Skip to Content

TYDLIG VARNING till potentiella angripare att inte närma sig det amerikanska örlogsfartyget som i nattmörkret skickar ut de gröna laserstrålarna. Några av Nya Tiders källor inom handelsflottan har redan erfarit denna typ av varning och förklarar att de ser positivt på det så länge amerikansk eller annan militär inte lyser direkt på människor. Skälet till detta är att inte minst amerikanska hangarfartygsgrupper har radarstörare som gör att civila handelsfartyg inte ser dem på radarn. De berättar att ett tränat öga kan se att något ”saknas” i radarbilden, men det leder ibland till farliga incidenter och då inte minst om radiokontakt ej kan upprättas i tid. Med dessa ”laservarnare” uppnås snabb visuell kontakt som ger bryggan på handelsfartyget välbehövlig tid att lägga om kurs och undvika kollision eller att uppfattas som ett hot som måste bekämpas med verkanseld. Amerikanska flottans faktablad benämner själva laservapnet som en ”icke-dödlig optisk distraherare” som ”tillfälligt överväldigar motståndarens visuella förmåga” och ”ger en tydlig icke-verbal varning”. Foto: U.S. Navy
MILITÄRTEKNIK

Amerikanska ubåtsbesättningar utrustas med lasergevär – Lågintensivt laserkrig har börjat i det tysta

PappersupplaganNya Tider v. 39

Laservapen blir allt vanligare förekommande i flera länders väpnade styrkor. De är dock optiskt bländande vapen snarare än de energivapen från filmens värld som många kanske tänker på när de hör namnet. De är tänkta att förblinda fiender och elektronisk optik på till exempel målsökare och drönare. USA har nu utrustat både fartyg och besättningsmän med dessa vapen. Laserbländaren hjälper till exempel till att försvara ubåtar när de tvingas korsa trånga vattenvägar i ytläge och därmed är utsatta. Kina har redan använt dessa lasrar vid flera tillfällen mot bland annat amerikansk militär. I samma takt som vapnen blir vanligare kommer också incidenterna med dem att bli det, inte minst just för att de är icke-dödliga.

Publicerad: 27 september, 2020, 17:06

  • Svenska

Läs även

Den amerikanska flottan pub­licerade den 27 juli en bild på Twitter av atomubåten USS Minnesota (SSN 783), en atomdriven attackubåt i Virginia-klassen, när den efter ett halvår till sjöss och i ytläge är på väg tillbaka in till sin hemmahamn New London på den amerikanska östkusten. Bilden visar ubåtsmän i tornet och innehåller flera intressanta detaljer, till exempel nya periskop. Främst är det dock vapnet som en av ubåtens besättningsmän håller i som sticker ut. Det handlar om laservapnet Glare LA-9/P från tillverkaren B.E. Meyers.

Tweeten löd: Bravo Zulu, Shipmtes! #USNavy Attack Submarine #USSMinnesota Earns Meritorious Unit Commendation. #SilentService
Bravo Zulu, även kal­lad ”BZ”, är en marin signal som betyder ”Bra gjort!” med avseende på handlingar, operationer eller prestanda. Meritorious Unit Commendation (MUC) tilldelas enheter i flottan eller marinkåren som har utmärkt sig, under freds- eller stridsförhållanden, på ett sätt som gör enheten enastående jämfört med andra som utför liknande insatser.

Tweeten gjordes officiellt för att gratulera besättningen efter att den fått MUC-utnämningen den 9 juli för förtjänstfull insats, men i realiteten handlade det om att visa upp ny teknik för omvärlden. Denna typ av bildpublicering för att visa väl vald utrustning och därmed förmåga via mer eller mindre uppenbart bildmaterial har blivit allt vanligare de senaste åren. Även kineser och ryssar gör det, men då ofta mer subtilt i bakgrunden så att iakttagaren ibland tror att det skett av misstag, vilket det inte är. Detta görs för att få extra god spridning, eftersom västmedia skadeglatt gärna rapporterar om det ”klantiga misstaget” som de lurats att tro avslöjar någon militär hemlighet.

USS MINNESOTA (SSN 783) ses här när den i ytläge seglar uppför floden Thames River på väg till hemma­hamnen, ubåtsbasen New London i Groton i delstaten Connecticut, den 20 december 2019. Flottisten t.v. i bild tillhör ubåtens skyddsstyrka och ses hålla i laservapnet LA-9/P.
Den atomdrivna attackubåten togs i tjänst 2013 och är 115 meter lång. Den kan dyka till minst 250 meters djup och har en besättning på runt 140 man, varav 18 officerare. Foto: U.S. Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Steven Hoskins

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Micke

    Tyvärr är det bara en tidsfråga innan dessa laservapen orsakar en olycka och det kan redan ha hänt. En förblindad förare kan vara oförmögen att väja för ett hinder.

FBI:s hemliga dokument: Hillary bluffade om Trumps ryss-kopplingar

USATidigare hemliga uppgifter från FBI visar att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i valrörelsen 2016 godkände en plan för att svärta ned rivalen Donald Trump genom att beskylla honom för kontakt med ryska myndigheter. Dåvarande president Barack Obama ska ha känt till denna desinformationskampanj.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Nationell minneshögtid i Frankrike till minnet av den mördade läraren

UTRIKESUnder onsdagen hålls en högtidlig minnesceremoni för att hedra den mördade läraren. Samtidigt citeras den franske undervisningsministern Jean-Michel Blanquer, som klargör att den franska yttrandefriheten ger rätt att utan inskränkningar presentera fakta, inklusive karikatyrbilder på företrädare för olika religioner. Denna frihet garanteras i konstitutionen.

Nederländerna föreslår dödshjälp till barn

UTRIKESI ett uppmärksammat förslag som troligtvis blir verklighet kommer barn i åldrarna ett till tolv år att få tillgång till dödshjälp i Nederländerna. Förslaget innefattar att svälta ihjäl barn, vilket menas vara en ”gråzon” kontra att aktivt ta livet av dem eller ge dem palliativ vård.

Man halshuggen i Parisförort, åklagarmyndigheten för terroristärenden utreder

UTRIKESMordet ägde rum ikväll nära en skola i Conflans-Sainte-Honorine. Den huvudmisstänkte sköts och greps av polis.

Krav på folkomröstning i Finland om EU:s skuldpaket – Över 50 000 finländare har tagit frågan till riksdagen

FINLANDI Finland har över 50 000 personer skrivit under ett så kal­lat medborgarinitiativ som kräver att en folkomröstning om EU:s gigantiska skuldpaket ska anordnas. Finland har ett system där alla medborgarinitiativ, som når upp till en gräns om minst 50 000 stödförklaringar, prövas i riksdagen. Det EU-kritiska initiativet fick ihop stödet på rekordtid, bara tre dagar.

Kampanj mot sexhandel – hundratals män ville köpa sex av barn

INRIKESUnder helgen lockades män att registrera sig på en så kallad ”sugardatingsida”, hyrflickvän.se, som utgav sig för att sätta män beredda att betala för intima möten i kontakt med unga snygga tjejer. 808 män lockades av devisen, ”Du är rik och generös. Hon är snygg och sugen”. Hela 16,6 procent av männen sökte specifikt efter minderåriga tjejer under 18 år. Men hela sidan var en anti-sexköpskampanj skapad av organisationerna Realstars och Child10.

Gryningsräder mot högt uppsatta franska politiker för deras hantering av Covid-19

CORONAPå morgonen den 15 oktober utfördes husrannsakningar mot ett antal högt uppsatta politiker och myndighetspersoner, som en del av utredningen av deras hantering av coronasmittan. Samtidigt utlyser Frankrike på nytt nödtillstånd, med anledning av Covid-19, och invånarna i flera stora städer beläggs med nattligt utegångsförbud.

Gå till arkivet

Send this to a friend