Skip to Content

Allmänna arvsfonden får all egendom som äldre utan direkta arvingar eller testamente efterlämnar. Vad händer egentligen med dessa miljarder? Nya Tider granskar ett urval av projekten. Foto: Pixabay
ANALYS

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

PappersupplaganNya Tider v. 39

Allmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

Publicerad: 24 september, 2020, 14:03

  • Svenska

Läs även

I Sverige, till skillnad från de flesta andra länder, utesluter arvsrätten efter en person kusiner och mer avlägsna släktingar. Det betyder att om inga barn, syskon eller föräldrar finns i livet, går kvarlåtenskapen till Allmänna arvsfonden. Det enda sättet att ändra på det är att skriva ett giltigt testamente.
När riksdagen beslutade att inskränka arvsrätten 1928, etablerades Arvsfonden som en kanal för att hantera kvarlåtenskapen efter personer utan legala arvingar och som saknade ett giltigt testamente. I nästan alla andra länder går sådana medel direkt in i statskassan. Island är det enda land som, sedan 1952, har en liknande konstruktion, som bildats med den svenska Arvsfonden som modell. Islands variant fördelar pengarna till en investeringsfond som arbetar med ”uppförande och restaurering av institutionsbyggnader för funktionsvarierade”.

Elva miljarder i kassan

Arvsfondens inkomster och kapitalförvaltning hanteras av Kommarkollegiet . Fördelningen av medel från fonden samt uppföljning av verksamheten görs av Arvfondsdelegationen. Kapitalet som förvaltas uppgick till 10,75 miljarder kronor den 31 december 2019.

Kvarlåtenskap utan arvinge tillfaller alltså Arvsfonden, men fonden får även, sedan 2016, överskottet efter försäljning av metallrester vid kremering av avlidna. Under 2019 fick fonden in totalt 1 095 miljoner kronor, varav 114 miljoner utgjordes av vinst från metallåtervinning efter kremering.

Totalt delade Arvfondsdelegationen ut 749 miljoner kronor i projektpengar till 423 olika projekt 2019. Under första halvåret 2020 har man fördelat 342,5 miljoner kronor till 109 olika projekt.

Administrationen för att fördela och förvalta pengarna kostade förra året hela 74 miljoner kronor, en kostnad som ökar med cirka 2 procent per år. Det motsvarar cirka 11 procent av de utdelade medlen.

Arvsfondens syfte

Arvsfondens syfte regleras i lag och presenteras på följande sätt: ”Projekten är i alla storlekar och spridda över hela landet. Det gemensamma är att projekten är av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.”

Arvsfonden har fått kritik för bland annat allvarliga brister i fondens redovisning. I mars 2019 skrev Riksrevisionen i ett remissvar till en statlig utredning om Allmänna arvsfonden att man inte kan utföra den årliga revisionen av Allmänna arvsfondens förvaltning, eftersom eventuella brister i hur Arvfondsdelegationen fördelar projektmedel endast kan granskas av Arvfondsdelegationen själv. Riksrevisionens kritik skall ses i ljuset av hur stora belopp som hanteras av Arvfondsdelegationen, cirka en miljard kronor per år.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Domstol ger Nordfront rätt om klassikerskydd

TRYCKFRIHETNordiska motståndsrörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av ett antal svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april.

Sjukvårdens dilemma – fler och dyrare hyrpersonal

SJUKVÅRDDen svenska sjukvården konsumerar enorma resurser. Cirka 44 procent av kostnaderna för sjukvården är personalkostnader. Under ett par decennier har det pågått en allt snabbare utveckling mot att en allt större andel av personalen är inhyrda konsulter istället för att vara anställda. Oftast handlar det om läkare, men allt fler sjuksköterskor tar också steget att hyra ut sig själva istället för att vara anställda. Regionernas förmåga att organisera vården sätts på prov.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen i vårändringsbudgeten ger 6 miljoner för att sprida den kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men skall nu spridas över hela landet.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Gå till arkivet

Send this to a friend