Skip to Content

Den amerikanska scoutrörelsen ”Boy Scouts” kommer nu att stryka ordet ”pojke” ur namnet, för att också kunna ta in flickor. Detta föll inte i god jord hos mormonkyrkan, vars pojkar (varav några på bild) inte längre får vara med i scouterna. Foto: BSA

Amerikanska pojkscouter blir könsneutrala

PappersupplaganNya Tider v. 21

Den anrika amerikanska ”Boy Scouts” har beslutat att stryka ordet ”boy” ur sitt namn och alltså öppna upp för även flickor. Detta sedan man för ett par år sedan öppnat upp för homosexuella medlemmar, därefter homosexuella ledare och förra året även transsexuella som känner sig som pojkar.

Publicerad: 24 maj, 2018, 22:07

 • Svenska

Läs även

Boy Scouts är en avdelning för pojkar mellan 10 och 17 år och utgör en del av paraplyorganisationen Boy Scouts of America (BSA), en av landets största scoutrörelser. Det könsneutrala namnet på ungdomsavdelningen blir BSA Scouts.
Den scoutorganisation för flickor som redan finns, Girl Scouts of the USA, tänker dock inte börja ta in pojkar. Beslutet har tvärtom irriterat organisationen som menar att de tidigare pojkscouterna inte verkar ha gjort några specifika anpassningar för att kunna ta emot flickor. Organisationens ordförande Sylvia Acevedo sade till dagstidningen USA Today:

– Girl Scouts är den främsta organisationen för ledarskapsutveckling för flickor. Vi är och kommer att förbli det första valet för flickor och föräldrar.

De två organisationerna har haft distinkt olika inriktning under sin hundraåriga historia. Historikern Tammy Proctor, som skrivit en bok om scouterna, berättar för tidningen The Atlantic att medan Boy Scouts inspirerats av vilda västerns nybyggaranda, har Girl Scouts varit en mer urban rörelse som lärt ut färdigheter både inom hushåll och friluftsliv.

Läkaren Noah Blumofe, som bildade en enhet inom Girl Scout och har en son i Boy Scouts, uttrycker i LA Times sitt missnöje:

– Vårt samhälle gör att pojkar inte längre får vara pojkar. Medan flickscouter inte accepterar pojkar, accepterar pojkscouter nu flickor. Det är hyckleri.

Den amerikanska scoutrörelsen har genomgått stora förändringar på detta område under senare år. År 2014 tillät man öppet homosexuella ungdomar att ansluta sig till Boy Scouts och från och med 2015 tilläts homosexuella också att agera som ledare och anställda. Förra året tilläts även transsexuella, som identifierade sig som pojkar, att ansluta sig till pojkrörelsen.

De yngre barnen, som kal­las ”Cub Scouts”, Gröngölingarna, och är mellan 7 och 10 år gamla, kommer att acceptera flickor från och med denna sommar, ett beslut som fattades förra hösten. Man slipper byta namn, då ordet ”cub”, vilket också betyder ”unge”, redan anses vara könsneutralt. Trots namnbytet och de nya tongångarna innebär förändringen huvudsakligen att även flickor nu kan tävla om samma utmärkelser som pojkar, men i övrigt hållas åtskilda från dessa i separata grupper.

Summan av dessa förändringar fick mormonkyrkan, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, att den 8 maj i år meddela att den slutligen bryter med Boy Scouts of America. De båda organisationerna har sedan scoutrörelsens begynnelse haft starka band, skapade av en delad kristen värdegrund. Bland mormonpojkar har ett medlemskap i Boy Scouts skett närmast automatiskt och brytningen innebär ett bortfall av 18,5 procent av Boy Scouts alla medlemmar.

Ett sviktande medlemsantal har annars varit ett argument som Boy Scouts of America fört fram för att motivera den politiskt korrekta anpassningen, men det troliga är alltså att det blir precis tvärtom.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • YOTHI_TARZAN

  Tro det eller ej men det finns en förbindelse scouter och frimurare

  • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

   Ja, de använder båda vattentoaletter.

   • YOTHI_TARZAN

    Nej scouterna skiter i skogen precis som björnen

Gravid mamma mördad på sin semester

UTRIKESDen unga mamman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes make överfölls av knivbeväpnade män i sin hyrda bungalow vid stranden på en semesterort i Sydafrika. Mannen överlevde med livshotande skador medan den unga kvinnan avled tillsammans med fostret på grund av de många knivhuggen mot hennes mage.

Eugenik i Nigeria

UTRIKESEugenik är något som i västerländer är politiskt inkorrekt och ses som avskyvärt och otänkbart. Något oväntat är Nigeria den nation som går längst med eugenik för den egna befolkningen sett internationellt. Statliga initiativ för ökad medvetenhet och till och med lagar som skall stoppa giftermål mellan partners som anses genetiskt inkompatibla är metoder som används i eugenikens tjänst.

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Gå till arkivet

Send this to a friend