Palatset hofburg i centrala Wien hårdbevakades av media. Utanför ingången stod minst fem kamerateam redo.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

Enligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Reuters Institute for the Study of Journalism, en tankesmedja sponsrad av de gamla vanliga misstänkta (ja, inklusive George Soros) gav förra året ut en rapport som hittills fått väldigt lite uppmärksamhet. Den innehåller en hel del intressanta fakta som man fått fram genom att fråga över 80 000 människor i olika länder om vilka medier de konsumerar och hur de ser på mediernas funktion i samhället.

En del saker är lika väntade som de är nedslående. Exempelvis finns det i hela västvärlden ett starkt stöd för att sociala mediejättar ska censurera politiska budskap som ”kan vara oriktiga” (inaccurate). Många, på de flesta håll en majoritet, är alltså helt okej med att överlåta åt Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Jack Dorsey och deras underhuggare att bestämma vad som är sant eller falskt. Stödet för sådan censur är starkare hos människor som är ointresserade av politik, och hos vänstern.

Den kanske intressantaste delen av rapporten är att den – i förbifarten – tar upp alternativmedier i olika länder som en del av sin statistik. Och där sticker Sverige verkligen ut när det gäller ”nyheter på nätet”.

Alternativa, invandringskritiska medier som Nyheter Idag, Fria Tider och Samhällsnytt når idag nästan lika många människor som Sveriges Radio och DN. Nya Tider, som ju främst är en papperstidning, når ”bara” drygt hälften så många på nätet – men fler än Sydsvenska Dagbladet.

Aftonbladet och Expressen ligger visserligen fortfarande långt före, men man kan gissa att många av deras läsare är mest intresserade av sport, mode eller and­ra mer lättsamma ämnen. Bland de som är intresserade av politik är alternativmedierna uppe och konkurrerar med de stora drakarna om uppmärksamheten. Inte konstigt att de är så rädda för oss!

Det här ser man inte i and­ra länder, åtminstone inte i samma grad. I de flesta länder når de största alternativa medierna inte tillräckligt många för att ens nämnas i rapporten, och även då de nämns hamnar de lägre än de minsta systemmedierna: 1-4 procent av de tillfrågade läser dem minst en gång i veckan. I Sverige är det 11-12 procent som läser Fria Tider och Nyheter Idag minst en gång i veckan.

Det finns undantag, dock, och det handlar då även i and­ra länder nästan uteslutande om invandringskritiska medier. I Norge hamnar invandringskritiska Resett på 8 procent, Document.no på 7 och Human Rights Service på 5. I Danmark når invandringskritiska Den Korte Avis 4 procent. Radikalportal, ett av väldigt få alternativa vänstermedier som ens är stora nog att nämnas i rapporten, når bara 1 procent.

Vi kan se att det finns en genomgående trend. Det fåtal alternativa medier som inte är uttalat invandringskritiska, men ändå når relativt många, är nästan undantagslöst sådana som faktiskt bedriver neutral journalistik och låter opinionsbildare komma till tals, oavsett vilket politiskt läger de hör till. I den kategorin hamnar exempelvis tjeckiska Parlamentnilisty.cz som når hela 15 procent. Deras idé är att låta nyheterna bli en källa till inspirerade debatter mellan olika politiker och opinionsbildare, utan någon censur att tala om. Med and­ra ord en mycket viktig plattform för demokratin.

Det säger sig självt att det inte hade gått att driva en sådan sajt i Sverige på grund av politisk korrekthet, men Tjeckien är ju ett land med få invand­rare och där förre presidenten Václav Klaus skrivit en bok i vilken han uttryckligen fördömer ”folkvandringen” av främmande folkslag till Europa.

Av allt detta tycker jag mig kunna dra följande slutsatser:

1) Sverige är ”värst i klassen” när det gäller både invandringspolitiken i sig, och censur av debatten om den och and­ra politiskt korrekta ämnen. Det är orsaken till att våra alternativmedier vuxit så mycket mer än and­ra länders – det finns ett enormt sug efter riktiga nyheter hos läsarna.

2) Vi kan nog även slå oss för bröstet med att vi faktiskt gör ett bra jobb.

3) Den politiska korrekthetens anda genomsyrar även and­ra länder, bara i mindre grad. Det är orsaken till att det är just invandringskritiska alternativmedier som är stora i Norge, Danmark, Tyskland med flera länder. I kontrast saknas det i praktiken helt vänsteralternativa medier, dels för att vänsterliberalerna är en del av makten, dels för att de helt enkelt inte har något att ge läsarna som dessa skulle vara intresserade av.

4) Folket är intresserade av invandringsfrågan, även i länder som inte har så stor invandring. De anser att frågan är minst lika viktig hos dem och vill kunna diskutera den fritt.

Visserligen är det ”bara” 27 procent som säger sig lita på Fria Tider, och 41 procent på Nyheter Idag (mot 47 procent för Aftonbladet och 68 procent för SVT), men med tanke på svartmålningen vi utsätts för är det inte särskilt märkligt – många som ”inte litar” på alternativa medier läser dem förstås aldrig heller.

Och även om jag förstås anser att Nya Tider håller den högsta kvaliteten vad gäller fakta av alla alternativmedier, är det extremt sällan jag hittat några direkta faktafel i Fria Tider eller Nyheter Idag heller. Att sådana fel haglar i Aftonbladet och bara lite mer sällan i SVT är nog våra läsare klara över.

Till sist: Detta gäller alltså media på nätet. Vad beträffar ”TV, radio och tryckta medier” är det tyvärr fortfarande annorlunda i fråga om ren räckvidd. Nya Tider är som bekant den enda alternativa tidningen på papper i Sverige och ligger fortfarande långt under systemmedierna i upplaga. Vi behöver verkligen nå ut till fler ifall vi en vacker dag ska kunna köpa upp DN-skrapan och göra om den till Nya Tider-skrapan.

Fakta: Så många procent läser medier på nätet minst en gång i veckan (alternativmedia fet stil):
Aftonbladet 42 %
Expressen 32 %
SVT News 31 %
TV4 News 16 %
Lokaltidning 16 %
Dagens Nyheter 14 %
Nyheter24 13 %
SR News 12 %
Svenska Dagbladet 12 %
Nyheter Idag 12 %
Fria Tider 11 %
Samhällsnytt 9 %
Göteborgs-Posten 9 %
Ledarsidorna 8 %
Dagens Industri 8 %
Nya Tider 6 %
Sydsvenska Dagbladet 5 %
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

🟠 UNGERN Svenska medier och politiker är som bekant snara att rikta påhopp mot Ungern för landets konservativa politik. När Viktor Orbán i sitt tal till nationen år 2019 lovade att kvinnor som väljer att skaffa barn ska få stora skattelättnader, i ett försök att främja familjebildning och barnafödande, skrev dåvarande socialminister Annika Strandhäll att det ”osar 30-tal” om den politiken. Exakt24:s utsände Erik Almqvist passade på att fråga en ungersk ledamot i EU-parlamentet, Hidvéghi Balázs, om saken.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

🟠 KRÖNIKA Europeiska kommissionens gigantiska byggnad i Bryssel frontar med en lika gigantisk bild föreställande en ung kvinna på språng. Texten lyder Next generation EU. Det är den nya, plausibelt nog gröna generationen som ska ta över. Politiska debatter och demonstrationer avlöser varandra och ministerrockader äger förvånansvärt rum samtidigt.

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Försörjningskedjan har redan i praktiken kollapsat, priset på en mängd varor skjuter i höjden och till och med amerikanska Fed tvingas nu erkänna att inflationen inte är ”temporär” som de sade tidigare i år. Vid sidan av mat är energi den mest förödande att bli en dyr bristvara. Där är vi redan med skenande priser på kol, olja och naturgas. Den sista har gått upp nästan 2 000 procent på ett år. Det leder till stigande bränsle- och elpriser som redan svider i europeiska plånböcker. Men handlar det om en verklig brist eller är den medvetet skapad av globalisterna och deras lydstater för att framtvinga den totala omställning av världen och våra liv som dessa ljusskygga krafter kräver?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.