Skip to Content

Vávra Suk talade på Bokmässan, trots förbud. Detta genom att yttrandefrihetsvänner i Folket i Bild upplät sin ljudanläggning i sin monter, mittemot Dagens Nyheter och Expressen. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Alternativ Bokmässa stoppad

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 2 oktober, 2018, 20:02

 • Svenska

Läs även

Makthavarna ändrar spelreglerna allt eftersom, bara för att slippa konkurrens och undvika obekväma frågor. När Nya Tider ställde ut på Bokmässan förra året så anordnade ett antal vänsterförfattare en alternativ bokmässa på Heden, där de ställde upp ett tält.

Det är fritt för alla att göra detta, klarar man inte av en debatt så kan man abdikera från det offentliga samtalet och bara umgås med likasinnade. Jag tror inte att särskilt många saknade dem på Bokmässan.

När så Nya Tider blev portade från Bokmässan och alltså inte hade något annat val, då var plötsligt Heden inte tillgänglig för en alternativ bokmässa, enligt kommunen.

Detta är inte första gången man ändrar spelreglerna. Även i riksdagen frångår man alla vedertagna spelregler, nu senast i valet av talman. Praxis är att det största partiet har talmansposten, näst största vice och så vidare enligt partiernas storleksordning. Enligt denna princip borde Sverigedemokraterna ha haft andre vice talmansposten, men då frångår de andra partierna plötsligt spelreglerna.

Samma sak gäller i till exempel kommunernas nämnder. I alla år har vi fått höra att de små partierna ska ha representation enligt den röstandel som de erhållit, eller åtminstone en ledamot för att få insyn. När så SD började komma in i kommunerna ändrades detta. Då var det plötsligt odemokratiskt att låta dessa väljare vara representerade, och demokratiskt att stänga dem ute.

Inför förra årets Bokmässa hade mässans vd Maria Källsson kommit överens om en gemensam strategi med mässan i Frankfurt om att tillåta diskussion. Det höll ett år. Sedan ändrade man spelreglerna.

Att även en alternativ mässa nu stoppas, med svepskälet att säkerhetsarrangemanget skulle bli för stort, visar vilket samhälle vi lever i. Det är ett nederlag för demokratin att man låter en samling antidemokrater diktera vilken litteratur som får ställas ut.

Polisen har maktmonopol och till uppgift att skydda yttrandefriheten. Bokmässan skulle hållas i en paviljong och skulle inte störa någon, det är motståndarna till yttrandefrihet, de som vill kväsa debatten, som polisen och kommunen nu hjälpt att segra.

Om bara viljan funnits, hade man så klart kunnat se till att mässan kunde genomföras. Hade man stoppat Leopard förlags mässa förra året, om Nordiska motståndsrörelsen hotat med att sabotera den? Knappast. Då hade polisen kraftsamlat och alla politiker försökt överträffa varandra i ”stödet för yttrandefriheten och demokratin”. Var är de i dag?

Det är alltså ett politiskt beslut, säkerheten är bara ett svepskäl. Hur långt är man beredda att gå? Var vill Göteborgs stad dra gränsen? Den Alternativa Bokmässan samlade en rad författare och opinionsbildare som inte känner sig välkomna på den gamla Bokmässan, som numera bara är till för den krympande skaran av politiskt korrekta.

Det handlar om författare som Katerina Janouch, komikern Aron Flam, konstnärerna Dan Park och Lars Vilks, tidigare riksdagsmannen Kent Ekeroth, professor Karl-Olov Arnstberg med flera. Om dessa inte ens får möjlighet att samlas kring en alternativ bokmässa, är tanken att helt tysta dem?

Hur långt ska det gå och vad är nästa steg? Står den borgerliga opinionsbildaren Ann Heberlein på tur? Skulle den frispråkige moderaten Hanif Bali få arrangera en alternativ bokmässa?

Arrangörerna hade tidigare blivit nekade på flera mässhallar i Göteborg, efter att inledningsvis ha fått positivt besked. Man hade förstås kunnat fortsätta backa och anordna mässan i någon obskyr lokal, men någonstans måste man dra gränsen. Tanken var att göra litteraturen och konstverken tillgängliga för allmänheten, och inte gömma undan dem i någon källare.

Hur kan Sverige kritisera Ungern och Ryssland för bristande pressfrihet, när det är stört omöjligt att anordna en oppositionell bokmässa här i landet? Det är en skandal för ett land som berömmer sig självt för att ha den äldsta tryckfrihetsförordningen i världen.

Vad är den värd om litteraturen hålls gömd från publiken?

Pengarna tillbaka

Arrangörerna meddelar att man avser att planera in ett event så snart det praktiskt är möjligt. Man måste dock tänka igenom ett nytt upplägg som tar hänsyn till det politiska klimatet i Sverige.

De som köpt biljetter och vill ha dem återbetalda kan meddela detta till AlternaMedia/Nya Tiders kundtjänst. Det går också bra att spara biljetten, som kommer gälla på den nya mässan.

Det är ett bra sätt att stödja arbetet med alternativ bokmässa. Även donationer till AlternaMedias Bankgiro är till stor hjälp!
Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Ryssland har mer pressfrihet och mångfald av tidningar än Sverige som information! Och i Ryssland är inte media styrd av bankirer och judiska intressen.

  • latmask

   I Ungern har socialisterna (MSzMP) egen TV-kanal och egna tidningar. Vilken skillnad mot Fidesz´ kanaler! Bara brott och elände i Ungern minsann! Den där Orbán måtte vara en riktig skurk ! 😉

   SD borde också ha en egen TV-kanal så att man kunde börja titta på TV igen.

 • Hans Karlsson

  Bokmässans motivering till att ge vänsterskribenten Stina Akilov Oscarsson sitt bildningsstipendium . .
  “Viljan och modet att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar är outsinlig. Genom att aldrig vika för de svåra frågorna fortsätter sökandet efter människans vilja att berätta, lyssna, dela med sig och mötas”
  . . stämmer väldigt väl in på Vávra Suk!!
  https://samnytt.se/vansterskribent-som-vill-se-akilov-i-kassan-pa-coop-belonas-med-pris-fran-bokmassan/

 • jäst

  Som någon skrev här. Det blir tydligare och tydligare vilken situation vi har i Sverige med ett de facto förtryck av stora delar av svenska befolkningen.

  Det är för mej svårt att förstå de författare och kulturnissar i media som fläckar ner sitt namn och sin status genom att delta i den nuvarande bokmässan.

  Ert förtroende är ju nu helt förbrukat. Utifrån kunskapen att ni är r-vslickare och etablissmangskramar hur tror ni att ni nånsin ska bli intressanta igen.

  Er falskhet och ert hyckleri gör i ett slag ert författarskap till intet. Fattar ni inte det!!

  • Hans Karlsson

   Helt rätt !

 • Legolas

  Demokratin i Sverige är död! Ljubljanka nästa! Läs Solschenitsyn!

 • Legolas

  PK-Propaganda. Folk börjar spy på hur de behandlas! Usch.Det är som om man talar till en diktator, och sedan blir slängd till krokodilerna. SÅDANT ÄR SVERIGE AV IDAG! SÅ TALAR DIKTATURENS KREATUR MED VARANDRA!

Visa hänsyn – ta inte någon annans sjukhusplats!

LEDAREMed oro har vi sett att det sprider sig en föreställning att Covid-19 inte är farligare än vanlig influensa och att de människor som avlider nog skulle dö snart ändå. Faktum är dock att den pågående epidemin är mycket farligare, speciellt för människor som är äldre men som i normala fall hade många år kvar att se fram emot. Var inte självisk – även om du själv kanske är ung och frisk och löper liten risk att dö i Covid-19, så ska du inte ta upp en sjukvårdsplats genom att utsätta dig för smitta i onödan.

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Samhällsansvaret som försvann

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSkulle du riskera ditt liv för andra som bor i Sverige? Skulle de göra det för dig? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, ställer saker på sin spets när han resonerar kring samhällspåfrestningar och jämför offerviljan i det homogena Japan med plundringsvågen i det mångkulturella Louisiana. Vilken väg väljer Sverige?

Vad mobilzombie-föräldrar lär sina barn: Du är ingen

OPINION: JULIA CAESARÖverallt ser vi dem: människor som går omkring som fjärrstyrda zombies, oavbrutet fjättrade vid en mobiltelefon i handen. Det gäller även föräldrar som är tillsammans med sina barn. Mobilstirrandet är en form av missbruk, och det skadar barnets utveckling. All tidig utveckling sker i samspelet mellan barn och föräldrar. Utan ett ”du” kan inget ”jag” bli till.

Mutor till migranter för att återvända hem: En halvmesyr vi kan vara utan

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEU ska erbjuda migranter i flyktingläger på de grekiska öarna 2 000 euro, drygt 20 000 kronor, för att återvända till sina hemländer. Det är en patetisk halvmesyr som inte går att motivera vare sig moraliskt eller praktiskt.

Coronahaveriet – Handlings­förlamning utan facit i hand!

KRÖNIKAMed snigelfart, vankelmod och beslutsångest som främsta redskap vid katastrofer agerar våra politiskt valda företrädare utifrån ett mångårigt mönster – katastrofen ska vara fullbordad innan ett resolut agerande kan åstadkommas. Att vara ute i förebyggande syfte finns inte på kartan.

Gå till arkivet

Send this to a friend