Skip to Content

MASSÖVERVAKNING I HÄLSANS NAMN. Terrordådet den 11 september 2001 blev startskottet för massiv övervakning av världens medborgare och då inte minst i västländer som USA och Storbritannien. Allt rättfärdigades genom att beskrivas som nödvändiga i kriget mot terrorn. Då välkomnade många medborgare det på grund av rädsla för terrordåd. Nu görs samma sak i kriget mot viruset och många välkomnar det återigen på grund av rädsla, som myndigheter och inte minst systemmedier dagligen piskar upp genom en inte sällan vinklad rapportering. Stillbild: SCMP
UTRIKES

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

PappersupplaganNya Tider v. 21

De multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Publicerad: 20 maj, 2020, 15:40

 • Svenska

Läs även

Apple och Google, de två amerikanska multinationella företag som via sina operativsystem IOS respektive Android har duopol över hela den globala mobiltelefonmarknaden, är normalt sett konkurrenter. Men nu går de ihop för att hjälpa hälsomyndigheter världen över att bekämpa coronaviruset – eller det är i alla fall så de själva framställer det.

Apple skrev i april på sin hemsida:

Över hela världen arbetar regeringar och hälsomyndigheter tillsammans för att hitta lösningar på COVID-19-pandemin, för att skydda människor och få samhället igång igen. Programvaruutvecklare bidrar med att skapa tekniska verktyg för att bekämpa viruset och rädda liv. I denna anda av samarbete tillkännager Google och Apple en gemensam ansträngning för att möjliggöra användning av Bluetooth-teknik för att hjälpa regeringar och hälsoorganisationer att minska spridningen av viruset, med användarnas integritet och säkerhet centralt i designen.

Flera stater använder redan i dag appar för kontaktspårning och syftet med det tekniska samarbetet är att lättare kunna knyta ihop systemen. Nya Tider tittar här närmare på vad det egentligen innebär och om vi kan lita på att de kommer skydda vår integritet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • nalenihostacken

  George Orwell fick rätt.

  • Swatch

   Sedan länge länge sedan…. men misströsta inte, ju galnare värld desto närmare rensningen.
   Inte i Sverige så klart, vi ska tillsätta en utredning först som blir klar 2032.

   Ps: Har ni sett?!
   Löfven ska utarbeta en nationell vaccinationsprogram….
   Jippie!!!
   Vaccin finns inte tidigare än 2023, men vi har programmet…. Immunitet är bara Tegnells våta dröm, men vi ska, vi ska vi ska….
   Löfvens klassiska sätt att avleda uppmärksamheten från riktiga problem tex att vi har största dödligheten per capita. Hela Sverige blev lilla Tegnells försökslabb med 9 miljoner svenskar som kaniner.

 • LookMoo

  Det här är ren ondska.. Historiskt sett har olika system av kontroll börjat som något ”nödvändigt” men slutat med steriliseringar, åsiktskontroll, förtryck och förintelse.

  Nästa steg är att låta matransonering kontrolleras av olika kontrollsystem. Glöm ransoneringskuponger etc. här är det massövervakning som ligger i pipeline. De som inte sköter sig blir utan mat.

 • RL, Vallentuna

  Vad utmärkt att vara en totalt oteknisk person. Har ingen smartphone !! har inget Bank ID , ..bara en urgammal kontankkorttelefon. Där jag byter operatör och nummer lite då och då…tar ofta ur batteriet .
  Dessutom börjar jag alltmer återgå till kontanter. Sade upp kreditkorten när dom blev för tjatiga om att jag ”missförstod ” deras blanketter för kundkännedom…och svarade obegripligt ..+ friskrev mig för ev. felaktigheter.

  • Swatch

   Back to basic…helt rätt. Fuck Apple och Zuckerberg…

 • RL, Vallentuna

  Du kan skaffa en billig kontantkortstel om du vill. Jag har min ofta i bilen för att kunna ringa räddning om det skulle bli ngt fel. (har en räddningsförsäkring )..bilen är trots allt 29 år..men bara 11000 mil.
  Vad skall man med elhissar till-?-mycket enklare att veva ner rutan till lagom höjd med armen….eller att reglera värmen med en spak….istället för att trassla med en fånig menyskärm….
  Servo ?? Äh..jag är väl inte totalt kraftlös…

  • Dacke

   Någon bil har jag inte. Är det någon som vill ringa mig, får det bli till min hemtelefon. Om bekanta vill skriva till mig är det via e-mejl, såvida det inte gäller myndigheter o.dy då får det bli genom det gamla vanliga sättet med vanliga pappersbrev som brevbäraren lägger i min brevlåda.

   • RL, Vallentuna

    Ja det där med pappersbrev är utmärkt vid kontakter med myndigheter….man skall inte ta det på tel..det blir lätt att man blir överraskad , får tvetydiga frågor mm. Man skall ha god tid på sig att svara på myndigheters brev…fundera på ev. bakomliggande orsaker , göra konsekvenstänk på sina svar…

    • Dacke

     Nej, med myndigheter gäller endast vanliga brev, ej telefon. Eftersom jag inte har mobil och den fasta hemtelefonen är omodern kan jag inte se vem som ringt. En gång i tiden hade jag som alla andra en mobil, men varit utan de senaste 10 åren vilket är skönt när jag går promenader eller kopplar av på nån bar/restaurang.

 • DexterSverige

  Bor i Thailand och det finns ingen kontaktspårningsapp här, vare sig frivillig eller obligatorisk.

  • Christer Ericsson

   Jo, ni har en kontaktspårningsapp som snart nästan alla länder i världen. Den heter Thai Chana och introducerades så nyligen att vi inte hade namnet på den när artikeln skrevs. Den fokuserar dock på rörelser i restauranger och köpcenter, men går och kommer troligen att utvecklas. Dr Taweesin Visanuyothin, talesman för Center for COVID-19 Situations Administration, sade nyligen att över 5 miljoner thailändare redan installerat och använder den:
   https://www.pattayamail.com/coronavirus/5-million-people-use-thai-chana-app-300940

   • DexterSverige

    Återigen nej det är ingen app (har själv använt Thai Chana vid flera tillfällen). Det är en websida där man registrar sig när man går in i t ex en butik eller restaurang. Syftet är att hålla reda på vem som har varit på samma plats samtidigt om det behövs för smittspårning.

    Den kan således inte jämföras med en mobilapp som i realtid registrerar data och position för användaren
    .

    • Christer Ericsson

     Det är vad myndigheterna och thailändsk media själva säger, d v s att det är en mobil spårningsapplikation (app).
     ”The application will facilitate the government’s attempts to quickly
     track people infected with COVID-19 and those in close contact with
     them.”
     Det bekräftas också de senaste dagarna av fyra oberoende källor i Thailand jag talat med, vilka använder den. Här en video om hur den används:
     https://www.youtube.com/watch?v=rg1R_dIvZcg

     • DexterSverige

      Dina källor har fel eller så vet de inte vad en mobilapp är (man har dessutom slutat kalla det för en app i media efter sedvanlig Thailändsk initial förvirring).

      Det är fortfarande ingen app och ingenting överhuvudtaget som installeras på telefonen. Det är en QR kod som scannas och skickar användaren till en websida där telefonen kopplas ihop med enskild plats vid ett specifikt tillfälle, och som sedan håller reda på vilka telefoner som varit på samma plats vid samma tillfälle.

      Om du trots detta fortfarande insisterar på att ovanstående är en app så har jag inte mer att säga och stannar där.

 • belyst

  Och fortfarande förstår folk inte att denna politiska dårpolitik inte går att få bukt med på demokratisk väg. Utan motstånd är vi dödsdömda.

 • burnedout

  Den redan flera âr gamla benämningen pâ mobilen fâr nu sitt egentliga genombrott: ”Slavetracker”.

 • Dacke

  Eftersom jag inte har någon mobil kan inte mina vänner nå mig. Alla får då ringa på min omoderna hemtelefon (om jag nu behagar svara) Myndigheter kan med viss möda ta reda på om jag har en dator, men det basunerar jag inte ut till myndigheter, utan där gäller det gamla vanliga – brev. Så jag anser mig fortfarande stå utanför eventuell massövervakning.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Gå till arkivet

Send this to a friend