Skip to Content

Allmänna arvsfonden skapades år 1928 med syftet att främja barn- och ungdomsverksamheter. Även stöd för funktionshindrade skall kunna etableras med stöd av fondens medel. Funktioner som finansierats genom arvsfonden är bland annat föregångarna till barnbidraget, den allmänna förskolan, studiestödet, barnavårdscentralerna och mödravårdscentralerna. Även aktiviteter som BRIS, Elevombudsmannen, färdtjänst och personlig assistans har startats upp som arvsfondsprojekt. Fonden har således spelat en viktig roll för utvecklingen av många funktioner som i dag ses som nödvändiga i vårt välfärdssamhälle och övertagits av staten. På senare tid finansierar dock Allmänna arvsfonden alltmer aparta projekt, inte sällan med inriktning på tveksamma integrationsprojekt. Foto: Svenska kyrkan
ANALYS

Allmänna Arvsfonden processar mot avlidnas sista vilja

PappersupplaganNya Tider v. 14

I NyT v.7/2019 redogjorde vi för hur Allmänna arvsfondens pengar kan användas för minst sagt tveksamma projekt. Nu tittar vi närmare på hur pengarna kommer in till fonden och hur den ibland agerar på ett sätt som riskerar att gå på tvärs mot en avlidens högst sannolika sista vilja.

Publicerad: 5 april, 2019, 12:28

  • Svenska

Läs även

Allmänna Arvsfonden blir arvtagare

Om den avlidna inte var gift och saknar legala arvingar, och om det saknas ett formellt korrekt testamente, tillfaller arvet Allmänna arvsfonden. Vilka som kan vara arvingar kan ibland vara oklart, och arvsfonden är inte sen med att inleda känslokal­la processer mot förmenta arvingar, även om det är tämligen uppenbart vad den avlidne hade som sin sista önskan.

Om det inte finns något skriftligt testamente kan Allmänna arvsfonden, enligt lagen, ändå avstå sitt arv om arvlåtaren har förmedlat vem som ska få ärva. Det kan vara muntligt inför vittnen eller via brev och dagböcker. Det är dock inte ovanligt att fonden i stället väljer att processa mot förmenta arvtagare så fort det fattas någon liten detalj i ett testamente. Muntliga löften leder ytterst sällan till att man avstår arvsrätten. Inte sällan handlar det om miljonarv som arvsfonden slåss för genom att försöka ogiltigförklara den avlidnas sista önskan.

En person, eller organisation, kan begära att Allmänna arvsfonden skall avstå sitt arv från den döde till förmån för sig själv, om man anser att det finns tillräckliga skäl för det. Inte sällan leder en sådan begäran till att arvsfonden avslår den och att frågan hamnar i domstol. Där vinner oftast Allmänna arvsfonden.

Under senare år har flera sådana fall uppmärksammats, där Allmänna arvsfonden vunnit på bekostnad av personer som anser sig vara lovade ett arv från en avliden person.

Nya Tider frågade Kammarkollegiet, som hanterar fondens angelägenheter, om hur många ansökningar om avstående av arv som kommit in till fonden, samt hur många som avslagits sedan 2010. Totalt har det under denna period inkommit 494 sådana ansökningar. Hur många som avslagits respektive beviljats går, enligt Hanna Rönnberg på Kammarkollegiet, inte att se i deras datasystem.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ny mätning: Sverigedemokraterna in i värmen?

RIKSDAGENInför att Riksdagen ska börja arbeta igen efter sommaruppehållet är de övriga partiernas förhållande till Sverigedemokraterna en het potatis.

Att rädda landet

INRIKESI Svenska Dagbladets elektroniska upplaga (fredagen den 13 september) skriver Wilhelm Agrell, Sveriges ende professor i underrättelseanalys, följande: ”Vi måste agera för att rädda landet”. Den primära hänvisningen avser skjutningarna och explosioner. Men i hans text finns mycket mer än så.

Fick sina vapen omhändertagna för två år gammalt engagemang

INRIKESAnatolij Udodov är 68-årig pensionär, diplomerad vapenmakare och ostraffad medborgare. Den 1 augusti kom fem poliser hem till hans lägenhet i Stockholm för att omhänderta hans legala sportvapen. Polisen motiverar detta med att han är aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen, men själv säger han att han gick ur för två år sedan.

Arab som spottade på AfS-politiker dömd till 13 års fängelse

BROTT OCH STRAFFIrakiern var upprörd över att Alternativ för Sverige fick hålla ett tillståndsgivet möte i Nyköping och spottade mot parti­ledaren Gustav Kasselstrand. Nu har han dömts för ett stort antal mycket allvarliga brott i två separata rättegångar i Svea hovrätt.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Gå till arkivet

Send this to a friend