Skip to Content

Allmänna arvsfonden skapades år 1928 med syftet att främja barn- och ungdomsverksamheter. Även stöd för funktionshindrade skall kunna etableras med stöd av fondens medel. Funktioner som finansierats genom arvsfonden är bland annat föregångarna till barnbidraget, den allmänna förskolan, studiestödet, barnavårdscentralerna och mödravårdscentralerna. Även aktiviteter som BRIS, Elevombudsmannen, färdtjänst och personlig assistans har startats upp som arvsfondsprojekt. Fonden har således spelat en viktig roll för utvecklingen av många funktioner som i dag ses som nödvändiga i vårt välfärdssamhälle och övertagits av staten. På senare tid finansierar dock Allmänna arvsfonden alltmer aparta projekt, inte sällan med inriktning på tveksamma integrationsprojekt. Foto: Svenska kyrkan
ANALYS

Allmänna Arvsfonden processar mot avlidnas sista vilja

PappersupplaganNya Tider v. 14

I NyT v.7/2019 redogjorde vi för hur Allmänna arvsfondens pengar kan användas för minst sagt tveksamma projekt. Nu tittar vi närmare på hur pengarna kommer in till fonden och hur den ibland agerar på ett sätt som riskerar att gå på tvärs mot en avlidens högst sannolika sista vilja.

Publicerad: 5 april, 2019, 12:28

  • Svenska

Läs även

Allmänna Arvsfonden blir arvtagare

Om den avlidna inte var gift och saknar legala arvingar, och om det saknas ett formellt korrekt testamente, tillfaller arvet Allmänna arvsfonden. Vilka som kan vara arvingar kan ibland vara oklart, och arvsfonden är inte sen med att inleda känslokal­la processer mot förmenta arvingar, även om det är tämligen uppenbart vad den avlidne hade som sin sista önskan.

Om det inte finns något skriftligt testamente kan Allmänna arvsfonden, enligt lagen, ändå avstå sitt arv om arvlåtaren har förmedlat vem som ska få ärva. Det kan vara muntligt inför vittnen eller via brev och dagböcker. Det är dock inte ovanligt att fonden i stället väljer att processa mot förmenta arvtagare så fort det fattas någon liten detalj i ett testamente. Muntliga löften leder ytterst sällan till att man avstår arvsrätten. Inte sällan handlar det om miljonarv som arvsfonden slåss för genom att försöka ogiltigförklara den avlidnas sista önskan.

En person, eller organisation, kan begära att Allmänna arvsfonden skall avstå sitt arv från den döde till förmån för sig själv, om man anser att det finns tillräckliga skäl för det. Inte sällan leder en sådan begäran till att arvsfonden avslår den och att frågan hamnar i domstol. Där vinner oftast Allmänna arvsfonden.

Under senare år har flera sådana fall uppmärksammats, där Allmänna arvsfonden vunnit på bekostnad av personer som anser sig vara lovade ett arv från en avliden person.

Nya Tider frågade Kammarkollegiet, som hanterar fondens angelägenheter, om hur många ansökningar om avstående av arv som kommit in till fonden, samt hur många som avslagits sedan 2010. Totalt har det under denna period inkommit 494 sådana ansökningar. Hur många som avslagits respektive beviljats går, enligt Hanna Rönnberg på Kammarkollegiet, inte att se i deras datasystem.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Inget veto mot förslagen chock­höjning av Sveriges EU-avgift

INRIKESNär EU beslutar om unionens långtidsbudget för 2021-2027 förväntas en radikal höjning av Sveriges EU-avgift. Förslaget är att Sveriges EU-avgift ökar med omkring 15 miljarder, vilket är en höjning med 40 procent. Den nya rekordstora EU-avgiften förväntas vara omkring 55 miljarder kronor per år.

”Elever och föräldrar är respektlösa mot lärarna”

UTBILDNINGRespektlösa elever och föräldrar som är oförskämda kravmaskiner. Det är rektorn Mikael Hakolas dom rörande arbetsmiljön för svenska lärare och rektorer. För Nya Tider berättar han nu om den chock som mötte honom när han som finsk rektor flyttade till Sverige för att arbeta. Dessutom framhäver han gärna läropliktens fördelar jämfört med skolplikt.

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

INRIKESDen gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Det Fria Sverige 2 år

INRIKESDet var fest i Älgarås när Det Fria Sverige (DFS) firade två år den 30 november, som inte är vilken dag som helst. Det är Karl XII:s dödsdag som har varit en märkesdag för svenska nationalister i långt mer än hundra år. En vårdkase tändes ceremoniellt på fältet utanför Svenskarnas Hus.

Tvingas betala extra för att hon är för miljömedveten

INRIKESMiljö- och klimatfrågan är ett av de hetaste ämnena i dagens debatt. Lokaltidningen Mitt i Stockholm rapporterar om en invånare i Järfälla som tvingas betala mer därför att hon alstrar för lite sopor.

Nobelpriset belyser manliga vetenskapliga prestationer

INRIKESSom varje år (förutom litteraturpriset då) så har Nobelpriserna utdelats. Vinnarna i kategorierna fysik, kemi och medicin är, som så många år tidigare, uteslutande manliga. Sammantaget har pristagarna inom naturvetenskap sedan 1901 varit över 95 procent manliga.

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet.

Gå till arkivet

Send this to a friend