Skip to Content

Allmänna arvsfonden får all egendom som äldre utan direkta arvingar eller testamente efterlämnar. Vad händer egentligen med dessa miljarder? Nya Tider granskar ett urval av projekten. Foto: Pixabay
ANALYS

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

PappersupplaganNya Tider v. 39

Allmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

Publicerad: 24 september, 2020, 14:03

  • Svenska

Läs även

I Sverige, till skillnad från de flesta andra länder, utesluter arvsrätten efter en person kusiner och mer avlägsna släktingar. Det betyder att om inga barn, syskon eller föräldrar finns i livet, går kvarlåtenskapen till Allmänna arvsfonden. Det enda sättet att ändra på det är att skriva ett giltigt testamente.
När riksdagen beslutade att inskränka arvsrätten 1928, etablerades Arvsfonden som en kanal för att hantera kvarlåtenskapen efter personer utan legala arvingar och som saknade ett giltigt testamente. I nästan alla andra länder går sådana medel direkt in i statskassan. Island är det enda land som, sedan 1952, har en liknande konstruktion, som bildats med den svenska Arvsfonden som modell. Islands variant fördelar pengarna till en investeringsfond som arbetar med ”uppförande och restaurering av institutionsbyggnader för funktionsvarierade”.

Elva miljarder i kassan

Arvsfondens inkomster och kapitalförvaltning hanteras av Kommarkollegiet . Fördelningen av medel från fonden samt uppföljning av verksamheten görs av Arvfondsdelegationen. Kapitalet som förvaltas uppgick till 10,75 miljarder kronor den 31 december 2019.

Kvarlåtenskap utan arvinge tillfaller alltså Arvsfonden, men fonden får även, sedan 2016, överskottet efter försäljning av metallrester vid kremering av avlidna. Under 2019 fick fonden in totalt 1 095 miljoner kronor, varav 114 miljoner utgjordes av vinst från metallåtervinning efter kremering.

Totalt delade Arvfondsdelegationen ut 749 miljoner kronor i projektpengar till 423 olika projekt 2019. Under första halvåret 2020 har man fördelat 342,5 miljoner kronor till 109 olika projekt.

Administrationen för att fördela och förvalta pengarna kostade förra året hela 74 miljoner kronor, en kostnad som ökar med cirka 2 procent per år. Det motsvarar cirka 11 procent av de utdelade medlen.

Arvsfondens syfte

Arvsfondens syfte regleras i lag och presenteras på följande sätt: ”Projekten är i alla storlekar och spridda över hela landet. Det gemensamma är att projekten är av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.”

Arvsfonden har fått kritik för bland annat allvarliga brister i fondens redovisning. I mars 2019 skrev Riksrevisionen i ett remissvar till en statlig utredning om Allmänna arvsfonden att man inte kan utföra den årliga revisionen av Allmänna arvsfondens förvaltning, eftersom eventuella brister i hur Arvfondsdelegationen fördelar projektmedel endast kan granskas av Arvfondsdelegationen själv. Riksrevisionens kritik skall ses i ljuset av hur stora belopp som hanteras av Arvfondsdelegationen, cirka en miljard kronor per år.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Capt Nemo

    Helt klart att pengarna skall komma dom äldre till godo.

  • samuelafugglas

    Finns det inte någon vettig rörelse som kan befria Sverige från den förödande socialismen som kört landet i avgrunden.
    Lämpligt uppdrag för ”ARVSFONDEN”!

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

HEM & HUSHÅLLI vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Nybyggda lägenheter skall gå till bidragstagare – svenskar skall betala

INRIKESKommunstyrelsen i Malmö har beslutat om att var femte nybyggd hyresrätt i staden skall öronmärkas för personer med försörjningsstöd eller gå direkt till bostadssociala insatser. Resultatet väntas bli mer invandrare i nybyggda områden vilket antas främja integrationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend