Gustav Kasselstrand talar framför Karl XII:s staty. Foto: Nya Tider

Allt större intresse för konservativ tradition

INRIKES
Traditionen att högtidlighålla Karl XII på hans dödsdag går tillbaka ända till 1868, då statyn av kungen restes i Kungsträdgården i Stockholm. Sedan dess har traditionens omfattning varierat betydligt, med toppar under andra världskriget och 1990-talets början. Nu ser dagen återigen ut att röna allt större intresse. När Alternativ för Sverige i år höll fackeltåg och torgmöte, fylldes Kungsträdgården av ett stort antal poliser, högljudda vänsterextremister samt såväl medier som enskilda medborgare som kommit dit för att dokumentera händelsen. Därefter har debatten fortsatt på sociala medier.

Det var 2021 som Alternativ för Sverige valde att ta initiativ till en manifestation med ambitionen att det skulle bli en årligen återkommande tradition, vilket sedan dess upprätthållits.

Till skillnad från tidigare år inföll nu dagen på en lördag, vilket också gjorde att samlingen utanför Riddarholmskyrkan – där kungen ligger begraven – ägde rum något tidigare på dagen, klockan 16.00. Redan då hade solen gått ned helt, och ersatts av det novembermörker som hör traditionen till. Förra året var det snöstorm och isande kyla, nu var det barmark och förhållandevis milt.

Skaran som samlats uppgick till ett knappt hundratal, som tände sina facklor och sedan formerade sig i rader, allt medan Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand gick fram och tillbaka för att inspektera att alla deltagare fått facklor, att det var tre personer i varje rad, och att avståndet till framförvarande rad var tillräckligt. Sedan Kasselstrand höjt rösten i det karolinska stridsropet ”GÅ PÅ!”, inledde tåget sin tysta marsch. Partiledaren gick ensam i fronten hållandes en stor krans med blågula band.

Foto: Nya Tider

 

Partiet sände live redan från fackeltåget på sina egna kanaler på Facebook, Youtube, X och TikTok. Sändningen lockade tusentals tittare i realtid och ännu fler i efterhand. Utöver detta, dokumenterades tåget även av alternativmedian Frihetsnytt och av två personer som producerar en dokumentärfilm för SVT, avsedd att sändas om ett år. Dokumentären handlar om Sverigedemokraternas väg från litet parti till yttersta makten, men kommer också att ta upp partiets svåra förhållande till veteraner som blivit utkastade eller lämnat: både de som grundade partiet på 1980-talet, de som byggde upp partiet på 1990-talet samt uteslutningen av det gamla ungdomsförbundet SDU 2015, som blev embryot till AFS bildande tre år senare.

När tåget passerade Mynttorget var det fortfarande mycket folk ute på stan. I fronten kröp en polisbil långsamt fram med blåljus påslagna, dock utan sirener, och kring tåget rörde sig ett stort antal poliser till fots. Detta drog till sig nyfikna blickar från de flesta utomstående. Många stannade nyfiket upp och betraktade det tysta fackeltåget. En hel del människor tog foton eller filmade. Vid den här tidpunkten skedde dock inga störningar. Vänsterextremisterna väntade i stället nere vid Kungsträdgården.

Krans lades ned

Tåget passerade förbi Kungliga slottet på höger sida och svängde sedan upp på Norrbro med Sveriges riksdag på vänster sida, och ljudet av extremvänstern började höras alltmer i takt med att tåget närmade sig statyn. Polisen hade dock förpassat vänstern hundra meter snett bakom statyn, vilket gjorde att nationalisterna utan problem kunde ställa upp framför statyn medan partifunktionärer delade ut varm glögg och pepparkakor.

Gustav Kasselstrand tog till orda och läste upp vad som stod på kransen: ”Med Guds hjälp – Till minne av kung Karl XII och hans karoliner – Alternativ för Sverige, 30 november 2024”. Han berättade sedan att de första orden är ett av Karl XII:s valspråk, vilket också är första gången som ett valspråk endast användes på svenska och inte även på latin. Därefter lade han ned kransen vid statyn. Han inledde talet positivt: han medgav att traditionen idag inte lockar tusentals människor till statyn som på 1800-talet, men att det är minst lika många – sannolikt tiotusentals – som just nu tittar via sociala medier.

– Och det är väl en positiv tanke? frågade han deltagarna, som stämde in i ett rungande ”JA!”.

Kritiserade regeringen för uteblivet paradigmskifte

Därefter talade han om Karl XII:s makalösa liv och äventyr, för att sedan fokusera på dagens politiska situation i Sverige. Kasselstrand menade att regeringen nu haft två år på sig att förverkliga paradigmskiftet, och att resultaten lyser med sin frånvaro.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Cirka 80 nationalister trotsade vädrets makter och samlades på Riddarholmen för att tåga mot Kungsträdgården. Foto: Privat

Fackeltåg i snö och kyla på Karl XII:s dödsdag

🟠 INRIKES På Karl XII:s dödsdag den 30 november tågade ett åttiotal nationalister från Riddarholmskyrkan, där kungen ligger begravd, ned till Kungsträdgården där han står staty. Arrangör var Alternativ för Sverige, som för tredje året i rad genomförde högtidlighållandet av kungens minne. AFS uppmärksammade även att det snart är EU-val. Partiledare Gustav Kasselstrand menade att AFS går i bräschen för en bredare Swexit-rörelse.

AfS högtidlighöll Karl XII:s dödsdag i Kungsträdgården – ”Hämta kraft ur historien för att kunna hantera nutiden!”

AfS högtidlighöll Karl XII:s dödsdag i Kungsträdgården – ”Hämta kraft ur historien för att kunna hantera nutiden!”

🟠 INRIKES Kvällen den 30 november anordnade Alternativ för Sverige (AfS) ett torgmöte i Kungsträdgården med mottot ”Stoppa folkutbytet – återvandring nu”! Samtidigt högtidlighölls minnet av kung Karl XII:s dödsdag. I sitt tal, men även i en intervju med Nya Tider dagen efter, säger AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand att högtidlighållandet av Karl XII:s gärning kan tjäna som ett sätt för svenskarna att hämta kraft ur historien för att kunna hantera en samtid som är full av kriser.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Den mystiska runstenen

🟠 HISTORIA Björketorpsstenen i Blekinge är en av de mest mystiska runstenarna här i Sverige. Det vilar nämligen en dödlig förbannelse över den och man vet inte med säkerhet vem som reste den. Man vet inte heller varför det vilar en förbannelse över stenen, men olika teorier finns och förbannelsen har gett upphov till sägner.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.