Analytiker: Sanktionerna stärker den sittande makten

Nu på söndag den 18 september är det val i Ryssland. Väst fokuserar ofta på de små partierna som kritiserar president Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland, men den egentliga striden står i dag om andraplatsen. Blir det kommunisterna eller liberalerna som blir Rysslands näst största parti? Nya Tider har talat med den politiske analytikern och chefen för det internationella institutet för politisk expertis Jevgenij Mintjenko om de nyligen genomförda valreformerna och västs syn på valet.

Jevgenij Mintjenko är en välkänd rysk politisk analytiker och chef för det internationella institutet för politisk expertis. Han återfinns bland de 20 främsta politiska analytikerna i Ryssland. Nya Tider har fått en exklusiv intervju inför det stundande valet.

Vilken effekt tror du att sanktionerna från EU och USA har haft på den allmänna stämningen i Ryssland inför valet, med tanke på att ett av målen var att de skulle orsaka folkligt missnöje med regeringens agerande, underlätta regeringsskifte, etc?

– Jag tror att sanktionerna stärkte de anti-västliga känslorna i samhället. De som hoppades att sanktionerna skulle framkalla protester mot Putin och hans regering ledde till den exakt motsatta reaktionen i verkligheten.

Evgenij Minshenko är bland annat författaren till ”Programmering av scenarier av politiska kampanjer”, en metod för utvärderingen av politiska risker i Ryska federationens regioner och i postsovjetiska länder och inverkan av lobbyisternas fyrstegsmodell. Han föddes den 17 april 1970 i Tjeljabinsk vid Uralbergen. Från 1993 till 2009 var han generaldirektör vid analysbyrån ”Ny bild”. Sedan 2009 är han ordförande för kommunikationsföretaget ”Minshenko Consulting”. Sedan slutet av 1990-talet anlitas han som konsult av olika statsstrukturer som statsduman och Rysslands regering.
Jevgenij Mintjenko är bland annat författaren till ”Programmering av scenarier av politiska kampanjer”, en metod för utvärderingen av politiska risker i Ryska federationens regioner och i postsovjetiska länder och inverkan av lobbyisternas fyrstegsmodell. Han föddes den 17 april 1970 i Tjeljabinsk vid Uralbergen. Från 1993 till 2009 var han generaldirektör vid analysbyrån ”Ny bild”. Sedan 2009 är han ordförande för kommunikationsföretaget ”Mintjenko Consulting”. Sedan slutet av 1990-talet anlitas han som konsult av olika statsstrukturer som statsduman och Rysslands regering.

Är det verkligen det enda resultatet av sanktionerna? Finns det några andra resultat?

– Jo, den inhemska sociala och ekonomiska situationen har verkligen satts på prov, men det är inte så mycket resultat av sanktionerna själva som av den obalanserade ekonomiska modellen.

[Red. anm: Det är allmänt känt att Rysslands ekonomi till stor del är beroende av olja och att landet drabbades hårt när USA:s allierade Saudiarabien dumpade oljepriset för två år sedan.]

USA kritiserar ofta Ryssland för det de kallar ”frånvaron av en demokratisk atmosfär”. Vad tror du, kan man tala om mångfald när man talar om Rysslands politiska landskap? I parlamentsvalet har många nya partier dykt upp som en följd av liberaliseringen av lagen om registrering av politiska partier.

– Det kommande valet är ett stort steg framåt. För det första har lagen liberaliserats, och nu finns det omkring femtio partier i landet. För det andra har sammanställningen av partilistor underlättats – namninsamlingar behövs inte längre, utan det räcker med att erhålla en fraktion i ett av de regionala parlamenten. För det tredje har tröskeln för inträde i parlamentet sänkts till 5 procent av rösterna. För det fjärde har enmansvalkretsar återinförts. Därmed är proceduren att nominera en kandidat in i en enmansvalkrets ganska enkel, och de 14 partier som har fraktioner i åtminstone en regional församling har möjlighet att göra nomineringar utan namninsamling.

Om vi försöker oss på att jämföra detta valsystem med västs, vilka är de viktigaste skillnaderna mellan det ryska systemet och de västerländska?

– Den viktigaste skillnaden är att de andra länderna i regel använder antingen ett system med flera vinnare vilket resulterar i proportionell representation [som i Sverige] eller metoden med enmansvalkretsar, medan vi har fått ett blandat system där hälften av de nominerade väljs genom partilistor och den andra hälften i enmansvalkretsar. Detta möjliggör en kombination av de båda systemens positiva sidor.

Hur skulle du beskriva bevakningen av valen i Ryssland i västerländsk media?

– Bevakningen är partisk. De följer av någon anledning inte valkampanjens verkliga intriger, utan fokuserar istället på den svåra situation som politiker på marginalen befinner sig i, de som inte åtnjuter någon större popularitet. När jag talar med dem klagar de över att vår valkampanj är tråkig, och när jag uppmärksammar dem på det faktum att det finns en hård konkurrens om vem som ska ta andraplatsen mellan det Ryska kommunistpartiet (KPRF) och Liberala demokratiska partiet (LDPR) säger de att de inte är intresserade. Vad som intresserar dem är huruvida de västvänliga partierna ”Parnas” och ”Jabloko” har en chans att komma in i parlamentet. När jag säger till dem att de inte har någon chans, säger de att valen är helt fel och att det inte finns någon verklig konkurrens. Men vad kan göras om dessa människor, ledarna för dessa partier, inte är populära i landet? Hur som helst kommer inte Kreml att rigga valet till deras fördel.

Vilka aspekter av valkampanjen skulle du vilja att västerländsk media uppmärksammar? 

– Jag antar att de flesta intressanta händelser äger rum i regionerna. Den starkaste konkurrensen är i enmansvalkretsarna. Enligt vår senaste forskning är det inte valen till Duman som är de dyraste, utan till de regionala lagstiftande församlingarna. Den hårdaste kampen äger rum mellan regionala eliter, men avgörs inte av politiska, utan mestadels av affärsintressen.

Vad är din uppskattning av de styrande partiernas chanser i valet, då det inte bara är Enade Ryssland som stöder Putin, utan andra partier också?

– Dessa partier måste förhålla sig till den höga nivån av stöd som Putin åtnjuter – och den nivån når 80 procent – och det är tydligt att inte många ger sig på att försöka matcha det. Samtidigt skulle jag inte kalla Kommunisterna, LDPR eller Rättvisa Ryssland (RR) för det styrande partiets kandidater, då de gör egna ställningstaganden, kritiserar regeringen osv. Således tror jag att den huvudsakliga kampen äger rum mellan de parlamentariska partierna, det vill säga, å ena sidan det styrande Enade Ryssland och å andra sidan oppositionspartierna: KPRF, LDRP och RR.

Om vi tittar på några nya politiska krafter, såsom ”Rodina” (Fosterlandet), som ligger nära det styrande partiet, har de en chans att komma in i parlamentet? Har något västvänligt parti en chans att bli valt?

– Nja, i själva verket har vi inte några västvänliga partier. De partier som anses vara västvänliga är generellt sett inte västvänliga alls. Ta till exempel ”Jabloko”, ett av de få partier son inte välkomnar anslutningen av Krim. I själva verket styrs detta parti av en enda ledare, det vill säga det är Grigorij Javlinskijs egen fan-club. Jag tror att det är det huvudsakliga problemet för partiet, då Javlinskij har varit i politiken i nästan trettio år nu, och, för att vara ärlig, är alla lite trötta på honom. Och vad ”Parnas” beträffar så brukade det vara ett liberalt parti, men nu är det bara ett parti som består av Putin-hatare och människor som fällt främlingsfientliga och antisemitiska uttalanden.

Vad är din uppskattning av Aleksej Navalnyjs framtidsutsikter? Han brukade vara en ambitiös ledare och organiserade bland annat demonstrationer mot det styrande partiet Enade Ryssland, som han kallade ”tjuvarnas och bedragarnas parti”. Nu har han på sätt och vis dragit sig tillbaka och figurerar i bakgrunden.

– Eftersom en dom avkunnats mot Navalnyj där han befunnits skyldig till brott, kan han inte nomineras under de närmaste tio åren. Hur som helst har hans stödnivåer sjunkit drastiskt på sistone på grund av en serie konflikter inom oppositionens led.

Några av de politiska observatörerna, västlig media och vissa tjänstemän i väst anklagar Ryssland för inblandning i interna politiska processer i Europa och i USA, till exempel stöd till Donald Trump, Marine Le Pen och andra. Kan man kalla dem verkliga protegéer i Washington, Paris, Berlin på den ryska politiska scenen?

– Det är ingen hemlighet att västerländska politiker sympatiserar med redan nämnde Navalnyj. Några av hans kollegor från oppositionen avtjänar fängelsestraff för att ha mottagit utländska pengar att använt dem till att hålla protestmanifestationer. Det vill säga att det finns dokumenterade bevis för att de tagit emot pengar från företrädare för Georgiens myndigheter för att organisera proteströrelser i Ryssland.

När det gäller protesterna, en del experter menar att det som nu utspelar sig är en slags generalrepetition inför presidentvalet om två år, då Putin inte kan kandidera längre. Kan vi förvänta oss massprotester i Majdan-stil i framtiden, om ett år eller två?  

– Jag kan inte se några goda skäl för sådana aktioner. Protestkänslorna är på en låg nivå för tillfället. Det är svårt att säga vad som kommer att hända inom två års tid. Låt oss vänta och se.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Tysk ambassadör lovordade Ryssland i TV-sänd gudstjänst

Tysk ambassadör lovordade Ryssland i TV-sänd gudstjänst

🟠 Den tyska tevekanalen ZDF har en lång tradition att varje söndag sända mässor och gudstjänster från katolska eller protestantiska kyrkor. Årets påskmässa sändes från den lilla rysk-ortodoxa kyrkan i Berlin. Med anledning av VM i fotboll sändes 17 juni en nattvardsgudstjänst från tyska Evangelische Emmausgemeinde i Moskva. Sophie Kielbowska sammanfattar gudstjänsten, där den tyske rysslandsambassadören öppet hyllade Ryssland.

SVT vägrar svara på frågor om VM-invigning

SVT vägrar svara på frågor om VM-invigning

🟠 Fotbolls-VM i Ryssland ligger nu bara timmar runt hörnet, och under eftermiddagen på torsdagen den 14 juni invigs hela arrangemanget i Moskva. Huruvida svenska tv-tittare får se något av själva invigningsceremonin förblir dock höljt i dunkel, eftersom SVT vägrar svara på frågor om eventuella sändningar av Putins invigning av VM. När Nya Tider når ansvarig projektledare på SVT blir det enda resultatet en påslängd telefonlur.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.