Skip to Content

Vávra Suk talade på Bokmässan, trots förbud. Detta genom att yttrandefrihetsvänner i Folket i Bild upplät sin ljudanläggning i sin monter, mittemot Dagens Nyheter och Expressen. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Alternativ Bokmässa stoppad

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 2 oktober, 2018, 20:02

 • Svenska

Läs även

Makthavarna ändrar spelreglerna allt eftersom, bara för att slippa konkurrens och undvika obekväma frågor. När Nya Tider ställde ut på Bokmässan förra året så anordnade ett antal vänsterförfattare en alternativ bokmässa på Heden, där de ställde upp ett tält.

Det är fritt för alla att göra detta, klarar man inte av en debatt så kan man abdikera från det offentliga samtalet och bara umgås med likasinnade. Jag tror inte att särskilt många saknade dem på Bokmässan.

När så Nya Tider blev portade från Bokmässan och alltså inte hade något annat val, då var plötsligt Heden inte tillgänglig för en alternativ bokmässa, enligt kommunen.

Detta är inte första gången man ändrar spelreglerna. Även i riksdagen frångår man alla vedertagna spelregler, nu senast i valet av talman. Praxis är att det största partiet har talmansposten, näst största vice och så vidare enligt partiernas storleksordning. Enligt denna princip borde Sverigedemokraterna ha haft andre vice talmansposten, men då frångår de andra partierna plötsligt spelreglerna.

Samma sak gäller i till exempel kommunernas nämnder. I alla år har vi fått höra att de små partierna ska ha representation enligt den röstandel som de erhållit, eller åtminstone en ledamot för att få insyn. När så SD började komma in i kommunerna ändrades detta. Då var det plötsligt odemokratiskt att låta dessa väljare vara representerade, och demokratiskt att stänga dem ute.

Inför förra årets Bokmässa hade mässans vd Maria Källsson kommit överens om en gemensam strategi med mässan i Frankfurt om att tillåta diskussion. Det höll ett år. Sedan ändrade man spelreglerna.

Att även en alternativ mässa nu stoppas, med svepskälet att säkerhetsarrangemanget skulle bli för stort, visar vilket samhälle vi lever i. Det är ett nederlag för demokratin att man låter en samling antidemokrater diktera vilken litteratur som får ställas ut.

Polisen har maktmonopol och till uppgift att skydda yttrandefriheten. Bokmässan skulle hållas i en paviljong och skulle inte störa någon, det är motståndarna till yttrandefrihet, de som vill kväsa debatten, som polisen och kommunen nu hjälpt att segra.

Om bara viljan funnits, hade man så klart kunnat se till att mässan kunde genomföras. Hade man stoppat Leopard förlags mässa förra året, om Nordiska motståndsrörelsen hotat med att sabotera den? Knappast. Då hade polisen kraftsamlat och alla politiker försökt överträffa varandra i ”stödet för yttrandefriheten och demokratin”. Var är de i dag?

Det är alltså ett politiskt beslut, säkerheten är bara ett svepskäl. Hur långt är man beredda att gå? Var vill Göteborgs stad dra gränsen? Den Alternativa Bokmässan samlade en rad författare och opinionsbildare som inte känner sig välkomna på den gamla Bokmässan, som numera bara är till för den krympande skaran av politiskt korrekta.

Det handlar om författare som Katerina Janouch, komikern Aron Flam, konstnärerna Dan Park och Lars Vilks, tidigare riksdagsmannen Kent Ekeroth, professor Karl-Olov Arnstberg med flera. Om dessa inte ens får möjlighet att samlas kring en alternativ bokmässa, är tanken att helt tysta dem?

Hur långt ska det gå och vad är nästa steg? Står den borgerliga opinionsbildaren Ann Heberlein på tur? Skulle den frispråkige moderaten Hanif Bali få arrangera en alternativ bokmässa?

Arrangörerna hade tidigare blivit nekade på flera mässhallar i Göteborg, efter att inledningsvis ha fått positivt besked. Man hade förstås kunnat fortsätta backa och anordna mässan i någon obskyr lokal, men någonstans måste man dra gränsen. Tanken var att göra litteraturen och konstverken tillgängliga för allmänheten, och inte gömma undan dem i någon källare.

Hur kan Sverige kritisera Ungern och Ryssland för bristande pressfrihet, när det är stört omöjligt att anordna en oppositionell bokmässa här i landet? Det är en skandal för ett land som berömmer sig självt för att ha den äldsta tryckfrihetsförordningen i världen.

Vad är den värd om litteraturen hålls gömd från publiken?

Pengarna tillbaka

Arrangörerna meddelar att man avser att planera in ett event så snart det praktiskt är möjligt. Man måste dock tänka igenom ett nytt upplägg som tar hänsyn till det politiska klimatet i Sverige.

De som köpt biljetter och vill ha dem återbetalda kan meddela detta till AlternaMedia/Nya Tiders kundtjänst. Det går också bra att spara biljetten, som kommer gälla på den nya mässan.

Det är ett bra sätt att stödja arbetet med alternativ bokmässa. Även donationer till AlternaMedias Bankgiro är till stor hjälp!
Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Ryssland har mer pressfrihet och mångfald av tidningar än Sverige som information! Och i Ryssland är inte media styrd av bankirer och judiska intressen.

  • latmask

   I Ungern har socialisterna (MSzMP) egen TV-kanal och egna tidningar. Vilken skillnad mot Fidesz´ kanaler! Bara brott och elände i Ungern minsann! Den där Orbán måtte vara en riktig skurk ! 😉

   SD borde också ha en egen TV-kanal så att man kunde börja titta på TV igen.

 • Hans Karlsson

  Bokmässans motivering till att ge vänsterskribenten Stina Akilov Oscarsson sitt bildningsstipendium . .
  “Viljan och modet att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar är outsinlig. Genom att aldrig vika för de svåra frågorna fortsätter sökandet efter människans vilja att berätta, lyssna, dela med sig och mötas”
  . . stämmer väldigt väl in på Vávra Suk!!
  https://samnytt.se/vansterskribent-som-vill-se-akilov-i-kassan-pa-coop-belonas-med-pris-fran-bokmassan/

 • jäst

  Som någon skrev här. Det blir tydligare och tydligare vilken situation vi har i Sverige med ett de facto förtryck av stora delar av svenska befolkningen.

  Det är för mej svårt att förstå de författare och kulturnissar i media som fläckar ner sitt namn och sin status genom att delta i den nuvarande bokmässan.

  Ert förtroende är ju nu helt förbrukat. Utifrån kunskapen att ni är r-vslickare och etablissmangskramar hur tror ni att ni nånsin ska bli intressanta igen.

  Er falskhet och ert hyckleri gör i ett slag ert författarskap till intet. Fattar ni inte det!!

  • Hans Karlsson

   Helt rätt !

 • Legolas

  Demokratin i Sverige är död! Ljubljanka nästa! Läs Solschenitsyn!

 • Legolas

  PK-Propaganda. Folk börjar spy på hur de behandlas! Usch.Det är som om man talar till en diktator, och sedan blir slängd till krokodilerna. SÅDANT ÄR SVERIGE AV IDAG! SÅ TALAR DIKTATURENS KREATUR MED VARANDRA!

Vill inte att ungrare föder ungerska barn

KRÖNIKA

Trump och Löfven tillämpar klassisk taktik

KRÖNIKA. För att stärka sin maktställning och förverkliga sin strategi som går ut på att etablera en suverän hegemoni utser en politisk ledare en lämplig syndabock. Denna kan vara en etnisk grupp, en ideologisk rörelse eller ett konkurrerande politiskt parti. Att utnämna sin motståndare till folkfiende är en gammal beprövad taktik.

Globalismens konsekvenser: Exemplet Sverige

OPINION: INGRID BJÖRKMANDen svenska regeringsbildningen är ett exempel på globalismens inflytande i Sverige, och ger en tydlig fingervisning om deras agenda: att till varje pris fortsätta att styra om resurser till sig själva medan befolkningen får det sämre, och för att uppnå detta måste all opposition – i Sverige i form av Sverigedemokraterna – stoppas från allt inflytande. Det skriver Ingrid Björkman i veckans debattartikel.

”Tunnelbanegate”: Den enda rasismen är riktad mot vita

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

USA som världspolis och imperialist

KRÖNIKA. Trump agerar för att störta Maduro i Venezuela och han har lyckats få med sig elva EU-stater på detta. Sverige blev ett av de första EU-länder som föll in i denna inblandning i ett annat lands inrikespolitik. Sannolikt är detta första gången som en svensk regering agerar på detta oansvariga sätt. Att Trump agerar är inte förvånande. Han fortsätter bara en amerikansk tradition av intervention i andra länder för egna ekonomiska och geopolitiska intressen.

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider

Brott och straff: Fråga juristen

FRÅGA JURISTENVi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Otroligt vad vårt land har förändrats

OPINION

Till försvar för kol, olja och gas

KRÖNIKA. Klimatfrågan är aktuellare än någonsin, och mycket av diskussionen de senaste åren, både i Sverige och utomlands, har rört de fossila bränslenas eventuella påverkan på klimatet.

Gå till arkivet