Skip to Content

Den amerikanska scoutrörelsen ”Boy Scouts” kommer nu att stryka ordet ”pojke” ur namnet, för att också kunna ta in flickor. Detta föll inte i god jord hos mormonkyrkan, vars pojkar (varav några på bild) inte längre får vara med i scouterna. Foto: BSA

Amerikanska pojkscouter blir könsneutrala

PappersupplaganNya Tider v. 21

Den anrika amerikanska ”Boy Scouts” har beslutat att stryka ordet ”boy” ur sitt namn och alltså öppna upp för även flickor. Detta sedan man för ett par år sedan öppnat upp för homosexuella medlemmar, därefter homosexuella ledare och förra året även transsexuella som känner sig som pojkar.

Publicerad: 24 maj, 2018, 22:07

 • Svenska

Läs även

Boy Scouts är en avdelning för pojkar mellan 10 och 17 år och utgör en del av paraplyorganisationen Boy Scouts of America (BSA), en av landets största scoutrörelser. Det könsneutrala namnet på ungdomsavdelningen blir BSA Scouts.
Den scoutorganisation för flickor som redan finns, Girl Scouts of the USA, tänker dock inte börja ta in pojkar. Beslutet har tvärtom irriterat organisationen som menar att de tidigare pojkscouterna inte verkar ha gjort några specifika anpassningar för att kunna ta emot flickor. Organisationens ordförande Sylvia Acevedo sade till dagstidningen USA Today:

– Girl Scouts är den främsta organisationen för ledarskapsutveckling för flickor. Vi är och kommer att förbli det första valet för flickor och föräldrar.

De två organisationerna har haft distinkt olika inriktning under sin hundraåriga historia. Historikern Tammy Proctor, som skrivit en bok om scouterna, berättar för tidningen The Atlantic att medan Boy Scouts inspirerats av vilda västerns nybyggaranda, har Girl Scouts varit en mer urban rörelse som lärt ut färdigheter både inom hushåll och friluftsliv.

Läkaren Noah Blumofe, som bildade en enhet inom Girl Scout och har en son i Boy Scouts, uttrycker i LA Times sitt missnöje:

– Vårt samhälle gör att pojkar inte längre får vara pojkar. Medan flickscouter inte accepterar pojkar, accepterar pojkscouter nu flickor. Det är hyckleri.

Den amerikanska scoutrörelsen har genomgått stora förändringar på detta område under senare år. År 2014 tillät man öppet homosexuella ungdomar att ansluta sig till Boy Scouts och från och med 2015 tilläts homosexuella också att agera som ledare och anställda. Förra året tilläts även transsexuella, som identifierade sig som pojkar, att ansluta sig till pojkrörelsen.

De yngre barnen, som kal­las ”Cub Scouts”, Gröngölingarna, och är mellan 7 och 10 år gamla, kommer att acceptera flickor från och med denna sommar, ett beslut som fattades förra hösten. Man slipper byta namn, då ordet ”cub”, vilket också betyder ”unge”, redan anses vara könsneutralt. Trots namnbytet och de nya tongångarna innebär förändringen huvudsakligen att även flickor nu kan tävla om samma utmärkelser som pojkar, men i övrigt hållas åtskilda från dessa i separata grupper.

Summan av dessa förändringar fick mormonkyrkan, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, att den 8 maj i år meddela att den slutligen bryter med Boy Scouts of America. De båda organisationerna har sedan scoutrörelsens begynnelse haft starka band, skapade av en delad kristen värdegrund. Bland mormonpojkar har ett medlemskap i Boy Scouts skett närmast automatiskt och brytningen innebär ett bortfall av 18,5 procent av Boy Scouts alla medlemmar.

Ett sviktande medlemsantal har annars varit ett argument som Boy Scouts of America fört fram för att motivera den politiskt korrekta anpassningen, men det troliga är alltså att det blir precis tvärtom.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • YOTHI_TARZAN

  Tro det eller ej men det finns en förbindelse scouter och frimurare

  • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

   Ja, de använder båda vattentoaletter.

   • YOTHI_TARZAN

    Nej scouterna skiter i skogen precis som björnen

Sångaren Steve Hofmeyr skall åtalas för ”hets mot folkgrupp” efter tweet till Zindzi Mandela

UTRIKESNär dottern till Nelson Mandela, tillika Sydafrikas ambassadör i Danmark, hade twittrat att hon hoppades att vita bönder i Sydafrika ”skakade av skräck” eftersom deras ägor snart skulle beslagtas av hennes parti, svarade den populära sångaren Steve Hofmeyr Zindzi Mandela och förklarade att hon arbetade för skattebetalarna precis som han. Nu har han åtalats för att ha uppvisat "vit överhöghet".

Sju nya invandringslagar planeras efter att tyska borgmästare talar i klartext

UTRIKESFlera olika, och av varandra oberoende, institutioner genomförde en stor undersökning där likadana frågor ställdes till 1 575 tyska borgmästare som inkommit med 14 000 svar. Frågorna berörde de till Tyskland efter 2015 inkomna flyktingarna och deras integration i de tyska städerna. Tre områden stod i fokus: arbete, boende och kriminalitet.

Viktor Orbán satsar på att stanna kvar i EPP

UTRIKESSpekulationerna om huruvida Ungerns premiärminister Viktor Orbán och regeringspartiet Fidesz skulle gå med i Matteo Salvinis nya nationalistiska och populistiska grupp ID i EU-parlamentet gick heta inför valet. Fidesz meddelade dock strax efter valet att de kommer att försöka stanna kvar i EPP. Olika krav ställs nu på Orbán och Fidesz om de ska få kvarstanna i EPP, men själva börjar de tveka.

Stämde Facebook och vann – fem gånger

UTRIKESFem gånger har tysk-ungraren Gábor Biro släpat Facebook till domstol när de har stängt av honom från det sociala nätverket. Och vunnit. Nu vill han att fler använder hans metod för att tvinga Facebook att sluta censurera. Problemet är att tyska myndigheter hotar med mycket högre kostnader för Facebook om censuren uteblir.

Varnade för folkutbyte – nu mister Sannfinländarnas ungdomsförbund statsbidraget

FINLANDFinsk ungdom mister sitt statsbidrag på över 115 000 euro och tvingas återbetala de 57 000 euro som organisationen redan tilldelats i år. Detta som en direkt följd av att ungdomsförbundet kritiserat folkutbytet i en tweet. Moderpartiet Sannfinländarna blev näst största parti i riksdagsvalet i april och är enligt opinionsmätningar nu Finlands största parti.

Polis gripen för att ha filmat en mamma när hon utförde oralsex på sin ettårige son

UTRIKESPolismannen Shaderick Jones, 33, står åtalad för att ha filmat våldtäkten på det unga barnet efter att ha förmått barnets mamma Iyehesa Todd, 26, att utföra oralsex på pojken för att han inte skulle gripa henne för ett trafikbrott.

Facebook planerar ny global valuta

UTRIKESLibra är namnet på den nya globala valutan som Facebook planerar att lansera redan nästa år. Den nya valutan är tänkt att vara en kryptovaluta, en helt elektronisk valuta, som är tänkt att nå en marknad på flera miljarder människor över hela världen. Målet är att kunna konkurrera med banker och nå de nästan två miljarder människor i framför allt utvecklingsländer som använder Facebook men inte använder banker.

Vit sydafrikansk kvinna våldtogs framför sitt barn

UTRIKESEn sydafrikansk mor tvingades genomlida ett rent helvete när en svart man bröt sig in på familjens gård. Efter att ha skjutit mamman försökte han tvinga hennes 15-åriga son att våldta henne innan den främmande mannen försökte våldta den 13-åriga dottern. Han övertalades av den skjutna modern till att istället våldta henne – vilket han gjorde flera gånger framför den skräckslagna dottern. Nu har familjen flytt till Australien och våldtäktsmannen fått sitt straff – flera livstiders fängelse.

Gå till arkivet

Send this to a friend