Skip to Content

Vávra Suk talade på Bokmässan, trots förbud. Detta genom att yttrandefrihetsvänner i Folket i Bild upplät sin ljudanläggning i sin monter, mittemot Dagens Nyheter och Expressen. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Alternativ Bokmässa stoppad

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 2 oktober, 2018, 20:02

 • Svenska

Läs även

Makthavarna ändrar spelreglerna allt eftersom, bara för att slippa konkurrens och undvika obekväma frågor. När Nya Tider ställde ut på Bokmässan förra året så anordnade ett antal vänsterförfattare en alternativ bokmässa på Heden, där de ställde upp ett tält.

Det är fritt för alla att göra detta, klarar man inte av en debatt så kan man abdikera från det offentliga samtalet och bara umgås med likasinnade. Jag tror inte att särskilt många saknade dem på Bokmässan.

När så Nya Tider blev portade från Bokmässan och alltså inte hade något annat val, då var plötsligt Heden inte tillgänglig för en alternativ bokmässa, enligt kommunen.

Detta är inte första gången man ändrar spelreglerna. Även i riksdagen frångår man alla vedertagna spelregler, nu senast i valet av talman. Praxis är att det största partiet har talmansposten, näst största vice och så vidare enligt partiernas storleksordning. Enligt denna princip borde Sverigedemokraterna ha haft andre vice talmansposten, men då frångår de andra partierna plötsligt spelreglerna.

Samma sak gäller i till exempel kommunernas nämnder. I alla år har vi fått höra att de små partierna ska ha representation enligt den röstandel som de erhållit, eller åtminstone en ledamot för att få insyn. När så SD började komma in i kommunerna ändrades detta. Då var det plötsligt odemokratiskt att låta dessa väljare vara representerade, och demokratiskt att stänga dem ute.

Inför förra årets Bokmässa hade mässans vd Maria Källsson kommit överens om en gemensam strategi med mässan i Frankfurt om att tillåta diskussion. Det höll ett år. Sedan ändrade man spelreglerna.

Att även en alternativ mässa nu stoppas, med svepskälet att säkerhetsarrangemanget skulle bli för stort, visar vilket samhälle vi lever i. Det är ett nederlag för demokratin att man låter en samling antidemokrater diktera vilken litteratur som får ställas ut.

Polisen har maktmonopol och till uppgift att skydda yttrandefriheten. Bokmässan skulle hållas i en paviljong och skulle inte störa någon, det är motståndarna till yttrandefrihet, de som vill kväsa debatten, som polisen och kommunen nu hjälpt att segra.

Om bara viljan funnits, hade man så klart kunnat se till att mässan kunde genomföras. Hade man stoppat Leopard förlags mässa förra året, om Nordiska motståndsrörelsen hotat med att sabotera den? Knappast. Då hade polisen kraftsamlat och alla politiker försökt överträffa varandra i ”stödet för yttrandefriheten och demokratin”. Var är de i dag?

Det är alltså ett politiskt beslut, säkerheten är bara ett svepskäl. Hur långt är man beredda att gå? Var vill Göteborgs stad dra gränsen? Den Alternativa Bokmässan samlade en rad författare och opinionsbildare som inte känner sig välkomna på den gamla Bokmässan, som numera bara är till för den krympande skaran av politiskt korrekta.

Det handlar om författare som Katerina Janouch, komikern Aron Flam, konstnärerna Dan Park och Lars Vilks, tidigare riksdagsmannen Kent Ekeroth, professor Karl-Olov Arnstberg med flera. Om dessa inte ens får möjlighet att samlas kring en alternativ bokmässa, är tanken att helt tysta dem?

Hur långt ska det gå och vad är nästa steg? Står den borgerliga opinionsbildaren Ann Heberlein på tur? Skulle den frispråkige moderaten Hanif Bali få arrangera en alternativ bokmässa?

Arrangörerna hade tidigare blivit nekade på flera mässhallar i Göteborg, efter att inledningsvis ha fått positivt besked. Man hade förstås kunnat fortsätta backa och anordna mässan i någon obskyr lokal, men någonstans måste man dra gränsen. Tanken var att göra litteraturen och konstverken tillgängliga för allmänheten, och inte gömma undan dem i någon källare.

Hur kan Sverige kritisera Ungern och Ryssland för bristande pressfrihet, när det är stört omöjligt att anordna en oppositionell bokmässa här i landet? Det är en skandal för ett land som berömmer sig självt för att ha den äldsta tryckfrihetsförordningen i världen.

Vad är den värd om litteraturen hålls gömd från publiken?

Pengarna tillbaka

Arrangörerna meddelar att man avser att planera in ett event så snart det praktiskt är möjligt. Man måste dock tänka igenom ett nytt upplägg som tar hänsyn till det politiska klimatet i Sverige.

De som köpt biljetter och vill ha dem återbetalda kan meddela detta till AlternaMedia/Nya Tiders kundtjänst. Det går också bra att spara biljetten, som kommer gälla på den nya mässan.

Det är ett bra sätt att stödja arbetet med alternativ bokmässa. Även donationer till AlternaMedias Bankgiro är till stor hjälp!
Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Ryssland har mer pressfrihet och mångfald av tidningar än Sverige som information! Och i Ryssland är inte media styrd av bankirer och judiska intressen.

  • latmask

   I Ungern har socialisterna (MSzMP) egen TV-kanal och egna tidningar. Vilken skillnad mot Fidesz´ kanaler! Bara brott och elände i Ungern minsann! Den där Orbán måtte vara en riktig skurk ! 😉

   SD borde också ha en egen TV-kanal så att man kunde börja titta på TV igen.

 • Hans Karlsson

  Bokmässans motivering till att ge vänsterskribenten Stina Akilov Oscarsson sitt bildningsstipendium . .
  “Viljan och modet att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar är outsinlig. Genom att aldrig vika för de svåra frågorna fortsätter sökandet efter människans vilja att berätta, lyssna, dela med sig och mötas”
  . . stämmer väldigt väl in på Vávra Suk!!
  https://samnytt.se/vansterskribent-som-vill-se-akilov-i-kassan-pa-coop-belonas-med-pris-fran-bokmassan/

 • jäst

  Som någon skrev här. Det blir tydligare och tydligare vilken situation vi har i Sverige med ett de facto förtryck av stora delar av svenska befolkningen.

  Det är för mej svårt att förstå de författare och kulturnissar i media som fläckar ner sitt namn och sin status genom att delta i den nuvarande bokmässan.

  Ert förtroende är ju nu helt förbrukat. Utifrån kunskapen att ni är r-vslickare och etablissmangskramar hur tror ni att ni nånsin ska bli intressanta igen.

  Er falskhet och ert hyckleri gör i ett slag ert författarskap till intet. Fattar ni inte det!!

  • Hans Karlsson

   Helt rätt !

 • Legolas

  Demokratin i Sverige är död! Ljubljanka nästa! Läs Solschenitsyn!

 • Legolas

  PK-Propaganda. Folk börjar spy på hur de behandlas! Usch.Det är som om man talar till en diktator, och sedan blir slängd till krokodilerna. SÅDANT ÄR SVERIGE AV IDAG! SÅ TALAR DIKTATURENS KREATUR MED VARANDRA!

Propaganda i stället för dialog

KRÖNIKA

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

I statsfeminismens välde

OPINION

Nya Tider Play – en ny flank i mediakriget

LEDARE

Gå till arkivet