Skip to Content

Reuters rapport listar Sverige som det land i Europa med flest och starkast alternativ­medier. Källa: Reuters Institute for the Study of Journalism
LEDARE

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

PappersupplaganNya Tider v. 19

Enligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Publicerad: 12 maj, 2021, 14:08

  • Svenska

Läs även

Reuters Institute for the Study of Journalism, en tankesmedja sponsrad av de gamla vanliga misstänkta (ja, inklusive George Soros) gav förra året ut en rapport som hittills fått väldigt lite uppmärksamhet. Den innehåller en hel del intressanta fakta som man fått fram genom att fråga över 80 000 människor i olika länder om vilka medier de konsumerar och hur de ser på mediernas funktion i samhället.

En del saker är lika väntade som de är nedslående. Exempelvis finns det i hela västvärlden ett starkt stöd för att sociala mediejättar ska censurera politiska budskap som ”kan vara oriktiga” (inaccurate). Många, på de flesta håll en majoritet, är alltså helt okej med att överlåta åt Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Jack Dorsey och deras underhuggare att bestämma vad som är sant eller falskt. Stödet för sådan censur är starkare hos människor som är ointresserade av politik, och hos vänstern.

Den kanske intressantaste delen av rapporten är att den – i förbifarten – tar upp alternativmedier i olika länder som en del av sin statistik. Och där sticker Sverige verkligen ut när det gäller ”nyheter på nätet”.

Alternativa, invandringskritiska medier som Nyheter Idag, Fria Tider och Samhällsnytt når idag nästan lika många människor som Sveriges Radio och DN. Nya Tider, som ju främst är en papperstidning, når ”bara” drygt hälften så många på nätet – men fler än Sydsvenska Dagbladet.

Aftonbladet och Expressen ligger visserligen fortfarande långt före, men man kan gissa att många av deras läsare är mest intresserade av sport, mode eller and­ra mer lättsamma ämnen. Bland de som är intresserade av politik är alternativmedierna uppe och konkurrerar med de stora drakarna om uppmärksamheten. Inte konstigt att de är så rädda för oss!

Det här ser man inte i and­ra länder, åtminstone inte i samma grad. I de flesta länder når de största alternativa medierna inte tillräckligt många för att ens nämnas i rapporten, och även då de nämns hamnar de lägre än de minsta systemmedierna: 1-4 procent av de tillfrågade läser dem minst en gång i veckan. I Sverige är det 11-12 procent som läser Fria Tider och Nyheter Idag minst en gång i veckan.

Det finns undantag, dock, och det handlar då även i and­ra länder nästan uteslutande om invandringskritiska medier. I Norge hamnar invandringskritiska Resett på 8 procent, Document.no på 7 och Human Rights Service på 5. I Danmark når invandringskritiska Den Korte Avis 4 procent. Radikalportal, ett av väldigt få alternativa vänstermedier som ens är stora nog att nämnas i rapporten, når bara 1 procent.

Vi kan se att det finns en genomgående trend. Det fåtal alternativa medier som inte är uttalat invandringskritiska, men ändå når relativt många, är nästan undantagslöst sådana som faktiskt bedriver neutral journalistik och låter opinionsbildare komma till tals, oavsett vilket politiskt läger de hör till. I den kategorin hamnar exempelvis tjeckiska Parlamentnilisty.cz som når hela 15 procent. Deras idé är att låta nyheterna bli en källa till inspirerade debatter mellan olika politiker och opinionsbildare, utan någon censur att tala om. Med and­ra ord en mycket viktig plattform för demokratin.

Det säger sig självt att det inte hade gått att driva en sådan sajt i Sverige på grund av politisk korrekthet, men Tjeckien är ju ett land med få invand­rare och där förre presidenten Václav Klaus skrivit en bok i vilken han uttryckligen fördömer ”folkvandringen” av främmande folkslag till Europa.

Av allt detta tycker jag mig kunna dra följande slutsatser:

1) Sverige är ”värst i klassen” när det gäller både invandringspolitiken i sig, och censur av debatten om den och and­ra politiskt korrekta ämnen. Det är orsaken till att våra alternativmedier vuxit så mycket mer än and­ra länders – det finns ett enormt sug efter riktiga nyheter hos läsarna.

2) Vi kan nog även slå oss för bröstet med att vi faktiskt gör ett bra jobb.

3) Den politiska korrekthetens anda genomsyrar även and­ra länder, bara i mindre grad. Det är orsaken till att det är just invandringskritiska alternativmedier som är stora i Norge, Danmark, Tyskland med flera länder. I kontrast saknas det i praktiken helt vänsteralternativa medier, dels för att vänsterliberalerna är en del av makten, dels för att de helt enkelt inte har något att ge läsarna som dessa skulle vara intresserade av.

4) Folket är intresserade av invandringsfrågan, även i länder som inte har så stor invandring. De anser att frågan är minst lika viktig hos dem och vill kunna diskutera den fritt.

Visserligen är det ”bara” 27 procent som säger sig lita på Fria Tider, och 41 procent på Nyheter Idag (mot 47 procent för Aftonbladet och 68 procent för SVT), men med tanke på svartmålningen vi utsätts för är det inte särskilt märkligt – många som ”inte litar” på alternativa medier läser dem förstås aldrig heller.

Och även om jag förstås anser att Nya Tider håller den högsta kvaliteten vad gäller fakta av alla alternativmedier, är det extremt sällan jag hittat några direkta faktafel i Fria Tider eller Nyheter Idag heller. Att sådana fel haglar i Aftonbladet och bara lite mer sällan i SVT är nog våra läsare klara över.

Till sist: Detta gäller alltså media på nätet. Vad beträffar ”TV, radio och tryckta medier” är det tyvärr fortfarande annorlunda i fråga om ren räckvidd. Nya Tider är som bekant den enda alternativa tidningen på papper i Sverige och ligger fortfarande långt under systemmedierna i upplaga. Vi behöver verkligen nå ut till fler ifall vi en vacker dag ska kunna köpa upp DN-skrapan och göra om den till Nya Tider-skrapan.

Fakta: Så många procent läser medier på nätet minst en gång i veckan (alternativmedia fet stil):
Aftonbladet 42 %
Expressen 32 %
SVT News 31 %
TV4 News 16 %
Lokaltidning 16 %
Dagens Nyheter 14 %
Nyheter24 13 %
SR News 12 %
Svenska Dagbladet 12 %
Nyheter Idag 12 %
Fria Tider 11 %
Samhällsnytt 9 %
Göteborgs-Posten 9 %
Ledarsidorna 8 %
Dagens Industri 8 %
Nya Tider 6 %
Sydsvenska Dagbladet 5 %
Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

USA:s episka misslyckande i Afghanistan förebådar dess fall

ANALYSDen 30 augusti lämnade de sista amerikanska och västerländska soldaterna Afghanistan efter ett nästan 20 år långt krig. Ockupationens målsättning, att installera en hållbar västvänlig regering och utbilda dess armé, misslyckades kapitalt. Nya Tider sätter i denna analys den senaste tidens händelser, som etablissemanget och dess systemmedia beskriver i termer som lika oväntade som obegripliga, i ett större sammanhang. Vi kommer finna att det som skett inte riktigt är vad det verkar och att det markerar slutet på både en era och en supermakt, ett USA som utsätts för en kontrollerad demolering inifrån.

Talibanernas enorma krigsbyte

UTRIKESDet har stundtals skrivits mycket om ”sponsring av terrorism” och detta påstådda hot har sedan använts till att bland annat stänga alternativmediers bankkonton och trakassera pensionärer som vill sätta in kontanter på banken. Men den största sponsorn av radikala islamister har USA visat sig vara, då talibanerna nu disponerar över hundra gånger mer krigsmateriel än hela Sveriges försvarsmakt.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Karl XII:s vilda dagar, Berättelsen om det holsteinska raseriet och hur det ledde till krig

KULTURÅren 1698 och 1699 slösade den unge kungen Karl XII stora penga­summor, och tillsammans med kusinen Fredrik IV av Holstein-Gottorp betedde han sig mycket omdömeslöst. Karls beteende under dessa år, som har gått till historien som ”det holsteinska raseriet”, kom att få ödesdigra följder för Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend