin pekas av västetablissemanget ut som avskydda och isolerade av ”världssamfundet”, vars samlade sanktioner snart kommer tvinga den ryska björnen på knä. Efter att FN:s generalförsamling med stor majoritet röstade för ett fördömande av Moskvas invasion i Ukraina, så cementerades den bilden i väst. Den är dock på flera sätt missvisande. Både de länder som lade ned sin röst och även många som röstade för resolutionen arbetar nu på olika sätt bakom kulisserna med Moskva. Den oåterkalleliga skilsmässan mellan Ryssland och väst följs nu av att allt fler länder väljer att distansera sig från väst. Mat- och energisäkerhet är för dem existentiellt mycket viktigare än att följa det i väst påbjudna narrativet.

Ryssland erkänner utbrytarstater och skickar in trupper

Ryssland erkänner utbrytarstater och skickar in trupper

🟠 UKRAINA Ryssland har formellt erkänt de proryska utbrytarprovinserna Donetsk och Luhansk som självständiga stater samt tecknat avtal om samarbete och vänskapsrelationer till dem under gårdagen. Kort därefter kom de första tecknen på truppförflyttningar av ryska trupper in i de två utbrytarprovinserna under förespeglingen att skicka fredsbevarande trupper.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.