Skip to Content

Foto: Nya Tider / privat

Algis Klimaitis till Bokmässan

Algis Klimaitis har varit rådgivare åt Litauens president och kommer att presentera boken Europeisk kontinentalism – Var står Europa i frågan om tvivelaktig transatlanticism? Bland annat kommer han att tala om spänningarna mellan Ryssland och Väst, där massmigrationen är en bricka i spelet.

Publicerad: 20 september, 2017, 21:46

  • Svenska

Läs även

Algis Klimaitis är en ofta citerad expert på geopolitik och politisk kommentator. Han kommer från Litauen men har länge bott i tyskspråkiga delar av Europa. Människorättsfrågor och folkens rättigheter är något han särskilt brinner för, och han har bland annat tagit upp den kände franske presidenten Charles de Gaulles paroll om ett ”Fädernesländers Europa”. Samtidigt som de olika länderna ska behålla sin unika karaktär anser han att alla européer tjänar på ett närmare samarbete ”från Lissabon till Vladivostok”, inte minst för att motverka amerikansk kulturpåverkan.

I boken Europeisk kontinentalism – Var står Europa i frågan om tvivelaktig transatlanticism? förordar Klimaitis en multipolär värld, där den transatlantiska makten begränsas så att USA inte kan agera som ett självsvåldigt imperium.

I boken Europeisk kontinentalism – Var står Europa i frågan om tvivelaktig transatlanticism? förordar Klimaitis en multipolär värld, där den transatlantiska makten begränsas så att USA inte kan agera som ett självsvåldigt imperium.

Klimaitis är starkt kritisk till den massmigration som drabbat Europa och håller föredrag om sina analyser och geopolitiska övervägande för bland andra Alternativ för Tyskland (AfD).

Algis Klimaitis har fungerat som rådgivare åt den litauiska presidenten Algirdas Brazauskas åren 1989-1994. På 1980-talet var han chefsredaktör för tidskriften Ostnachrichten i Wien som gavs ut av Institutet för samtidsstudier om Sovjet och därefter engagerad i olika människorättsprojekt. Bland annat var han chef för Dokumentation av förföljelsen av kristna i kommunistiska länder, vid Christian Solidarity International (CS) i Zürich, Schweiz, vidare Europachef vid Kommittén för befrielsen av Litauen i Washington DC och direktör för Baltic World Congress i Strasbourg.

Algis Klimaitis talar på ett AfD-möte i Magdeburg den 12 augusti 2017. Foto: AfD

Algis Klimaitis talar på ett AfD-möte i Magdeburg den 12 augusti 2017. Foto: AfD

[email protected]r.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend