Skip to Content

Reuters rapport listar Sverige som det land i Europa med flest och starkast alternativ­medier. Källa: Reuters Institute for the Study of Journalism
LEDARE

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

PappersupplaganNya Tider v. 19

Enligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Publicerad: 12 maj, 2021, 14:08

  • Svenska

Läs även

Reuters Institute for the Study of Journalism, en tankesmedja sponsrad av de gamla vanliga misstänkta (ja, inklusive George Soros) gav förra året ut en rapport som hittills fått väldigt lite uppmärksamhet. Den innehåller en hel del intressanta fakta som man fått fram genom att fråga över 80 000 människor i olika länder om vilka medier de konsumerar och hur de ser på mediernas funktion i samhället.

En del saker är lika väntade som de är nedslående. Exempelvis finns det i hela västvärlden ett starkt stöd för att sociala mediejättar ska censurera politiska budskap som ”kan vara oriktiga” (inaccurate). Många, på de flesta håll en majoritet, är alltså helt okej med att överlåta åt Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Jack Dorsey och deras underhuggare att bestämma vad som är sant eller falskt. Stödet för sådan censur är starkare hos människor som är ointresserade av politik, och hos vänstern.

Den kanske intressantaste delen av rapporten är att den – i förbifarten – tar upp alternativmedier i olika länder som en del av sin statistik. Och där sticker Sverige verkligen ut när det gäller ”nyheter på nätet”.

Alternativa, invandringskritiska medier som Nyheter Idag, Fria Tider och Samhällsnytt når idag nästan lika många människor som Sveriges Radio och DN. Nya Tider, som ju främst är en papperstidning, når ”bara” drygt hälften så många på nätet – men fler än Sydsvenska Dagbladet.

Aftonbladet och Expressen ligger visserligen fortfarande långt före, men man kan gissa att många av deras läsare är mest intresserade av sport, mode eller and­ra mer lättsamma ämnen. Bland de som är intresserade av politik är alternativmedierna uppe och konkurrerar med de stora drakarna om uppmärksamheten. Inte konstigt att de är så rädda för oss!

Det här ser man inte i and­ra länder, åtminstone inte i samma grad. I de flesta länder når de största alternativa medierna inte tillräckligt många för att ens nämnas i rapporten, och även då de nämns hamnar de lägre än de minsta systemmedierna: 1-4 procent av de tillfrågade läser dem minst en gång i veckan. I Sverige är det 11-12 procent som läser Fria Tider och Nyheter Idag minst en gång i veckan.

Det finns undantag, dock, och det handlar då även i and­ra länder nästan uteslutande om invandringskritiska medier. I Norge hamnar invandringskritiska Resett på 8 procent, Document.no på 7 och Human Rights Service på 5. I Danmark når invandringskritiska Den Korte Avis 4 procent. Radikalportal, ett av väldigt få alternativa vänstermedier som ens är stora nog att nämnas i rapporten, når bara 1 procent.

Vi kan se att det finns en genomgående trend. Det fåtal alternativa medier som inte är uttalat invandringskritiska, men ändå når relativt många, är nästan undantagslöst sådana som faktiskt bedriver neutral journalistik och låter opinionsbildare komma till tals, oavsett vilket politiskt läger de hör till. I den kategorin hamnar exempelvis tjeckiska Parlamentnilisty.cz som når hela 15 procent. Deras idé är att låta nyheterna bli en källa till inspirerade debatter mellan olika politiker och opinionsbildare, utan någon censur att tala om. Med and­ra ord en mycket viktig plattform för demokratin.

Det säger sig självt att det inte hade gått att driva en sådan sajt i Sverige på grund av politisk korrekthet, men Tjeckien är ju ett land med få invand­rare och där förre presidenten Václav Klaus skrivit en bok i vilken han uttryckligen fördömer ”folkvandringen” av främmande folkslag till Europa.

Av allt detta tycker jag mig kunna dra följande slutsatser:

1) Sverige är ”värst i klassen” när det gäller både invandringspolitiken i sig, och censur av debatten om den och and­ra politiskt korrekta ämnen. Det är orsaken till att våra alternativmedier vuxit så mycket mer än and­ra länders – det finns ett enormt sug efter riktiga nyheter hos läsarna.

2) Vi kan nog även slå oss för bröstet med att vi faktiskt gör ett bra jobb.

3) Den politiska korrekthetens anda genomsyrar även and­ra länder, bara i mindre grad. Det är orsaken till att det är just invandringskritiska alternativmedier som är stora i Norge, Danmark, Tyskland med flera länder. I kontrast saknas det i praktiken helt vänsteralternativa medier, dels för att vänsterliberalerna är en del av makten, dels för att de helt enkelt inte har något att ge läsarna som dessa skulle vara intresserade av.

4) Folket är intresserade av invandringsfrågan, även i länder som inte har så stor invandring. De anser att frågan är minst lika viktig hos dem och vill kunna diskutera den fritt.

Visserligen är det ”bara” 27 procent som säger sig lita på Fria Tider, och 41 procent på Nyheter Idag (mot 47 procent för Aftonbladet och 68 procent för SVT), men med tanke på svartmålningen vi utsätts för är det inte särskilt märkligt – många som ”inte litar” på alternativa medier läser dem förstås aldrig heller.

Och även om jag förstås anser att Nya Tider håller den högsta kvaliteten vad gäller fakta av alla alternativmedier, är det extremt sällan jag hittat några direkta faktafel i Fria Tider eller Nyheter Idag heller. Att sådana fel haglar i Aftonbladet och bara lite mer sällan i SVT är nog våra läsare klara över.

Till sist: Detta gäller alltså media på nätet. Vad beträffar ”TV, radio och tryckta medier” är det tyvärr fortfarande annorlunda i fråga om ren räckvidd. Nya Tider är som bekant den enda alternativa tidningen på papper i Sverige och ligger fortfarande långt under systemmedierna i upplaga. Vi behöver verkligen nå ut till fler ifall vi en vacker dag ska kunna köpa upp DN-skrapan och göra om den till Nya Tider-skrapan.

Fakta: Så många procent läser medier på nätet minst en gång i veckan (alternativmedia fet stil):
Aftonbladet 42 %
Expressen 32 %
SVT News 31 %
TV4 News 16 %
Lokaltidning 16 %
Dagens Nyheter 14 %
Nyheter24 13 %
SR News 12 %
Svenska Dagbladet 12 %
Nyheter Idag 12 %
Fria Tider 11 %
Samhällsnytt 9 %
Göteborgs-Posten 9 %
Ledarsidorna 8 %
Dagens Industri 8 %
Nya Tider 6 %
Sydsvenska Dagbladet 5 %
Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Barn, inte fru” kräver förbud mot ingiften

KRÖNIKAMånga läsare har nog uppmärksammat annonser där stiftelsen Plan International Sverige tar upp hedersförtryck i världen och skriver ”Vi kämpar för att ingen flicka ska tvingas gifta sig”. På deras hemsida kan man läsa att detta är den svenska delen av organisationen Plan International som är aktiv i 75 länder och att man kan bli fadder till en flicka någonstans i världen för att denna ska få utbildning och slippa bli bortgift som barn.

Riksrevisionen riktar återkommande kritik mot allvarliga brister i statsförvaltningen

ANALYSI sin årliga granskning av statsförvaltningens effektivitet återkommer påpekanden om allvarliga brister i hur de statliga myndigheterna styrs, bristande kontroll och stora brister i beslutsunderlag. Årets effektivitetsgranskning, som avser år 2020 och offentliggjordes den 4 juni, är inget undantag. Även i den ekonomiska revisionen riktas skarp kritik mot både regeringen och flera myndigheter, även i år avseende brister i styrning, uppföljning och kontroll.

Kan de verkligen vara så naiva?

OPINION: STEFAN TORSSELLMan häpnar över politikernas inkompetens. Deras oförmåga – eller är det ovilja? – att se enkla samband. Veckans debattör Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia: Svenska statens haveri, försöker att reda ut varför politikerna låtsas att problemen inte finns, och om de finns så ska man definitivt inte tala om dem, och om man talar om dem så måste man kal­la dem för ”utmaningar” och tala om dem med andra nypåhittade ord som bortförklarar själva grunden i problemet.

Systemmedias talande tystnad

LEDAREFör ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Dyra tungviktare med kort räckvidd

KRÖNIKASmåbilar är lätta, men inte med eldrift. Vi Bilägare testade nyligen fem små elbilar. De vägde i genomsnitt 1 569 kilo, deras batterier vägde genomsnittligt 280 kilo och räckte för 23,6 mils körning. Föga imponerande.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend