Skip to Content

MASSÖVERVAKNING I HÄLSANS NAMN. Terrordådet den 11 september 2001 blev startskottet för massiv övervakning av världens medborgare och då inte minst i västländer som USA och Storbritannien. Allt rättfärdigades genom att beskrivas som nödvändiga i kriget mot terrorn. Då välkomnade många medborgare det på grund av rädsla för terrordåd. Nu görs samma sak i kriget mot viruset och många välkomnar det återigen på grund av rädsla, som myndigheter och inte minst systemmedier dagligen piskar upp genom en inte sällan vinklad rapportering. Stillbild: SCMP
UTRIKES

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

PappersupplaganNya Tider v. 21

De multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Publicerad: 20 maj, 2020, 15:40

 • Svenska

Läs även

Apple och Google, de två amerikanska multinationella företag som via sina operativsystem IOS respektive Android har duopol över hela den globala mobiltelefonmarknaden, är normalt sett konkurrenter. Men nu går de ihop för att hjälpa hälsomyndigheter världen över att bekämpa coronaviruset – eller det är i alla fall så de själva framställer det.

Apple skrev i april på sin hemsida:

Över hela världen arbetar regeringar och hälsomyndigheter tillsammans för att hitta lösningar på COVID-19-pandemin, för att skydda människor och få samhället igång igen. Programvaruutvecklare bidrar med att skapa tekniska verktyg för att bekämpa viruset och rädda liv. I denna anda av samarbete tillkännager Google och Apple en gemensam ansträngning för att möjliggöra användning av Bluetooth-teknik för att hjälpa regeringar och hälsoorganisationer att minska spridningen av viruset, med användarnas integritet och säkerhet centralt i designen.

Flera stater använder redan i dag appar för kontaktspårning och syftet med det tekniska samarbetet är att lättare kunna knyta ihop systemen. Nya Tider tittar här närmare på vad det egentligen innebär och om vi kan lita på att de kommer skydda vår integritet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • nalenihostacken

  George Orwell fick rätt.

  • Swatch

   Sedan länge länge sedan…. men misströsta inte, ju galnare värld desto närmare rensningen.
   Inte i Sverige så klart, vi ska tillsätta en utredning först som blir klar 2032.

   Ps: Har ni sett?!
   Löfven ska utarbeta en nationell vaccinationsprogram….
   Jippie!!!
   Vaccin finns inte tidigare än 2023, men vi har programmet…. Immunitet är bara Tegnells våta dröm, men vi ska, vi ska vi ska….
   Löfvens klassiska sätt att avleda uppmärksamheten från riktiga problem tex att vi har största dödligheten per capita. Hela Sverige blev lilla Tegnells försökslabb med 9 miljoner svenskar som kaniner.

 • LookMoo

  Det här är ren ondska.. Historiskt sett har olika system av kontroll börjat som något ”nödvändigt” men slutat med steriliseringar, åsiktskontroll, förtryck och förintelse.

  Nästa steg är att låta matransonering kontrolleras av olika kontrollsystem. Glöm ransoneringskuponger etc. här är det massövervakning som ligger i pipeline. De som inte sköter sig blir utan mat.

 • RL, Vallentuna

  Vad utmärkt att vara en totalt oteknisk person. Har ingen smartphone !! har inget Bank ID , ..bara en urgammal kontankkorttelefon. Där jag byter operatör och nummer lite då och då…tar ofta ur batteriet .
  Dessutom börjar jag alltmer återgå till kontanter. Sade upp kreditkorten när dom blev för tjatiga om att jag ”missförstod ” deras blanketter för kundkännedom…och svarade obegripligt ..+ friskrev mig för ev. felaktigheter.

  • Swatch

   Back to basic…helt rätt. Fuck Apple och Zuckerberg…

 • RL, Vallentuna

  Du kan skaffa en billig kontantkortstel om du vill. Jag har min ofta i bilen för att kunna ringa räddning om det skulle bli ngt fel. (har en räddningsförsäkring )..bilen är trots allt 29 år..men bara 11000 mil.
  Vad skall man med elhissar till-?-mycket enklare att veva ner rutan till lagom höjd med armen….eller att reglera värmen med en spak….istället för att trassla med en fånig menyskärm….
  Servo ?? Äh..jag är väl inte totalt kraftlös…

  • Dacke

   Någon bil har jag inte. Är det någon som vill ringa mig, får det bli till min hemtelefon. Om bekanta vill skriva till mig är det via e-mejl, såvida det inte gäller myndigheter o.dy då får det bli genom det gamla vanliga sättet med vanliga pappersbrev som brevbäraren lägger i min brevlåda.

   • RL, Vallentuna

    Ja det där med pappersbrev är utmärkt vid kontakter med myndigheter….man skall inte ta det på tel..det blir lätt att man blir överraskad , får tvetydiga frågor mm. Man skall ha god tid på sig att svara på myndigheters brev…fundera på ev. bakomliggande orsaker , göra konsekvenstänk på sina svar…

    • Dacke

     Nej, med myndigheter gäller endast vanliga brev, ej telefon. Eftersom jag inte har mobil och den fasta hemtelefonen är omodern kan jag inte se vem som ringt. En gång i tiden hade jag som alla andra en mobil, men varit utan de senaste 10 åren vilket är skönt när jag går promenader eller kopplar av på nån bar/restaurang.

 • DexterSverige

  Bor i Thailand och det finns ingen kontaktspårningsapp här, vare sig frivillig eller obligatorisk.

  • Christer Ericsson

   Jo, ni har en kontaktspårningsapp som snart nästan alla länder i världen. Den heter Thai Chana och introducerades så nyligen att vi inte hade namnet på den när artikeln skrevs. Den fokuserar dock på rörelser i restauranger och köpcenter, men går och kommer troligen att utvecklas. Dr Taweesin Visanuyothin, talesman för Center for COVID-19 Situations Administration, sade nyligen att över 5 miljoner thailändare redan installerat och använder den:
   https://www.pattayamail.com/coronavirus/5-million-people-use-thai-chana-app-300940

   • DexterSverige

    Återigen nej det är ingen app (har själv använt Thai Chana vid flera tillfällen). Det är en websida där man registrar sig när man går in i t ex en butik eller restaurang. Syftet är att hålla reda på vem som har varit på samma plats samtidigt om det behövs för smittspårning.

    Den kan således inte jämföras med en mobilapp som i realtid registrerar data och position för användaren
    .

    • Christer Ericsson

     Det är vad myndigheterna och thailändsk media själva säger, d v s att det är en mobil spårningsapplikation (app).
     ”The application will facilitate the government’s attempts to quickly
     track people infected with COVID-19 and those in close contact with
     them.”
     Det bekräftas också de senaste dagarna av fyra oberoende källor i Thailand jag talat med, vilka använder den. Här en video om hur den används:
     https://www.youtube.com/watch?v=rg1R_dIvZcg

     • DexterSverige

      Dina källor har fel eller så vet de inte vad en mobilapp är (man har dessutom slutat kalla det för en app i media efter sedvanlig Thailändsk initial förvirring).

      Det är fortfarande ingen app och ingenting överhuvudtaget som installeras på telefonen. Det är en QR kod som scannas och skickar användaren till en websida där telefonen kopplas ihop med enskild plats vid ett specifikt tillfälle, och som sedan håller reda på vilka telefoner som varit på samma plats vid samma tillfälle.

      Om du trots detta fortfarande insisterar på att ovanstående är en app så har jag inte mer att säga och stannar där.

 • belyst

  Och fortfarande förstår folk inte att denna politiska dårpolitik inte går att få bukt med på demokratisk väg. Utan motstånd är vi dödsdömda.

 • burnedout

  Den redan flera âr gamla benämningen pâ mobilen fâr nu sitt egentliga genombrott: ”Slavetracker”.

 • Dacke

  Eftersom jag inte har någon mobil kan inte mina vänner nå mig. Alla får då ringa på min omoderna hemtelefon (om jag nu behagar svara) Myndigheter kan med viss möda ta reda på om jag har en dator, men det basunerar jag inte ut till myndigheter, utan där gäller det gamla vanliga – brev. Så jag anser mig fortfarande stå utanför eventuell massövervakning.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Haveri och ilska när nyanlända får förtur i Göteborgs skolor

INRIKESNär föräldrar söker plats vid någon av Göteborgs grundskolor sker urvalet enligt ett antal prioriteringsregler. Förtur kan man få beroende på bland annat avstånd till hemmet eller om man har syskon på skolan man sökt, men är man ”nyanländ” så trumfar det allt. I praktiken leder detta till att svenska barn kan få resa långt till en annan stadsdel, då barn som räknas som nyanlända tagit en plats i deras stadsdel. För Nya Tider berättar Jörgen Fogelklou (SD) om hur han redan 2015 varnade föräldrar för att det kunde bli på detta sätt.

Gå till arkivet

Send this to a friend