Skip to Content

USA

Analys: Dags att ”städa upp” efter Obama

Etablissemanget tappar andan, såväl i Sverige som i övriga västvärlden. Att Donald Trump blir USA:s näste president kommer som en chock, vilket inte minst märks i tv-rutan, där all tillstymmelse till saklig och objektiv rapportering är som bortblåst. Men var betyder egentligen valet? Nya Tider intervjuar Ronie Berggren, som driver Amerikanska nyhetsanalyser, som är Sveriges mest aktiva blogg och podcast om amerikansk politik.

Publicerad: 9 november, 2016, 12:43

 • Svenska

Läs även

Vad betyder det på kort respektive lång sikt för världen att Donald Trump vann valet?
– På kort sikt innebär det att resten av världen tappar andan. Börserna kan komma att gå neråt och djupa suckar dras på vänsterakademiska lärosäten och bland just de slags etablissemang Trump vände sig emot. På längre sikt, i takt med att Trumps presidentskap faktiskt sjunker in, kommer sannolikt saker att återgå lite mer till det normala.

Rent sakpolitiskt kommer hans politik i Mellanöstern sannolikt att bli mer konkret än vad Clintons skulle ha blivit. Men Ryssland är fortfarande det orosmoln som svävar över honom. Hur ska han hantera Putin? Vänskapligt, men bestämt, är vägen framåt. Om Trump förstår det återstår faktiskt att se.

Har Donald Trump något speciellt hjärtebarn när det kommer till inrikespolitiska reformer? Blir det någon ny och avgörande sådan inom en snar framtid?
– Att stöpa om frihandelsavtalen är ju både en utrikes- och inrikespolitisk sak där hans utgångspunkt är att hjälpa amerikanska arbetare på hemmaplan. Just de slags väljare som gav honom segern uppe i det så kallade ”rostbältet”.

Hur mycket måste den nya presidenten ”städa upp” efter Barack Obama?
– Trump kommer sannolikt att försöka stöpa om ObamaCare och kanske helt avskaffa sjukvårdsreformen som republikanerna ju betraktar mycket kritiskt.

Ronie Berggren, USA-analytiker. Foto: NyT

Ronie Berggren, USA-analytiker. Foto: NyT

Kommer ”The War on terror”, Kriget mot terrorismen, att pågå med oförminskad styrka?
– Sannolikt ja. Fast mer fokuserat än under Obamas presidentskap. Trump vill upprätta en konkret säkerhetszon för kristna i Irak och fokusera på att främst besegra Islamiska staten. I relaterade frågor vill han till exempel flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem.

Dricker Putin champagne och käkar kaviar i Kreml nu, eller kontrollerar han så att nyckeln till väskan med avfyrningsknappen funkar ordentligt?
– Ingendera, är min gissning. Sannolikt föredrar Putin att Trump vann, men inte för att Trump är Putins nickedocka utan för att Trump har en stil man kan ana att Putin hyser större respekt för. Putin respekterade även George W Bush.

I vilket avseende påverkas Europa och Sverige starkast av valresultatet?
EU:s handelsavtal med USA, TTIP, kommer givetvis att få problem. Men det första som kommer att hända är att Sveriges journalistkår sannolikt ägnar stor del av sin tid till att förfasa sig över och resonera kring hur detta kunde gå så fel. De kommer inte att skriva sansade artiklar som denna.

Fakta: Ronie Berggren

Bor: Örnsköldsvik
Familj: Mor, far, syster
Yrke: Kommunanställd, personlig assistent
Denna bok borde alla läsa: Min kommande bok om George W Bush och presidentvalet år 2000
Favoritpresident sedan George Washington: Thomas Jefferson och George W Bush
Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sparven86

  När blir det dags för Sverige att ”städa upp”? När ska kriminella invandrare skickas tillbaka, när ska dörrarna för ekonomiska migranter stängas, när ska det bli ordning i skolorna, när ska pensionärer få en dräglig tillvaro, när ska sjuka få behandling eller ens ha råd… kort sagt när ska fokusen hamna på land och folk?
  Vi är många som väntar på er 7-klöverväljare och tvingas lida samtidigt som ni fortfarande lever got på bekvämt avstånd från multikulturella områden.

  • Varmlandstok

   Det blir faktiskt allt svårare att komma undan eländet.
   De finns överallt nu, och det vi som betalar, för att de ska bo i hus, som vi svenskar har byggt.

 • Dacke

  Att etablissemanget satte kaffet i vrångstrupen visste vi nog att det skulle de göra. Det kommer säkert ännu fler analyser om hur ”valet kunde gå så snett”? Vi vet att efter en vecka är allt som vanligt igen då den värsta hysterin lagt sig och det är bara och titta i facit (Brexit) så om en vecka fungerar allt som vanligt igen.
  Både Putin och Kinas president har gratulerat Trump (har Löfven gjort det) och ser fram emot att arbeta för gemensamma projekt och naturligtvis för fred i världens alla hörn. Obamas (Soros) politik är redan nedgrävd och förbrukad och ”bäst före datum” gick ut för många år sedan. Nu stundar nya kvastar som sopar ut de unkna globalisterna och ”den ljusnande framtid är vår” som man sjöng en gång i tiden och det är icke utan att förnimma samma optimism som rådde under 50-60 tal!

  • evert

   Numera sjunger man; ”Fy fan vad vi är bra”. Jag måste erkänna, att jag inte sett några som helst tecken på det.

 • Bertil Andersson

  Vill bara hälsa etablissemanget: Nananananana

 • Parsifal

  Reaktionerna i journalistkåren är just så patetiska som man kunde förvänta sig. Det är ju helt fantastiska saker som nu skrivs och sägs från det hållet. TT intervjuar en docent i psykologi vid Umeå universitet om hur man ska tala med barnen om det som hänt och hur man ska bete sig för att inte skrämma upp de små liven i onödan (enligt Fria Tider). I Public Service är villrådigheten och bedrövelsen stor, man famlar efter förklaringar. Det är ju helt uppenbart att det handlar om indoktrinerade människor som lever i en bubbla uppbyggd av konfirmeringsbias och långvarig kulturmarxistisk inskolning. När inte kartan inte stämmer med terrängen bryter stor förvirring ut. Det är faktiskt en stor lust att skåda detta. Se hur deras världsbild krackelerar och de inte begriper någonting. Härligt!

  • Varmlandstok

   Det är trist också.
   De där figurerna ska ju få statsbidrag nu, så att de kan fortsätta med sitt inkompetenta trams.
   I en råkapitalistisk marknadsekonomi hade de sopats bort som det skräp de är.

   • Parsifal

    Tror inte det räcker med pengar för att hålla detta intellektuella konkursbo vid liv. De har förbrukat så mycket av sitt förtroendekapital så att det blir svårt att fortsätta som förut. Det som skett i Storbritannien och USA får metapolitiska effekter. Om de fortfarande har någon form av självbevarelsedrift måste det till en omprövning av systemmedias arbetssätt och attityder. ”Politiken kommer aldrig att bli som förut” som Geert Wilders konstaterat.

 • hi hi

  Japp. Att få se Löfvens tryne så fördärvat vid intervju gör att vi hos oss köper tårta idag..

  Etablisemanget har nu blivit påsatta där bak. Och det med besked.

  PK-iternas dagar är nog ganska så räknade nu skulle jag tro..

 • hi hi

  Nu går sverige-hatarna på knäna..

  Och vi vet vilka ni är.

 • hi hi

  Lövfen försökte verka lugn men hans ögon och tryne visade att han höll på att svimma.

  Etablisemanget runt hela världen samt PK ryttarna har nu fått sig en käfftsmäll så att klockorna stannar.

  Folket har talat . Först Brexit och nu valet i USA.

  Käfftsmäll var ordet.

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

Ledamot av universitetsstyrelsen vill stoppa Jomshofs föreläsning

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ska föreläsa på Göteborgs universitet, men ett hundratal akademiker har startat ett upprop för att stoppa det. En av de hårdast drivande är Åsa Arping, som sitter i universitetets högsta beslutande organ, universitetsstyrelsen. Styrelseordföranden Cecilia Schelin Seidegård vill dock inte ta avstånd från Arpings agerande. ”Jag kan inte ha någon åsikt om att hon har åsikter”, säger hon till Nya Tider.

Ulf Kristersson: Invandringskritiker förtjänar en ursäkt

POLITIKModeratledaren medger för första gången att hans eget parti bär ett ansvar för de invandringsproblem som präglar Sverige. Nu ber han om ursäkt till de som länge varnat för problemen.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

”Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Bilderbergmötet inleds idag

Årets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen inleds idag i Montreux, Schweiz. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten kommer att deltaga, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltar bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Nytt parti vill se SD:s ledning halshuggas

EU-VALETDet nya partiet Solens Frihetsparti ställer upp i EU-valet 2019, med två personer på valsedeln. Förstanamnet Aldo Colliander har haft kontakt med psykvården sedan tio år och andranamnet Filip Zetterlund ska oprovocerat ha rusat fram till en person och slagit så hårt att trumhinnan sprack. Partiets valmaterial består bland annat av en bild där flera i ledande SD-positioner blivit halshuggna.

Gula västarna demonstrerade i Göteborg

PROTESTERSöndagen den 24 februari hade ett hundratal tappra gula västar, som dock inte bars av alla, samlats vid Gustav Adolfs torg i Göteborg med plakat och svenska flaggor. Talade gjorde bland andra den välkända dissidenten Ingrid Carlqvist, Granskning Sveriges tidigare Fabian Fjälling och blott 15-åriga stjärnskottet Izabella Nilsson Jarvandi.

Gå till arkivet

Send this to a friend