Skip to Content

GENERALLÖJTNANT BEN HODGES vid en presskonferens hos Ukraine Crisis Media Center i Kiev den 21 januari 2015. Foto RIA Novosti, Alexander Maximenko
Ukraina

Amerikanska soldater till Ukraina

Amerikanska soldater ska skickas till Ukraina i vår för att hjälpa träna nationalgardet, som står under inrikesdepartementet i Kiev. I januari levererade USA också den första prototypen av pansarfordonet Kozak till ukrainska säkerhetsstyrkor. USA:s agerande väcker flera frågor, bland annat rörande deras engagemang i Ukraina och hur de nu kommer träna en militär formation där bland annat den paramilitära Azov-bataljonen ingår, vilka har utländska frivilliga som själva kallar sig nazister.

Publicerad: 13 februari, 2015, 07:07

  • Svenska

Läs även

Amerikanska soldater kommer till våren att stationeras i Ukraina med syfte att träna det ukrainska nationalgardet. Det berättade chefen för amerikanska armén i Europa, generallöjtnant Ben Hodges, i samband med ett besök i Kiev under andra halvan av januari.

Kozak

KOZAK. Den första prototypen av pansarfordonet levererades den 19 januari 2015. Foto Military Today En prototyp av pansarfordonet levererades för första gången den 19 januari 2015 till den ukrainska gränsbevakningen, State Border Guard Service of Ukraine (SBGS). Den liksom vidare produktion finansieras av amerikanska skattebetalare. Kozak är en 5,5 ton fyrhjulsdriven SUV byggd på ett chassi tillverkat av italienska företaget Iveco och har en V-formad bepansrad kaross för att skydda mot minor och vägbomber. Enligt informationssidan Military Today är Kozak byggd för att kunna dra artilleripjäser på upp till fyra ton och är förberedd för att utrustas med kulsprutor, granatkastare och pansarvärnsvapen. Den är tänkt i rollen som spaningsfordon och transport av specialstyrkor. Kozak kan flygas till och från sitt operationsområde hängandes under till exempel en Mi-8 helikopter.

Foto: Military Today

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Amerikanska flottan bekräftar: Kända UFO-filmer äkta

UTRIKESDen amerikanska flottan har bekräftat att tre filmklipp som visar vad man kallar för ”oidentifierade flygande fenomen” som tidigare släppts till allmänheten är äkta. Samtidigt går de inte in på detaljer men erkänner att de inte vet vad det är som visas på de anmärkningsvärda filmklippen.

Globalistiska intressen bakom Hongkongprotester

HONGKONG– Xi Jinping (Kinas president) är den farligaste fienden till det ”öppna samhället”, förklarade George Soros för världens makthavare i Davos i början av året. Två månader senare utbröt gatuprotester i Hong­kong med udden mot Peking. Är proteströrelsen ett försök att splittra och försvaga Kina eller är det en legitim demokratirörelse? Nya Tider har tittat närmare på protesterna i Hongkong och vilka intressen som döljer sig bakom kulisserna.

Gravid mamma mördad på sin semester

UTRIKESDen unga mamman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes make överfölls av knivbeväpnade män i sin hyrda bungalow vid stranden på en semesterort i Sydafrika. Mannen överlevde med livshotande skador medan den unga kvinnan avled tillsammans med fostret på grund av de många knivhuggen mot hennes mage.

Eugenik i Nigeria

UTRIKESEugenik är något som i västerländer är politiskt inkorrekt och ses som avskyvärt och otänkbart. Något oväntat är Nigeria den nation som går längst med eugenik för den egna befolkningen sett internationellt. Statliga initiativ för ökad medvetenhet och till och med lagar som skall stoppa giftermål mellan partners som anses genetiskt inkompatibla är metoder som används i eugenikens tjänst.

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend