Skip to Content

Den amerikanska scoutrörelsen ”Boy Scouts” kommer nu att stryka ordet ”pojke” ur namnet, för att också kunna ta in flickor. Detta föll inte i god jord hos mormonkyrkan, vars pojkar (varav några på bild) inte längre får vara med i scouterna. Foto: BSA

Amerikanska pojkscouter blir könsneutrala

PappersupplaganNya Tider v. 21

Den anrika amerikanska ”Boy Scouts” har beslutat att stryka ordet ”boy” ur sitt namn och alltså öppna upp för även flickor. Detta sedan man för ett par år sedan öppnat upp för homosexuella medlemmar, därefter homosexuella ledare och förra året även transsexuella som känner sig som pojkar.

Publicerad: 24 maj, 2018, 22:07

 • Svenska

Läs även

Boy Scouts är en avdelning för pojkar mellan 10 och 17 år och utgör en del av paraplyorganisationen Boy Scouts of America (BSA), en av landets största scoutrörelser. Det könsneutrala namnet på ungdomsavdelningen blir BSA Scouts.
Den scoutorganisation för flickor som redan finns, Girl Scouts of the USA, tänker dock inte börja ta in pojkar. Beslutet har tvärtom irriterat organisationen som menar att de tidigare pojkscouterna inte verkar ha gjort några specifika anpassningar för att kunna ta emot flickor. Organisationens ordförande Sylvia Acevedo sade till dagstidningen USA Today:

– Girl Scouts är den främsta organisationen för ledarskapsutveckling för flickor. Vi är och kommer att förbli det första valet för flickor och föräldrar.

De två organisationerna har haft distinkt olika inriktning under sin hundraåriga historia. Historikern Tammy Proctor, som skrivit en bok om scouterna, berättar för tidningen The Atlantic att medan Boy Scouts inspirerats av vilda västerns nybyggaranda, har Girl Scouts varit en mer urban rörelse som lärt ut färdigheter både inom hushåll och friluftsliv.

Läkaren Noah Blumofe, som bildade en enhet inom Girl Scout och har en son i Boy Scouts, uttrycker i LA Times sitt missnöje:

– Vårt samhälle gör att pojkar inte längre får vara pojkar. Medan flickscouter inte accepterar pojkar, accepterar pojkscouter nu flickor. Det är hyckleri.

Den amerikanska scoutrörelsen har genomgått stora förändringar på detta område under senare år. År 2014 tillät man öppet homosexuella ungdomar att ansluta sig till Boy Scouts och från och med 2015 tilläts homosexuella också att agera som ledare och anställda. Förra året tilläts även transsexuella, som identifierade sig som pojkar, att ansluta sig till pojkrörelsen.

De yngre barnen, som kal­las ”Cub Scouts”, Gröngölingarna, och är mellan 7 och 10 år gamla, kommer att acceptera flickor från och med denna sommar, ett beslut som fattades förra hösten. Man slipper byta namn, då ordet ”cub”, vilket också betyder ”unge”, redan anses vara könsneutralt. Trots namnbytet och de nya tongångarna innebär förändringen huvudsakligen att även flickor nu kan tävla om samma utmärkelser som pojkar, men i övrigt hållas åtskilda från dessa i separata grupper.

Summan av dessa förändringar fick mormonkyrkan, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, att den 8 maj i år meddela att den slutligen bryter med Boy Scouts of America. De båda organisationerna har sedan scoutrörelsens begynnelse haft starka band, skapade av en delad kristen värdegrund. Bland mormonpojkar har ett medlemskap i Boy Scouts skett närmast automatiskt och brytningen innebär ett bortfall av 18,5 procent av Boy Scouts alla medlemmar.

Ett sviktande medlemsantal har annars varit ett argument som Boy Scouts of America fört fram för att motivera den politiskt korrekta anpassningen, men det troliga är alltså att det blir precis tvärtom.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • YOTHI_TARZAN

  Tro det eller ej men det finns en förbindelse scouter och frimurare

  • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

   Ja, de använder båda vattentoaletter.

   • YOTHI_TARZAN

    Nej scouterna skiter i skogen precis som björnen

Islamistiskt terrorbrott avvärjt i Danmark genom massiv polisinsats

UTRIKESEtt 20-tal personer sitter nu frihetsberövade och väntas bli häktade, misstänkta för förberedelse till terroristbrott efter en massiv polisinsats i Danmark under onsdagen den 11 december. Enligt Köpenhamnspolisen tyder allt på att ett terrorbrott med islamistiska motiv var nära förestående, och en ledande terrorexpert utesluter inte att det under utredningens gång kan avslöjas kopplingar även till Sverige.

Nato behöver en miljard dollar för att hålla AWACS i luften

UTRIKESDet var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg själv som uppgav att en miljard dollar skulle behövas för att förlänga den operativa livslängden för AWACS. AWACS är förkortningen för Airborne Warning And Control System, ett luftburet larm-och ledningssystem.

Milda domar för ”ungdomar” som försökte bränna poliser

UTRIKESTretton unga myndiga män – alla med invandrarbakgrund – närvarade i domstolen i det franska departementet Essonne, men fick endast milda domar för sina avskyvärda gärningar.

Anti-dopningsmyndigheten WADA utesluter Ryssland från internationella tävlingar

UTRIKESWorld Anti-Doping Agency (WADA) informerade den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) att Ryssland kommer att uteslutas från stora sportevenemang i fyra år.

Nästan hälften av våldtäkterna i Italien begås av migranter

UTRIKESDet italienska inrikesdepartementet har publicerat uppgifter som visar att 42 av 100 våldtäkter i Italien begås av migranter och dessutom fortsätter siffrorna att stiga.

Rapport från Norge: Ökning av invandrares brottslighet

UTRIKESEn våg av oprovocerat våld har skakat om Oslos invånare. Publiceringen av en kontroversiell undersökning som visar på korrelationen mellan brott och brottslingens ursprungsland väcker ett antal frågor.

Disneys fd vice ordförande dömd för pedofili – media tiger

Nya Tider kan avslöja, att den 73-årige Michael Laney, tidigare vice styrelseordförande för den populära mediejätten Walt Disney Company, har blivit dömd till 81 månaders fängelse efter att ha våldtagit en sjuårig flicka. Amerikansk och svensk gammelmedia tiger.

Fransk armé i sorg – en nationell hyllning med en militär ceremoni i Paris

UTRIKESMåndagen den 2 december tog hela Frankrike farväl av sina hjältesoldater som frivilligt tjänstgjorde i Mali. Sedan januari 2013 pågår Opération Serval med endast franska trupper stationerade i Mali. Målet för aktiviteterna i Sahel-området var att förhindra en spridning av salafister och jihadister mot de norra delarna av Afrika. Sedan den 1 augusti 2014 pågår Opération Barkhane tillsammans med brittiska och estniska soldater. Det är framför allt längs gränsen till Burkina Faso som striderna oftast äger rum.

Gå till arkivet

Send this to a friend