Skip to Content

Den amerikanska scoutrörelsen ”Boy Scouts” kommer nu att stryka ordet ”pojke” ur namnet, för att också kunna ta in flickor. Detta föll inte i god jord hos mormonkyrkan, vars pojkar (varav några på bild) inte längre får vara med i scouterna. Foto: BSA

Amerikanska pojkscouter blir könsneutrala

PappersupplaganNya Tider v. 21

Den anrika amerikanska ”Boy Scouts” har beslutat att stryka ordet ”boy” ur sitt namn och alltså öppna upp för även flickor. Detta sedan man för ett par år sedan öppnat upp för homosexuella medlemmar, därefter homosexuella ledare och förra året även transsexuella som känner sig som pojkar.

Publicerad: 24 maj, 2018, 22:07

 • Svenska

Läs även

Boy Scouts är en avdelning för pojkar mellan 10 och 17 år och utgör en del av paraplyorganisationen Boy Scouts of America (BSA), en av landets största scoutrörelser. Det könsneutrala namnet på ungdomsavdelningen blir BSA Scouts.
Den scoutorganisation för flickor som redan finns, Girl Scouts of the USA, tänker dock inte börja ta in pojkar. Beslutet har tvärtom irriterat organisationen som menar att de tidigare pojkscouterna inte verkar ha gjort några specifika anpassningar för att kunna ta emot flickor. Organisationens ordförande Sylvia Acevedo sade till dagstidningen USA Today:

– Girl Scouts är den främsta organisationen för ledarskapsutveckling för flickor. Vi är och kommer att förbli det första valet för flickor och föräldrar.

De två organisationerna har haft distinkt olika inriktning under sin hundraåriga historia. Historikern Tammy Proctor, som skrivit en bok om scouterna, berättar för tidningen The Atlantic att medan Boy Scouts inspirerats av vilda västerns nybyggaranda, har Girl Scouts varit en mer urban rörelse som lärt ut färdigheter både inom hushåll och friluftsliv.

Läkaren Noah Blumofe, som bildade en enhet inom Girl Scout och har en son i Boy Scouts, uttrycker i LA Times sitt missnöje:

– Vårt samhälle gör att pojkar inte längre får vara pojkar. Medan flickscouter inte accepterar pojkar, accepterar pojkscouter nu flickor. Det är hyckleri.

Den amerikanska scoutrörelsen har genomgått stora förändringar på detta område under senare år. År 2014 tillät man öppet homosexuella ungdomar att ansluta sig till Boy Scouts och från och med 2015 tilläts homosexuella också att agera som ledare och anställda. Förra året tilläts även transsexuella, som identifierade sig som pojkar, att ansluta sig till pojkrörelsen.

De yngre barnen, som kal­las ”Cub Scouts”, Gröngölingarna, och är mellan 7 och 10 år gamla, kommer att acceptera flickor från och med denna sommar, ett beslut som fattades förra hösten. Man slipper byta namn, då ordet ”cub”, vilket också betyder ”unge”, redan anses vara könsneutralt. Trots namnbytet och de nya tongångarna innebär förändringen huvudsakligen att även flickor nu kan tävla om samma utmärkelser som pojkar, men i övrigt hållas åtskilda från dessa i separata grupper.

Summan av dessa förändringar fick mormonkyrkan, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, att den 8 maj i år meddela att den slutligen bryter med Boy Scouts of America. De båda organisationerna har sedan scoutrörelsens begynnelse haft starka band, skapade av en delad kristen värdegrund. Bland mormonpojkar har ett medlemskap i Boy Scouts skett närmast automatiskt och brytningen innebär ett bortfall av 18,5 procent av Boy Scouts alla medlemmar.

Ett sviktande medlemsantal har annars varit ett argument som Boy Scouts of America fört fram för att motivera den politiskt korrekta anpassningen, men det troliga är alltså att det blir precis tvärtom.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • YOTHI_TARZAN

  Tro det eller ej men det finns en förbindelse scouter och frimurare

  • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

   Ja, de använder båda vattentoaletter.

   • YOTHI_TARZAN

    Nej scouterna skiter i skogen precis som björnen

Frauke Petry frikänd från bedrägeri, men fortsatt splittring inom AfD

UTRIKESFörra partiledaren för Alternativ för Tyskland (AfD), Frauke Petry, blev i maj frikänd i Tysklands högsta domstol (Bundesgerichtshof) i Karlsruhe från anklagelsen att med orätt ha tjänat pengar på sina politiska uppdrag samt gjort sig skyldig till osant intygande. Domen har vunnit laga kraft. Frauke Petry är numera partilös ledamot av Förbundsdagen fram till valet 2021. Hennes politiska karriär speglar motsättningen i partiet mellan en radikalt nationalistisk, en medlande och en mer konservativ falang inom partiet.

Eric Zemmour: BLM-upploppen visar samband mellan AFA och invandrare

UTRIKESI en intervju på CNews diskuterade den populäre franske kommentatorn Eric Zemmour upploppen i Black Lives Matter. Han påpekade att trots att de är iscensatta i vitt skilda länder, har de alla samma tillvägagångssätt.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Gå till arkivet

Send this to a friend